Ki szelet vet… kritikái

Szeretnél kritikát írni?2021.03.29 - 23:11 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Szia! Tyűű, nahát! Nekem nehéz lett volna ezt a kívánságot kivitelezni, de ha sikerült is volna, ilyen frappáns biztos nem lett volna. Nagyon tetszett, hogy minden szemszögből be lett mutatva, és hogy ennyire érződött, hogy apró benyomásokból mennyire félre lehet ismerni a másikat. A szemtanúnál meg gőzöm sem volt mi lesz, aztán Félixnél morogtam Robira, hogy milyen szemét, aztán Robinál meg Lillusra, hogy ő milyen szemét, aztán Lillusnál felderengett, hogy ebben a korban basszus én is füllentettem. Nagyon szépen felépített sztori, nagyon tetszett az egész, sikeresen elérted, hogy sok reakciót váltson ki belőlem. Üdv: Kata, CritiCAT

2015.01.31 - 17:10 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Szia! Amikor megláttam, hogy a kívánság szerint legalább három szemszögből fogjuk látni a történetet, egyből érdekesnek ígérkezett, pláne, hogy vajon mi is történhet egy bulin, ahol bármikor kitörhet egy bunyó. :D Azt kell mondjam, hogy zseniálisan oldottad meg a helyzetet, először a szemtanút vezetve előre, hogy mégis hogyan is történhetett a helyzet, hagyva az Olvasónak, hogy elképzelje a történéseket és valahogy kigondolja a saját verzióját. Aztán jött a másik szemszög, megtudhattuk, hogy miért is esett neki Felix a szerencsétlen srácnak, miért is orrolt meg rá, és hogy tulajdonképpen a húga miatt viselkedett olyan lehetetlenül. Ó, és aztán ott volt szegény Robi, aki igencsak megszenvedte, hogy valaha is Lillára emelte a szemeit. :D Nem tudom, de az egész olyan jól volt tálalva, hogy már a helyzetek furcsa komikumán is mosolyognom kellett, hogy hogy lehet ilyen lehetetlen félreértésekből ilyen zseniálisat kihozni. Aztán persze jött a manipulátor, és kiderült, hogy az egész egy enyhe kis hazugság eredménye, amit nagy zavarában vágott ki a bátyja előtt, hogy ne tűnjön annyira szánalmasnak, és mégis ezzel adta meg minden bajhoz a kulcsot. :)) Szívesen olvastam volna tovább, hogy akkor mi is lesz szerencsétlen Robival, vagy legalább annyit, hogy elküldi valamerre a lánykát, mondjuk melegebb éghajlatra vagy ilyesmi... :D Megérdemelné.
Érdekesnek tartottam, hogy bemutattad, hogy egyetlen szituációt mennyien mennyiféleképp meg tudnak élni, és másvalaki talán másképp meséli él, pedig percre pontosan ugyanott volt, és ugyanazt látta. Ez különösen tetszett, az ábrázolásmódod abszolút elém vetítette a képeket, mintha én is ott lettem volna a buliban, és a tömegből kiválva én is tanúja lehetek az eseményeknek. Szóval köszönöm az élményt, igazi gyöngyszem az írásod! :))
Botkrisz, Kritika Klub

Szerző válasza: Szia!
Hát igen, a kérésben elsősorban három szemszög szerepelt, de nekem valahogy kívánkozott a negyedik - valaki, aki csak szemléli az eseményeket. Örülök, hogy neked is tetszett a felépítés^^
És igen, én is ilyesmi folytatást gondoltam, hogy bár Lillus észhez tér, azért még Robi elküldi őt. XD Én köszönöm, hogy írtál, és örülök, hogy tetszett!
Üdv: Xwoman

2015.01.18 - 16:17 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Finnigan ezen kívánsága is rögtön felkeltette az érdeklődésem, és ahogy a másikat, úgy ezt is nagyon jól valósítottad meg. Tetszett a történet felépítése, hogy úgy bontottad fel több nézőpontra, hogy a szimpla szemtanútól elindulva azok a személyek jöttek sorra, akik mindig kicsit többet tudtak az események mögött húzódó dolgokról, akiknek több közük volt hozzá. Egy ilyen mű elolvasása után az olvasó kicsit elmerenghet azon, mennyire más színezetet is tud ölteni egy-egy történés, pletyka, ha mástól halljuk, más-más szemszögből látjuk – és minél több személynek van hozzá köze, annál komplexebb a kép. Jól adagoltad az információkat, amelyekről nem egyszer kiderült, hogy csupán féligazságok. Hasonlóképp a szereplőket is el lehetett ítélni eleinte, majd ahogy kiderült az igazság, meg lehetett nekik bocsátani, de legalábbis megérteni őket. A keretes szerkezet is tetszett, hogy a bulival indult és fejeződött be a történet. És habár bennem is van egy természetes kíváncsiság, hogy miként is alakulnak ezek után a dolgok, a legjobb pontot zártad le a művet, egy jó mondattal. Elvégre az írónak nem kell feltétlenül megoldást találnia egy helyzetre, elég, ha időnként csak felvet egy problémahelyzetet, és majd az olvasó továbbgondolja, hogy ő mit is tenne az adott esetben. Olvastatta magát a novella. Azt tetszik benne a legjobban, hogy habár egyszerűnek tűnik az alaphelyzet, talán átlagosnak is mondható, a mű szerkezetével és a valóságos karakterekkel belelátunk a mélységekbe, a mozgatórugókba.

Nelli, Kritika Klubtag
(A Fórumon megtalálsz minket.)

Szerző válasza: Szia!
Köszönöm szépem neked is a dicséretet! Igen-igen, ugyanaz a történet nagyon máshogy néz ki más szemszögből - ezt mostanában tapasztaltam is. Örülök, hogy a végére mindegyik szereplőm motivációja érthetővé vált.^^ A nyitott véggel kapcs egyetértek, én is jobban szeretem (olvasva is), ha nincs minden az olvasó szájába rágva. Köszönöm szépen, hogy írtál!
Üdv: Xwoman

2015.01.17 - 12:22 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Kedves Író! :)
Ez a fic rohadt jó. :D Már bocsánat a kifejezésért, de kb sikerült valóra váltanod minden vágyamat, amit csak valóra lehet váltani egy ficben. Látszik, hogy nagyon profi vagy és nem kis tapasztalatod van már az írásban, engem megvettél kilóra. Először is a stílusoddal, mely annyira gördülékeny, hogy egy pillanatig sem akadt meg az olvasás, egy pillanatra sem kalandoztam el (amit elég nehéz elérni nálam), magával lendített az egész. Másodszor a valós szereplőiddel, akiket mintha csak az én tinikoromból ragadtál volna ki. A manipulatív picsa, aki magassarkúban járkál meg azt hiszi magáról, hogy körülötte forog a világ, közben felszínes és üres az élete, a barátai. Aztán amikor talál egy normális srácot, azt is elűzi maga mellől, mert fél, hogy mit szól majd hozzá a környezete... Ugyanígy valós volt a friendzone-ba tett srác, aki említett lánynak lesi minden kegyét, és közben a fél baráti társasága rajta röhög (meg lehet a fél város). :D Ajj annyira tipikusak voltak, annyira jól megragadtad ezt a korosztályt, meg a Facebook mizériát is, hogy "Úristen miért nem ír, hiszen fent van?!". Azon pedig külön jót mosolyogtam, amikor a srác Wordben kezdte el írni a levelet. Mert magamra ismertem. XD Én is vagyok olyan precíz, hogy egy komoly üzenetet inkább Wordben írok meg... :'D Imádtam az idegbeteg bátyót is, benne az egyik unokatestvéremre ismertem rá, aki dettó ugyanez a kategória. Volt, hogy az én fiú ismerőseimet is legszívesebben szétverte volna, pedig aztán én csak az unokahúga vagyok. xD Na mindegy. A lényeg, hogy minden szereplőd valós volt, és látszik, hogy te is a saját életedből merítetted őket, a saját tapasztalatokból.
A harmadik dolog, ami kifejezetten nagy pozitívum az a magyar környezet. Én kifejezetten szeretem, ha valaki magyar szereplőkről ír, de csak akkor, ha tényleg el is tudja őket "adni". Ahogy a fentiekben írtam, neked ez nagyon jól sikerült. :) Pluszt adott a dologhoz az obszcén beszéd, mely nem volt erőltetett, hanem teljesen odaillett minden szituációba és tovább növelte a sztori eredetiségét.
Nem is tudom hova fokozhatnám, minden a helyén volt. :) És a legjobb, hogy ez egy burkolt társadalomkritika is egyben. Legalábbis nekem annak jött le, és el is gondolkoztam rajta, hogy milyen világban élünk, milyen tinédzserekkel. Szeretném azt hinni, hogy a sztori folytatásában Lilla le tudta vonni a tanulságot, és bocsánatot kért Robitól. Talán ezután majd megváltozik a viselkedése és rájön, hogy mi az igazi érték, kik az értékes emberek körülötte. :) Szeretném ezt hinni, hogy így ment tovább a sztori. Kicsit sajnálom, hogy ez nem derült ki a történetből, viszont nem tartom feltétlen rossznak, hogy itt hagytad abba. :)
Elgondolkodtató írás lett, és nagyon-nagyon örülök, hogy olvashattam. :) Nekem fogalmam sincs a kilétedet illetően, ezért tényleg nagyon kíváncsi leszek, mert én is úgy érzem, hogy igazi gyöngyszemre bukkantam! Szívesen olvasnám a többi írásodat. :) És ezekután lelkesen vetem magam a másik történetre is, amit írtál finnigannek. Bevallom azt a sztorit vártam már nagyon, mert a kívánság alapján úgy gondoltam, hogy ebből sok mindent ki lehet hozni. :D Ezekután biztos nem fogok csalódni. Megyek is oda, és majd ott is hagyok neked kritit! ^^
Addig is köszönöm mégegyszer az élményt, amit ezzel a történettel adtál nekem.:)
Puszillak,
Nasu

Szerző válasza: Szia!
Igen-igen, tipikus szereplők voltak, de örülök, hogy sikerült őket mégis "emberire" írnom. :D A Wordbe írásért pacsi, én is így szoktam :D Jaj, annyira nehéz ilyen kritikára érdemben válaszolni úgy, hogy ne tűnjön öndicséretnek... Örülök, hogy hitelesnek és valódinak találtad, és hogy szeretted olvasni. Nagyon szépen köszönöm a dicséretet, és azt is, hogy írtál!
Üdv: Xwoman

2015.01.16 - 21:41 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Pontosan valami hasonlóban reménykedtem. :) Juj, nagyon szépen köszönöm, meg azt is, hogy egyszerre két kívánságomat is megvalósítottad, nagyon-nagyon örültem neki, és huhh, na jó, próbálok értelmes lenni.
Szóval remekül kihasználtad a különböző szemszögeket, a megnevezések (áldozat, manipulátor...) külön tetszettek, és az is, hogy tényleg minden szemszöggel tovább színesedett a sztori, váltak rosszfiúkból áldozatok, váltak címkékből árnyalt karakterek. Mindenki rövid időt kapott a történetben, de abszolút eleget ahhoz, hogy kirajzolódjanak a motivációk. Lillus lett a személyes kedvencem, a kavarásával, a zavarodottságával... Pont itt látom azt az utolsó mondatot, hogy "És ezt az egészet neki kell majd tisztáznia.", és valóban, nemcsak a többiekkel, a rendőrökkel kell mindent tisztáznia, hanem magával is. A fejemben továbbgördülő történetben észhez tér, és bocsánatot kér Robitól, egy idétlen sapkába varrja a vallomását, meg ilyenek... :) Uhh, tényleg egy remekül összerakott novellát kaptam tőled, fantasztikusan gördülékeny stílussal (hihető, valóságszagú párbeszédekkel, amiért külön imádlak), és tökéletesen összeraktad és kihasználtad, amire gondoltam az ötlet kitalálásánál. Még egyszer köszönöm! :)
És amúgy csatlakozom Ashához, nekem is van tippem rá, hogy ki lehetsz, és dettó, régi hiányt pótoltam azzal, hogy tőled olvastam. Vagy, megint dettó-Asha, új szerzőt találtam, akire érdemes lesz figyelnem! :)

Szerző válasza: Szia!
Váh, ha tudnád, mekkora kő esett le a szívemről, amikor megláttam a kritikádat! :D Tartottam tőle, hogy mit fogsz szólni, mert elég nehéz volt ezt a sztorit jelen állapotára összehozni. :D De úgy látszik, megérte vért izzadni vele.
Lillus köszöni szépen! :D Igen, valami ilyesmi folytatást képzeltem, hogy a lány észhez tér - bár az más kérdés, hogy Robi mennyire lenne hajlandó békülni ezek után XD
Nagyon-nagyon köszönöm a dicséretet, és egész nap virult a fejem, miután megírtad, hogy tetszik a sztori.
Köszönöm, hogy írtál! :D
Üdv: Xwoman

2015.01.16 - 20:41 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Szia!

Hű, imádtam ezt a sztorit, kifejezetten sajnáltam, ahogyan a végére értem. Abszolút mázlis volt a helyzet, mert egy jó ötlet párosult tehetséges íróval.

Maga a sztori egyszerű volt; semmi különleges nem volt a konfliktusban, ezeregy ilyet olvastam/láttam már, de talán pont azért tetszett annyira, mert olyan valódi volt Facebookkal, kicsit lányos fiúkkal, és olyan igazi karakterekkel, a sztori végére pedig mindegyiküket megkedveltem. Félix helyében minden lelkiismeretes bátyó ezt tette volna, Robi marha aranyos volt a maga balfék módján, az abszolút csúcs karakter nekem viszont Lillus volt, aki annak ellenére, hogy egy tipikus, felszínes kamaszlány, tökéletesen ismerte Robit, és tetszett, ahogyan finoman sejtetted, hogy maga se tudja, hogyan, de azért valahogyan mégiscsak szereti.

A többszemszöges formát is csúcsjól kihasználtad, apránként történtek a dolgok, és bár mindegyik kis történet végkimenetelét lehetett tudni előre, egy percig sem éreztem úgy, mintha unnám, vagy bármi ilyesmi.

A befejezésnél kicsit csalódott voltam, mert kíváncsi voltam, mi lesz, de végül is totál érthető, hogy nem mozdultál ki a buli kereteiből, és így el lehet gondolkozni azon, hogy mi hogyan alakul majd, bár talán sejtetve van egy kicsit.

A magyar környezetért külön nagy pacsit, és tényleg imádom, amikor egy sztori úgy romantikus, hogy nincs tele patetikus bullshittel a szerelemről. :D

Köszönöm, hogy olvashattam, és ez Finnigan novellája, de azért nekem is megy a kedvencekhez, hátha el akarom még valamikor olvasni. :)

Szerző válasza: Szia!
Bocsánat a késői válaszért itt is^^
Örülök, hogy sikerült megszeretned a karaktereket, mert bevallom, én egyedül Félixhez tudtam csak közel kerülni XD (Tudom, ez elmond rólam egy s mást.) De nagyon örülök, hogy azért a többiek is szerethetőek lettek. :D
A befejezést direkt hagytam nyitva - igazából továbbírva nagyon hosszúra nyúlt volna a sztori, és valsz így is nyitott vég maradt volna. Köszönöm a kedvencelést, és azt is, hogy írtál! :D
(És magyar környezetért pacsi szintén! :D)
Üdv: Xwoman

2015.01.16 - 20:40 | 1: Ki szelet vet… | Regisztrált
Szia!
No, több történettel is szemeztem már idén az Üstről, de a tiéd az első, amit végig is olvastam. :) Bevallom, az volt a hívószó, hogy egy számomra nagyon kedves írónak írtál, de nem bántam meg. Nagyon tetszett, hogy bár az alap önmagában nem fogott meg, te mégis az első bekezdésekkel zsebre vágtál, és onnantól nem tudtam nem továbbolvasni a novelládat. Kellemes, olvasmányos a stílusod (nem zavart a magyar környezet sem, pedig másoknál előfordul, hogy nem érzem jól magam tőle), hitelesek a karaktereid, és nagyon jól lett felépítve maga a novella is szerintem - engem elég nehéz lekötni, szóval ez önmagában is mond valamit. :) Van egy halovány tippem is, hogy ki lehetsz. ^^ Ha nyertem, akkor rég halogatott tervemet váltottam most valóra azzal, hogy olvastam tőled - ha nem, akkor azt hiszem, találtam valaki új, érdekes arcot magamnak, akire érdemes odafigyelnem. :D
Még sok szép kritikát kívánok, és köszönöm szépen, hogy olvashattam a novelládat!

Szerző válasza: Szia!
Bocsánat, hogy későn jövök válaszolni, csak ennyi sok dicsérettől mindig zavarban vagyok :D
Örülök, hogy sikerült jól indítani, és a végével sem okoztam csalódást. :D Én kifejezetten szeretem a magyar környezetet (írni is, meg olvasni is), szóval külön jólesik, hogy hitelesnek találtad a megvalósítást. Kérdés: kire tippeltél, ki vagyok? :D (Csak mert olvastál már tőlem^^)
Nagyon köszönöm, hogy írtál, és nagyon megtisztelő, hogy én voltam az első, akit végigolvastál a sok sztori közül.
Üdv: XwomanSzeretnél kritikát írni?