It's never too late to change our luck írta: Captain

[Kritikák - 2]

+++ betűméret ---


- Tehetségtelen pojácák mindannyian – sziszegte Leia összeszorított fogakkal és szempillák mögé erőszakolt alattomos könnycseppekkel. – Alig tudják megingás nélkül előadni a saját koreográfiájukat. Nézd azt a tour en l’air-t! Mindjárt elsírom magam.

Obi-Wan Kenobi cinkos pillantást vetett az asztala mögött ücsörgő Luke-ra. Az ikrek közül mindig is a fiút találta a könnyebbik esetnek, nyugodt volt és céltudatos, akárcsak egykoron az anyja – Leia temperamentumban szinte megközelítette a fiatal Anakin Skywalkert (amit persze senki sem mert a lány szemébe mondani).

- Primaballerina assuloták – tátogta vissza válaszul, de ez már nem kerülte el a húga figyelmét.

- Különben is, az egész a te hibád – morogta szemrehányóan, immár teljesen figyelmen kívül hagyva a többi táncost. – Mégis hogy lehettél ennyire szerencsétlen, hogy három héttel a verseny előtt szilánkosra töröd a karodat? Oké, hogy a te szólóid közel sem olyan bonyolultak, mint az enyémek, de a grand pas de deux-nk továbbra is két tehetséges személy közös tánca.

- Nem direkt csináltam, elmondanám – felelt szemforgatva a fiú, olyan hangsúllyal, mintha már ezredjére mondaná. Valószínűleg mert így is volt.

Különben sem értette miért van szüksége a húgának partnerre – elméletileg ő volt a generációjuk legkiemelkedőbb táncművésze, csak ennek bizonyításához szükség lett volna arra, hogy a lány egyedül lépjen a szigorú zsűri elé. Azonban mindenki számára ismeretlen és érthetetlen okokból Leia egyszerre ragaszkodott a bátyjához és a világot jelentő deszkák meghódításához.

Pár apró tény: Luke – Leiával ellentétben – megbocsátotta Anakinnak, hogy a fiatal férfi Padmé halála után egyszerűen lelépett, és húsz évig nem is próbált kapcsolatba lépni a gyermekeivel. Így az ikrek felnevelésének sokszor hálátlan feladata Kenobi Mesterre hárult, aki Anakin balett-oktatója és – szülők híján – a legközelebbi ember volt, akit nevelőapaként biztosíthatott a két újszülöttnek.

- Elhagyott minket – érvelt Leia. – Ez felelőtlenség.

- Ez a gyász – ingatta erre a fejét Luke, de sosem tudták meggyőzni egymást.

Így hát a fiú egyedül találkozott Anakinnal, aki a felesége halála után képtelen volt újra balettcipőt húzni a lábára, és éles váltással és Darth Vader művésznévvel beutazta a világot – mint hip-hop táncos. Egyedül és teljes titokban készült fel az apja segítségével és az apja csapatával – a Sötét Oldallal – arra a londoni underground hip-hop versenyre is, aminek az afterjén – győzelmi- és alkoholmámorban – megkísérelt egy back handspring twistet. Súlyos hiba volt.

- Csak válassz közülük – intett Obi-Wan a rúd mellett ácsorgók felé. Ott volt Wedge – Luke legjobb barátja – tréfálkozva rákacsintott a lányra (bohóc), Corran ellenben unottnak tűnt, és a korlátnak dőlve piszkálta a körmét (fúj), és Wes, aki suttogva magyarázott valamit a telefonjába (ha most sem képes a rögtönzött válogatóra koncentrálni, akkor mi lesz később?). Aztán Nawara, aki fájdalmas arccal tapogatta a jobb bokáját (alig három hónapja részleges szalagszakadása volt, képtelenség, hogy így versenyezzen). A sor legvégén Tycho pedig a spárgáját nyújtotta (ha ránézett a lányosan szép arcára – nem tehetett róla – mindig féltékenység fogta el).

Leia persze tudta, hogy minden kifogása nevetséges, hangosan biztos nem is indokolta volna így meg az ellenérzéseit a Zsiványokkal kapcsolatban.

A gond igazából az volt, hogy bármelyiküket is választotta volna, egyikük sem értette volna azt a szenvedélyt, ami őt a tánchoz fűzi. Azt is tudta – persze ezt a világért sem ismerte volna be -, hogy nem is az állítólagos ügyetlenségükkel van a baja, hanem a hozzáállásukkal. Mert ő százhúsz százalékot követelt. Számára a balett olyan volt, mint az általános iskolásoknak a szorzás – álmából felkelve is tökéletesen kellett tudnia minden lépést és koreográfiát. Az anyja emlékéért csinálta az egészet, nem veheti félvállról ezt a versenyt. Egyszerűen nem teheti meg. Mint ahogy azt sem, hogy gyengének mutatkozzon – kapóra jött ilyenkor a mindenki által jól ismert primadonna-attitűd.

- Majd ha bolond leszek! – kiáltotta hát bőven rájátszva enyhe csalódottságára, miközben kiviharzott a gyakorlóteremből.

Azonban a folyosó – ahol végre szabad folyást engedhetett volna felgyülemlett érzelmeinek -, minden elvárása ellenére nem volt üres. A fenébe, elfelejtette, hogy hétvége van, és ha hétvége van, akkor itt lebzsel Obi-Wan végtelen jóindulatának a legújabb hozománya, a nyolcvan óra közmunkára ítélt Han Solo, aki most a falnak dőlve, kezében felmosóronggyal és az arcán pimasz vigyorral mérte végig az indulattól remegő lányt.

- Te meg mit bámulsz? – csattant fel.

- Hallottam, a bátyád eltörte a karját, és most nincs partnered.

- Mi közöd hozzá?

A férfit nem háborította fel a hangnem, sőt.

- Szerintem elég egyértelmű. Szeretném felajánlani a segítségemet, két ép karom-lábam formájában – a vigyora csak még szélesebb és arrogánsabb lett.

Leia cseppet sem nőiesen felhorkantott, majd úgy döntött, hogy mindkettejük, de leginkább önnön vérnyomásának egészséges keretek között tartásának érdekében inkább figyelmen kívül hagyja ezt a rendkívüli ajánlatot.

Hant azonban nem lehetett ilyen könnyen lerázni.

- Ugyan már, szivi! Tudod, hogy tudok táncolni! Talán azt hitted nem szúrtunk ki a srácokkal a versenyen? Az egy dolog, hogy Luke nem vett észre, hiszen meg sem fordult a fejében, hogy parókában-álruhában követheted őt a Halálcsillag klubba, ellenben szerény személyem rögtön észrevett… tudod mindig is a legcsinosabb lányokhoz vonzódtam – a pillantását nem lehetett félreérteni.

Leia érezte, hogy elvörösödik (nem zavarában, természetesen, hanem mérgében), és igyekezett gúnyosnak tűnni:

- Két dolog. Egy: én balettozom. Te nem. És a második: remélem, nem gondolod komolyan, hogy én egy bűnözővel fogok bárhol is nyilvánosan mutatkozni. Valaha.

Ez betalált. Leia nem is értette, miért érzi a bűntudat apró szikráját, de gyorsan félre is söpörte a gondolatot.

- Nem lehet mindenki olyan mázlista, hogy árva létére jólétben nőjön fel, hercegnő – felelte a férfi sokkal csendesebben, majd hadarni kezdett. – Garris Shrike, igen, az a Garris Shrike volt a nevelőapám, és amikor nagykorú lettem végre leléphettem tőle, aztán felvettek a Táncművészetire, amit el is végeztem – ellentétben veled -, és a T’landa Til papokkal dolgoztam egy darabig. Csakhogy a rendező teljesen hülye volt, ezért kiléptem, ott voltam dohány nélkül. Jabba szervezete behálózott, és mire észbe kaptam, már orosz cigarettát csempésztem aprópénzért, mígnem a zsaruk le nem kapcsoltak, és most itt vagyok, de ugyan minek is magyarázkodok éppen neked?

Leia érezte, hogy a torkán akad a csípősnek és végszónak szánt éles replika. Nem számított a monológra, és az is váratlanul érte, hogy ez a szánalmas(nak hitt) alak a Papokkal dolgozott. Persze, látta táncolni – már nem volt értelme tagadni -, és arra is emlékezett, hogy a Sólyommal a képzeletbeli dobogó második fokára álltak, emlékezett milyen könnyedén mozgott a férfi, hogy milyen erősek és izmosak a combjai…

Han mosolya lassan csábítóvá görbült, mint aki pontosan tudja, hogy mi jár a lány fejében. Egyesekben nincs egy fikarcnyi szégyenérzet sem.

- Rendben – felelte hát kelletlenül és legyőzötten-meggyőzötten, lassan artikulálva a szavakat, mintha maga is alig hinné el, amit mondani készült. – Adok neked egy esélyt.

A férfi arca szabályosan felragyogott, ami furcsa volt, zavarba ejtő és váratlan.

- Király lesz, hidd el, simán vagyok olyan jó, mint te!

- Senki sem olyan jó, mint én – már arra se vette a fáradtságot, hogy felháborodottnak tűnjön. Valahogy sejtette, ha eddig nem tudta lekoptatni most-már-újdonsült partnerét, akkor ezután sem fogja.

- Meglátjuk – kontrázott rá Solo, és újra elvigyorodott – ezúttal a kihívás miatt érzett izgalom ragyogott a tekintetében.

Leia szíve határozottan nem dobbant meg.Amúgy nem értek a baletthez, sem a hip-hophoz, az a három "szakkifejezés" Google-barátom érdeme.
Ha valaki szeretne pas de deux-t nézni (mert én párat megnéztem, mert miért ne) akkor 1:10:43-tól az egyik kedvencem: https://www.youtube.com/watch?v=BjIPKvkiYfQ
Kritika küldése
Név:
Kritika:
Mennyi háromszor
három kisbetűvel
(robotszűrés)