Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 június 11 (csütörtök), 11:34

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1948 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 39  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: OFF-SZTRÁDA
HozzászólásElküldve: 2015 október 28 (szerda), 20:49 
Könyvmoly

Assa írta:
Ritsu Tonks írta:
de amikor odakerülne az idő, hogy akkor menjünk és tanítsunk, mert ennek tanultunk, akkor ott lesz, hogy amúgy fogalmunk sincs az egészről, csak elméletben. Gyakorlatunk meg nincs.

Még mindig lépésről lépésre fel tudom idézni azt az első sétát a tanári meg a terem között, miután megszólalt a csengő, és azzal a tudattal fogtam a kis cókmókomat, hogy ezt az órát most én fogom tartani. (Több félévnyi pusztán elméleti képzés és hospitálás után került csak sor rá.) Nem is tűnt valóságosnak, amíg be nem léptünk a terembe az osztály igazi tanárával, aki figyelte a munkámat, és meg nem álltam ott elöl egyedül. @-) Akkor meg már késő volt pánikba esni szerencsére. :mrgreen:
A tangyak azért csalóka, megtanít pár dologra, pl. gyakorolni lehet az óratervezést, meg hogy a terv aztán hogy néz ki élesben, és mindez hasznos is, de igazán húzós helyzetekkel ritkán találkozni. (Nálunk legalábbis a város jónevű - és kistanárokhoz szokott - iskoláiba oszottak be mindenkit, ráadásul az órák 90%-ban jelen voltak a mentortanárok is, ami eleve biztosította, hogy rend és munka legyen.)

Hát, sajnos nálunk ilyenre még nem került sor, bár nem is szándékozom pedagógiával tovább menni. :roll: Már nincs meg az a lelkesedés, ami kezdetben volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 28 (szerda), 18:12 
Ó-nagy-admin "on stage"

Ritsu Tonks írta:
de amikor odakerülne az idő, hogy akkor menjünk és tanítsunk, mert ennek tanultunk, akkor ott lesz, hogy amúgy fogalmunk sincs az egészről, csak elméletben. Gyakorlatunk meg nincs.

Még mindig lépésről lépésre fel tudom idézni azt az első sétát a tanári meg a terem között, miután megszólalt a csengő, és azzal a tudattal fogtam a kis cókmókomat, hogy ezt az órát most én fogom tartani. (Több félévnyi pusztán elméleti képzés és hospitálás után került csak sor rá.) Nem is tűnt valóságosnak, amíg be nem léptünk a terembe az osztály igazi tanárával, aki figyelte a munkámat, és meg nem álltam ott elöl egyedül. @-) Akkor meg már késő volt pánikba esni szerencsére. :mrgreen:
A tangyak azért csalóka, megtanít pár dologra, pl. gyakorolni lehet az óratervezést, meg hogy a terv aztán hogy néz ki élesben, és mindez hasznos is, de igazán húzós helyzetekkel ritkán találkozni. (Nálunk legalábbis a város jónevű - és kistanárokhoz szokott - iskoláiba oszottak be mindenkit, ráadásul az órák 90%-ban jelen voltak a mentortanárok is, ami eleve biztosította, hogy rend és munka legyen.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 28 (szerda), 11:56 
Könyvmoly

bojoe, Assa, köszönöm, hogy leírtátok mindazt, ami nekem hirtelen nem jutott eszembe. Noha nem vagyok egyetemista (még), de ugyanígy látom az egész dolgot. A fejünkbe nyomnak egy csomó fogalmat, meg gondolkodók bölcsességeit, amikre egyébként én még nem láttam példát, hogy egy tanárnak szüksége lett volna. Pl. egyik tanárom sem említette, hogy (teszem azt) ő Platón vagy Arisztotelész elve szerint tartott volna legalább egy percet is az órájából. És én úgy vagyok vele, hogy oké, érdekesség, de felesleges.
Gyakorlatra is szoktunk menni, de nem igazán próbáljuk ki magunkat abban a bizonyos helyzetben. Szóval, csak annyi az egész, hogy elmegyünk, jegyzetelünk (már aki, én már legutóbb se írtam semmit), aztán a jegyzetből írunk egy 2-3 oldalas hospitálási naplót (ez a tanár elvárása, és ha a jegyzeted csak egy vagy másfél oldalból áll, akkor vagy hazudsz valamit vagy így jártál). Amikor az óvodában voltunk, inkább beolvadni volt lehetőségünk a gyerekek közé, játszani velük, mintsem megpróbálni kezelni, terelgetni őket, ahogyan az óvónők csinálják. Az általános iskolásoknál meg már csak jegyzeteltünk, nem csináltunk semmi mást.
Na, igen, a másik meg, hogy az egy dolog, hogy leírunk egy rakat dolgot a füzetbe, majd a dolgozathoz oldalakat tanulunk meg, de amikor odakerülne az idő, hogy akkor menjünk és tanítsunk, mert ennek tanultunk, akkor ott lesz, hogy amúgy fogalmunk sincs az egészről, csak elméletben. Gyakorlatunk meg nincs.
És bojoe, ez engem is idegesít, hogy ha x mennyiségű kérdőív azt mutatja, akkor az már úgy van, és nem érdekel senkit, hogy a maradék teljesen más, azt figyelmen kívül kell hagyni. Szerintem a kategorizálás teljesen kiöli a gyerekekből az egyéniséget, a kreativitást, hiszen beleverik mindenkinek ugyanazt a fejébe, és ha már van véleményed, akkor elnyomják, vagy ha kinyilvánítod, akkor letolnak érte, illetve erősködnek, hogy azért a te meglátásod nem olyan jó, mert én tanár vagyok, diplomám van (tisztelet a kivételnek).

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 28 (szerda), 11:17 
Fanficbúvár

Assa írta:
Ritsu Tonks írta:
Sybill Dumbledore 02 írta:
Te tanulsz pedagógiát, Ritsu? Mondanám, hogy mázlista, az olyan jó lehet... 8-> mit tanultok ott?

Igen, és nem akarom elrontani a kedved, de dög unalom.:D Nem olyan, amit vártam... Szóval, arra számítottam, hogy majd arról tanulunk, hogy hogyan kell tanítani, ennek az alapjai, meg minden más, erre nem. És nagyon elegem van belőle.:D Hogy mit tanulunk? Bölcsődétől az iskoláig mindent; milyen legyen a pedagógus személyisége, milyen a megfelelő intézmény, játékpedagógia, a gyerekek (és itt sokban kapcsolódik a tárgy a pszichológiához). ^^

Én egyetemen tanultam pedagógiát, és rettenetesen utáltam. Mindig odaképzeltem a tanáraim orrára a rózsaszín szemüveget, miközben beszéltek. Az elmélet egy része tényleg érdekes és hasznos, ezt nem tagadom. De a többi... :roll: Rózsaszín szemüveg a négyzeten, ami egy kalap alá vesz minden diákot, minden közeget, pedig hát...
Plusz hiába tanulja meg az ember, hogy hogyan ismerheti fel a tanulási problémákat és viselkedési zavarokat, ha ahhoz nem kap támpontot, hogyan kezelje őket.
Persze, tanultunk soktucatnyi módszert arra, hogyan lehet játékos, kreatív formában végigcsinálni egy-egy tanórát. Milyen csilivili, klassz kis projekteket lehet kitaláni stb. És csináltuk is a gyakorlatok alatt, sok-sok órát beleölve.
Csak arról nem esett szó, mi van, ha olyan környezetbe kerül az ember, ahol ez egyszerűen nem működik. Ahol csak a sokadik lépés lenne egy baromi hosszú úton.

Az egyik kurzus része volt, hogy néhány órát az egyik helyi iskola tanárnője tart meg. Kollektíven a falra másztunk tőle. :-| Rengeteget mesélt arról, micsoda elképesztő ppt-ket gyártottak neki otthon a diákok egy feladathoz, mennyi munkát feccőltek egy-egy feladatba... Aztán mikor elhangzott a kérdés: oké, gyönyörű, de mi a helyzet egy olyan osztállyal, ahol nincs meg ehhez a technikai (vagy családi) háttér otthon, vagy ahol általános gond az írás (minimális szöveg egyéni megírása is) és a szövegértés (minimális hosszúságú szöveg megértése is), a magatartási zavarokat és az érdektelenséget nem is említve. A válasz: :shock: és néma csend. Mintha nem értette volna a kérdést, vagy nem tudná elképzelni a szituációt.

De mi van, ha valakinek ez nem elméleti kérdés, hanem a jövő? Persze, persze, megtanulja élesben, nyilván, de jobb lenne az ilyesminek is valamilyen szintű felkészültséggel nekiállni, ha már arra felkészítik az embert, hogyan csinálhat show-t az órájából a kompetencifejlesztés érdekében. Mert éppannyira a pedagógia része (kellene legyen) az árnyoldal is.

Bocs, a tirádáért, kicsit hosszú lett, de a pedagógia mint tudomány tényleg nem volt a szívem csücske ebben a formában. [-(

ezért vitték fel a tanárszakosok féléveinek a számát. bár, ez nem segít azon, hogy egy ELTÉn végző tanárszakost kizavarják mordorba, ahol feldughatja a pepszis 5ösét a ... asztalfiókjába... aszondom, 1 év a peremen és egy életre felhagy a tanári életpályamodellel...
smart tábla meg fiszfasz... az. másnapra már feketén árulnák a projektort ukrajnában...

bocs a negatív felhangért, de ez, ami ki tud készíteni az egyetemen. az elméletközpontúság és modellezett világ... olyan előadókkal, aki az egyetem épületéből sem teszi ki a lábát.
főleg a társadalomtudománnyal kapcsolatos tárgyaknál...
a mutatók szerint.... 1000 db reprezentatív kérdőív alapján... a mittoménmilyen hipotézisből kiindulva... az országos átlag azt mutatja...
a lufi szövegek pont így kezdődnek.
gyakorlatban meg old meg magad...

és amikor kikerülsz élesbe: dehát diplomád van belőle, kiscserkész... oszt nem megy? ja, hogy 15 éves, narkós, viselkedési problémákkal küzdő, csonkacsaládból származó gyereket még nem láttál, csak képen? hát, ebből kell gazdálkodni...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 27 (kedd), 13:46 
Ó-nagy-admin "on stage"

Ritsu Tonks írta:
Te tanulsz pedagógiát, Ritsu? Mondanám, hogy mázlista, az olyan jó lehet... 8-> mit tanultok ott?

Igen, és nem akarom elrontani a kedved, de dög unalom.:D Nem olyan, amit vártam... Szóval, arra számítottam, hogy majd arról tanulunk, hogy hogyan kell tanítani, ennek az alapjai, meg minden más, erre nem. És nagyon elegem van belőle.:D Hogy mit tanulunk? Bölcsődétől az iskoláig mindent; milyen legyen a pedagógus személyisége, milyen a megfelelő intézmény, játékpedagógia, a gyerekek (és itt sokban kapcsolódik a tárgy a pszichológiához). ^^

Én egyetemen tanultam pedagógiát, és rettenetesen utáltam. Mindig odaképzeltem a tanáraim orrára a rózsaszín szemüveget, miközben beszéltek. Az elmélet egy része tényleg érdekes és hasznos, ezt nem tagadom. De a többi... :roll: Rózsaszín szemüveg a négyzeten, ami egy kalap alá vesz minden diákot, minden közeget, pedig hát...
Plusz hiába tanulja meg az ember, hogy hogyan ismerheti fel a tanulási problémákat és viselkedési zavarokat, ha ahhoz nem kap támpontot, hogyan kezelje őket.
Persze, tanultunk soktucatnyi módszert arra, hogyan lehet játékos, kreatív formában végigcsinálni egy-egy tanórát. Milyen csilivili, klassz kis projekteket lehet kitaláni stb. És csináltuk is a gyakorlatok alatt, sok-sok órát beleölve.
Csak arról nem esett szó, mi van, ha olyan környezetbe kerül az ember, ahol ez egyszerűen nem működik. Ahol csak a sokadik lépés lenne egy baromi hosszú úton.

Az egyik kurzus része volt, hogy néhány órát az egyik helyi iskola tanárnője tart meg. Kollektíven a falra másztunk tőle. :-| Rengeteget mesélt arról, micsoda elképesztő ppt-ket gyártottak neki otthon a diákok egy feladathoz, mennyi munkát feccőltek egy-egy feladatba... Aztán mikor elhangzott a kérdés: oké, gyönyörű, de mi a helyzet egy olyan osztállyal, ahol nincs meg ehhez a technikai (vagy családi) háttér otthon, vagy ahol általános gond az írás (minimális szöveg egyéni megírása is) és a szövegértés (minimális hosszúságú szöveg megértése is), a magatartási zavarokat és az érdektelenséget nem is említve. A válasz: :shock: és néma csend. Mintha nem értette volna a kérdést, vagy nem tudná elképzelni a szituációt.

De mi van, ha valakinek ez nem elméleti kérdés, hanem a jövő? Persze, persze, megtanulja élesben, nyilván, de jobb lenne az ilyesminek is valamilyen szintű felkészültséggel nekiállni, ha már arra felkészítik az embert, hogyan csinálhat show-t az órájából a kompetencifejlesztés érdekében. Mert éppannyira a pedagógia része (kellene legyen) az árnyoldal is.

Bocs, a tirádáért, kicsit hosszú lett, de a pedagógia mint tudomány tényleg nem volt a szívem csücske ebben a formában. [-(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 27 (kedd), 12:01 
Könyvmoly

Te tanulsz pedagógiát, Ritsu? Mondanám, hogy mázlista, az olyan jó lehet... 8-> mit tanultok ott? Vagy szünetben ne nyaggassalak sulival? :-P És ha már itt tartunk, gratulálok, hogy túlélted a szalagavatót :kitty: mit csináltatok, csak tánc volt, vagy más is?

Osztálytánc, és osztályprodukció.:D Nem keringőztem, mert az már sok lett volna. Az osztálytáncunk aaaaz... hát az első az ilyen egyszerűbb fajta volt (csak megtanulni nem volt az, haha), ott kalappal táncoltunk, a másik meg zumba volt, amihez kellett színes pulóver a derekunkra.:D A produkció elején meg kérdezz-felelek volt, ami tulajdonképpen úgy zajlott, hogy egy kérdez, a többi dalokat énekelve válaszol. Nem túlzok, a közönség úgy röhögött, alig bírtam énekelni. xD
Példa: "Hogy ment nálatok tesi órán a szekrényugrás? - Repül a bálna, repül a bálna, mindenki álljon vigyázzba" XD
Aztán a végén meg közösen énekeltük zongorakísérettel a Hooliganstől a Küzdj az álmodért c. dalt.:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 20:43 
Fanficbúvár

Igazából ha tényleg történt volna valami, nem is vigyorgósszmájliznék annyira. :D Egy hülyeség miatt tartottak benn, és emlékszem, nagyon ideges voltam a pénteki frissítés meg a meritali miatt.
(hajaj, most nem mondom, hogy ne Imagine-t keress, mert nem akarom itt a konkurenciát reklámozni, de az imagine nagyon népszerű keresőszó:D )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 18:54 
Fanficbúvár

Hú, nem tudtam, hogy akkor történt valami Gigi :oops:
(Egyébként az Imagine-t sem ismerem, de ha beírom a google-be majd kiadja nekem :-P )
És Kadma, jó neked hogy tutira mész :give: Én is akarok. Amúgy... csak nem sütsz te úgy :P és én mindent megkóstolok, ami nem kétes kinézetű főzelék vagy belsőség, szóval... :-D
És valaki árulja már el nekem, miért nyomom minden üzenetemet tele szmájlival? o.o

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 17:50 
eLit Auror

Én biztosan megyek talira, ha lehetséges, még muffint is sütök. *mindmeghalunk* :D

We are the same~

https://kozepes-versek.tumblr.com/

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 17:05 
Fanficbúvár

Sybill, az Imagine-esek. Admin vagyok ott, és minden évszakban szokott tali lenni, de az elég más jellegű. :)
Igen, én a múltkori talinál még csak épp jöttem ki a kórházból, és szemöldököm se volt. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 16:19 
Fanficbúvár

Te tanulsz pedagógiát, Ritsu? Mondanám, hogy mázlista, az olyan jó lehet... 8-> mit tanultok ott? Vagy szünetben ne nyaggassalak sulival? :-P És ha már itt tartunk, gratulálok, hogy túlélted a szalagavatót :kitty: mit csináltatok, csak tánc volt, vagy más is?
Gigi, legutóbb én is voltam, de... az olyan régen volt? :shock: ne már, hogy úgy emlékszem... jó, mondjuk akkor kábé 13 lehettem, szóval jogos :D De komolyan eltelt annyi idő? *Sybill nehezen hiszi el* Amúgy kik azok a Mazsisok

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 13:02 
Fanficbúvár

Hát, úgy, hogy még nem biztos az időpont, én nem tudok semmit mondani. Amúgy múltkor voltam, de a "múltkor" alatt másfél évvel ezelőttet kell érteni. Én szeretnék jönni. :)
Meg olyan király, amikor élőben látja az ember azokat az arcokat, akikkel online beszélget. Mazsisokkal sokkal gyakrabban van tali, de ott nem szokott olyan sok új ember lenni. Meritalin meg múltkor azért azt láttam, hogy erős a létszám.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 26 (hétfő), 12:39 
Könyvmoly

Sybill, a pedagógia az a tantárgy.:D

Ééés... Nem, sajna nem tudok menni, mert iszonyatosan messze vagyok a helyszíntől.:D Pedig jó lenne megismerni a brigádot.:D (Amúgy túléltem a szalagavatót juhééé)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 25 (vasárnap), 23:19 
Fanficbúvár

Ja, az időpont miatt én is parázok kicsit, meg hát szólni is kéne anyáéknak hamarosan :labi:
Őszike, kitartást! Engem eddig oda mindig elengedtek, pedig a szüleim azért szigorúak ilyen szempontból. Meg hát tényleg befogadó, jó közösség :) *átöleli Őszikét*

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 25 (vasárnap), 22:16 
Fanficbúvár

Na hát lányok, itt a szünet! *-* (Ritsu, ez rólad jutott eszedbe. Anúgy melyik az a tantárgy? :) ) November/decemberben ki jön Meri Talira? :D

Vééégre :D Remélem, mindenkinek jól telik a szünet :)

És nagyon szeretnék, de nem biztos, hogy jó az időpont, úgyhogy még fontolgatom.

Őszike, még a személyesen ismerkedni képtelen egyedek (én) is befogadásra kerülnek, úgyhogy no para. ;-)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 25 (vasárnap), 14:24 
Tollforgató

Na hát lányok, itt a szünet! *-* (Ritsu, ez rólad jutott eszedbe. Anúgy melyik az a tantárgy? :) ) November/decemberben ki jön Meri Talira? :D

Hál'istennek, már szükségem volt rá. Igaz, nem vagyok sokkal kipihentebb, de mindegy! :D
Éééééééééééééééééén....
nem. :-P :labi: gyáva vagyok...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 25 (vasárnap), 7:41 
Fanficbúvár

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 18 (vasárnap), 10:43 
Könyvmoly

Egész jól állok most a sulival eddig, nem gondoltam volna, hogy egy tantárgyba, amit utálok, ennyire bele tudok adni apait-anyait. ^^ Töriből nemsoká második világháború (na jó, még sokára), meg szünet után kikapjuk a tételeket, szóval azt azért várom.:D Viszont a szünetet is. Kéne már egy jóóóóó nagy pihenés.:3 Meg írni is kéne, csak sem ihlet, sem türelem, sem idő, sem energia, sem... semmi. :cry: Rajzolgatni szoktam mostanság, meg rátaláltam az új kedvenc párosomra. Fogalmam sincs, hogy jön ez a sulihoz, de mivel Off sztráda, így leírom. Csak hogy boldogítsam a népet.:D
Nem tudom, ki mennyire ismeri az Adventure Time (Kalandra fel!) mesesorozatot. Én alapjáraton annyira nem szeretem, de van benne egy femslash párosítás, ami felkeltette az érdeklődésemet, ez pedig a Bubbline (Buborékhercegnő és Marceline, az a vámpír, vagy mi...). ^^

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 17 (szombat), 22:19 
Fanficbúvár

Sybill, félre lehet olvasni, de az akkor is polcsor. :D Igazából annyira nem várom az őszi szünetet, mert osztálykirándulás lesz, ahol könnyekig meg kell hatódni azon, hogy utoljára utazunk el, nekem meg marhára nem ekörül forog az életem. Mármint nem arról van szó, hogy ne lennék benne a közösségben vagy ilyesmik (szóval nem is bosszúból mondom), csak ez a szintű szentimentalizmus egy kicsit idegen nekem.
Meg írok kémia meg matek pótérettségit is a szünetben, szóval annyira nem lesz szórakoztató. :/ De a pihenés részét várom. Csak úgy érzem, hogy még semmit nem csináltam, szóval nem érdemelném meg.
Sulival egyelőre jól állok, de az meg várható volt, és még így is nagyon az elején vagyok. Az a rész, ahol előszedek mindent, és kőkeményen megtanulom, még nem jött el, szóval egyelőre csak egy csomó jegyzetem van. Be kellene fejeznem a biosz jegyzeteimet, és csinálni egy átláthatóbb kémiát, minimum a szervetlenből. Ha ügyes vagyok, az "igazi" tantárgyak közül csak a matekom lesz négyes, ami az eddigi iskolai eredményeimhez képest egyenesen csodálatos. Csak a matek négyest is meg kellene még szerezni, meg a magyar-töri ötöst is. Ami normál esetben nem lenne nehéz, csak hát igazából az.

Tollakból én a zselést szeretem. Aminek ilyen kis kupakja van, gyönyörű színe, és csak szépen lehet vele írni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 17 (szombat), 20:01 
Fanficbúvár

Gyerekek, rákeresek a signettára és mit találok? http://i.ytimg.com/vi/DVYTbK9eKlU/hqdefault.jpg Nem tudom, mi ez. Nem kiröhögni akarom, csak fura volt így a tollak, egy rajzolt Loki meg pár anime kép után :))
Hjaj, Zsiráf, ha nekem is lenne gyurmaradírom... bár azt hiszem inkább fizikán venném hasznát :lol: a kémiára (főleg az első jegyem és a mostani/legutóbbi kétes dogám után) nem lenne rossz odafigyelni... tényleg, ki hogy áll a sulival? Várjátok már az őszi szünetet? :haha:
És amúgy, egy helyesírási kérdés: hogy írják azt, hogy polc sor? Csak mert én először simán leírtam úgy, hogy polcsor, csak aztán rájöttem, hogy azt könnyen félre lehet olvasni :D Adminlét fénypontjait végig/ régebb óra olvasók, emlékeztek még a polcsikálásra? :))

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 16 (péntek), 20:08 
Tollforgató

Én is imádom a tollakat, mindenfélét összeveszek. :D De most épp a gyurmaradírért vagyok oda, olyan jó azzal játszani kémián... xD

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 16 (péntek), 19:44 
eLit Auror

A tinta minőségével van a baj. Ahogy a mogyorós cheetos sem a régi. :(

We are the same~

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 16 (péntek), 16:12 
Könyvmoly

Azzal én is szeretek írni. Tigi, én sem szeretem a vastag tollakat. Nemhogy szépen nem tudok velük írni, de haladni sem. Valahogy lassítanak az írásban.
Kadma, a Signetta szerintem is nagyszerű toll. ^^ És nem, nem veled van a baj.:D Én is így vagyok vele, de szerintem ez nem a toll hibája, hanem az játszhat közre, hogy belemerülsz az írásba, és nem figyelsz úgy oda, mint az elején.:D Legalábbis nálam ez szokott lenni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 15 (csütörtök), 18:56 
Fanficbúvár

A kupakos toll felejtős nekem, elhagyom/dobom a tetejét, és annyi az egésznek. Meg annyira tele van a tolltartóm, hogy lejön benne a kupak, és minden tintás lesz...

A reklámtollak közül most csak azt az ÁJK-st szeretem, amit még nyílt napon adtak, de azt is csak dísznek, mert nagyon vastagon fog. Viszont régen kaptam mindenféle villogós/lámpás tollakat repiajándékokból, azokat nagyon bírtam. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 14 (szerda), 18:46 
eLit Auror

Legegyszerűbb, legnagyszerűbb, legmegbízhatóbb toll: Signetta. *reklám helye.* Meg általában a hök irodából nyúlok tollat, amikor kék van, és nem rózsaszín. :mrgreen:

És most nagyon élvezem, hogy a nagybetűs Életben úgy írok, ahogy akarok, és IGENIS kilógok a margóból!!

De tapasztaltam egy fura jelenséget. Eleinte szépen írnak a tollaim, aztán egyszercsak átmennek felemásba, ennek eredménye, hogy tele van a füzetem többször átírt sorokkal. Csomóféle van, és a nagy részük ezt csinálja. Vajon velem van baj? :-D

We are the same~

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 14 (szerda), 8:40 
Betűmániákus

hát ez érdekes :taps:
én a reklámtollakért vagyok oda. IMÁDOM őket :shock: már eleve jó érzés, hogy osztogatják meg minden, vagy gondolnak rám, de úúúú :oops: én nagyon ritkán vettem írószert, max. amikor nagyon muszáj volt... de mivel gyógyszertárakban gyakorlatoztam, mindig a kezembe nyomtak egy párat :D vagy amikor választások vannak és kampányolnak :labi: *ahh, shanon fellelkesült*

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 11 (vasárnap), 19:25 
Fanficbúvár

Én is imádom az írószereket :xx:
A tűfilcekkel az a gond, hogy nem lehet elég gyorsan jegyzetelni velük/én nem tudok, és pár év után sárgás vonal lesz a betűk körül. (Ettől függetlenül természetesen irreálisan nagy összegeket költök filcekre, aztán max. aláhúzásra és itthoni, írós dolgokhoz használom őket :D)

Évek óta ilyen tollal írok, a mindig kaphatóak közül ez fog a legvékonyabban szerintem, és nem ejt pacákat, mint mondjuk ez.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 11 (vasárnap), 17:13 
Fanficbúvár

Ú, én suli előtt rászabadultam a papír-írószer boltokra a környéken, és vettem magamnak egy csomó gyönyörűszép tollat. Vmiért sokkal jobb érzés egy ilyen szép tollal írni (főleg verseket, ilyeneket, valahogy jobban megy velük). Most meg az új mániám, hogy mindent színes tűfilcekkel írok, olyan vidámak lesznek tőle a füzeteim, és mégis rendezettnek néznek ki. :D Amúgy alapvetően nem írok túl szépen (Ja, általános sulis matektanárom közölte, hogy úgy írok, mint egy fiú, tiszta szögletesek a betűim :D ), de nagyon rendezett az írásképem, úgyhogy mindenki érti a jegyzeteimet legalább.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 09 (péntek), 20:18 
Tollforgató

Ritsu Tonks írta:
Már nincs bennük tinta. :haha:

Nekem is volt egy kedvenc tollam, s kifogyott belőle a tinta... Aztán egyik órán unatkoztam, és egy másik tollamból átraktam a tollbetétet. xD
S a szép írás... Negyedikig az osztály egyik legszebb írójaként tartottak számon, de... ez rengeteget változott. (S ezzel még finoman fejeztem ki magam... :labi: )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 09 (péntek), 18:42 
Fanficbúvár

Úh, én és a szép írás... :haha: öcsém szerint olvashatatlanul írok, szerintem ha úgy van, tudok szépen, barátaim néha mondják, hogy nagyon szép *szóismétlés rulez* az írásom. Szerintem meg ha van idő és kedv, akkor megy :haha: Meg hát eprsze a tolltól is függ, ezzel egyet értek Ritsu! Én mondjuk speciel alapból szeretem a tollakat. Mindig van egy (néha két, most speciel három) különleges :xx: Az más kérdés, hogy fog is.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 09 (péntek), 17:59 
Könyvmoly

Nálam a szép írás sok dologtól függ
- türelem
- milyen gyorsan diktál a tanár
- milyen toll van a kezemben.:D És ez utóbbitól függ a legjobban. xD Volt két olyanfajta tollam, amivel nagyon szépen írtam... Már nincs bennük tinta. :haha:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 04 (vasárnap), 16:49 
Fanficbúvár

Azt hiszem, utoljára hét éves koromban szóltak rám azért, hogy nem úgy húzom a 'k' betű tetején a hurkot, ahogy kellene... De egyébként a kutyát sem érdekelte, hogy írok.

Egészen addig, amíg el nem kezdtem cukrászként dolgozni, ahol aztán nem mindegy, hogy milyen betűstílussal és betűtípussal írunk szöveget, feliratot és jókívánságot a torta tetejére. De szerencsére van egy nagyon ügyes kezű kollegina, aki megtanított arra, hogyan lehet krémmel szépen írni. :) Persze, tollal ez még mindig nem megy. :-P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 04 (vasárnap), 16:39 
Tollforgató

Jahj. Én és a szépírás. :D A tanárok mindig kiakadtak, hogy nem kötöm össze a betűket, de nem sokat foglalkoztam velük. Tökéletesen átláthatóan vezetem a füzeteket, annyira nem írok csúnyán, hogy ne lehessen elolvasni, szóval...
Merlinnek hála az új sulimban a tanároknak nem az a legnagyobb problémájuk, hogy milyen a külalakom. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 02 (péntek), 8:00 
Fanficbúvár

Bocsi. Emese néni túl erős indulatokat vált ki belőlem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 20:10 
Fanfic-faló

(nyuszifülek, ne káromkodjunk)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 19:43 
Fanficbúvár

Jaj, a nyomorult szépírás. Még mindig kísért az emlék, amikor harmadik végén, szinte az osztály utolsójaként írhattam tollal a füzetbe, aztán jött a negyedik, és kezdhettem elölről. Aztán tessék.
Nem írok szépen, de a füzeteim korrektek és rendezettek, mások is tudnak tanulni a jegyzeteimből, és mindent tollal írok. Azt hiszem, ez a felnőttség egy foka.
(Emesenéni mehet a francba)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 18:33 
Fanficbúvár

Furi, én meg pont a méhhel, dühhel változásnak örülök, valahogy sokkal természetesebbnek érzem, talán mert "magamban" mindig így mondtam. Az idegen szavakhoz viszont csatlakozom, az ímél valahogy annyira feleslegesnek tűnik. Szerintem az emailt amiatt nem lett volna célszerű bevezetni, hogy annak már van önálló jelentése.

Szerintem az viszont tök jó törekvés, hogy általános iskolában ne csak a gyöngybetűs folyóírást tanítsák, hanem a nem kötöttet is engedjék, én konkrétan akkor tudtam megtanulni fizikai fájdalom (és a papír átlyukasztása...) nélkül írni, mikor már nem kényszerítettek a betűkötésre, ez 5-6.-ban volt, és ott is csak azért, mert iskolát váltottam, az ált. suliban maradtaknak még 8.-ban is volt füzetképverseny és hasonló, ahol a betűkötést is nézték.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 18:11 
Sztorihajhász

G Lamaro írta:
Az elektronikus írásra való teljes áttéréssel viszont még várnék néhány évtizedet/évszázadot, amíg a legutolsó kódisnak is ott fityeg a keze ügyében egy számítógép vagy okostelefon, 5-től 199 éves korig...

Ott a pont, én is így gondolom. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 18:05 
Ó-nagy-admin "backstage"

Nekem vegyes érzéseim vannak az új szabályokkal kapcsolatban. Egyrészt egyes módosításokat üdvözlök (megbocsát/megbocsájt, ésszerű/észszerű, stb.). Végre legalább részben eljutottunk oda, hogy a nyelv változásaihoz idomulnak a szabályok, és nem a szabályok elvárásaihoz kell idomulnia a nyelv változásainak.
Más módosításokat viszont feleslegesnek tartok (méhvel/méhhel, dühvel/dühhel, stb.). Az idegen szavak fonetikus "magyarosítását" viszont abszolút feleslegesnek tartom és ellenzem. Ha már hozzányúltak az e-mailhez, inkább az "email" formát is tették volna helyessé, mivel ez a legtöbbször elkövetett hiba.
A "fészbúkol" pedig akkor lesz nálam helyes (hogy egy kicsit a felvázolt jövőbe tekintsek), ha a New York-i helyett "nyújorki" lesz a helyes. Tulajdonneveket nem "fonetizálunk"... :-P

A kézzel írás megszüntetését marhaságnak tartom. Még ha a folyóírás megtanulását nem teszik kötelezővé, azt el tudom fogadni, mivel én is azért tértem át a nyomtatott betűkre, mert a folyóírásom olvashatatlan volt. Az elektronikus írásra való teljes áttéréssel viszont még várnék néhány évtizedet/évszázadot, amíg a legutolsó kódisnak is ott fityeg a keze ügyében egy számítógép vagy okostelefon, 5-től 199 éves korig...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 17:49 
Fanficbúvár

mellons írta:
Bár kézzel írni nemsokára már úgy sem lesz kötelező, a word meg majd a maga tökéletlen módján javít mindent.

Olvastam cikkekben, hogy a finneknél és Amerikában is be akarják vezetni a kézírás megszüntetését. Olyan érzésem van, hogy majd visszacsöppenünk abba a korba, amikor csak egy-két ember tudott kézzel írni, és őket nagy becsben tartották.

Abba már nem megyek bele, hogy milyen pozitív hatásai vannak a kézírásnak, illetve a folyamat elsajátításának... Sajnálom, hogy egyes helyeken már eljutottak idáig. :-(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 17:32 
Fanficbúvár

mellons írta:
bojoe írta:
ezért lesz az email ímél, mert manapság mindenki használja (hivatalos levelezésben is). és lehet, hogy megérjük azt a kort, hogy a fanfiktion általánosan fanfiksön lesz és a potterhead potterhed.

Pontosan emiatt hülyeség, mindenki használja, igen, úgy mint e-mail. Annyira beépült a köztudatba, hogy ilyen barbár módon magyarosítani felesleges, attól még nem lesz magyar szó. Szerinted ezek szerint a fészbukot is így kellene írni.
Az idegen nevek eddigi ragozásának változtatása kapcsán sem látok logikát a te véleményedben, és a szabályozásban továbbra sem.
Mint ahogy a választható szabályokra sem lehet helyesírást ellenőrizni. Az e-mailnél is csak elfogadható mindkét verzió, vagy a méhvel és méhhel is helyes lesz. Majd eldöntheted. Azt is, hogy szerinted a jelentésváltozás indokolja-e az egybeírást. Milyen jó világ lesz, mikor jó pár embernél még azt sem sikerült elérni, hogy tudják, mi a különbség az egyelőre és az egyenlőre között.
Sok dolgot elbutítanak, lassan már egyáltalán nem lesz a helyesírás elvárás. Olvastam is egy cikket, miszerint ha hibázol, nem vonnak, de ha jól írod, plusz pontot kapsz. Bár kézzel írni nemsokára már úgy sem lesz kötelező, a word meg majd a maga tökéletlen módján javít mindent.
És mivel ez az én véleményem, nem várom el, hogy meggyőzz.

nemtom, a hsz-emben melyik megfogalmazás alapján vontad le azt a következtetést, hogy helyeslem a változtatást, vagy azt, hogy rád akarom erőltetni, hogy te is helyeseld.
annyit írtam, hogy azért van így, mert. tetszik, nem tetszik, ez van. egyikünk sem kazinczy, hogy felülbírálja.
és igen, van ez az irányzat, amit te magad is említettél: ez a szabad nyelvtan (illetve még számos más névvel illetik), hogy önmagában nincs olyan, hogy helyes írás. hanem olyan van, hogy ha mérhető többség használ egy írásmódot, akkor az előbb-utóbb elfogadott lesz.
és igen, láttam már, hogy a média ezt a szót használja (így leírva:) fészbukol.
a helyesírást manapság inkább az irodalmi irodalom fogja használni. (igen, lehetne vitatkozni az irodalom fogalmán, illetve, hogy miféle "műfajok" tartoznak alá). sztem egy ponyvába simán belefér, hogy fészbukol.
és nem várom el, hogy egyetérts velem. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 16:53 
Billentyűzetgyilkos

bojoe írta:
ezért lesz az email ímél, mert manapság mindenki használja (hivatalos levelezésben is). és lehet, hogy megérjük azt a kort, hogy a fanfiktion általánosan fanfiksön lesz és a potterhead potterhed.

Pontosan emiatt hülyeség, mindenki használja, igen, úgy mint e-mail. Annyira beépült a köztudatba, hogy ilyen barbár módon magyarosítani felesleges, attól még nem lesz magyar szó. Szerinted ezek szerint a fészbukot is így kellene írni.
Az idegen nevek eddigi ragozásának változtatása kapcsán sem látok logikát a te véleményedben, és a szabályozásban továbbra sem.
Mint ahogy a választható szabályokra sem lehet helyesírást ellenőrizni. Az e-mailnél is csak elfogadható mindkét verzió, vagy a méhvel és méhhel is helyes lesz. Majd eldöntheted. Azt is, hogy szerinted a jelentésváltozás indokolja-e az egybeírást. Milyen jó világ lesz, mikor jó pár embernél még azt sem sikerült elérni, hogy tudják, mi a különbség az egyelőre és az egyenlőre között.
Sok dolgot elbutítanak, lassan már egyáltalán nem lesz a helyesírás elvárás. Olvastam is egy cikket, miszerint ha hibázol, nem vonnak, de ha jól írod, plusz pontot kapsz. Bár kézzel írni nemsokára már úgy sem lesz kötelező, a word meg majd a maga tökéletlen módján javít mindent.
És mivel ez az én véleményem, nem várom el, hogy meggyőzz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 14:04 
Könyvmoly

BNorival tartok, az "Anett-tel, Bernadett-tel, Mariann-nal" változások nekem is agybajt fognak okozni. >.> De sajna ez van. Meg ami még kiakasztó:
csodaszépből csoda szép lett
ésszerűből észszerű
számon kér - számonkér

*falba veri a fejét*

bojoe, a 'fanfiksön' és 'potterhed' kort nem akarom megérni. QwQ

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 8:11 
Fanficbúvár

mellons írta:
Egyébként is nevetséges, mert a legtöbb változásnál ott a megjegyzés, hogy lehet így is, meg úgy is. Egy csomónál választható, mondván, hogy már így is helyes. Hát basszus.

Én egyébként sem fogom soha megérteni a változtatásokat. Ha valami eddig helyes volt egy adott módon és hosszú évek óta (a Weasleyvel közvetlen ragozású volt), akkor most hirtelen miért vált helytelenné. :?

azért, mert az alapszabály változik, ami azért változik, mert a nyelv változik, ami azért változik, mert globalizálódik és egyszerűsödik. mindezek mellett a nemzetköziesedés és fonetikus írása ellenpólusaként megmarad az, hogy a nem bevett idegen szavak jól láthatóan jelenjenek meg.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 7:38 
Billentyűzetgyilkos

Egyébként is nevetséges, mert a legtöbb változásnál ott a megjegyzés, hogy lehet így is, meg úgy is. Egy csomónál választható, mondván, hogy már így is helyes. Hát basszus.

Én egyébként sem fogom soha megérteni a változtatásokat. Ha valami eddig helyes volt egy adott módon és hosszú évek óta (a Weasleyvel közvetlen ragozású volt), akkor most hirtelen miért vált helytelenné. :?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 október 01 (csütörtök), 7:20 
Sztorihajhász

Tigi írta:
Nyilván semmi komoly következménye nem lesz, ha a régi helyesírást használod, ugyanakkor mivel nagyon hamar meg fognak jelenni az új szabályokon szocializálódott generációk, illetve valószínűleg sokan át fognak állni/megpróbálnak azok közül is, akik a másikat tanulták, szerintem könnyen a "nem tudja" benyomást keltheted, elvégre nem járkálhatsz egy "nem akarom alkalmazni az új szabályokat" post ittel a homlokodon :D

Valószínű, hogy megpróbálom megtanulni az új szabályokat, de azért válogatni fogok, hogy írásban melyik néz ki jobban, mert néhány eléggé csúnya. Pl.: dühhel $dead

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 szeptember 30 (szerda), 20:30 
Írópalánta

Átállok ómagyarra. (Höh.)

Amúgy a magyar tanárom majdnem sírógörcsöt kapott, miután bejelentette a hírt :D

¤ SZBMK ¤

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 szeptember 30 (szerda), 17:18 
Fanficbúvár

Én a változások nagy részéről már májusban tudtam, mert a helyesírási versenyen, ahol voltam, előadást tartottak (igazából a tanároknak, de én is beültem :D ) a várható változásokról, és már ott ki voltam akadva... :D De amúgy én biztosan meg fogom próbálni megtanulni, mert attól vhogy jobban érzem magam, hogyha tudom, mit hogyan kell írni... Úgy tudom, az árboc is hosszú ó lesz, a bura meg hosszú ú, aztán pl.: az Anett-telt így is lehet majd írni... Á, agybajt fogok kapni! ~x(
Amúgy elég sok fent van a változások közül az Oktatási Hivatal honlapján. :wink:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 szeptember 30 (szerda), 11:40 
Fanficbúvár

Nyilván semmi komoly következménye nem lesz, ha a régi helyesírást használod, ugyanakkor mivel nagyon hamar meg fognak jelenni az új szabályokon szocializálódott generációk, illetve valószínűleg sokan át fognak állni/megpróbálnak azok közül is, akik a másikat tanulták, szerintem könnyen a "nem tudja" benyomást keltheted, elvégre nem járkálhatsz egy "nem akarom alkalmazni az új szabályokat" post ittel a homlokodon :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 szeptember 30 (szerda), 7:48 
Sztorihajhász

És ha valaki nem tér át az új szabályokra, akkor mi lesz? Mert én személy szerint bottal se nagyon piszkálnám az új szabályokat, nem még hogy alkalmazzam... Tudom, hogy nem árt haladni a korral, csak ezt nem igazán tudom elfogadni :(

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1948 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 39  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra