Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 augusztus 06 (csütörtök), 20:54

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1643 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 13 (vasárnap), 11:40 
Zöldfülű

Ha már visszamész az időben, hogy megöld az akkori önmagad, akkor az azt jelenti, hogy nem ölted meg magad (mert vissza tudtál menni), tehát fizikai korlát is van. Magyarán nem mehetsz vissza az időben megölni magad. Persze csak az egy idősík modell szerint.
A múltat ettől még megváltoztathatod. Szerintem nagyjából egybevág a filozófiai meg a tudományos álláspont. (Amúgy valószínűleg kár is tudományos alapon érvelni, hiszen az egész időutazás csak filozófia, emberi agyszülemény).
A "párhuzamos idősíkok" modell alapján megölheted magad, viszont az nekem magas :D

Phoebe Halliwell: Igen, pl. Pillangóhatás.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 13 (vasárnap), 11:34 
Fanficbúvár

Nem haragszom, csak azt az egy apró részletet kihagytam, h a beszélgetőpartner közölte is vele, hogy ha megpróbálná, akkor két lépés után ŐT lőné hátba, tehát nem a múltbéli énjét. Ebben a történetben maga a Katedrális az "erő", ami megakadályozza a múlt megváltoztatását :D Pontosabban a Katedrális ügynökei ugyebár. De ez ez az "világ", ennek a könyvnek a magyarázata.

És pont ez a kulcskérdés, amit te is felvetettél: NEM TUDJUK, mi lenne, ha megváltoztatnánk a múltat. Tegyük fel, időutazunk, és úgy döntünk, hogy visszamegyünk, és agyonlőjük Hitlert, mer tegyünk jót az emberiségnek. Elvileg csak jó dolog történhet, nem? Hát nem! Mert az emberi tényező az, ami fizikailag is kiszámíthatatlan, képtelenség eldönteni, hogy mi lesz a többi emberrel. De kevésbé nagy volumenű dolgoknál is, nem LEHET kiszámítani, hogy mi lesz. Ezért veszélyes a múlt megváltoztatása, és tartom én, személy szerint helytelennek. Még akkor is, ha lehetséges.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Phoebe Halliwell 2010 június 13 (vasárnap), 11:40-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 13 (vasárnap), 11:10 
Írópalánta

Tartózkodási hely: Mindig máshol. Ahol éppen az agyam kalandozik... Folyton kiszállok a testemből
Phoebe Halliwell írta:
- Hé... és mit tennének, ha odarohannék a taxihoz, és kirángatnám önmagamat, és nem hagynám, hogy belekeveredjek az egészbe?
- Maga is tudja, hogy ez nem lehet... hiszen megtörtént magával, hogy kirángatták a kocsiból?

Ez mind szép és jó így leírva, filozofikusan, de továbbra sem értem, mi a jóbüdös fene akadályozna meg abban, hogy odamenjek a kocsihoz és kirángassam magam???????
Az nem válasz, hogy "nem lehet"... Ez olyan, mint hogy nem lehet átmenni a piroson. Egy fenét nem! Át lehet.

Az a baj, hogy az időutazás és múltmegváltoztatás filozófiáját összekeverik a fizikai, tudományos magyarázatával. A filozófiába bele lehet keverni az olyan dolgokat, hogy "nem lehet, mert nem", és kész, emgmagyaráztuk a dolgot. De a fizikában nem így működik. Vezesse le nekem valaki egyenletekkel, hogy miért nem lehet. Mi történne egészen pontosan, ha megpróbálnám?

Most komolyan: visszamegyek a múltba, fogok egy pisztoly, látom saját magamat a nyílt utcán, tiszta célpontként. Felemelem a pisztolyt és meghúzom a rohadt ravaszt. Mi a fene akadályozna meg???????? Rám esik egy meteor, vagy belém csap a villám?? Aztán miért? Mit befolyásol az univerzumban az, hogy én élek-e vagy halok?

Ez az egész "nem változtathatod meg a múltat" dolog csak egy kivetülése az örökös vallásos filozófiának, az elfogadásnak, a szabad akarat feladásának. Ez egyszerűen nem helyes. Vagy csak bennem van a hiba, hogy ezt teljesen tévesnek látom? Miért kellene elfogadnunk, hogy nem változtathatjuk meg a múltat, ha képesek vagyunk az időben utazni? Semmi nem akadályoz meg benne! Semmi!

Bocs a kirohanásért, nem akartam bunkó lenni... :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 13 (vasárnap), 8:38 
Fanficbúvár

De, ha DevGel okfejtését veszed helyesnek, akkor abban az van, hogy nem történhetnek másképp a dolgok, mint ahogy emlékszünk rá. Namármost, akkor hogy ölhetnéd meg a múltbéli önmagadat ezzel a logikával: emlékszel arra, hogy megölöd magad? Na EZ paradox így. Alternatív idősíkok esetén lehetséges ugye megváltoztatni a múltat, akár megölni önmagadat, vagy felmenőidet, ahogy Roland is írta, de az egyszálasnál nem látok rá lehetőséget. A jövő az más tészta.

De magam részéről még mindig a Katedrális időfizikáját tartom a legpontosabbnak. Ott tényleg nincs múltmegváltoztatás, egy párbeszéd híven ábrázolja a végén, amikor az újságírósrác visszatér a múltból a jelenbe, pont a múltbaindulása előtt pár órával, és éppen látja önmagát. (jó... lehet, hogy bonyolultan írtam le, de nem az)

- Hé... és mit tennének, ha odarohannék a taxihoz, és kirángatnám önmagamat, és nem hagynám, hogy belekeveredjek az egészbe?
- Maga is tudja, hogy ez nem lehet... hiszen megtörtént magával, hogy kirángatták a kocsiból?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 12 (szombat), 18:52 
Zöldfülű

Az "egy szálas teóriát" követve az szerintem lehetséges, hogy valaki visszamegy az időbe és megöli az akkori önmagát. Ez esetben egész egyszerűen csak korábban hal meg, mintha nem ment volna vissza (viszont abban a pillanatban, mikor megöli a korábbi önmagát, ő (a jövőbeli én) is meghal (?). Viszont az, hogy valaki előreutazik a jövőbe és megöli magát... nekem ez magas! Meg kell újra nézni a Vissza a Jövőbe trilógiát. :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 12 (szombat), 17:03 
Fanficbúvár

Ez szép és jó, hogy nem lehet megváltoztatni a múltat... (személy szerint én is ennek a teóriának a pártján állok, Katedrális, köhömm) de én úgy vettem észre, hogy HP-ben nem így van.

Emlékezzünk mit mondott Hermione, hogy McGalagony mesélt neki azoknak a varázslóknak a sorsáról, akik belepiszkáltak az időbe, és megölték a múltbéli vagy jövőbéli önmagukat. És McGalagony szerintem nem talál ki ilyen rémmeséket, hogy megijessze Hermionét... szóval szerintem a HP-univerzumban alapjáraton lehetséges a múlt megváltoztatása.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 10 (csütörtök), 2:00 
Zöldfülű

Sziasztok! Olvasgattam a hozzászólásokat és valami szöget ütött a fejembe.

DevGel írt az időutazásról és nekem a "Mindennek az eredője" c. kis novella ugrott be (Aki még nem olvasta volna, Roland oldalán fent van), de mivel az is kapcsolódik a trilógiához ide írom. Aki még nem olvasta és szeretné, az most ne olvasson tovább! :-D

A novella alapja az, hogy Voldemort annak idején megszerzi a Bölcsek kövét, kinyírja McGalagonyt és Hagridot, a Roxfort leég (Voldemort felgyújtja?), Dumbledore pedig elmenekül, és azt tervezi, hogy hol tudna beavatkozni a múltba, hogy mindez ne történhessen meg. Hogy mit is eszelt ki az most nem lényeges, el lehet olvasni! Miután megvalósítja, amit eltervezett visszatér az irodájába, ahol az akkori Dumbledore biccent neki és elmegy. Na ez az ami nem világos!

Induljunk ki DevGel okfejtéséből (ami szerintem helyes):

Idézet:
...NEM lehet megváltoztatni az időt. A 3. részből (ami az egyetlen olyan rész, amiben ez a téma komolyabban előkerül) világosan kiderül, hogy az időutazás csakis akkor tekinthető "sikeresnek", ha a múltban való tartózkodás alatt csak úgy cselekszik az ember, hogy semmilyen szinten nem befolyásolja, vagy pont úgy befolyásolja az eseményeket, hogy azok úgy történjenek meg, ahogy emlékszik rájuk...
... Magyarán szólva nem jött létre alternatív idősík, mert fel sem merül annak a lehetősége, hogy másképp történjen bármi, mint ahogy arra emlékeztek.

Tehát egyetlen szál van, amin az események folynak: Csikócsőr soha nem volt lefejezve, a Bölcsek kövét nem szerezte meg Voldemort stb. Ebben az esetben viszont az történt, hogy a "beavatkozás" napján a mit sem sejtő Dumbledore éppen ücsörgött az irodájában, mikor benyitott ő maga (kicsit megtépázva a kaland után), de ezen nem lepődött meg, hanem tudta, hogy neki most el kell indulnia oda, ahonnan a jövőbeli énje éppen visszatért, hogy minden szépen el legyen rendezve. Mindezt egyetlen szó nélkül! A kérdésem: Honnan tudta a "múltbéli" Dumbledore, hogy mit kell tennie?
(abba nem megyek bele, hogy a falon lógó igazgatók képei is tisztában voltak a "beavatkozással" és gratuláltak Dumbinak, hogy milyen ügyes volt, mert ugye a képek azok érdekesen működnek :-D)

Bocsánat Roland, hogy ezzel a tök lényegtelen dologgal zavarlak és lehet, hogy tök triviális a válasz, de mégis érdekelne.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: v
HozzászólásElküldve: 2010 június 09 (szerda), 20:47 
Szárnybontogató

Parselmouth Lion írta:
Kobra írta:
Az arbeit macht frei csupán auschwitz ban, volt ismert...más táborokba más volt kiirva. szóval ez nem egy birodalmi mottó.

Hú, ezt nem tudtam! Azt hittem, birodalmi mottó volt!! Na, ez bizony történelmi hiányosságaim egy csúnya példája... Nem tudtam, hogy csak oda volt kiírva...

Buchenwald mottója pl. ez volt: „Mindenkinek a magáét” (Jedem das seine)

bár több helyen is ki volt irkálva ugyanaz a felirat, ez csak a lagerekben voltak használva és ez a lényeg. szal most utánanéztem, és több táborban is használták az arbeit macht freit, de voltak más feliratok is mint pl. Buchenwald.

Ez volt a 3. birodalom mottója:
"Ein Volk, ein Reich, ein Führer"

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: Re: v
HozzászólásElküldve: 2010 június 09 (szerda), 20:36 
Írópalánta

Tartózkodási hely: Mindig máshol. Ahol éppen az agyam kalandozik... Folyton kiszállok a testemből
Kobra írta:
Az arbeit macht frei csupán auschwitz ban, volt ismert...más táborokba más volt kiirva. szóval ez nem egy birodalmi mottó.

Hú, ezt nem tudtam! Azt hittem, birodalmi mottó volt!! Na, ez bizony történelmi hiányosságaim egy csúnya példája... Nem tudtam, hogy csak oda volt kiírva...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája: v
HozzászólásElküldve: 2010 június 09 (szerda), 20:31 
Szárnybontogató

<A nagyobb jóért elméletet sokan a nácik "a munka szabaddá tesz" eszméjéhez hasonlítják. Ugye, hogy első hallásra ez sem hangzik olyan borzasztóan? Hiszen hány millió ember reménykedik manapság munkáért, és Hitler ezt adta meg a német népnek. Csakhogy mennyire más jelentés van a szavak mögött!! Így lehet becsapni az embereket, kihasználni őket, ilyen hangzatos szavakkal. Azok, akik igazán e szavak értelmében cselekednek, mint Harry a nagyobb jóért, azok nem hangoztatnak jelmondatokat, egyszerűen csak teszik, ami helyes. Aki jelmondatokat kántál, az már önmagában befolyásolni akar, és már önmagában helytelen. Azoktól kell félni (khm... politikusok...) >

Szerintem te Roland nem igazán látod a történelmi hátterét az arbeit macht frei feliratnak. Rowling csak annyiban jelölte meg az arbeit macht frei és a nagyaobb jóért, mondatok párhuzamát, hogy mindkettő egy börtönfelirat.

szerintem a "nagyobb jóért" kifejezés a Machievelli féle "a cél szentesíti az eszközt" egyszerűsített átirata.

Az arbeit macht frei csupán auschwitz ban, volt ismert...más táborokba más volt kiirva. szóval ez nem egy birodalmi mottó. mint grindenwald a nagyobb jóért mottója.

az "arbeit macht frei" német szöveg nem volt ideológiai alapköve a németeknek a tetteikért, ez a kis mondatocska nem értelmezhető úgy mint a "cél szentesíti az eszközt", a "nagyobb jóért"al szemben.

az arbeit macht frei csupán a fogvatartottak, cinikus végsőkig történő kihasználásának a rabok felé iródott intelem... ami abba hitegeti a rabokat, hogy utolsó leheletig dolgozzanak. kecsegteti őket a szabadulás halvány reménysugarával. mert ügye tudjuk, hogy auschwitz igazából munkatábor volt, ami a frontra termelt... ahol a már félhorltra dolgoztatott embereket nyirták ki mint a papírkutyát.

a nagyobb jóért , vagy a cél szentesíti az eszközt inkább egy önigazolás a külvilág számára.
a cél szentesíti az eszközt, elv önmaga miatt szerintem nem elvetendő, a helyzet adja, hogy etikus e vagy nem. az ha valamit rossz dolgok indoklására használnak, attól még lehet jó dolgok(de egyesek számára kellemetlen) igazolására is használni.

a kést se tiltják be azért mert néha embert ölnek vele... mert jól lehet vele krumplit pucolni:D (szegény krumplik:D)

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Kobra 2010 június 09 (szerda), 20:37-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 09 (szerda), 19:43 
Írópalánta

ptlklszl írta:
Bár én személy szerint Uthert és Harlamot nem tartom olyan rossznak... azt a kimondhatatlan nevű falut tényleg nehéz megmagyarázni, de azért összességében nem csináltak olyanokat, mint pl. Miguel.

Erről eszembe jutott valami! Sokan elfelejtenek egy kis mondatot a Félvér Herceg második fejezetéből, mikor Bella és Cissy Pitonnál vannak. Ott szóba esik ismét, hogy a halálfalók megölték Emmeline Vance-et. És nem is akárhogyan: mind tisztában vannak a ténnyel, hogy Perselus Piton volt az, aki elvezette őket hozzá, Pitont érte az elismerés, hogy a halálfalók kezére adta az egyik Rend-tagot.
És ezt nem magyarázzák meg később! Az OK, hogy Pitonnak szörnyű dolgokat kellett tennie azért, hogy megőrizze a halálfaló titulusát, és Vodlemort bizalmába férkőzzön, de egy ember, egy Rend-tag hidegvérű meggyilkolása vagy meggyilkoltatása már egy másik szint.
Sokan elfelejtik ezt, mert csak arra figyelnek,h ogy Dumbledore feláldozta Harryt is, tudta végig, hogy Harrynek halnia kell Vodlemort kezétől, tehát tudjuk,h ogy Dumbledore hoz áldozatokat ha kell, a már említett "nagyobb jóért" (megjegyzem, az övé még részben elfogadható, emrt ő amga is meghozta a végső áldozatot, és megölette saját amgát Pitonnal, tehát Dumbit én nem tartom képmutatónak)... Viszont az Emmeline Vance gyilkosság az durva - és azért durva, mert értelmetlen volt. Túl negy áldozat a semmiért, mert Pitonnak így is csak az adta meg Vodlemrot végső bizalmát, hogy megölte Dumbit, semmi más.
Ki hogyan magyarázza ezt? Mert én nem tudom.

Azt tudom, hogy Harlam és Uther cselekedetét hogyan magyarázzam: mindketten megátalkodott gyilkosok. Pont. Hiába hangzik romantikusnak és vadnak, hogy Harlam megbosszulta a szerelmét, és kiirtott egy egész családot emiatt (ez szerintem iszonyú távol áll az érthető viselkedéstől), és hiába hangzik olyan királynak, hogy Uther csak a harcnak él, és olyan kemény, hogy nekimegy a Névtelennek is - ettől még nem válik jó emberré, nem olyan, akit az első adandó alkalommal nem zárnék az azkaban legmélyebb cellájába, és eldobnám a kulcsot...

Szóval Pitonról is nekem ilyen a véleményem. OK, imádom Piton karakterét (Darth Vadert és Hannibal Lectert is imádom, mert angyon jól kitalált arcok), és tényleg szomorú és romantikus, hogy mindent a halott szerelme miatt tesz, és feláldozza az életét a jó célért, de ez nem elég ahhoz, hogy valakit jó embernek tartsunk, és kibújjon a büntetés alól.
Harlam és uther sem fognak kibújni a büntetés alól. Ahogy Neville mondta: egyiknek sem kegyelmezhetnek.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 09 (szerda), 19:30 
Írópalánta

Nekem erre az egész "a nagyobb jóért" elméletre az az elképzelésem, hogy egyetlen egy értelemben, felfogásban állja meg a helyét: ha a nagyobb jóért te hozol áldozatot, és nem másokat áldozol fel érte. Harry is mindig a "nagyobb jóért" cselekedett, úgy, hogy a nagyobb jóért harcolt a baziliszkusszal, a nagyobb jóért vállalta volna a halált is, hogy megvédje a bölcsek kövét, és természetesen a nagyobb jóért győzte le Voldemortot. Én nem hiszem, hogy a Halál ereklyéi végén Harryt a Voldemrot elleni bosszúvágy hajtotta volna. Ha úgy lenne, nem egy Capitulatust lő ki rá a végső összecsapásban, és nem mondja neki azt, hogy bánja meg a bűneit. A bosszúját akkor már szerintem rég maga mögött hagyta, és csak a nagyobb jóért tett mindent, azért áldozott fel saját magából annyit, még az életét is az erdőben. Ez a különbség a két felfogás között.
A nagyobb jóért elméletet sokan a nácik "a munka szabaddá tesz" eszméjéhez hasonlítják. Ugye, hogy első hallásra ez sem hangzik olyan borzasztóan? Hiszen hány millió ember reménykedik manapság munkáért, és Hitler ezt adta meg a német népnek. Csakhogy mennyire más jelentés van a szavak mögött!! Így lehet becsapni az embereket, kihasználni őket, ilyen hangzatos szavakkal. Azok, akik igazán e szavak értelmében cselekednek, mint Harry a nagyobb jóért, azok nem hangoztatnak jelmondatokat, egyszerűen csak teszik, ami helyes. Aki jelmondatokat kántál, az már önmagában befolyásolni akar, és már önmagában helytelen. Azoktól kell félni (khm... politikusok...)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 08 (kedd), 20:00 
Szárnybontogató

Fidel írta:
két rossz közül a kisebbik rosszat választjuk

Tudom, ismerem a minus malum elvét.
Csak megemlítettem, inkább az volt a cél, hogy esetleg megcsillantsam: Grindelwald elképzelése önmagában nem mindig helytelen.
Egyetértek, szükségük van szövetségesekre. Bár én személy szerint Uthert és Harlamot nem tartom olyan rossznak... azt a kimondhatatlan nevű falut tényleg nehéz megmagyarázni, de azért összességében nem csináltak olyanokat, mint pl. Miguel.
Belőlük kinézem a jellemfejlődést mondjuk. És kelleni fog valami, mert nyíltan ellenük fordulni azért szintén nehéz lenne Harryéknek...

Nihil dulcius, quam omnia scire.
"Mindenki jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának..."

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 08 (kedd), 19:43 
Szárnybontogató

Tényleg megint eljutottunk a "nagyobb Jó" eszméjéhez, ami alapjaiban nem is elfogadható. De az hogy vannak esetek amikor a közösség érdekében a két rossz közül a kisebbik rosszat választjuk már egészen másképp hangzik. És ilyenre a történelemben is akadt több példa is már az ókortól kezdve egészen a II. világháborúig.
Harryéknek a mindenképpen szövetségesekre van szükségük mert a Névtelen túl nagy falat a számukra legalábbis az adott pillanatban az, de Harlam és Uther segítségével ez megváltozhat. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni h mind a ketten hidegvérű gyilkosok, de jelenleg Harryék nem lehetnek válogatósak.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 08 (kedd), 19:10 
Szárnybontogató

Predi írta:
Harryék a rossz fiúkkal is összefogjanak egy nagyobb cél érdekében

Miért is emlékeztet engem ez egy itt gyakran felmerülő eszmére?
Für das großere Wohl... ugyebár.
Tudjuk, ki mondta

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 08 (kedd), 15:02 
Írópalánta

Fidel írta:
Arthur visszatérésében én is bíztam egy darabig de be kell látnom, hogy ez nem fog bekövetkezni. Mondjuk most egyre inkább a két fekete mágust várom, harlam karaktere nagyon tetszik a múltja megfogja az embert. Mondjuk amit Várnában tett az még szerintem érthető is..., tudom ezt nem lenne szabad elfogadni, de hiába imádom a maffia filmeket és bizony ott is hódít a "vendetta".

Az lehet hogy érthető volt amit Várnában tett, de akkor gondoljunk bele mit csinált(ak, mert Utherrel voltak ketten) Petropavlovszkban. Azt már nehezebb megérteni, hogy az is csak hirtelen felindulásból lett volna... Yoda mester megmondta: "ha egyszer rálépsz a sötét oldalra vezető útra, örökké uralni fogja a sorsodat" :-D
Egyébként egyszer Roland is írta, hogy lehet hogy nem tűnnek olyan rossz arcnak, meg szimpatikusak is lehetnek akár, de attól még mindannyian elvetemült gyilkosok, sötét varázslók. Ez alól talán Jarmila lehet az egyetlen kivétel. De én nem ellenzem azt hogy Harryék a rossz fiúkkal is összefogjanak egy nagyobb cél érdekében, csak ne fordítsanak nekik hátat :-)

Shepard: That son of a bitch sent us right into Collector hands!
Garrus: And here I thought I'd had my betrayal and attempted murder for this year...
XD

Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 07 (hétfő), 19:12 
Szárnybontogató

Arthur visszatérésében én is bíztam egy darabig de be kell látnom, hogy ez nem fog bekövetkezni. Mondjuk most egyre inkább a két fekete mágust várom, harlam karaktere nagyon tetszik a múltja megfogja az embert. Mondjuk amit Várnában tett az még szerintem érthető is..., tudom ezt nem lenne szabad elfogadni, de hiába imádom a maffia filmeket és bizony ott is hódít a "vendetta".

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 22:06 
Zöldfülű

Egy hozzászólás erejéig(vagy lehet, h több lesz belőle, nem tudom) visszatérnék az időutazás témájára, mert úgy érzem, talán félreérthetően fogalmaztam, mikor erről írtam.

Tehát nekem továbbra is az a véleményem, hogy a Rowling-féle HP-ban, vagyis az eredeti könyvekben (mert, akármennyire is jó Parselmouth Lion története, attól még mindig "csak" egy fanfic, de azért, mert ezt leírom, senki ne lásson bele semmi rosszindulatot :wink: ) NEM lehet megváltoztatni az időt. A 3. részből (ami az egyetlen olyan rész, amiben ez a téma komolyabban előkerül) világosan kiderül, hogy az időutazás csakis akkor tekinthető "sikeresnek", ha a múltban való tartózkodás alatt csak úgy cselekszik az ember, hogy semmilyen szinten nem befolyásolja, vagy pont úgy befolyásolja az eseményeket, hogy azok úgy történjenek meg, ahogy emlékszik rájuk.

Kedvenc példám erre Csikőcsőr "halála". Harryék ugyan azt hiszik, hogy végrehajtják rajta az ítéletet, de valójában ez sosem következik be, mert ők ezt megakadályozzák, és az a Harry és Hermione, akik később visszamennek a múltba, már eleve tévesen gondolják azt, hogy Csikócsőrt lefejezi a hóhér (persze a végére nagy valószínűséggel rájönnek saját tévedésükre). Hiszen Csikócsőr egy pillanatig sem volt halott a jelenben, mert a saját szemszögükből éppen múltban tartózkodó Harryék megmentették. Magyarán szólva nem jött létre alternatív idősík, mert fel sem merül annak a lehetősége, hogy másképp történjen bármi, mint ahogy arra emlékeztek.

Ergo a Harry Potter világában (és most szigorúan csak a Rowling-félére gondolok, de ahogy arra majd később kitérek, végeredményben a Nurmengard-trilógia is megfelel neki) tényleg nem lehet változtatni az idő folyását abban az esetben, ha(!) múltba utazunk vissza.

És itt el is érkeztünk a jövőbeutazáshoz, ami szvsz teljesen más tészta, mint a múltba utazás. És sokkal nehezebb is jól megmagyarázni (ezért van pl az, hogy én a Vissza a jövőbe trilógiát mai napig nem értem teljes egészében, bár az egyik kedvenc filmsorozatom :-D ). Valószínűleg Rowling ezért nem is bajlódott vele.

De hatalmas riszpekt Rolandnak azért, mert ő viszont nemcsak, hogy bajlódott vele, hanem történetének egyik központi elemévé tette ha nem is a jövőbeutazást, de a jövőbelátást és a jövőnek az ez általi megváltoztatását. Ami megint egy totál más dolog, mint a jövőbeutazás, tudom. Éppen ezért a Nurmengard-trilógia hátralévő részében szerintem konkrétan semmiféle időutazás nem lesz, ugyanis a sztori nem indokolja, hogy legyen (illetve indokolhatná, de az már úgy tényleg túl bonyolult lenne). Hanem csak a jövő megváltoztatása. És ezen a ponton kell megjegyeznem, hogy így viszont teljesen logikus és elfogadható Roland magyarázata az idősíkokról. Merthogy Rowling csak jóslást írt bele a történetbe, nem pedig konkrét jövőbelátást. Remélem érezhető a különbség. Tehát a szerző úr úgy hágja át Rowling szabályait, hogy közben nem is :-D . Mert egyrészt JKR ezt a témát nem feszegette annyira részletekbe menően, hogy ne lehessen jól újraértelmezni. Pl ő ugye magát Nurmengardot is egy börtönnek írja le, de az egész Nurmengard-trilógia abból indul ki, hogy miért ne lehetne ez a börtön egy egész város is akár? :-D . Másrészt pedig az idő linearitása sem törik meg, hiszen több idősíkról beszélünk, de abban a pillanatban, mikor Harry meghozza azt a fontos döntést, az a másik idősík megszűnik létezni, amelynek megvalósulását Harry megakadályozza. És ez az csak akkor lenne paradoxon, hogy ha elfogadnánk, hogy ez paradoxon :-D .

Ennyi egyelőre. Ha netalán nem voltam érthető, nem baj, igazából az időutazás egy annyira komplex téma és valamilyen szinten felfoghatatlan, hogy nem is lehet teljesen kimerítően megfejteni. Ami a lényeg, hogy szerintem a Nurmengard-trilógiában annyira jól és logikusan vannak felépítve az idő manipulálásával kapcsolatos dolgok, hogy azt öröm olvasni :-D .

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 12:40 
Szárnybontogató

Reménykedtem pedig, hogy Arthur visszatérhet :( Jah igen. Bogó volt gazdája ugye fontos szerepet fog még játszani?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 12:32 
Írópalánta

Öreg írta:
No isteni volt kávé mellett a fejezetet olvasni ismét (jól sikerült a buli :) ).

A régi főnix rendje tagjait hogy-hogy nem szedik össze amúgy?

Nem úgy volt, hogy hazaengedik anyukádat a kórházból?

Örülök, hogy jól sikerült a buli!

A régi Rend-tagokkal is találkoznak hamarosan, csak egyelőre fogalmuk sincs, hol bújkálnak Aberfrtoh-ék, patrónust küldeni meg nem mernek, mert félő, hogy lelepleznék vele magukat vagy őket.

Igen, eredetileg úgy mondta a doki, hogy pénteken hazajöhet, ha gyorsan összeszedi magát, de sajna kicsit még gyenge, úgyhogy bent fogják. Hétfőn lesz még egy MR-vizsgálata is. Sajnos ez ilyen, egy agyműtét után lassan gyógyul az ember, de a fő, hogy nincs baja, és nem fáj semmije.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 12:27 
Írópalánta

BogárToll írta:
Kedvencem Ginny lett. Aki teljesen átalakult.

Arany galleonok: Svetich-nek is van egy, még Harry-ék adták neki? Ezt eljetették? Vagy csak elsiklottam valami felett?

Mr. Weasley halála: Az enciklopédia végén lévő családfákon nem jelölted halottnak.

Szia BogárToll!

Nekem is az egyik kedvencem Ginny, de miben alakult át pontosan? Ráadásul teljesen? Hogyan és miben? Kérlek, fejtsd ki egy kicsit bővebben, hogy hogyan értetted az átalakulását!

A Svetich-féle galleonnal nem lesz gond, vehetjük úgy, hogy a DS tagjai már átbűvölték a sajátjukat, hogy ne legyen kapcsolatban azzal, amit Svetichnek adtak, miután kiderült hogy áruló lett. Mondhatni: letiltották az MSN-ről :-D

Az enciklopédiában azért nem látod halottnak Mr Weasleyt, mert az enciklopédia az első két könyvet, a Negyedik Tornyot és az Ezernevűt veszi alapul, azokból vannak benne információk, a Smaragd Sigillusból nem, kivéve a nagyurakat. Ez le is van írva világosan az Előszóban. És ha megnézed a kronológiát, ami az első fejezete az enciklopédiának, az is csak az Ezernevű végéig tart.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 11:42 
Szárnybontogató

No isteni volt kávé mellett a fejezetet olvasni ismét (jól sikerült a buli :) ). Nekem is bejött a fejezet. A lánykérés mellett a bucsú volt a legjobb rész. Tetszett Minverva kis beszéde. A koboldal azért kötöttem volna egy megszeghetetlen esküt Harry helyében, ezek a koboldok nagy gec**. Sajnálom, hogy Charlival kapcsolatban nincs ötleted. Nagyon bírom a srácot még így is, hogy alig-alig mutatta be JKR meg Te is. Kár "elpazarolni" egy ilyen ígéretes karaktert. Kicsit ilyen Siriusos az én fejemben no mind1. Nevillék akciójára is kíváncsi leszek. A régi főnix rendje tagjait hogy-hogy nem szedik össze amúgy? A Weasly srácok sok kapcsolatot szereztek anno még Denem ideje alatt. Azok most nagyon hasznosak lennének, ha már két brutál fekete mágust keresnek.

BogárTroll nagyon egy rugóra jár az agyunk *sejtelmesen mosolyog* Az a durva, hogy észreveszek valamit amit nem feltétlen vagy azonnal akarok megosztani veletek, de álltalában Predi vagy v.ki más beszúrja pár napon belül :D

Nem úgy volt, hogy hazaengedik anyukádat a kórházból? Jobbulást neki. Mutasd meg az összes kommentet neki amit ehhez a három történethez írtunk, örömében kiugrik az ágyból, hogy milyen tehetséges fia van akiért ennyien rajonganak.

Nagyon várom a következőt remélem hamar jön! Tuti kihagytam valamit, de nem vagyok még a magam ura. Majd pótolom :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 11:01 
Zöldfülű

Sziasztok!
Gratulálok a trilógiához. Nem rég találtam rá és pár nap alatt sikerült elolvasnom. Igaz a szemeim majd kiugrottak a számítógéptől és a család is megjegyezte, hogy az elkövetkező egy-két hónapban nem kívánnak hideg ételt enni, de megérte. Csak csatlakozni tudok az előttem szóló magasztaló kritikákhoz. Meg merem kockáztatni, hogy a szereplőid még jobbak is mint J.K.-jé. Kedvencem Ginny lett. Aki teljesen átalakult. Sajnos mindig egy filmbeli jelenet van bennem vele kapcsolatban, ahol karót nyelt robotként mozog... Na ez most törlődni látszik! :)

Kérdés:
Arany galleonok: Svetich-nek is van egy, még Harry-ék adták neki? Ezt eljetették? Vagy csak elsiklottam valami felett?
Mr. Weasley halála: Az enciklopédia végén lévő családfákon nem jelölted halottnak. Ez véletlen? Vagy mégse halt meg? Esetleg Uther segített neki megmenekülni?
Azért gondoltam erre, mert Mr. Weasley többször említi, hogy más is szervezkedik Harry-éken kívül... Lehet, hogy felvette a testvérével a kapcsolatot? Vagy Uther volt az az arctalan, aki "megölte" Mr. Weasleyt, aki most rejtőzködik?
Húúúú... ennyit egyszuszra többi kérdés még érlelődik bennem :))
Anyukádnak én is jobbulást kívánok!

BogárToll

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 8:12 
Írópalánta

PJ írta:
Roland azt szeretném kérdezni, jobban van e már anyukád?

Tegnap már egész jól volt, de sajna még elég gyenge. Lassan heveri csak ki a műtétet, lassan gyógyul, és ez nála régen is így volt. A kedve viszont valamelyest javult, most már elég rendesen tudunk beszélgetni, de ma éjjel pl. elájult, mikor kikísérték a vécére. A nővér azt mondta, ne idegeskedjek, ez "még belefér" így műtét után - így mondta. Meglátjuk... De remélem, a nehezén már túl van.
Köszönöm, hogy érdeklődtél, nagyon rendes vagy!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 7:55 
Szárnybontogató

Negyedik Torony, 1. Fejezet:

J. Eakle: Sárkányének

Nem is tudtam h Eakle verseket is ír....

Egyébként meg újraolvasom az egész trilógiát, hogy ne legyen Nurmengard-mentes a várakozás a következő fejezetre.

Nagyon tetszett ez a fejezet! Vajon milyen iszonyatra készülhetnek az ifjak?

Roland azt szeretném kérdezni, jobban van e már anyukád?

PJ

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 06 (vasárnap), 6:33 
Írópalánta

Predi írta:
No de elég a hülye álmodozásból, inkább majd válaszolj a Percy-s kérdésemre a kritikáknál, mert az már az Ezernevű közepe óta fúrja az oldalam (akkor olvastam éppen újra a 7. kötetet utoljára)

Válaszoltam a Percys kérdésre, de nem lesz semmi különös a válaszomban. Percyt nem kedvelem túlzottan, elég unalmas karakternek tartom (a legunalmasabbnak), és nem írtam hozzá semmit. Az apilógust valóban figyelembe veszem, de hogy miért utálná mindenki Percyt, azt nem tudom. Én nem éreztem az apilógusban, hogy utálnák őt, Harry csak nem akart vele találkozni, mert nem kedveli őt túlzottan, amiért egyfolytában a munkahelyi jogszabályokról beszélget. Harry is unalmasnak tartja Percyt, és ez így volt már a Roxfortban is.
Aztán meg nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, lehet hogy azért nem akart Percyvel találkozni, vagy azért érezted úgy, hogy senki sem kedveli, mert talán a munkahelyén a testvéreivel is úgy viselkedik, mintha ő lenne mindenki főnöke, hivatalos, irodai stlíusban,a mivel mindenkinek az agyára megy. El tudom róla képzelni.

u.i.: Mark Strong tényleg király lenne Mariusként, de Johnny az egyik kedvenc színészem Anthony Hopkins mellett. Azt sajnálom, hogy az öreg Anthony nem kapott szerepet a HP-ben...
:-)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 23:22 
Írópalánta

Jó fejezet volt, már kritizáltam. Mint mondottam volt, azt még oda írom...

Amúgy nekem is torokgyuszi-féleségem van. Biztos valami genyó járvány.

Amúgy újra megnéztem ezt a szereposztásodat, jó volt nosztalgiázni kicsit... :-D Milyen régen is csináltad ezt (amúgy milyen képszerkeszóvel csináltad?) Egy változtatást amúgy csinálnék benne. Marius szerepére inkább Mark Strong-ot (aki látta a Sherlock Holmes-t vagy a Kick-Ass-t az tudja ki az) raknám, valahogy jobban illene hozzá az a szerep, Johnny Depp meg lehetne talán Harlam, vagy még inkább Svetich :-D Ja, Svetichet eléggé meggyőzően alakítaná, az biztos. De ez úgyis csak álom... sajna.
Rendezőnek meg nem David Yates-t raknám, mert ez a történet kissé érettebb. Inkább mondjuk Christopher Nolan, a Batman Franchise-t is hogy gatyába rázta, nemigaz?

No de elég a hülye álmodozásból, inkább majd válaszolj a Percy-s kérdésemre a kritikáknál, mert az már az Ezernevű közepe óta fúrja az oldalam (akkor olvastam éppen újra a 7. kötetet utoljára)

Shepard: That son of a bitch sent us right into Collector hands!
Garrus: And here I thought I'd had my betrayal and attempted murder for this year...
XD

Kép

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 20:49 
Fanficbúvár

jaja cool.
hát, igen, így, hogy beharangoztad, h átlagos lesz, nem vártsm nagy durrt. de azért nem volt rossz. jó volt.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 19:28 
Írópalánta

Fent van a fejezet, olvashatjátok!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 16:24 
Írópalánta

Öreg írta:
Nem hittem volna, hogy a Mélység titka minuszos film volt :shock: Alap film, fiatalok akik nem ismerik kötelező darab.

Most néztem utána, és végülis az az igazság, hogy az USA pénztáraknál tuti megbukott, mert a költségei 69,500,000 $ volt, míg az amerikai bevétel csak 54,222,000 $. Ez már akkor is kevésnek számított.
De egyetértek, alapmű, szóval, aki közületek még nem látta, sürgősen vesse rá magát a filmre!!!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 16:13 
Szárnybontogató

Én függő vagyok inkább. Amikor festettük egyik barátomnál párszor megszólalt a sötét utas én meg csak bámultam a nagy fóliára.... :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 16:06 
Írópalánta

Öreg írta:
Dexterről olvastad lentebb amit írtam Roland?

Igen, olvastam, tudtam, hogy kigyógyult a rákból. Nagyon jó színész Michael C. Hall, és a legutóbbi évad is nagyszerűre sikerült. Rajongója vagyok a legelső rész óta! :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 16:02 
Szárnybontogató

Parselmouth Lion írta:
Én a legsikeresebb filmjeit emeltem ki, és a múltkor vettem észre, hogy a Mélység Titka valójában megbukott a mozipénztáraknál. pedig szerintem is fantasztikusan jó film, főleg a bővített változata (majdnem 3 órás). James Cameron képtelen rövid filmet csinálni :-D

Jó szülinapozást!

Köszi meglesz. Ilyenkor örülök, hogy nem az én szülinapom van :) Nem hittem volna, hogy a Mélység titka minuszos film volt :shock: Alap film, fiatalok akik nem ismerik kötelező darab. Dexterről olvastad lentebb amit írtam Roland?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:50 

*bepof*

az Avatar nagyon jó volt csak a végén már időhúzásnak tűnt mert annyira uncsi volt :-S

*kipof*

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:50 
Fanfic-faló

most jött rá, mi az a nurmengard :D

hali,

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:48 
Írópalánta

Öreg írta:
Azért a Mélység titkát nem hagytam volna ki a sorból! :) Ma este szülinapot megyek ünnepelni vadászba de holnap reggel amint felkelek beszédüljek a gép elé és egy jó kávéval nekikezdek a fejezetnek!

Én a legsikeresebb filmjeit emeltem ki, és a múltkor vettem észre, hogy a Mélység Titka valójában megbukott a mozipénztáraknál. pedig szerintem is fantasztikusan jó film, főleg a bővített változata (majdnem 3 órás). James Cameron képtelen rövid filmet csinálni :-D

Jó szülinapozást!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:27 
Szárnybontogató

Azért a Mélység titkát nem hagytam volna ki a sorból! :) Ma este szülinapot megyek ünnepelni vadászba de holnap reggel amint felkelek beszédüljek a gép elé és egy jó kávéval nekikezdek a fejezetnek!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:18 
Írópalánta

PJ írta:
Hagyjad már, James Cameronék kopiztak téged!

És végre fejezet! Ezt is megértük, de én csak reggel olvasom el, mivel torokgyulladásom van, és inkább pihenek.

Manapság divat lett utálni Cameront az Avatar brutális bevételei miatt. Nem is tudom, én inkább a kalapomat emelem az előtt az ember előtt, aki többször is megcsinálja a korszak legtöbb bevételt termelő klasszikusait (T2, Titanic, Avatar). Egyszer még lehet szerencséje egy tehetségtelen fráternek is, de háromszor... Az az ember tud valamit!

Jobbulást kívánok, igyál sok kamilla teát, meg mézet!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 15:17 

*bepof*

Jobbulást :)

am sziasztok :-h

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 14:49 
Szárnybontogató

Hagyjad már, James Cameronék kopiztak téged!

És végre fejezet! Ezt is megértük, de én csak reggel olvasom el, mivel torokgyulladásom van, és inkább pihenek.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 14:43 
Írópalánta

PJ írta:
Íme, Johnny Depp készen áll a forgatásra :-D Talán kicsit sötétebb kék lehetett volna, de már mindegy...

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Na ehhez még hozzáfűzném, hogy ha most írnám a Negyedik Tornyot, így Avatar film után, biztosan nem kék bőrűnek írtam volna meg Mariust, talán inkább olyan fél-hullának, dementorszerűbbnek. Pusztán az Avatar miatt, mely mellett minden más kék bőrű karakter utánzásnak tűnhet. Tetszett az Avatar, nagyon jó a film, de már kicsit kényelmetlennek érzem, hogy Marius is kék bőrű lett. Gondolom észrevettétek, hogy egyre kevesebbet látjuk kék bőrűként, és használja a metamorf mágiáját.

Apropó, ma este 8-9 körül feltöltöm az új fejezetet. Már kész van, csak innen a munkahelyről nem tudom feltölteni, mert a helyesírásellenőrzést otthon tudom csak csinálni, a képszeletke kivágásával együtt. Szóval türelem, éjszaka, vagy holnap reggel olvashatjátok!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 14:29 
Írópalánta

Phoebe Halliwell írta:
A Negyedik Torony eleje felé, amikor Harry elmegy a Szárnyas Vadkanba, és jön a viking... Harryt életben hagyja, az evidens, hogy miért. De Ab hogy-hogy megmenekül?

Nincs itt semmi trükk, Ab úgy menekült meg, hogy még időben lelépett, mikor látta,h goy nem tudja emgmenteni azokat a szerencsétleneket. Nem a legnagyobb hős, ezt tudjuk, és mikor elrepítette a dementor, fogta magát és bezárkózott a borospincébe. El tudom képzelni, hogy a Szárnyas Vadkanban Ab kiépített néhány csapóajtót, rejtett pincét - ő valahogy ilyen embernek tűnik számomra. Szóval oda bezárkózott, aztán kijött, mikor elmúlt a veszély és ébresztette Harryt. Ha ott marad, nem tudott volna sokat tenni, csak megölte volna a viking.

u.i.: Az aláírás-szövegeddel tökéletesen és maximálisan egyet értek: Screw Team Edward and Team Jacob. I'm a proud member of Team Winchester. :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 14:27 
Írópalánta

PJ írta:
Na csináltam én is egy ilyen avatart...
Nem túl nagy szám, de megteszi.
Roland, utólagos engedelmeddel beletettem a Gellertről készült képedet. Ha baj, kiveszem! Mert ez végülis a szerzői jogok megsértése, vagy mi :-P

Nehogy kivedd! NAGYON TETSZIK!!! És ha nem hangzik túl nyálasnak, hadd jegyezzem meg, hogy egészen elérzékenyültem a gondolatra, hogy már avatarokat ihletnek meg a rajzaim és a történeteim! Ez fantasztikus, köszönöm!! :-D :-D :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 9:42 
Fanficbúvár

No, most értem a trilógia jelenlegi végéhez, és felötlött bennem egy kérdés, ami nem hagy nyugodni. A Negyedik Torony eleje felé, amikor Harry elmegy a Szárnyas Vadkanba, és jön a viking... Harryt életben hagyja, az evidens, hogy miért. De Ab hogy-hogy megmenekül? Csak én nem emlékszem valamire....?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 9:19 
Szárnybontogató

Íme, Johnny Depp készen áll a forgatásra :-D Talán kicsit sötétebb kék lehetett volna, de már mindegy...

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 05 (szombat), 8:39 
Szárnybontogató

Na csináltam én is egy ilyen avatart...
Nem túl nagy szám, de megteszi.
Roland, utólagos engedelmeddel beletettem a Gellertről készült képedet. Ha baj, kiveszem! Mert ez végülis a szerzői jogok megsértése, vagy mi :-P

Idézet:
Atyaúristen. E miatt a kép miatt írok ide annak ellenére, hogy szerencsétlen igazságérzetem még mindig itt-ott szedegeti össze magát, a sárban fetreng, forog vele a világ, és alig-alig meri remélni, hogy valaki majd segít neki föltápászkodni.

Ezt én sem értem, magyarázd már meg!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 04 (péntek), 14:58 
Szárnybontogató

_Noir_ írta:
Atyaúristen. E miatt a kép miatt írok ide annak ellenére, hogy szerencsétlen igazságérzetem még mindig itt-ott szedegeti össze magát, a sárban fetreng, forog vele a világ, és alig-alig meri remélni, hogy valaki majd segít neki föltápászkodni.
Ez marha jó! És még a világvége előtt láthatjuk, szuper! :)

Roland, ha már megnyugodtál, és minden rendben, akkor vesd bele magad az írásba! Addig meg tudunk várni.

Ezt most nem értem...
Mire is vonatkozik ez?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 04 (péntek), 12:53 
Szárnybontogató

Félre értés ne essék. Nem saját klikket akarunk, nem csak azokkal állunk szóba aki már az eleje óta olvassa a sztorit. Bárki írhat a történettel kapcsolatban, és arról is ami a történetről jut eszébe :) Isten hozott, jó olvasást :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 04 (péntek), 11:26 
Zöldfülű

Sziasztok! :)
Tegnap hajnali négyig olvastam a Negyedik Toronyt, még nem értem a végére, de megérte, hiába szédelgek most a fáradtságtól, még nagyon az elején vagyok a trilógiának, de annyira monumentális az egész, leborulok a nagyságod előtt :D Bocsánat, hogy ideírtam, meg már biztos sokan leírták. De végül is, ez OFF, itt le lehet írni, hogy milyen jó hajnali négyig olvasni valamit, aztán nyolckor kelni :) Megint azt érzem, mint anno a Harry Potter-regényeknél, szóval köszönöm :) És bocsi, hogy bepofátlankodtam.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 június 04 (péntek), 10:42 
Szárnybontogató

Az igazságérzeted? Lehet én nem értem csak, de szerintem rossz szót használtál.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1643 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra