<b>
http://fc00.deviantart.net/fs71/i/2010/ ... l62442.jpg
Ezen a kis rajzon láthatjátok, hogyan is értettem ezt az egész időutazásosdit, ami talán segítséget nyújt az egész téma megértéséhez. Nem állítom, hogy igazam van, és valójában ezt senki sem állíthatja, amíg nem jelennek meg tapasztalaton alapuló fizikai értekezések magáról az időutazásról.. Arra pedig, azt hiszem várhatunk még egy darabig! Very Happy
http://fc05.deviantart.net/fs71/i/2010/ ... l62442.jpg
Ezen a másik képen az Albusszal kapcsolatos látomásokról van szó. A történetben le van írva, de ott talán nem mindenki számára egyértelmű, hogy is van ez az egész időmegváltoztatósdi.
Tegyük most fel először is, hogy Harry a látomásai ismeretében meg fogja változtatni valamilyen úton-módon a jövőt, é megakadályozza, hogy Al megölje őt, és olyanná váljék, amilyennek most látjuk!
Az alapoknál kezdeném: Harry és Al számára az álmaikban a kapcsolódási pont az az időpillanat, mikor mindketten Halálmesterek lettek. Tehát Harry esetében 1998. május 2.-a összekapcsolódott Albus 2023 valahányadik hó valahányadikával (ne kérjétek a pontos dátumot, a 2023 sem biztos, csak kb.). Innentől kezdve ha pl. Harry álmodott Albusról mondjuk június 1-én, és az álomban Al számára mondjuk szeptember 10-e volt, akkor következő álom időpontjában, június 20-án, Albus idejében szeptember 30-a lesz. Értitek? Ugyanannyi idő telik el, mondhatni párhuzamos egymással. Ezt jelenti, hogy kapcsolódási pont a Halálmesterré válás. Nem történhet meg például olyan, hogy míg Harry két álma között 10 nap telik el, addig Albus idejében 5 évnyi ugrás volt. Nem, mert Albus számára is 10 nap telik el, csak a jövőben!
A másik dolog: ha Harry képes változtatni a jövőn az álmokból megszerzett ismeretei birtokában, az azt jelenti, hogy Albus idővonala mindig is, az egész történet alatt csak egy lehetséges, alternatív idősík volt.
Ha Harry változtat a jövőn, új idősíkra lép, mely már érteleszerűen nem oda vezet, nem abba az irányba tart, ahol Albusból is Halálmester lesz, és ahol megöli Harryt. Mi történik ilyenkor a másik, elhagyott idősíkkal? Megsemmisül? Én nem hiszem, szerintem létezik tovább a maga nyomorult voltában, csak épp függetlenül azoktól a eseményektől, amiket Harry kialakított. Értsd: soha többé nem fog álmodni Alról, nem következnek be azok a szörnyűségek, amiket látott, egyszóval az ő számára, és minden ismerőse számára az egy soha be nem következett történet lesz.
Csak a bökkenő akkor van, ha - amint azt páran már említettétek - a jövő eseményeinek előre látása okozza azok bekövetkeztét, ahogy azt sok filmben láthattuk. Tehát a főhős annyira meg akarja változtatni a jövőjét, hogy kétségbeesett cselekedeteivel maga hozza létre a szörnyűségeket.
Én ebben nem hiszek, ugyanis túlságosan valószínűtlen. Teszem azt, belenézek a jövőmbe, és látom magam, amint megölnek engem augusztus 30-án Budapesten az X utcában. Ha ezt látom, tuti, hogy nem fogok Budapestre menni abban az időpontban, akkor sem, ha levelibékák potyognak az égből. Kész, máris megváltoztattam a jövőmet a látomásaim szerint.
Ilyenkor szoktak egy másik csavarral élni az idióta filmesek, akik nagyon okosnak hiszik magukat: a főhőst mégis megölik augusztus 30-án, csak épp nem ott, ahol eredetileg látta, hanem máshol, máshogyan, mert a "sors elől nem futhatsz el"... Aha. Na persze... Ez az, amit az én gyomrom nem vesz be.
Olyasmivel szokták magyarázni, hogy az "univerzum törvényei kiegyenlítik egymást." Őszintén: miféle fizikai, világegyetemi törvényekhez van köze egy ember életének vagy halálának? Semmilyenhez! Az univerzum magasról tesz rá, ha egy embert megölnek Budapesten vagy nem. Nincs olyan erő vagy hatalom, aki törődne ezzel, kivéve ha belemegyünk a vallás témakörébe és az isteni akarat problémájába, de abba inkább ne menjünk bele. Két okból: 1. nem hiszek Istenben; 2. a Harry Potternek se sok köze van az Istenhez, sokkal inkább a logikához. Igen, a HP eléggé logikus történet, ésszerű, ok-okozati viszonyok vannak benne. Lásd: Harry nem azért Kiválasztott, és tudja legyőzni Voldemortot, mert Isten kijelölte rá, vagy mert neki isteni hatalma lenne, hanem mert az események láncolata egyszerűen így hozta. Trelawney jóslata pedig nem egy mindenhatótól eredő prófécia, hanem egyszerűen csak a legvalószínűbben bekövetkező események szóbeli megnyilvánulása egy, a mágiára érzékeny személy száján keresztül.
Az önbeteljesítő jóslat jól látszik pl Anakin esetében, aki meg akarja akadályozni Padme halálát, és ezzel épp saját maga idézi elő, nem tudja a látomásaival megváltoztatni a jövőt. De ez eléggé csalás szagú, nem? Ha látomás nem lett volna, mindenki éle és virulna, ugye? Hát persze, hogy igen! Gondolkozzunk logikusan: mennyi az esélye annak, hogy egy ember, akinek látomása van a jövőről, csakis és kizárólag pontosan olyan képeket és jeleneteket lát, melyek ismeretében tök véletlenül maga idézi elő azokat, úgy, hogy szándéka szerint pont az ellenkező irányba ment volna? Ugye milyen röhejesen hangzik így kimondva? Anakin semmi pici kis apró részletet nem kapott, amiből rájöhetett volna, hogy ő az okozója a dolgoknak. Már annak is kicsi az esélye, hogy egy ilyen jelentős dolgot látott, mint Padme halála. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy inkább a vécén ülve, vagy alvás közben látja magát, ha épp kiragad egy pillanatot a jövőből, nem pedig egy olyan részt, ami a Galaxis sorsát határozza meg... Ez szerintem nevetséges!
Tehát nagybetűs Sors nem létezik, legalábbis az én történetemben nem, és szerintem az eredeti HP-ban sem, csak valószínű vagy valószínűtlen események. Voldemort ugyan maga teljesítette be a jóslatot, amitől félt, de mint azt Dumbledore mondta Harrynek: ő nyugodtan hátat is fordíthatott volna neki, a jóslat őt, Harryt nem köti meg. És azt is kimondja, hogy a jóslatok termében rengeteg olyan prófécia volt, ami soha sem teljesült be. Ezzel JKR maga mondja ki, hogy ő sem hisz a megváltoztathatatlan jövőben. A jövőt igenis alakítani lhet bizonyos információk birtokában. </b>