Hirondelle írta:
Amúgy nem tudom, mivel lehetne a kritikákat fellendíteni, valószínűleg, ha kevesebb a feltöltő vagy aktív felhasználó (bár ez utóbbit nem tudom), akkor ezek az emberek az olvasásból meg kritikaírásból is kiesnek. Lelépnek, mert nem kapnak kritikát, így még kevesebb lesz a potenciális kritikaíró, ezért még többen lelépnek, stb. Bár ne így legyen.
Lehet amúgy nem mernek kritikát írni, mert sose tudni, hogyan reagál majd az író. Mi van, ha nem igazán azt a reakciót várta és kap egy olyan negatív kritikát, hogy elmegy a kedve. Vagy a kritikaírónak megy el a kedve, mert nem jön kritikaválasz, vagy olyan jön, hogy ihaj

Azt vettem észre, hogy a többség inkább csak pozitívumokat mer leírni kritikában, alig látok olyat, ahol valaki rávilágít bármi gyengeségre. Poén azért, hogy elvileg azért tölt fel mindenki, hogy a visszajelzésből tanuljon, és amikor tényleg jön egy építő jellegű, arra nem tud hogy reagálni. Bár az se mindegy, hogy van tálalva.
Én tök szívesen leírnék minden észrevételt, a negatívakat is, és néhány kihíváson ezt meg is tettem, de mindig félek, hogy az író erre nem igazán kíváncsi. Jó lenne tudni, hogy egy-egy adott író milyen szintű visszajelzést vár. Tényleg akarja-e a negatívumokat is hallani (persze normálisan tálalva) vagy inkább még csak biztatást szeretne a folytatáshoz. Mind a kettőt meg lehet érteni, de nem jó belefutni egy olyanba, ha valaki csak szeretne pár jó szót hallani, mert bizonytalan, erre nyakába öntik az összes hibáját, vagy a fordítottja, hogy fejlődni szeretne, és csak olyat mernek írni neki, hogy jó volt, tetszett, folytasd.
ráéreztél a lényegre.
2008 óta olvasok és kritizálok (inkább véleményezek, mert a merengőn a kritikák nem minősülnek kritikáknak, csak a nevük az), és én is ezt vettem észre.
volt egy felfutó időszak, ami kb a 7. könyv után megdobta a történetek számát és az olvasókét is, mert folytatásra vágytak. ez kb 2011-12-re lezárult. nem hiába váltott a merengő is: ha megnézzünk, mára már a történetek fele sem teszi ki a hp fandomot. a maradék pedig... soha nem lesz olyan népszerű, mint a hp.
tehát, a történetek száma és az olvasók száma is nagyban csökken.
és mi motiválja az írókat? a kapott kritikák száma. (vagy éppen az értelmes kritikák száma - mint pl engem)
és mivel kevés az olvasó, kevés a kritika, így egyre kevesebb lesz az író is.
a másik ok: kihal a hp-n felnövő nemzedék. régen rengeteg alternatív befejezés, alternatív párosítás jelent meg. mintegy kitöltve a hiányt. ma már nincs hiány. lecsengett az időszak. egyre kevesebben találkoznak frissibe a hp világgal. és ha folytatást is kíván, kénytelen elszörnyülködni, h mennyi sok van. ezért ő maga nem kezd el írni, hanem keresgél. aztán, ez eléggé kihathat a későbbi írási kedvére...
a másik, a kritikaírási kedv. én most elég sokat irkáltam az üstön, pedig ritka volt, hogy a napi adagból akár 2-re is volt időm. de amit végigolvastam, arra reagáltam vmit.
és sokszor inkább negatívat, mint pozitívat, noha azért igyekeztem az egyensúly megtartására. maga a merengő is egy kihívásként tartja számon az üstöt, és azért, mert az üst egy kihívás. még akkor is, ha nem pontozásra megy. nyilván, ha arra menne, kevesebben vállalnák be.
szóval kritikaírási kedv. nehéz kritikát írni. a kritikaírás egy "szakma". kritikusok csinálják. nem hiszem, hogy nagyobb kedvet kapna az olvasótábor a reagálásra, ha máshogy hívnák a kritika-dobozt (pl vélemény, meglátás, hozzászólás, stb.), ámbátor ki tudja.
a másik dolog a merengő rendszere: borzasztóan nehéz bele írni. ha nem ismered a html kódokat, összefolyik, stb. aztán a rá reagálás is macerás. aztán a kritika válaszára reagálás meg nem megoldott. a merengő rendszere nem mai csirke, mint ahogy az ilyen történetgyűjtő oldalak többsége sem.
éppen ezért alakulnak ki a saját blogok, facebook oldalak, mert
1. oda csak az megy, akit tényleg érdekel az írás
2. könnyebb véleményezni
3. nem látja senki külsős a véleményed, csak a csoport
4. nem piszkálnak az adminok.
anno én is váltottam, leszedtem a gántffy-történeteket, noha elég nagy olvasótáborral indult, többszáz megnyitással és fejezetenkénti 4-6 kritika megvolt. (és nem ua-zok) igaz, én nem pont a fentiekben felsoroltak miatt szedtem le, teljesen más okból. és egyébként én is észrevettem, hogy a 2012-ben indított sorozat 2015 nyarára negyedannyi megnyitással bírt, a kritikázók száma nem változott, de állandósultak a hozzászólók. pedig rendszeresen frissítettem, nem kellett sokáig várni a fejezetekre, tehát olvasóbarát voltam.
a kritikázók maguk is megjegyezték, hogy egyre kevesebb idejük van olvasni és reagálni. illetve, én elég hosszú regényeket írtam, nagy szószámos fejezetekkel, szinte mindig függővéggel zárva, ami inkább azt eredményezte, h volt, aki jelezte, hogy majd akkor olvassa, ha kész van a regény.
szal, összegezve: a kritikaírások száma csökken, és mindenkire vonatkozik ez a tendencia (lsd. kritikaklub havi jelentései), azért csökken, mert az emberek nem olvasnak, mert már nem érnek rá, van jobb elfoglaltságuk. illetve, olyan elfoglaltság, amire nem kell agyat erőltetve visszareagálni (hány applikációs játék kér visszajelzést a pálya teljesítése után? egy sem). és az is tény, hogy a hp világa kifutóban van - talán a fantastic beasts majd újra felfuttatja a salamander fic-eket

- és egyelőre nem tudja ezt a fandomot semmi más helyettesíteni (legalábbis olyan, ami az itteni olvasókat érdekel. mert bizonyára most más oldalakon az sw ficek az egekbe törnek)