teddyted írta:
No, mesélek. Az van, hogy megjártam a rágcsabarkácsolót, ahol is vártam kétésfél órát, utána meg rávágtam az ajtót az egész bizgerájra, merthogy még majd várnék még esetleg kicsinyég, míg bejuthassak ...., közöltem némi Pitonos felhanggal és gőggel, hogy magát étkezze meg a rosseb, ráadásul Avada Kedavra ( amire azért elég megilletődötten néztek utánam és nem is mertek szólni ).
Magyarul: vagyok ahogy eddig - csak elintézték a napomat meg a kedvemet is... Na, majd másutt, máskor, addig meg kibírjuk ( " egy Mardekáros nem nyafog, egy Mardekáros nem nyafog, egy Mar... "

)
Magyarul: morgok, sorry. Kérdezte Lil is, Lau is, akkor tessék:
A winyózaj leszedése: alapvetően: nem kell feltenni rá. ( bravó, teddy... ) Nekem van pár kedvenc felvevőprogramom, de sajnos alig-alig használhatók. Amit permanensen használok, és ez az egyik legjobb, és legkevesebb zajt felszedő: a Sony Soundforge. A mikrofonom egy U1-es VoiceKraft, ami egy mármajdnemprofi akármi - ellenben podcast, USB-s. Meg vesekarakteres, meg középnagy állómembrános, meg latinul misézik Szent Hurnácius estéjén, meg mittoménmikettudmég... (Okosoknak kedvezmény, Lau biztos érti a dolgot. ) Ez meg azért fontos, mert kikerüli a hangkártya hülyeségeit, közvetlen USB buszon rohangászik. Mellesleg még az sem mindegy, melyik USB-re teszed ( az én laptopom négylukú ).
Node ha már rajta van az a winyózaj... a Sony alapjáraton nagyon jó szűrőkkel megy, én a kattogásgátlóját szoktam ráeregetni, ha nagyon muszáj - ez eredetileg a bakelitlemez kattogást szedi le, de érzékenyítve a winyózajra is jó. Be kell játszani, minden felvételnél külön, mert ha túlszabályoztatod, akkor "dorombolni" fog az egész. Ezután ha még kell, rá lehet eregetni a speciálisan magad által beállított zajszűrőt is, ami egy csalás, mert az U1es alapjáraton szinte zajtalan.
Amit én szoktam csinálni, de ez én vagyok és sziszifusziság - ellenben értékesnek ítéltm a dolgot és minden egyes ment lévő anyagnál megtettem: keresek egy 0,2-5sec olyan részt, ami véletlenül zajtiszta az eredeti felvételből. ( azért jó, mert ez követi az egész felvétel alapzajszintjét - a gépi tökcsönd néha zavaró lenne ). No ezzel szépen : törlöd a zajt, helyére illeszted... az egész anyag hangképén, ahogy kell.
Ez egy manuális piszmogás, de ha automatizálom, nekem minden esetben rátorzít a végére. ( ha nagyon figyeltek, néha hallani is. )
Lil, az igazság az, hogy ha a winyód már annyira kivan, hogy teljesen géppuskázik, nem csak a felvétel miatt érdemes figyelned rá. Nekem az első laptop-winyóm egészen pontosan az éves garancia napja előtt pukkant el - úgy elvitt cca 3000 MP3-at, amit rászedegettem, hogy csuhaj... Na, akkor megtanultam a dolgot.
* grrr * Hát az enyém csattog a szervízbe.
A szűrőkkel még problémáim lesznek (X'D), mert azon túl, hogy szerintem is torzít, baromira nem kellett kísérleteznem velük, mert mindig süketszobában dolgozom, ott meg egyedül arra kell figyelnem a túlvezérlésen kívül, hogy ne csörögjek, meg ha vmi zenét nem a keverőn keresztül dobunk fel és lejjebb kell húzni a mutatókat. Meg kiordibálni, ha odakint valaki szemérmetlenül hangos és mégis behallatszik. Most Adobe van a gépemen, és nem szokása felvenni a gépzajt, de most mégis ezt teszi. (A Soundforge-ot valamiért nem nagyon engedi feltelepíteni, sehanyas verziót, még a rádiós tanáromnak se sikerült, az Adobe viszont rémes, ha vágni kell, viszont többsávos munkamenetkészítésre az egyik legjobb.) Ráadásul megőrülök ettől a géptől, mióta ez van, otthon nem tudok anyagot venni, mert hiába kapcsolom ki a webcamos beépített mikrofont, akkor is vesz azon keresztül, ha olyanja van. Szóvaaal, kicsit be vagyok rágicsálva. Megnézem, milyen állapotú a régi laptopom, és lehet már holnap bedobom a szervízbe ezt a szerencsétlent.
Amúgy nem a csendes-szünetes általános alapzajra gondoltam, hanem arra, ami a beszéd alatt is végig sípol(!). XD Ezt nem tudom az istennek se úgy kiszűrni, hogy ne torzuljak. Az Audacityben is próbáltam egy csendes sípolós részt lementeni zajként, hogy aztán a zajszűrő leszedje, de asszem béna vagyok, mert a mentésnél megakadtam.
De mivel már első perctől haragszom a hangkártyájára, asszem kiverem a balhét... Úgyis rég küldtem el eladót kapálni.
Hol szerezted be a bolyhoskádat? Illetve, külsőbolyhos vagy rácsos a picinykéd, ezek alapján lúzer vagyok, nem tudom elképzelni... És mennyiért? :'D Azért ezeknek elég horroráruk van, ha újonnan veszed...
Ööö és miután így kinyávogtam magam, lépek tanulni.