Nincs több esély írta: Scale

[Kritikák - 4]

+++ betűméret ---


Nincs több esély


Perselus Piton az év első bájitaltan órájára készült az elsős griffendéles-mardekáros csoporttal. Az elsőre, melyen Ő is ott lesz az undorítóan kusza, fekete hajával, ami valószínűleg még soha nem találkozott a fésűvel, az otromba, kerek szemüvegével, és a fájdalmasan zöld szemeivel. Talán ezt utálta a legjobban a kölyök kinézetében. Azok a zöld szemek egész egyszerűen minden pillantásával égették, és semmi másra nem emlékeztették, minthogy mekkora hibák egész sorozatát követte el Lily ellen. Gyűlölte azt a kis mitugrászt!

Azonban ahogy a tanterem felé tartott, Perselus elhatározta magában, hogy ad neki egy esélyt – James Potter kinézet ide, James Potter kinézet oda. Mégis csak Lily fia, és ha már megesküdött arra, hogy vigyázni fog rá, talán felfedezhet még benne valami mást is. Talán örökölte Lily bájitaltudását… És talán nincs annyira elszállva magától, mint az a nagyképű apja!

A névsorolvasást követően elmondta a szokásos követelményeket, s az Aranyfiúra emelte a tekintetét.

− Potter! – Az elsősök szinte felugrottak a helyükről, úgy megijedtek a váratlan hangtól. – Mit kapok, ha ürömteába őrült aszfodéloszgyökeret keverek?

Perselus csalódottan vette tudomásul, hogy Harry Potter pont olyan bután bámult, akárcsak egyes kérdéseknél az apja. Valószínűleg egyetlen egyszer sem vette elő a tankönyvet, hogy legalább belenézzen, hanem a dicsfényben sütette magát a barátaival és a rokonaival. Látta, hogy Potter óvatosan a Roxfortot gazdagító újabb Weasley ivadékra néz, de segítséget nem kapott onnan.

− Nem tudom, tanár úr – felelte Potter.

Piton csúfondárosan elmosolyodott.

− Lám, lám, a hírnév nem minden.

A Granger lányra ügyet sem vetve Perselus úgy döntött, megpróbálkozik egy újabb kérdéssel, hátha talán mégis legalább átlapozta az Ezer bűvös fű és gombát, és egy könnyebb feladványra való válasz megragadt Potter fejében.

− Próbáljuk meg újra, Potter. Ha szereznie kellene egy bezoárt, hol keresné?

A válasz még hamarabb érkezett, mint az előbb.

− Nem tudom, tanár úr.

− Mindjárt gondoltam, hogy bele sem nézett otthon a könyvekbe.

Perselus kezdett egyre dühösebb lenni. Lily szemei soha nem néztek rá ennyire bután! Jéghideg tekintetével szinte keresztüldöfte a Potter gyereket – mindig is utálta James Pottert, erre itt van most az utódja, kiköpött hasonmás, és minden tulajdonságát örökölte. Piton kezdte azt érezni, hogy Lilyre már semmi más nem fogja emlékeztetni, csak az ördögfióka szemei; de talán még azok sem, hiszen a nő tekintete mindig okosan, vidáman csillogott, a Potter gyerek szemiből pedig csak a színtiszta butaság süt.

Granger keze lassan a plafont verte, de Perselust még mindig hidegen hagyta.

Utolsó kérdés. Ha a kölyök ezt sem tudja, ezt a lehető legegyszerűbbet, akkor vége.

− Potter, mi a különbség a sisakvirág és a farkasölőfű között?

Perselus minden idegszálával megfeszülve várta a választ, a legkevésbé sem érdekelte, hogy Granger majd’ kiesett a padból.

− Nem tudom – felelte halkan Potter. Perselus szíve csalódottan megdobbant. – De úgy látom, Hermione tudja. Miért nem őt kérdezi?

Néhányan felnevettek, Perselus viszont legszívesebben a fejét is leordította volna a kölyöknek. Hogy lehet ennyire szemtelen?! Akárcsak az apja! Középszerű, kivagyi, szemtelen, és nagyra van a hírnevével. De azzal nála semmire nem fog menni, inkább csak hátráltatni fogja magát.

− Üljön le! – förmedt rá Hermionéra. – Tájékoztatásul közlöm, Potter, hogy az üröm és az aszfodélosz keveréke altató hatású, olyannyira, hogy az élő halál eszenciájának is nevezik. A bezoár a kecske gyomrából kivett kő: védelmet nyújt a legtöbb méreggel szemben. Ami a sisakvirágot és a farkasölőfüvet illeti, a kettő egy és ugyanaz. Ebrontófűnek avagy Aconitumnak is nevezik. Nos, mire várnak? Miért nem jegyzetelnek?

A diákok zajosan elkezdtek kotorászni pergamen és penna után, de Piton emelt hangjára egy pillanatra abbahagyták.

− És egy pontot levonok a Griffendél háztól, Potter szemtelen válaszáért.

Azzal Perselus a tábla felé fordult, és egy intésére megjelent rajta az aznapi bájital receptje, majd helyet foglalt a tanári székben.

Legbelül éktelenül dühöngött. James Potter már rég nem él, mégis állandóan kísért a szelleme – az övé is… Most egy szemtelen kis tizenegy éves képében, aki azt hiszi, neki minden megengedhető. Hát ő, Perselus tenni fog róla, hogy ez ne így legyen. Nem fog behódolni neki, hanem kordában fogja tartani, és megtanítja neki, a hírnév nem jár együtt az engedékenységgel is.

Egy másodpercre összekapcsolódott a tekintetük, és Piton az ismerős szemekben sok mindenre felfigyelt: értetlenség, zavartság, düh, dac…

Perselus tudta, nincs esély arra, hogy megbocsátást leljen a szemekben, és azt is tudta, hogy Potternek sincs esélye arra, hogy megkedveltesse magát vele. A kölyök három esélyt kapott, és mindet eljátszotta, ráadásul még rá is tett egy lapáttal.

Harry Potternek nincs több esélye.

Vége
Kritika küldése
Név:
Kritika:
Mennyi háromszor
három kisbetűvel
(robotszűrés)