Jus Drein Jus Daun írta: Saszta

[Kritikák - 3]

+++ betűméret ---
>>


Szentek márpedig (nem) léteznek...


Szentek márpedig nem léteznek. Csak bűnösök. Mi mind bűnösök vagyunk - gondolod, ahogy lenézel a haldokló Hadára, és tudatosul benned, hogy Te okoztad végzetét. Nemsokára az ő halálát is felírhatod egyre bővülő bűnlajstromodra.

Kétségbeesetten próbálsz kapaszkodni a remény utolsó morzsáiba, és remegő kezekkel igyekszel bekötözni a golyó ütötte sebet. Közben megnyugtatónak szánt szavakat suttogsz és mindent megteszel azért, hogy elhitesd vele, de legfőképpen önmagaddal azt, hogy még semmi sincs veszve, hogy túl fogja élni, holott mindketten tudjátok, hogy ez nem igaz. Te magad is látod, hogy bármit teszel, már minden hasztalan. A fekete vér egyre gyorsabban terebélyesedik Lexa körül. Ám te továbbra sem akarod elfogadni az igazságot, s görcsösen szorítod a kötést a sebre, és továbbra is kérleled Lexát, hogy tartson ki, küzdjön tovább, ne adja fel. Ám Lexa nem hagyja, hogy ezekkel a hazugságokkal ámítsd magadat. Láthatólag ő már elfogadta a halált, de te képtelen vagy elengedni őt. Nem tudod elfogadni, hogy nélküle kelljen élned tovább. Nem, te még nem készültél fel erre, neked még szükséged van rá!

- A következő commander majd megvéd téged – próbál nyugtatni. Még most is, az élete utolsó pillanataiban is rád gondol. A te biztonságodra.

- Nincs szükségem másik commanderre – jelented ki. Hangodból csak úgy süt a fájdalom, bármennyire is próbálod azt elrejteni előle.
- Én téged akarlak – buknak ki belőled a szavak, melyeket már oly rég óta ki akartál mondani. A hangod megremeg, a szemedből egy könnycsepp gördül ki.

- Ai gonplei ste odon – mondja ki azt, melyet a legkevésbé sem akartál hallani. Melyet semmi esetre sem vagy hajlandó elfogadni.

Görcsösen szorítod a kezét, és fájdalmas mosollyal rázod a fejed, s szinte anélkül, hogy tudatosulna benned, hangosan is kimondod gondolataid: - Nem, nem, ezt nem fogadom el!

De aztán a szemébe nézel, melyben ott lapul a szomorúság és a szeretet. Aggódik érted, hisz látja rajtad, hogy mennyire megvisel téged ez az egész, hogy alig tudod tartani magad, hogy úgy érzed, benned is haldoklik valami. Elgyengült testén remegés fut át, ahogy erőlködik, hogy még valamit elmondjon neked.

- Igazad volt, Clarke. Az élet többről szól a túlélésnél – mosolyodik el erőtlenül. Szeme tele van szeretettel, gyengédséggel.

Téged a könnyek fojtogatnak, torkodban pedig hatalmas gombócot érzel. Nyelsz egyet, s próbálod visszatartani a kitörni készülő zokogást. Végre rádöbbensz, hogy itt a búcsú ideje, hogy el kell őt engedned, bármennyire is fáj.
Akadozva, elfúló hangon veszel tőle végső búcsút a népednél megszokott beszéddel, majd még egy utolsó csókot lehelsz ajkaira, pont abban a pillanatban, mikor lelke eltávozik a túlvilágra.

Mikor tudatosul benned, hogy vége, nincs tovább, Lexa nincs többé, zokogva borulsz rá, és eszedben sincs elengedni őt, de Titus nem hagyja, hogy sokáig gyászolj. Gyengéden a sírástól rázkódó válladra teszi a kezét és valamit mond, de fel sem fogod szavainak értelmét, jóllehet nem is igen érdekel. Csak hagyod, hogy Titus végezze a dolgát. Nem hibáztatod őt, mert bár ő húzta meg a ravaszt, pontosan tudod, hogy valójában a te lelkeden szárad Lexa halála.

- Szentek márpedig léteznek. Egy legalábbis létezett. Ő biztos, hogy az volt, annak kellett lennie. Másképp hogyan lehetne az, hogy könyörületes tudott maradni ebben a kegyetlen világban? - gondolod magadban, mikor ránézel Lexa élettelen testére. Kezed az ő fekete vérétől ragacsos. Ő volt számodra a Remény, amíg még élt. Halálával úgy érzed, hogy az összes fény kialudt benned, s egy részed is vele távozott el. Betölthetetlen űrt érzel, szíved, mint valami meztelen, megtépázott, véres húscsomó lüktet fájdalmasan a mellkasodban.

- Te szent voltál, hisz békét akartál teremteni egy olyan világban, ahol csak egy törvényt ismernek: a vér vért követel! Te szent voltál, de én mindig is bűnös voltam, s örökké az is maradok – gondolod keserűen, miközben véráztatta, remegő kezedre pillantasz.

Szentek többé már nem léteznek.

Yu gonplei ste odon, Lexa.>>

Kritika küldése
Név:
Kritika:
Mennyi háromszor
három kisbetűvel
(robotszűrés)