Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2021 június 24 (csütörtök), 10:55

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Irányelvek és GYIK
HozzászólásElküldve: 2019 április 22 (hétfő), 15:41 
Offline
Ó-nagy-admin "on stage"
Avatar

Csatlakozott: 2016 január 11 (hétfő), 19:18
Hozzászólások: 831
Tartózkodási hely: Az egyik roxforti kanapén punnyadva Remus mellett
A CritiCAT irányelvei (szabályzata)

1. A CritiCAT egy közösség, amely a kritikaírást és annak népszerűsítését tűzte ki céljául.
A vezetők, akikhez panaszaiddal, gondjaiddal, kérdéseiddel, vagy csatlakozási szándékoddal fordulhatsz:
- G Lamaro és NymphaTonks (email: criticat(kukac)fanfic.hu )

A tagságot a meris profilban és a fórumos aláírásban is jelezhetik a tagok a csapat logójával.

Kép

2. A CritiCAT jelentése.
CAT = critics, activity, teampower
És mivel a kritikaírás a fő cél… így lett CritiCAT. :)
A csapatmottónk pedig: CritiCat! Nem cicázunk, kritizálunk!

3. A CritiCAT-nek bárki tagja lehet, aki jelentkezik.
A felvételhez regisztrációval kell rendelkezned a Merengőn, valamint a Merengő Discord szerverén, mivel a legtöbb megbeszélésünk itt történik. A jelentkezéshez egy hónapnál nem régibb, különböző művekre írt, négy db kritikád linkjét kell csak elküldened e-mailben a criticat(kukac)fanfic(pont)hu címre. (Természetesen azért írd oda, hogy azért küldöd a linkeket, mert szeretnél tag lenni!)

4. A tagság fenntartásának feltétele a rendszeres kritikaírás.
Amelyik tag két hónapon keresztül nem tud egyetlen kritikát sem írni, emlékeztetőt kap, majd amennyiben ezután sem mutat aktivitást, a tagsága automatikusan megszűnik. Ennek oka az, hogy fenntartsuk a tagok minimális aktivitását, és ne forduljon elő az, hogy valaki tag, és ott virít az adatlapján, fórumos aláírásában a csapat szignója, logója, miközben már fél éve nem írt egyetlen kritikát sem. Ez megtévesztheti az írókat, és azt gondolhatják – általánosítva minden tagra –, hogy a tagság egy üres cím, és a tagok sem aktívabbak kritikaírás terén, mint a felhasználók többsége.
Ha valakinek inaktivitás miatt vagy saját kérésére megszűnt a tagsága, de újra tag szeretne lenni, annak ismételten jelentkeznie kell.

A tagság három okból szűnhet meg:
1. Amennyiben a tag szeretné megszüntetni saját tagságát.
2. A tag inaktív, azaz ha két hónapon keresztül nem kritizál, emlékeztetőt küldünk, viszont ha egy hónapon belül sem reagál, a tagsága megszűnik.
3. Amennyiben a tag kritikáira (figyelmeztetésünk ellenére) többszörösen jogos panasz érkeznek. A panaszok jogosságát minden esetben az adminokkal egyeztetve döntjük el.
Az első két esetben a tagság bármikor visszaállítható, a harmadik esetben viszont csak nagyon alapos mérlegelés után lehet erre esély.

5. A CritiCAT tagjaival szemben mindössze annyi elvárásunk van, hogy ha elolvasnak egy történetet, arra írjanak kritikát. A véleményekkel kapcsolatban megszorítás nincs, mindössze annyi, ami a CritiCAT célja, azaz legyen minimum 2-3 sor, és havonta minimum 2-3 kritika.
Mit jelent ez? Röviden és velősen: a „Szupcsi a feji! Folytit!” típusú kritikáknál azért legyen tartalmasabb. Ha már 2-3 hosszabb sorban leírod, hogy mi hatott rád pozitívan (és ha van ilyen, mit éltél meg negatívumként), máris eleget tettél a tartalmas kritika kívánalmainak. De természetesen ennél sokkal hosszabban is kifejtheted a véleményedet, például javaslatot tehetsz arra, mitől lehet még jobb a mű, vagy hogyan kerülheti el az említett negatívumokat.

6. Mi az, amit NE tegyél kritikaírás közben, milyen NE legyen a kritikád?

Először is ne durva, földbedöngölő legyen a kritikád stílusa! Ne küldd el az írót inkább más hobbit űzni, még akkor sem, ha meglátásod szerint ezt kellene tennie! Aki ezt nem tartja be, akár véglegesen is megvonhatjuk tőle a tagságot, és az adminoktól is számíthat némi retorzióra (minimum erőteljes helytelenítésre és plusz odafigyelésre)!
A kritika a műről szóljon, ne a tegnap esti buliról! Annak kitárgyalására vannak más helyek, például a fórum offtopicjai vagy a privát csatornák (e-mail, Discord, chat, stb.)
Ne írj részletes helyesírási hibalistát! Nem kell átvenni az író bétájának szerepét, elég, ha néhány példát írsz a tipikus hibákra.

7. Ha valaki tag, bármely kulturált hangnemű kritikájával az maradhat.
Nem kötelező érvényű elvárás, de a saját érdeked is, hogy igyekezz úgy kritikát írni, hogy az ne le, hanem felminősítsen, mint tagot, kritikaírót! Ezzel szerezzünk elismerést a csapatnak és a tagjainak, ne pedig a csapat szignójával! Ezen kívül ne feledd, a kritikád elsősorban téged minősít, és csak másodsorban a csapatot!
Nem kell mindenáron negatívumot, hibát keresni a műben. Ha neked csak pozitív véleményed van, akkor írd meg azt! Senki sem fogja leharapni a fejed, mert nem írtál negatívumot.
Továbbá nem kell a kritikádban kisregényt írni, ha nem akarsz, nincs hozzá időd, vagy energiád. Egy négy sorban kifejtett vélemény is ugyanolyan értékes, mint egy húsz sorban megírt. Főként a szerző számára, aki kapja.

8. Hagyd, hogy az írók maguk döntsék el, miként fogadják a véleményeket, és hogyan reagálnak rá.

A „megköszönheted külön itt is” frázist odabiggyeszteni nem túl szerencsés. Kicsit érezteti, hogy szívességet tettél azzal, hogy írtál neki, holott te csak elolvastad a történetét és véleményezted, aminek valljuk meg, természetesnek kellene lennie, de sajnos nem az. (Ezért is van a CritiCAT.)
Íme egy példa a jó aláírásra: XY, CritiCAT (ha érdeklődnél vagy kritikám korrektségével kapcsolatban bármi felmerülne benned, a Fórumon és a Discordon megtalálsz minket), vagy egy rövidebb változat: XY, CritiCAT (a Fórumon és a Discordon megtalálsz minket)
Így is örülni fognak neki, szinte minden író ott válaszol is rá, nem kell külön köszönömöt elvárni vagy arra buzdítani. Ha a kritika utáni reagáláson kívül mást is hozzá szeretne szólni, rámutatsz, hogy van egy fórum a célra. Ezzel senkinek nincs semmilyen kötelezettsége.

9. A csapat fórumos és discordos topicjai:
Irányelvek és GYIK – az irányelveket és a GYIK-ot tartalmazza.
Hírek, közlemények – minden, ami a csapattal kapcsolatos. Bejelentések, felhívások, a csapatvezetők használatára, tehát a kommenteket a társalgóba kérjük beírni.
Taglista – a CritiCAT fontosabb statisztikai adatait és az aktuális taglistát tartalmazza.
Kiemeltek – a tagok kiemeltjei.
Ajánló – itt lehet ajánlani műveket.
Társalgó – egyfajta offtopic, elsősorban a csapattal és a kritikaírással kapcsolatos dolgokról.


Gyakran Ismételt Kérdések

1. Mi az a kritika? Létezik jó és rossz kritika is?
A kritika merengős szempontból egy személyes vélemény, egy olyan visszajelzés, amely az írónak szól, és amely által az olvasó kifejtheti, mit gondol az elolvasott műről. Véletlenül sem összekeverendő a hivatásos kritikusok által írt kritikákkal.
Először is jó, ha leszögezzük, hogy minden kritika jó kritika, még egy intelligensebb módon megírt "Jóvót, folytit!" is. Nincs olyan, hogy egy műről csak negatívat lehet írni.
Bármilyen gyenge is egy történet szerintünk, ne éreztessük a szerzővel, hogy a kukorica kapálás sokkal hasznosabb lenne a részéről, mint az írás. Egyrészt azért, mert ilyen nincs, másrészt ez bőven bunkóság lenne.

2. Egy kritika csak akkor jó, ha hosszú?

Természetesen nem. Egy rövid, pár soros kritika is nagyon sokat jelent az írónak, hiszen azt látja, hogy olvassák az írásait, sőt, még visszajelzést is adnak róla! Nem szükséges hosszú elemzést írni mindenhová, ha néhány sorban megfogalmazzuk a gondolatainkat, hogy mi tetszett nekünk az adott műből, az éppen elég, hiszen ez is egy visszajelzés.

3. Mi a CritiCAT?
Egy olyan írókból és olvasókból álló közösség, akiket az az elv mozgat, hogy az írók, akik időt és energiát áldoznak arra, hogy szórakoztassák az olvasóikat, megosszák velük a történeteiket, visszajelzést kapjanak. Valamint igyekeznek figyelmet fordítani azokra az írókra, akik kevés visszajelzéssel rendelkeznek.

4. Mi a CritiCAT célja?
A csapat legfőbb célja a kritikaírás, ezzel is előrelendítve az írók lelkesedését, valamint az írók és a véleményezők jó kapcsolatának kialakítása. Arra törekszünk, hogy a kritikáink minimum 2-3 sorosak legyenek, és kapcsolódjanak a műhöz, írjuk le, mit gondolunk róla, mit éreztünk jónak, esetleg mit rossznak. Ezáltal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy az író elgondolkodjon a sorainkon, és fejlődjön általuk.

5. Mit csinál a CritiCAT?
Nem titkoltan szubjektív módon, de megindokolva mondjuk el a véleményünket az olvasott műről.

6. Kikből áll a CritiCAT?
Olyan lelkes olvasókból, akik hisznek a kritika hasznosságában és szükségességében, akik jó kedvvel, szívvel és lélekkel vetik bele magukat a Merengő történetei közé, hogy minél több nyomot hagyhassanak maguk után, akik fontosnak érzik, hogy a szerzők visszajelzést kapjanak az alkotásaikra.

7. Hogyan működnek a kiemeltek?
A kiemeltek a CritiCAT tagjainak ajánlója. Időközönként összegyűjtjük azokat a történeteket, amelyeket a tagok az elmúlt időben olvastak és kiemelésre alkalmasnak gondolnak. Ezáltal nemcsak a többi tag szemezhet a történetekkel, hanem a többi merengős is. A kiválasztott műveket a Kiemeltek topicban lehet megtalálni.

8. Hogy működik a kritikák összesítése?
A kritikákat mi összesítjük egy program segítségével. Aki a Merengőn kívül is szeretne kritizálni, más írói oldalakon, azoktól továbbra is táblázatot várunk a kritikákról (a könnyebb összesítés érdekében), ezt pedig a szervezőknél érhetik el.

9. Miért kapnak rangot a tagok?
Ez egy új fajta elgondolás, amit annak reményében találtunk ki, hogy meghozzuk a kedvet a kritikaírásra. Minden tag kap egy kezdőrangot, és ahogy gyűlnek a kritikái, úgy kapja a következő rangot. Aki elér egy bizonyos határt, azt bannerrel jutalmazzuk, mint a legaktívabb kritikaírót.

10. Szeretnék én is tag lenni, milyen feltételeknek kell megfelelnem?
Először is jelezd ezt a szándékodat a csapat vezetőinek (G Lamaro és NymphaTonks). A felvételhez regisztrációval kell rendelkezned a Merengőn (és a fórumon is), valamint egy hónapnál nem régibb, különböző művekre írt, négy db kritikád linkjét kell csak e-mailben elküldened a csapat vezetői részére. (Természetesen azért írd oda, hogy azért küldöd a linkeket, mert szeretnél tag lenni! :) )

11. Nagyon szeretnék kritikát kapni a CritiCAT-től!
Vedd igénybe a Merengő fórum vagy a Discord Gilderoy-sarok, Kritikát ide!!! topicját. Ez persze nem garancia, mivel a tagok maguk döntik el, mely művet véleményezik, nem kötelezhetők „megrendelésre dolgozni”. De igyekszünk kedvet adni a tagoknak a „gilderoyos” kérések teljesítésére.

12. Nem szeretnék kritikát kapni a CritiCAT-től!

Kritikát kapni a CritiCAT-től nem egyenlő azzal, hogy negatív kritikát kapsz. A lényeg, hogy aki tag, az nem vonul végig nagyítóval az írásokon attól még, hogy két sornál többe képes megfogalmazni a mondandóját. Viszont, ha tényleg nem szeretnél CC tagoktól kritikát kapni, jelezd ezt a csapat vezetőinek!

13. Nagyon bántó és méltatlan kritikát kaptam valamelyik tagtól, mit tegyek?
Jelezd ezt privát üzenetben, vagy e-mailben a csapat vezetőinek (G Lamarónak és/vagy NymphaTonksnak), vagy ha bennük valamiért nem bízol, a többi adminnak! Minden panasz esetében az admincsapattal egyeztetve járunk el.

14. Milyen szempontok alapján kritizáltok?
Nincsenek különösebb szempontok. Mindegyik tagnak más és más az érdeklődése, a kritizálandó műveket is az ízlésüknek megfelelően választják ki. Hozzászólásaink pedig hangsúlyozottan szubjektívek.

15. Kik kaphatnak kritikát a CritiCAT-től?
Röviden: bárki, akinek valamilyen írása megtalálható az interneten, és van lehetőség a véleményezésére.


Kiegészítés a tagok számára:

1. Nem a Gilderoy-topicból válogatok, nem baj?
Semmi gond, olyan sztorikat olvass és kritizálj, amilyet szeretnél. De azért legalább időnként nézz be oda is! Előfordulhat, hogy pont ott találsz rá valami gyöngyszemre.

2. Egy sztori kaphat több tagtól is kritikát?
Persze, semmi akadálya.

3. Más oldalon is írhatok CritiCAT-es kritikát?
Természetesen. Csak ebben az esetben az aláírás így módosul: XY, CritiCAT-tag (ha érdeklődnél vagy kritikám korrektségével kapcsolatban bármi felmerülne benned, a Merengő fórumán megtalálsz minket). Illetve a rövidebb változat: XY, CritiCAT (a Merengő fórumán megtalálsz minket)

4. Megszűnt a tagságom, mert ezt kértem, vagy hosszú ideig inaktív voltam, de szeretnék ismét tag lenni. Mit tegyek?
Jelezd a klub vezetőinek (G Lamarónak és NymphaTonksnak), hogy újra aktív vagy, és szeretnél ismét tag lenni!

5. Megszűnt a tagságom, mert többszörösen jogos panasz érkezett a kritikáimra, de szeretnék ismét tag lenni. Mit tegyek?
Jelezd a szándékodat a klub vezetőinek (G Lamarónak és NymphaTonksnak), és tőlük megkapod a szükséges információkat. Felhívjuk a figyelmet, hogy ez esetben a siker nem biztos, mivel minden esetben alapos mérlegelés után, a többi adminnal egyeztetve hozunk döntést.

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség