A deviszont: A legsúlyosabb nyelvtani hiba

írta: Halenka

Tudományosan bizonyított tény, hogy egyes nyelvtani hibák mára annyira elszaporodtak, szinte megállíthatatlanul terjednek egyik országról a másikra. A tudósok ellenben még soha nem hallottak korábban erről a kórról. Fogalmuk sem lehet róla, honnan ered egyáltalán, és miképp védekezhetünk ellene.

A deviszontok valójában parányi, szabad szemmel nem látható kis szörnyek, melyeket még a mikroszkóp gigantikus lencséje sem képes felfedezni. Hallás után terjednek, támadják az ember helyes szókincsét, valamint pusztítják testünk grafomán sejtjeit. A fertőzött egyének nem törődnek a baj súlyosságával, észre sem veszik, mikor kimondják a rettegett kifejezést. Csak azok észlelhetik társaikon időban a fertőzés jeleit, akik erős nyelvtani vénával rendelkeznek, ez által pedig immunisok e kórra.

Ha mélyen a múltba tekintünk, megállapíthatjuk, hogy ezek a bestiák a Kárpát-medencében bukkantak fel először a történelmünkben. Még Attila, a hunok vezére is áldozatául esett a rettenetes vírusnak. Egyik nap még normálisan beszélt, másnapra már sorozatosan mondogatta egymás után a két szót, holott akkoriban is illett tudni: a de és a viszont soha nem kerülhetnek egymás mellé egy mondatrészben sem. Az ellenséggel vívott küzdelmek során milliószor hangzottak el szájából ezek a szavak. Ellenfeleit is sikerült megfertőznie hű harcosaival együtt. A honfoglalás során szétáradtak a népek kelettől nyugatig, a deviszontokat pedig magukkal vitték. Az idők során kialakult minden nyelv ilyen jellegű vírusa, nem csak a mi országunkban. Természetesen az egyik arabul, a másik japánul, a harmadik vietnámiul van, nehéz megmondani egy idegen szókinccsel, vajon helytelen-e egy anyanyelvű helyesírása.

Sajnálatos módon mai napig nem koptak ki eme rozsdák a magyarok szókészletéből. Annak ellenére, hogy a televízióban gyakran találkozunk deviszont elleni krémekkel, kenőcsökkel, kapszulákkal, melyek általában horribilis összegekbe fájnak, mi ne dőljünk be ezeknek a sarlatánoknak! Az igazi ellenszer a nyelvtan könyvekben, kisokosokban rejlik.

Megtalálhatjuk bennük a világ összes nyelvén, hogy a deviszont egy lelketlen, élősködő parazita, az egyetlen gyógyír pedig az, ha nem mondjuk ki többé.


Ez a történet itt található:: Merengő Fanfiction

https://merengo.hu/viewstory.php?sid=115882