Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 június 21 (vasárnap), 23:03

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 164 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő

Te a könyveket vagy a ficeket szereted jobban?
Harry Potter sorozat Rowlingtól 35%  35%  [ 112 ]
Fanfictionök 65%  65%  [ 205 ]
Szavazatok száma : 317
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 02 (kedd), 17:35 
Fanficbúvár

Hát épp ezért bírom:-D Jobban örülnék ha Voldy győzne, bár mugliként nem sok jóra számíthatnék :shock: szal inkább győzzenek a főnixesek. Végülis az szép állatka...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 02 (kedd), 16:51 
Szárnybontogató

Quitus egészen más, mit Harry, persze apaljában véve belőle indul ki, de a jellemfejlődése egészen mássá tette. (Létezik ilyen magyar mondat?)
Annyira bonyolult karakter lett, hogy még Piton is megirigyelheti.

Süti, Kismókus és Nyuszifül egy személyben :-P

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 02 (kedd), 12:01 
Fanficbúvár

sajnos... én nagyon nem bírom Harryt, csak enahmanál szerettem meg, de a Quitus-os karaktert. Voldyt sokkal jobban szívlelem :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 02 (kedd), 8:20 
Fanficbúvár

Minerva írta:
... Felőlem most már Harryt is kinyírhatja, ha Voldy is csatlakozik a halálhoz...
Ezt azért nem hiszem, valahol azért mégiscsak mese a sorozat...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 20:42 
Szárnybontogató

Nekem őszintén meg sem fordult a fejemben, hoyg DD meghalhat. Valahogy gyermeki naivitásommal nem gondoltam arra, hogy ő is halandó. Azóta Jo kiábrándított ebből a kis elkézeésemből... Felőlem most már Harryt is kinyírhatja, ha Voldy is csatlakozik a halálhoz...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 május 01 (hétfő), 13:50 
Fanficbúvár

Szükségszerű, de elkeserítő, én is elszomorodtam rajta. Hát, Rowling valahol valamikor mondta hogy elég sok embert öl meg - innen is, onnan is. De ennek így kell lenni, abban mi a poén ha itt háború van, veszélyek, Voldemort(!) és mindenki életben marad? Így szerintem mindenki megunná, bár most is elkeseredünk rajta... :(( asszem mire a hetedik véget ér, a zsebkendőgyártó cégek meggazdagszanak... asszem befektetek valamelyikbe amíg van idő :wink:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 22:54 
Fanficbúvár

Amellett viszont továbbra is kitartok, hogy Dd halála szükségszerű, és előre látható volt. (Nem, mintha nálam nem fogyott volna vészesen a zsepikészlet, mikor olvastam...) De előre félek, hogy kik fogják túlélni a hetedik könyvet. És kik nem... :cry:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:33 
Szárnybontogató

Köpködtem volna a cukormáztól, ha nem DD halálával lettem volna elfoglava. Így viszont bőgtem ezerrel.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:32 
Szárnybontogató

Júj, most elképzeltem Fleurt köténykében, amint egy kis, vöröshajú ikerpárt próblá rávenni fakanállal, hogy szépen üljenek az asztalnál.
(gyerekeik :P)

Sirius - One name. One legend.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:32 
Könyvmoly

Minerva írta:
Engem az elején émejít (vagy émelyít, most nem tudom) , de a végén nagyon megható, ahogy kiáll mellette Fleur. "Kettőnk helyett is szép vagyok..." (Ez azért ütős volt.)

És amikor egymás karjaiban sír az anyós- és a menyjelölt? $alien

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:31 
Szárnybontogató

Engem az elején émejít (vagy émelyít, most nem tudom) , de a végén nagyon megható, ahogy kiáll mellette Fleur. "Kettőnk helyett is szép vagyok..." (Ez azért ütős volt.)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:30 
Könyvmoly

Minerva írta:
Az a kedves az ő kapcsolatukban, hog nem egy hűbelebalázs egymás karjaiba zuhanás volt, hanem Remus igenis észérvekkel próbálta magát távoltartani a kislyánytól. És mégis leygőzte az eszet a szív. Igazi Love regény lenne az életükből, így mellékszereplőként viszont aranyos színfolt a könyvekben.

Nekem Bill és Fleur tetszik... isteni, ahogy Francicából Mollyt is túlszárnyaló asszonyka lesz... :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:28 
Szárnybontogató

Az a kedves az ő kapcsolatukban, hog nem egy hűbelebalázs egymás karjaiba zuhanás volt, hanem Remus igenis észérvekkel próbálta magát távoltartani a kislyánytól. És mégis leygőzte az eszet a szív. Igazi Love regény lenne az életükből, így mellékszereplőként viszont aranyos színfolt a könyvekben.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 21:26 
Szárnybontogató

Minden zsák megtalálja a foltját...

Remus a zsák (szakad, foltozott ruha) és Nymph a folt (szines haj, változó alak, ahogyan egy folt is lehet akármilyen alakú)

Ez így tökre beillik! :D:D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:59 
Könyvmoly

Sarah Days írta:
Hát igen, ez eléggé érdekes volt, dehát...
Van min mosolyogni legalább.

Igen, ez igaz, de... annnnnnyira nem valók egymáshoz! Vagy lehet, hogy így egészítikl ki egymást? :?: :?: :?: :?:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:59 
Szárnybontogató

Ti ezt komolyna így nyomon tudjátok követni? Én rég meghaltam volna, ha ennyirokoni szálat kéne észbentartanom... Úgy tűnik, a varázsvilágy eggyetlen nagy család!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:55 
Szárnybontogató

Hát igen, ez eléggé érdekes volt, dehát...
Van min mosolyogni legalább. Ez azt tükrözi, hogy sosincs lehetetlen, hogy mindenkit lehet szeretni olyannak, amilyen, és hogy a Black család egyik ága mégiscsak zöldágra vergődött. (ha nem is tökéletesen, ahogyan Nymph mindig bénázik, de legalább ez is valami :D)

És ha belegondolunk, ha Harry elveszi Ginnyt, akkor nem csak a történelem ismétli meg önmagát (Lily+James és Ginny+Harry) hanem Harry rokona lesz Draco Malfoynak, legalábbis a törvények szerint családtagok lesznek, ha minden igaz.

(Harry + Ginny - Molly - Sirius - Mrs. Black - Mrs. Black testvére - Narcissa Malfoy - Draco)

Valamint hasonó ágon Remus is rokon :D Lesz.

(Harry + Ginny - Molly - Sirius - Mrs. Black - Mrs. Black testvére - Andromeda Tonks - Nymph + Remus Lupin)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:49 
Könyvmoly

Sarah Days írta:
Az ötös rész óta nem nagyon hiszek benne, hogy bármelyik könyv is olyan jó lenne, mint amik idáig voltak. Valamit kiírtott, amitől már nem olyan.

Jó, én már betegesen ragaszkodtam Siriushoz, főleg azután, hogy a FR-ben olyan sokat szerepelt. Nélküle üres maradt a könyv, igazad van. Ráadásul egy olyan szerelmi szál is megjelent benne (Lupin+Tonks), amitől őrjöngve kirohantam a világból...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:46 
Szárnybontogató

Én nem várok a HP6-tól semmit. (mivel én még nem olvastam, és hát, ráér az nyáron is)
Az ötös rész óta nem nagyon hiszek benne, hogy bármelyik könyv is olyan jó lenne, mint amik idáig voltak. Valamit kiírtott, amitől már nem olyan. Az elején úgy vágytam, hogy beleolvashassak a HP6-ba, aztán rájöttem, hogy az a könyv már nem olyan, amilyen volt.

A négyseben meghalt Cedric, oké, de őt nem annyira ismertük, csak egy könyv erejéig volt része a storynak, oszt meghalt, hogy legyen kit kinyíni. De Sirius három könyvön keresztül volt a történet része, és igen jelentős része, még ha ez nem is látszott.

Engem nem hiszem, hogy le tud majd kötni a könyv, és félek tőle, hogy olyan kellemetlennek érezném a storyt. Hiányosnak, töredezettnek, és elmenne a hangulatom tőle.

De igazad van, ha nincs HP, nincsenek Fanfictionok.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:41 
Könyvmoly

Sarah Days írta:
Én már az ötös óta fanfictionokat olvasok inkább.

Én még mindig tartom a tyúk-tojás effektust (vagyis HP-sorozat nélkül ficek sem lennének), viszont fáj, hogy JKR mennyire elvágta a Főnix Rendje során megkezdett szálakat. Többet vártam a hatodik résztől.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 18:37 
Szárnybontogató

Én már az ötös óta fanfictionokat olvasok inkább. Nagyíon fájt, hogy Sirius meghalt, és itt viszont láthatom őt. Ha nem is olyan, mint a könyv, ez is jó, sőt, néha szebb, és jobb történeteket olvasok, mint ahogy azt elgondolná az ember.

Piton és Lupin. Őértük én is aggódok, mert hát. Ők ketten is eléggé sokat szenvedtek (Lupin vérfarkas, az összes barátja úgymond halott; Piton halálfaló volt, akkor a gyerekkora stb) ahogyan Sirius is, én ha Siriussal meg merte tenni ( :evil: ) szerintem velük is meg meri. Bár, azt már tuti, hogy nem élném túl. Ezzel nem azt érné el (legalábbis velem kapcsolatban) hogy megkedvelem a könyvsorozatot, hanem azt, hogy megutálom. Az első pár nagyon szuper, és utána a többi...

Azt inkább hagyjuk. Maradok a fanfcitionoknél, ahol olyannak láthatom a HP világát, amilyennek JK nem tudja megmutatni. Különlegesnek.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 30 (vasárnap), 11:38 
Fanficbúvár

Szerintem minden írónak vannak jobban, és kevésbé jól sikerült művei. Kingtől pl a Christine-t nem bírtam végigolvasni, míg Fable Vis Major sorozatát bármikor képes vagyok levenni a polcról...
Minden elismerésem Rowlingnak, aki kitalálta a HP világát, de továbbra is maradok annál, hogy a hatos könyve óta / miatt jobban szeretem a továbbírásokat. Őszintén szólva nagyon nem tetszik, ahogy a történet szálait csavarja, és már előre félek a befejezéstől, mert egyre kevesebb esélyt látok arra, hogy kedvenc szereplőim (Piton, Lupin) túlélik :-( Emiatt inkább itt olvasgatok, olyan történeteket, amikben nem ez a sorsuk :wink:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 21:19 
Zöldfülű

Persze, mondhatjuk azt, hogy csak egy műfajban alkotó írókat szabad összehasonlítani, és kész, de szerintem nem ez az egyetlen "út". Én például azon túl, hogy tetszik-e a sztori, elviszi-e a könyvet, izgatottan végigolvasom-e, azt szoktam nézni, hogy milyen a megfogalmazás. Egészen pontosan vannak olyan írók, akiknek az ember megáll a történetében egy-egy mondatnál, újra meg újra elismétli magában, s úgy érzi, hogy ez a kifejzés, mondat, ott, azon a helyen tökéletes. Ez műfajtól függetlenül előfordulhat, ha elég jó az író. Számomra a már sokat emlegetett Kertész mellett Chaim Potok művei ilyenek.
Itt az a kérdés akkor, hogy nevezhetünk-e valamit irodalomnak, vagy "csak" lektűr.
Mindenesetre ha egy ilyen sorrendet állítok fel, akkor éppen azért gondolom azt, hogy Rowling műveit jobban szeretem a fanficeknél, mert azok kidolgozottabbak, nagyobb esély van bennük egy, a fent említett tökéletes mondatra. Ez adódhat életkorból, élettapasztalatból, abból, hogy hány történetet írt már (ki tudja, hogy mennyi zsengéje rejtőzik a fiókban?) - biztos vannak írók, akik idősebb korukra unalmasabbá válnak, de szerintem az írás tanulható, gyakorolható dolog, és vannak, akik éppen idősebb korukra fognak jól írni. :wink:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 17:15 
Zöldfülű

Tökéletesen egyetérteknem lehet őket összehasonlítani:D
Azt hiszem, az ember stílusát nagymértékben a műfaja határozza meg. Stephen King - aki ráadásul rendkívül egyedi írásmóddal rendelkezik - bizonyára másképp írna meg egy fantasyt. Sőt van is fantasy könyve - címet ne kérdezz hadilábon állok velük - és az egészen más hangvételű, mint mondjuk az Állattetmető vagy a Ragyogás. A Bilincsbenről nem is beszélve :twisted:
Éppen ezért nem lehet különböző műfajokban alkotó írokat összehas. Nekem pl. King stílusa sokkal jobban bejön, mint JKR-é, de a HP történeteket jobban szeretem, mint King horrorsztorijait :)
Fableról meg annyit, hogy ez az összes írónál megfigyelhetjük. Minél öregebb és minél több könyvet ír, annál hosszabbak és unalmasabbak. Sajna:(

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 19 (szerda), 8:09 
Írópalánta

Nem lehetetlen összehasonlítani őket - miért lenne az? Ha megnézed, azt írtam: "megfogalmazás szempontjából".
Fable pl. valaha tényleg egy jó, szórakoztató író volt, az utóbbi 10-15 könyve már rettentően terjengős, és sokszor túlzottan belemegy a saját, megdöbbentőnek szánt szókapcsolatok halmozásába, amitől az egész írás szürreálisan hihetetlen lesz, különösen amikor férfiak szájába adja őket.
Márainak és Kertésznek szikár a stílusa, csakúgy, mint Pullmannak (tény, ami tény, Eco mester is néha elmegy a szavak kedvéért való írásba), és ez Rowling első 3 (esetleg 4) könyvére is igaz volt.

De lényegtelen, nem akartam ebbe mélyebben belemenni, és azt hiszem, ezt a második hozzászólásom világossá is teszi. A problémám azzal volt, ahogy egyesek itt Rowlingot minősítették.

A világ, s benne mi magunk, Isten tapintható, kikristályosodott gondolata. S mi, mint gondolattal bíró gondolatok beszélünk, és ezáltal teremtünk, vagy elbeszélünk, és újrateremtünk. Mert minden beszéd teremtés és minden történetmondás újrateremtés.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 13:58 
Ó-nagy-admin "backstage"

Anonymous írta:
Az igaz, hogy vannak a megfogalmazás szempontjából jobb könyvek is: Kertész, Závada vagy Márai például összehasonlíthatatlanul szebb, de akár Philip Pullman és Umberto Eco könyveit is idehozhatnám, mert azok is szebben megformáltabbak – de például Nick Hornby, Helen Fielding, Tony Parsons, Julian Fellowes, Vavyan Fable vagy Leslie L. Lawrence (mindannyian közismert bestseller írók Magyarországok illetve az UK-ben) sokkal gyengébbek úgy az eredeti angolnál, mint a magyarnál (azaz: ÉLJEN Tóth Tamás Boldizsár!).

Szerintem lehetelen összehasonlítgatni Márau, Rowlingot, és Fable-t.

Annyira különböző témában, stílusban alkotnak, és célközönségük is teljesen más. Emiatt szerintem lehetetlen kijelenteni hogy Fable (aki a maga stílusában zseniális) rosszabb mint Rowling, avagy fordítva.
Ez olyan mintha Stephen Kinget hasonlítanám össze a Micimackóval...

Kb. hasonló témakörökben alkotókat lehet egymáshoz mérni, de mikor ennyire különbözőeket szerintem vétek, és ugyanakkor irreális képet is ad.

Természetes, hogy egy embernek megvan a maga kis Toplistája, és el tudja dönteni hogy szerinte Márai jobb mint Rowling, ő pedig jobb mint Fable (hogy a példáknál maradjunk), de egy másik ember teljesen más sorrendet állapítani meg egyszerűen olyan okból kifolyólag, hogy számára a művészi megfogalmazás nem nem ér semmit, ha mellette elalszik a könyvön, avagy jobban értékeli az olyan olvasményokat, amelyek mélyebb mondanivalót hordoznak, de szimplán az is lehet hogy számára könyv szórakoztatóeszköz és ennek megfelően ezt is várja el egy jó írástól: hogy szórakoztassa, hogy szerezzen számára pár kellemes órát, így vagy úgy.

Kép

MyAnimelist

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 11:23 
Tollforgató

Anonymous írta:
enahma írta:
de például Nick Hornby, Helen Fielding, Tony Parsons, Julian Fellowes, Vavyan Fable vagy Leslie L. Lawrence (mindannyian közismert bestseller írók Magyarországok illetve az UK-ben) sokkal gyengébbek úgy az eredeti angolnál, mint a magyarnál

ezt nem egészen értem (lehet hogy csak alszom még félig..). tehát azt mondod, hogy ezek az írók gyengébbek a HP angol és magyar változatánál is?
egyébként így már értem a beképzelt-dolgot. az én esetemben szó sincs arról, hogy lenézném Rowlingot, egyszerűen csak a ficek körében sokkal kötetlenebbek a lehetőségek. (nézz be Az Alap témakörhöz, és hogy miket találtunk Rowling néni könyveiben elrejtve - az a topik csakis tiszteletet fejez ki :) )
ennek a szavazásnak szerintem pedig csak puszta felmérés volt a célja :) érdekes tudni, hogy mások mit gondolnak.
a rómaiaknak pedig igazuk van :)

hopp ez én voltam.. csak elfelejtettem bejelentkezni

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 11:07 
Könyvmoly

Anonymous írta:
enahma írta:
de például Nick Hornby, Helen Fielding, Tony Parsons, Julian Fellowes, Vavyan Fable vagy Leslie L. Lawrence (mindannyian közismert bestseller írók Magyarországok illetve az UK-ben) sokkal gyengébbek úgy az eredeti angolnál, mint a magyarnál

ezt nem egészen értem (lehet hogy csak alszom még félig..). tehát azt mondod, hogy ezek az írók gyengébbek a HP angol és magyar változatánál is?

Szerintem igen, és ide lehetne sorolni az 'Állítsátok meg Terézanyut' című sikerkönyvet, amit csak az ÜRES jelzővel illethetünk... emlékeztek még rá egyáltalán?

PS. Olvasta vki Stephen Leacock AMERIKAI KÖNYVESBOLT című humoreszkjét?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 11:01 
enahma írta:

egyébként így már értem a beképzelt-dolgot. az én esetemben szó sincs arról, hogy lenézném Rowlingot, egyszerűen csak a ficek körében sokkal kötetlenebbek a lehetőségek. (nézz be Az Alap témakörhöz, és hogy miket találtunk Rowling néni könyveiben elrejtve - az a topik csakis tiszteletet fejez ki :) )
ennek a szavazásnak szerintem pedig csak puszta felmérés volt a célja :) érdekes tudni, hogy mások mit gondolnak.
a rómaiaknak pedig igazuk van :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 10:23 
Sztorihajhász

Anonymous írta:
...Én EGY magyar írást ismerek, amely megüti ezeknek a színvonalát, punto e basta.

Meg tudnád mondani, melyik ez? Csak puszta kíváncsiságból, nagyon szeretném elolvasni^^ Ha te is jónak tartod, akkor biztos profi mű 8) :-) Fenn van a Merengőn?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 8:35 
Írópalánta

Bocs, az előző én voltam, nem tudom, miért léptetett ki útközben...

A világ, s benne mi magunk, Isten tapintható, kikristályosodott gondolata. S mi, mint gondolattal bíró gondolatok beszélünk, és ezáltal teremtünk, vagy elbeszélünk, és újrateremtünk. Mert minden beszéd teremtés és minden történetmondás újrateremtés.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 8:33 
Legelőször is: elnézést kell kérnem. Nem olvastam el elég gondosan a topic fejlécében feltett kérdést. „Melyiket szereted jobban?” Én pedig a „Melyiket tartod jobbnak?” kérdésre reagáltam, a kelleténél kicsit erősebb megfogalmazással. Bocsánatot kérek attól, akit ok nélkül bántottam meg.

Ennek ellenére fenntartom előző hozzászólásomat, mégpedig azért, mert úgy érzem, hogy a fiatalság elfogult hevességével sokan lekezelően nyilatkoznak olyasvalamiről, amit maguk sosem lennének képesek létrehozni.
Például: „Rowlingnak annyit köszönhetünk meg, hogy ezt a világot megalkotta, mást nem nagyon.” „jkr tényleg béna. főleg az örökös szóismétlései.” „Eddig egyedül egy történettel állt elő, ami bár eredeti és igen hosszadalmas, de mégis csak egy sztori. És ha egyszer túljutunk az ámuldozáson, hogy 'wow kviddics és mugli meg aranyvérű blablabla', a többi már igen sablonos. A hányattatott sorsú árva és barátai kontra az elemi gonosz: minden második tündérmese alapja. Varázslósuli: láttunk már ilyet. Aranyvérűek kontra sárvérűek: a társadalmi különbségekről szól a világ. ”

Ezek közül főleg a második és a harmadik idézet volt az oka az én hozzászólásom hangnemének, ezek miatt mondtam, hogy érzésem szerint ez „JKR-leszavazás” nem más, mint nagyképűség és beképzeltség, mégpedig a Rowlingnál jóval tehetségtelenebb, irigy epigonok (utánzók) nagyképűsége.

Kedves narvana!
Az igaz, hogy vannak a megfogalmazás szempontjából jobb könyvek is: Kertész, Závada vagy Márai például összehasonlíthatatlanul szebb, de akár Philip Pullman és Umberto Eco könyveit is idehozhatnám, mert azok is szebben megformáltabbak – de például Nick Hornby, Helen Fielding, Tony Parsons, Julian Fellowes, Vavyan Fable vagy Leslie L. Lawrence (mindannyian közismert bestseller írók Magyarországok illetve az UK-ben) sokkal gyengébbek úgy az eredeti angolnál, mint a magyarnál (azaz: ÉLJEN Tóth Tamás Boldizsár!). A fanficeket megint csak nem hoztam ide. Azok még ebbe a kategóriába sem férnek bele. Én EGY magyar írást ismerek, amely megüti ezeknek a színvonalát, punto e basta.
A „nagyképű és beképzelt” fordulatot pedig nem kellett volna alkalmaznom. Azt csak azért mondtam, mert elnéztem a topiknyitó kérdést, ahogy feljebb is mondtam.

Kedves xwoman!
Amit narvanának az utolsó sorban, illetve e hozzászólás legelején írtam, az, azt hiszem, Neked is válasz.

Ami pedig a továbbiakat illeti: De gustibus non est disputandum – mondták a régi latinok. „Ízlések és pofonok.”
S talán ezért ez a vita parttalannak mutatkozik, mert már tényleg ízlések dolga, hogy ki mit szeret.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 17 (hétfő), 0:27 
Fanficbúvár

Nem akartam beleszólni ebbe a vitába, de sajnos nem tudom megállni...

Én a fanficek mellett tettem le a voksom, bár nem tartom magam nagyképűnek. Ahogy azt sem hiszem, hogy írás terén akárcsak megközelíthetem Rowlingot. Sőt! Én saját magam a fanfic írók között is csak ilyen középkategóriásnak tartom.

Az vitathatatlan, hogy Rowling alkotta meg ezt az univerzumot, és enélkül HP fanfic sem létezne, DE!

Most jön a DE.

Személy szerint nekem óriási csalódás volt a hatodik könyv. Az eleje annyira nem szól semmiről, hogy még mindig nem tudtam végigolvasni. Számomra egyszerűen unalmas. /Összehasonlításképpen: az ötödik könyvet két nap alatt kiolvastam/

Ehhez képest szívesebben olvasom újra és újra a kedvenc fanficeim.

Hogy miért? Mert sokszínűek, érdekesek, és ha nem is közelíti meg az eredeti művek színvonalát, számomra élvezetesek. Persze nem mind, vannak tényleg nagyon szörnyű ficek is, de elég sok van, ami nekem valamiért nagyon megtetszett.
De amik nem jók, azokat nem olvasom végig.

Pluszban a fanfic írásnak/olvasásnak köszönhetően sok, számomra fontossá vált embert ismerhettem meg, amit pusztán a könyvek olvasásával nem történt volna meg.

Ráadásul az is jó érzés, ha másik íróval együtt vitatom meg a történet alakulását /és viszont/, nem beszélve arról, milyen jó érzés úgy olvasni egy ficet, hogy neked ajánlják...

Igen, az eredeti művek irodalmilag, történetileg jobbak, mint a fanfictionök.

De kérdés az volt, hogy melyiket szeretjük inkább, nem az, hogy melyik a jobb.

Talán nem tűnök túl beképzeltnek, ha ezek után a fanfiction felé hajlok inkább... /Persze nem a sajátjaimra gondolok/

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 16 (vasárnap), 16:56 
Tollforgató

nem mindenki tud ennyire objektívan gondolkodni. JKR-nak kijár a tisztelet, az ő könyveit olvastam legtöbbször (kötetenként 5-6-szor), és tetszenek is, de már felnőttem annyira, hogy észrevegyem, vannak fogalmazás szempontjábűl jobb könyvek is. ez előtt azt írtam, nem tetszett a Félvér Herceg - rosszul fogalmaztam. nem tetszett, hogy a történet ilyen fordulatot vett, de pl. a horcruxokat zseniális ötletnek tartom. én valamiért mégis sokkal jobban rajongok a fanficekért - erről igazán nem tehetek, talán az is szerepet játszik a dologban, hogy óriási a választék, és nincs kötetenként néhányszáz oldalra korlátozva a mennyiség. nem értem azonban, hogy ettől miért leszek nagyképű és beképzelt. kedves Enahma, ezt kifejtenéd, ha erre jársz? (remélem nem én vagyok hülye és figyelmetlen, és ezt konkrétan nem részletezted :roll: )

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 16 (vasárnap), 9:15 
Könyvmoly

Egyetértek Enahmával. Gondoljatok bele: Harry Potter-fanfiction a könyv nélkül nem lenne, a regénysorozat viszont ficek nélkül is vígan létezne.

Elismerem, nem a HP a legjobb könyv, amit életemben olvastam, de érzem benne a rengeteg melót, az igyekezetet, amivel Rowling írta, és azt a sok-sok gyűjtőmunkát, aminek szerintem néhány fanfiction-író a tizedrészét sem végzi el. Csak kitalálnak egy jó sztorit, megírják és kész.

A másik érv, hogy fanfiction-író több ezer van, ennek megfelelően fic is több, mint ezerféle akad, és ezek között vannak zseniálisak is, meg bénák is, annak megfelelően, hogy milyen tehetségű író írta. Rowlingból viszont csak egy van, Harry Potterből is csak egy van, ezért azt mondani, hogy az ÖSSZES ficet szívesebben olvasnád, furcsa egy kicsit. Szívesen beletemetkeznél egy helyesírási és nyelvtani hibákkal hemzsegő, béna ficbe, amiben gyakorlatilag semmi sem történik, vagy a felénél abbamarad?

Úgyhogy szerintem is Rowlingé a dicsőség. (Vagy legalábbis a 99%-a, a maradék 1 pedig a JÓ ficeké.)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 16 (vasárnap), 8:40 
Írópalánta

Nem akarok másokat megbántani, de JKR leszavazása a továbbírásokkal szemben hatalmas beképzeltségre és nagyképűségre vall.
Ha valaki, akkor én nagyon sok továbbírást olvastam, angolul is és magyarul is - olyan ötezer (értsd: 5.000) körül. Ezek közül azonban talán ha négyet-ötöt ismerek, amely megüti Rowling színvonalát akár kifejezésmódjában, akár fantáziában. (A saját írásaim NINCSENEK e között a négy-öt között!)

Legfőbb érveim (a teljesség igénye nélkül – és akinek nem inge, ne vegye magára):

1. A legtöbb továbbíró egyszerűen KÉPTELEN egy teljes történet létrehozására: az egész megtervezésére és megalkotására, a feszültség folyamatos fenntartására, az információk gondos szivárogtatására. Egy felmérés szerint ráadásul a nem novellának szánt továbbírások 85%-a befejezetlen, és az is marad. Saját tapasztalataim szerint a maradék 15% jókora része középen (és még szerencsénk van, ha nem korábban) ellaposodik, és írója csak azért fejezi be, hogy ne maradjon félbe.
2. A továbbírók 99,99%-a képtelen lenne egy saját univerzum megteremtésére - nem is szólva egy ennyire színes és érdekes univerzumról, mint Rowlingé. Tudom: magam is megpróbáltam. Próbáljátok ki ti is, és akkor, remélem, rájöttök, mekkora butaság a kánont "csak kánon"-nak tartani. Ez nem CSAK. Ez MINDEN.
3. De ne fussunk ennyire messze: a legtöbb továbbíró saját karakterei sosem lesznek igazi, élő, jól megformált karakterek: a legtöbbjük megmarad a "femme fatale" (a végzet asszonya) sablonos és unalmas szerepében. Ez sokszor még az új férfi szereplőkre is igaz. :wink:
4. De nem csak a szereplők maradnak meg a sablonok szintjén, hanem legtöbbször a történet is: valljuk csak be, hogy ezen írások túlnyomó részét képtelenek lennénk az első sornál továbbolvasni, ha nem kedvenc világunkról lenne benne szó. És itt nem a helyesírásról, a magyaros megfogalmazásról, a szöveg normális tördeléséről van szó, hanem egyszerűen a történetről. Ha nem lenne mögöttük JKR teremtő fantáziája, nem érnének semmit.

Tehát: JKR rulez. Erről pedig leginkább azok tudnak nyilatkozni, akik megmaradtak objektív olvasónak, mert "muglik" a továbbírások világához, azaz még sosem olvastak továbbírást, Rowling könyveit mégis veszik és olvassák. És SOKKAL TÖBBEN veszik és olvassák, mint akármely más szerző művét, legyen az akár fan- akár saját történet. Erre persze lehet legyinteni, de vigyázni kell az ilyen legyintgetésekkel, mert a kívülállók bizony a róka legyintését látják benne, aki, ugye, mivel alacsony lévén nem érte fel a szőlőket, azt válaszolta a szőlő minőségét firtató farkasnak: "Savanyú a szőlő."
Még a végén rólunk is azt hiszik, hogy csak saját törpe voltunk ellensúlyozására legyintünk lekezelően.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára enahma 2006 április 19 (szerda), 8:15-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 04 (kedd), 12:09 
Tollforgató

a hatodikat csak angolul sikerült kiolvasnom, cseppet felületesen.. én is az ötödik könyvig szerettem, jobban mondva az ötödikben addig, amíg meg nem ölte Siriust! :evil: (a puppyt! =))) na jó, még a jóslatos dolog is jó volt, de szegény Sirius... :cry:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 április 02 (vasárnap), 22:40 
Fanficbúvár

Rowlingot az ötös könyv végéig szerettem. Azóta fick minden mennyiségben. Bár a minőségre kényes vagyok :-D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 március 21 (kedd), 22:11 
Zöldfülű

Emily írta:
Most lehet, hogy virtuálisan meg leszek lincselve, de...

Elmondták előttem is, de azért le szeretném írni, hogy egyet értek veled teljes mértékben.
Rowlingnak annyit köszönhetünk meg, hogy ezt a világot megalkotta, mást nem nagyon.

És én köszönöm a fantasztikus íróknak a fantasztikus műveit:)

Szóval a válaszom: határozottan FIC.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 20 (hétfő), 19:52 
Elanor írta:

Ezzel nem tudok egyetérteni. Amikor egy ficet canon-nak, vagy nem canon-nak nevezünk, és valakit azért szídunk/dicsérünk (kinek mi tetszik, ugye), mert nem olyan a művébe egy karakter, mint az eredetiben, akkor Rowlinghoz mérjük. Az oké, hogy egy jellem változás jobban tetszik egy fanfic írónál, mint Rowling hatodik könyvében, de azt nem lehet rá mondani, hogy nem karakterhű. Ugyanis az A canon, amit Rowling ír. Neki joga van bármilyen pálfordulást összehozni - aztán mi húhatjuk a szánkat s írhatunk nem IC szereplőket, de az onnantól kezdve, hogy hivatalosan kiadták a canon része lesz. Ez van...

Persze, ez így van. Mégis érdekes dolgo, és szerintem elég visszás, hogy ami egyes művekben hibának számít, csak azért, mert nem tudhatunk róla, vagy nem látjuk, az itt "megengedett".

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 17 (péntek), 17:13 
Zöldfülű

Elanor írta:

Ezzel nem tudok egyetérteni. Amikor egy ficet canon-nak, vagy nem canon-nak nevezünk, és valakit azért szídunk/dicsérünk (kinek mi tetszik, ugye), mert nem olyan a művébe egy karakter, mint az eredetiben, akkor Rowlinghoz mérjük. Az oké, hogy egy jellem változás jobban tetszik egy fanfic írónál, mint Rowling hatodik könyvében, de azt nem lehet rá mondani, hogy nem karakterhű. Ugyanis az A canon, amit Rowling ír. Neki joga van bármilyen pálfordulást összehozni - aztán mi húhatjuk a szánkat s írhatunk nem IC szereplőket, de az onnantól kezdve, hogy hivatalosan kiadták a canon része lesz. Ez van...

egyetértek

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 17 (péntek), 17:10 
Zöldfülű

hát én nem igazán tok dönteni

a hatodik könyv nem jött be annyira nem tom az első 500 oldal szimplán ldalhúzásnak tűnik nem történik benne semmi a ffek között vannak ennél a könyvnél sokkal jobbak nem tok dönteni :?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 17 (péntek), 13:11 
Zöldfülű

Ananke írta:
...
a karakter Rowlingnál rosszul változott (némelyik ficben azt kritizáljuk, hgy nem akarkterhű. Hát Rowling némelyek esetében nagyon enm votl az! Még akkor is ha ő alkotta őket. Szerintem)
...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 13 (hétfő), 19:35 
jóanyátok ügyfélszolgálat

Emily írta:
Most lehet, hogy virtuálisan meg leszek lincselve, de én személy szerint nem tartom valami nagy írónak JKR-t. Eddig egyedül egy történettel állt elő, ami bár eredeti és igen hosszadalmas, de mégis csak egy sztori. És ha egyszer túljutunk az ámuldozáson, hogy 'wow kviddics és mugli meg aranyvérű blablabla', a többi már igen sablonos. A hányattatott sorsú árva és barátai kontra az elemi gonosz: minden második tündérmese alapja. Varázslósuli: láttunk már ilyet. Aranyvérűek kontra sárvérűek: a társadalmi különbségekről szól a világ.
A karakterek 95%-a totál sablonos, egy-két kivételtől eltekintve mindig egyértelmű, ki mit fog csinálni. És egy idő után már tényleg csak (bocs a kifejezésért) sz@rakodás az egész. Mert minél hosszabb, annál több pénzt hoz a konyhára.

Oké, és hogy ezek után miért is írok/olvasok HP ficeket. Mert van lehetőség a sztoriban, de még mennyi. És vannak olyan fanficek, amik színvonalban messze túlszárnyalják az eredeti könyveket és amiket akár hetente is újraolvasok, míg a könyveket pont elég volt egyszer végigszenvednem.

virtuálisan meg vagy dicsérve :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 13 (hétfő), 19:18 
Fanfic-faló

Naaa.... Elolvastam a 6-ot. És rájöttem, hogy végképp a ficek. Mivel az olvasása közben egyfolytában azon járt az agyam, hogy mnnyivel jobabn megoldotta valaki egy ficben ezt a problémát, vagy hogy a karakter Rowlingnál rosszul változott (némelyik ficben azt kritizáljuk, hgy nem akarkterhű. Hát Rowling némelyek esetében nagyon enm votl az! Még akkor is ha ő alkotta őket. Szerintem) vagy hogy milyen ötletekkel teli ficet lehetne ebből írni és ilyesmi. A HP könyveken egyszer sem sírtam. Volt, hogy könynes lett a szemem, de nem sírtam. És volt olyan fic, sőőt novella, amin szíbályosan bömböltem.

Ezek után abszolút a ficek. Persze tiszteletben tartom azt, hogy Rowling megalkota ezt a világot a szenzációs karakterekkel, a Roxforttal és egyebekkel, viszont sokkal több lehetsőgéet látok a ficekben, sokkal változatosabbak. Persze gondolom ilyen tekintetben sok múlik az ízlésemen is, de lényeg a lényeg: nálam a ficek nyertek!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 12 (vasárnap), 14:33 
Írópalánta

jkr tényleg béna. főleg az örökös szóismétlései. és most nem az adava kedavrára gondolok.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 11 (szombat), 21:19 
Zöldfülű

Most lehet, hogy virtuálisan meg leszek lincselve, de én személy szerint nem tartom valami nagy írónak JKR-t. Eddig egyedül egy történettel állt elő, ami bár eredeti és igen hosszadalmas, de mégis csak egy sztori. És ha egyszer túljutunk az ámuldozáson, hogy 'wow kviddics és mugli meg aranyvérű blablabla', a többi már igen sablonos. A hányattatott sorsú árva és barátai kontra az elemi gonosz: minden második tündérmese alapja. Varázslósuli: láttunk már ilyet. Aranyvérűek kontra sárvérűek: a társadalmi különbségekről szól a világ.
A karakterek 95%-a totál sablonos, egy-két kivételtől eltekintve mindig egyértelmű, ki mit fog csinálni. És egy idő után már tényleg csak (bocs a kifejezésért) sz@rakodás az egész. Mert minél hosszabb, annál több pénzt hoz a konyhára.

Oké, és hogy ezek után miért is írok/olvasok HP ficeket. Mert van lehetőség a sztoriban, de még mennyi. És vannak olyan fanficek, amik színvonalban messze túlszárnyalják az eredeti könyveket és amiket akár hetente is újraolvasok, míg a könyveket pont elég volt egyszer végigszenvednem.

(japán közmondások)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 11 (szombat), 20:31 
Sztorihajhász

Nah... eldöntöttem magam (:D) : könyv. Minden szidalmazás ellenére JKR szerintem tartotta a színvonalat, és egyébként se sok könyv ríkatott meg eddig. Fanficek közül szerintem egy-kettő max. Bár tény, hogy vannak olyan fanficek, amik egyenértékűek - sőt talán jobbak -, az eredeti könyveknél, de ezekből azért tényleg nem sok van. A legtöbb (nem az összes, LEGTÖBB) Merengős mű nekem még mindig összehasonlíthatatlan a könyvekkel... persze vannak kivételek, de... én Elanornak adok igazat ;)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 11 (szombat), 19:22 
Fanficbúvár

-

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Mena 2012 augusztus 02 (csütörtök), 16:18-kor.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2006 február 11 (szombat), 14:31 
Fanficbúvár

Én már elolvastam a 6-ot... nekem tetszett, bár nem tetszik a H/G párosítás, de amugy jó... Csak Draco ki ne nyiffanjon :shock: :shock:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 164 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra