Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2021 szeptember 19 (vasárnap), 19:24

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Útmutató teljesen kezdőknek. (regisztrálás, feltöltés)
HozzászólásElküldve: 2006 január 19 (csütörtök), 21:21 
Offline
jóanyátok ügyfélszolgálat
Avatar

Csatlakozott: 2006 január 16 (hétfő), 10:17
Hozzászólások: 3541
1. Elfelejtettem a jelszót/Elírtam az e-mail címet a regisztrációkor/Nem jött meg a regisztrációs levél… Mi a teendő?
Ne regisztrálj újabb néven. Ha elrontottál valamit regisztráláskor, vagy ha elfelejtetted a jelszavad, nincs más dolgod, mint írni az egyik adminisztrátornak. Írd meg a Merengőn használt felhasználóneved, és a problémád (amennyiben a feltöltéssel akadtak problémák, a történet és a fejezet címét is). Az adminisztrátor majd intézkedik.
Ha nem érkezett meg a levelünk, még mielőtt írnál (főleg, ha citromailes vagy) nézd meg a spameket, hogy nem keveredett-e véletlenül oda.

2. Kik azok az adminisztrátorok?
Az adminisztrátorok (adminok) feladata, hogy az írók által feltöltött fejezeteket, történeteket felkerülés előtt ellenőrizzék. Ők döntik el, hogy az adott írás megfelelő-e, felkerülhet-e az oldalra, és ennek függvényében kapsz tőlük elfogadó, vagy elutasító e-mailt. Az admin nem egyenlő a bétával (lásd lejjebb az ’Ismeretlen fanfices kifejezések’ témánál), tehát amennyiben elutasító e-mailt kapsz, ne várd, hogy az összes hibád felsorolja, kijavítsa helyetted.

3. Hogyan léphetek kapcsolatba az oldal adminisztrátoraival?
A Merengő adminisztrátorait szemrevételezheted a főoldalról elérhető „Merengő”, azon belül is az „Adminok” menüpont alatt. Itt megtalálhatod mindegyikük e-mailcímét is. Ha nem kifejezetten egy-egy admin segítségét kérnéd, akkor látogass el a Merengő fórumára (http://fanfic.hu/meriforum), ahol az „Adminrendszer” topikon belül mindannyiuk számára leírhatod kérdéseidet/problémádat.

4. Nem jó a helyesírásom. Mit tehetek?

Több megoldás is van:
a.) A legfontosabb, hogy használd a szövegszerkesztőd helyesírás-ellenőrzőjét. Nem szúr ki minden hibát, de a legfontosabbakat megtalálja.
b.) A főoldalon az „Íróasztal” menüponton belül megtalálhatod a Merengőről merengőknek című segítő jellegű írást, amelyet az adminok és az oldal felhasználói állítottak össze. Az írás felhívja a figyelmet a történetekben leggyakrabban előforduló hibákra, és segítséget nyújt azok javításához.
c.) A főoldalon fut a „Nefeleddgömb”, amely szintén olyan problémákra hívja fel a figyelmet, amelyek gyakran előfordulnak a ficekben.
d.) Kereshetsz magadnak egy ún. bétát/lektort. A béta feladata, hogy feltöltés előtt átolvassa és kijavítsa a történeted. Megkérheted egy jó helyesíró ismerősödet, hogy bétázzon neked. Avagy ennek hiányában itt az oldalon is kereshetsz segítséget. A főoldalon az „Íróasztal” menüpont alatt megtalálod a „BetaPiac - Keres, kínál” menüpontot, amely elvisz a fórum béta topikjába. Itt kérhetsz segítséget, avagy megkeresheted a bétázást vállaló felhasználókat.
e.) Végül, de nem utolsósorban érdemes behatóbban tanulmányozni a Magyar Helyesírás Szabályai nevű kiadványt, amelyet bármelyik boltban, könyvtárban, de akár az interneten (http://mek.oszk.hu/01500/01547/index.phtml) is megtalálsz.

5. Milyen történetet nem engednek fel az adminok?

Az oldalon adminrendszer működik, azaz minden írás felkerülése előtt adminisztrátorok döntik el, hogy egy írás megfelel-e a legfontosabb követelményeknek.

Van pár alapszabály, amelyet nem árt megjegyezni.
- Házi feladatok, naplók, MSN-es sztorik, viccgyűjtemények, listák, aranyköpések, dalszövegek nem számítanak történetnek, így nem kerülhetnek fel a Merengőre.
- Színtiszta PWP (Porn Without Plot = Cselekménynélküli pornó) sem kerülhet fel.
- Pedofil tartalmú írás sem kerülhet fel (a szereplőd, aki szexuális viszonyba kerül, legyen legalább tizennégy éves).
- A nemi erőszakos, kínzásos és incest (vérfertőzést taglaló) sztorikkal is vigyázni kell, mert nehezen engedik fel az adminok az oldalra. Csak azok kerülhetnek fel, amelyek rendkívül jól vannak megírva, nagy hangsúlyt fektetve a lélektani hatásokra.
- Semmilyen politikai jellegű írás/megnyilvánulás nem lehet az oldalon. Az ilyen jellegű történetek/kritikák/fórumhozzászólások törlésre kerülnek.
- Az indokolatlanul durva vagy trágár írások/kritikák hasonlóan törölésre kerülnek. Ide tartozik minden olyan megnyilvánulás/fórumhozzászólás is, amely bárkit neme, faja vagy vallása miatt sért, illetve bárkit személyében sért.
- Szintén nem toleráljuk a más tollával való ékeskedést. Azokat a felhasználókat, akik mások írását a saját nevük alatt akarják feltölteni véglegesen töröljük.

6. Hogyan lehet történetet feltölteni?
Az oldalon történeteket publikálni csak érvényes regisztrációval lehet, szóval, ha írni szeretnél, de még nem regisztráltál, tedd meg. Bejelentkezés után az „Íróasztal” menüpont, majd azon belül a „Saját beállítások” menüpont alatt tölthetsz fel új történetet/fejezetet, vagy módosíthatod a már meglévőket. Új történet esetén kattints az „Új történet feltöltése” menüpontra, és az utasításokat követve, a megadott mezőket kitöltve publikálhatod a történeted.

7. Mire kell figyelni egy történet feltöltésénél?
- Fontos, hogy a feltöltendő fejezeted előre meg legyen írva, és legyen elmentve a gépedre, hogy a feltöltéskor csak át kelljen másolni a megfelelő szövegdobozba. Sokan követik el azt a hibát, hogy feltöltés közben kezdik el kitalálni és begépelni a történetüket. Ez sok időt vesz igénybe, az oldal viszont néhány perc tétlenség után kilépteti a bejelentkezett felhasználókat, így a feltöltés közben újra be kell jelentkezni, és elvész a begépelt történet.
- Fordítások csak és kizárólag az eredeti szerző engedélyével publikálhatók. Ezen kívül a leírásban, vagy a történet első fejezetében meg kell adni az eredeti szerző nevét, a mű eredeti címét és a linket, ahol az eredeti nyelvű történet megtalálható.
- Az adminokra való tekintettel (merthogy ők is csak emberek, nem robotok) naponta legfeljebb három-négy fejezetet tölts fel. Ezek lehetnek egy történet fejezetei, vagy akár különálló fejezetek, novellák.
- Nagyon fontos, hogy ha figyelmeztetést kíván a történet (pl.: van benne kínzás, gyilkosság, trágár beszéd, erotikus tartalom stb.), akkor azokat tedd ki a legelső fejezetnél. A figyelmeztetések, a korhatár, a jellemzők, amelyeket egy regény első fejezeténél bejelölsz, nem csak arra az egy fejezetre vonatkoznak, hanem az egész történetre. Persze meglehet, hogy a regényed első fejezetében még nincs kínzás, csak később lesz, de akkor is be kell jelölni. És amikor elérkezel ahhoz a fejezethez, ahol a kínzás realizálódik, akkor is be kell jelölnöd a fejezet feltöltésénél.
- Ha erotikus tartalom, gyilkosság, kínzás vagy nemi erőszak van a ficben, 18-as korhatárt kell választanod. Ha csak súrolod ezeket a jellemzőket, ha nem mászol beléjük nagyon, akkor elég a 16-os. Ha csak trágár beszéd van a ficben, akkor 14-es kell. Ha pedig nincs benne semmi „nehezen emészthető” elem, akkor 12-sel tedd fel, vagy nem korhatáros jellemzővel.
- Nagyon fontos, hogy az írásod a megfelelő kategóriába sorold.


A fic szövegéről:
Nem mindegy, hogy milyen formát ölt a történeted, így kérünk, olvasd el ezt a részt, amely a helyes, elfogadható ficek formai követelményeit ismerteti:
- A fejezetenkénti minimum terjedelem 2000 szó (kb 4 oldal) kell, hogy legyen Microsoft Wordben (tördelés nélkül). Kivételek a versek, egyperces novellák és a drabble-ök, amelyek lehetnek rövidebbek.
- Mi az a tördelés? Kihagyott üres sor. Ha minimális terjedelmű ficet írsz, vagyis körülbelül másfél oldalnyit, akkor azt legalább négy-öt helyen meg kell törnöd egy-egy kihagyott üres sorral. Miért fontos ez? Monitoron való olvasás közben sokkal hamarabb elfárad a szem, a nagyobb üres hézagok könnyítik az olvasást; egybefüggő betűhalmazt nagyon nehéz átlátni.
- Az oldalra nem lehet Word vagy más komolyabb szövegszerkesztő dokumentum formátumú fájlt feltölteni (pl.: .doc, .rtf stb.). A Merengő csak .txt formátumú szöveget tud elfogadni. Vagyis ha kész vagy a fejezettel, jelöld ki történet szövegét, nyomj egy jobb klikket, válaszd a másolást, majd újabb jobb klikk - beillesztéssel illeszd be a "Történet szövege" dobozba. (Ctr+C majd Ctrl+V ugyanúgy megteszi).
Másik lehetőség még, hogy a szöveget txt formátumban mented el (a Jegyzettömben, vagy magában a Wordben is menthetsz ilyen kiterjesztésben), és ezt töltöd fel.
- Elvárás minden feltöltésnél az alapvető helyesírási és stilisztikai szabályok betartása.
- A szöveg ne tartalmazzon emotikonokat, szmájlikat, ne legyen zsúfolva írói kommentárokkal, és lehetőség szerint messzire kerülendőek a szlenges szavak/kifejezések.

Szövegformázásról: a html kódok
Úgynevezett html kódokkal tudsz dőlt, vastagon szedett vagy aláhúzott betűket létrehozni a Merengőn publikált történetedben, illetve a középre zárást is így érheted el (vagyis hogy a lap közepén szerepeljen a szöveg, ne balra zárva).
Alapvetően hogy néz ki egy html kód? Két részből áll, mindkettőt ezek <> a jelek veszik körül. Ezekben a jelekben szerepel egy betű, attól függően, hogy hogyan szeretnéd formázni a szöveget (lásd lentebb). Az első ilyen kód megkezdi a formázást, a másik lezárja. Annyiban különbözik a két kód, hogy a lezáróban van egy perjel (/). Ezt ne hagyjátok le, mert akkor nyitva marad a html kód, és nem csak az a szó/szószerkezet/mondat/szövegrész lesz formázva, amit szerettetek volna, hanem az egész utána következő szöveg.
Dőlt betű eléréséhez az <i> </i> kódokat kell használnod, mégpedig úgy, hogy a kód tagjai közé írod azt a szövegrészt, amit szeretnél, hogy dőlt betűvel íródjon. Pl.: <i>nagyon</i>
Félkövér betű: ugyanez a <b> </b> kódokkal
Aláhúzott betű: ugyanez <u> </u> kódokkal
Középre záráshoz: <center> </center>
Amennyiben úgy döntesz, használni fogod ezeket a kódokat, ne alkalmazd őket az egész fejezetedre, csak azokra a kisebb egységekre (szavakra, mondatokra, esetenként bekezdésekre), amelyeket ki szeretnél emelni. Számolnod kell azzal, hogy hosszabb dőlt betűs vagy középre rendezett szöveg olvasása kellemetlen a szemnek, hamarabb fárad.

Fontos, hogy fejezetfelöltésnél a leírásban kerüld a html kódokat, ugyanis néha megzavarodik tőlük a Merengő, és eltorzíthatják a főoldalt. Ha mégis előfordulna ilyen, és az író elsiklik a probléma fölött, az adminok figyelmeztetés nélkül kivehetik a kódokat a leírásból.


Kategóriák

Mit takarnak a különböző kategóriák?
Nagyterem: Általános témájú Harry Potter ficek gyűjtőhelye. Ha a történetedre nem jellemző, hogy kifejezetten romantikus, sötét vagy humoros lenne, hanem mindegyikből van benne, akkor itt a helye. Vagyis ide kerülnek azok a sztorik, amelyek a többi kategóriába nem passzolnak.
Madam Puddifoot Kávézója: Romantikus HP történetek vannak itt minden mennyiségben. Szerelem, csókok, szakítás, heves érzelmek, párosítások.
Weasley Varázsvicc Vállalat: Humorosok, teljesen komolytalan sztorik, paródiák kollekciója. Szintén HP univerzum.
Sötét Varázslatok: Ha történeted drámai, komoly, nyomasztó, misztikumokkal fűszerezett, horror, esetleg angst, akkor itt a helyed. HP univerzum.
Privet Drive: Ide jönnek az olyan témájú írások, amelyek nem kapcsolódnak a Harry Potter történethez.
Szent Mungó: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel… " Azaz ebben a kategóriában ne várj zseniális műveket. A Merengő „leghibásabb, legszörnyűbb” történetei vannak itt rácsos ajtók mögött. Azok az írások kerülnek ide, amelyek ellentmondanak az oldal alapvető szabályainak, és íróik többszöri figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandóak javítani. Pár kalandvágyó író önként vonult be a zárt osztályra, de nem ők vannak többségben. A Szent Mungó zárt kategória, ide nem tudod feltölteni a történetedet. Ide csak az adminok utalhatnak be pácienseket.

Figyelem! A kategóriák további alkategóriákra oszlanak, leginkább aszerint, tartalmaz-e a történet slasht (lásd lentebb az ’Ismeretlen fanfices kifejezések’ témánál), illetőleg párosítások, műfaji jellemzők szerinti csoportosítás is előfordulhat.


Ismeretlen fanfices kifejezések:

AU: Alternatív univerzum. Az eredeti HP világtól eltérő világleírást takar. Pl.: ha a Főnix rendjének cselekménye után játszódó fictionödben Sirius él, az AU, mivel Rowling megölte őt, és azzal, hogy "feltámasztod", az eredeti HP világot nagyban torzítod, alternatív univerzumot hozol létre. Leggyakoribb AU-k pont az ilyen feltámasztások, illetve az időutazós, másik dimenziós sztorik.

Angst: Drámai, erős érzelmeket kiváltó sztorikra jellemző. Olyasmi, amitől egyesek hajlamosak depresszióba esni, sírni, mások meg szimplán imádják. Az ilyen történetben inkább a szomorú/fájdalmas elemek vannak túlsúlyban.

Béta/Lektor: Az író segítője, aki formailag, nyelvtanilag, helyesírásilag, logikai szempontokból átnézi az elkészült művet (fejezetet), mielőtt az publikálásra kerülne. A cselekmény alakulására csak javaslatot tesz.

Crossover: Két különböző film, könyv stb. keverésével létrehozott fanfic (pl. A Gyűrűk Ura és a Harry Potter szereplőinek találkozása, felcserélése, és ebből adódó bonyodalmak).

Drabble: Félperces. Vagyis nagyon, nagyon, nagyon rövid írás. A valamivel hosszabb, de még így is csak egy szusszanásnyi történetet egypercesnek nevezzük. A drabble ennek a fele.

Fanfiction: Fan=rajongó; fiction=kitalált történet. Vagyis rajongók által kreált írás a rajongás tárgyáról. A Harry Potter fanfiction HP rajongó tollából született írás (regény, novella, vers stb.), amely a Harry Potterről szól, azt veszi alapul. Egyéb megnevezései: fanfic, fic, fiction, ff.

Femslash: lásd ’slash’

Fluff: Rózsaszín, cukros-habos történet. Ez az a kategória, ami annyira romantikus, hogy olvasatán heveny cukorbetegséget kap szerencsétlen olvasó.

Függővég/Cliffhanger: Egy szál, vagy probléma megoldatlanul hagyása a fejezet végén, amely felspannolva hagyja a kedves olvasókat.

Hurt/Comfort: Az angst egy alkategóriája. Akkor beszélünk H/C-ről, mikor két szerelmes folyton megbántja egymást, majd kibékülnek, és vigasztalják egymást. Akkor is H/C-ről beszélünk, ha az egyik szereplő valami nagy lelki traumán esett át, ezért folyton angstol, a másik pedig őt babusgatja, vigasztalja.

Incest: Vérfertőzést taglaló történetre mondjuk, vagyis ha családtagok (apja-fia, testvérek, stb.) közötti szerelemről, testiségről van szó.

Mary Sue: Ki az a Mary Sue? Mary Sue egy karaktertípus általános neve. A Mary Sue-k hetyke, okos, segítőkész tinédzser boszorkányok, akik a fanficekben olyan eredendő természetességgel lógnak együtt a fő karakterekkel, mintha mindig is JKR világához tartoztak volna. A Mary Sue történetben mindenki szereti Mary Sue-t, mert Mary Sue mindenben jó. Mary Sue zseniális boszorkány, remek barát, jó vezető, ravasz és tehetséges párbajozó, valamint lélegzetelállítóan gyönyörű. Az ilyen karakter neve gyakran megegyezik a fic írójának nevével, legyen az valódi-, írói-, vagy becenév. A történet végén a Mary Sue karakter szenvedélyes csókban forr össze az író imádott karakterével, általános rajongás fogja övezni, esetleg elhalálozik, a szereplőgárda mélységes fájdalmára, s a világ gyászba borul mögötte. Mary Sue szinte az összes "első ficem"-ben felbukkanó, önkényesen bevitt, saját szereplő gúnyneve. Ha fiú a fent említett hihetetlenül tökéletes szereplő, akkor Gary Stu-nak nevezzük.

MPreg (Male Pregnancy): Olyan történet, amelyben férfi(!) szereplő esik teherbe.

OOC (Out Of Character): Olyan szereplőábrázolás, amely eltér a JKR-i jellemtől.

PWP: Vagyis Porn Without Plot, vagyis cselekménynélküli pornó. Nincs különösebb cselekmény, bevezetés, bonyodalom, tetőpont, megoldás, csak a bubuzás ezerrel :) .

Severitus: Mentor-ficeknek is nevezik. Olyan történet, ahol Piton valamilyen úton-módon Harry mentorává, tanárává, már-már apaszerű figurájává válik. Ezenkvül azon történetek is ide sorolandóak, amelyekben Piton mint Harry vér szerinti apja szerepel. Eredetileg nem slash történetet takar, de sok író összevegyíti a Snarry kategóriával.

Shipping/Ship: Vagyis párosítás. Milyen shipek vannak?
D/Hr (Draco/Hermione)
R/Hr (Ron/Hermione)
H/G (Harry/Ginny)
SS/HG (Piton/Hermione)
Drarry (Draco/Harry)
Snarry (Piton/Harry)
stb.

Slash: Azonos nemű szereplők közti szerelmi viszony. A slash alapvetően a fiú-fiú kapcsolatot taglaló történetet jelenti. A lány-lány szerelmet leíró sztorira is lehet mondani, bár annak pontosabb megnevezése a femslash.

Spoiler: Olyan történeti elem, amelynek előzetes elmondása/leírása a történet élvezeti értékét jelentősen csökkenti. Úgynevezett „poén-lelövés”.Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Merengő nyilvános, mindenki számára hozzáférhető honlap. Épp ezért, ha feltöltöd ide a történetedet, akkor egyúttal vállalod, hogy mások is hozzáférhetnek, elolvashatják, írhatnak rá kritikát, pozitívat és negatívat egyaránt.
A fórumon létezik egy Adminlét fénypontjai nevű topic, amelybe az adminok beidézhetik a feltöltött történetek részleteit, azokat, amelyeket humorosnak találnak. Ezek általában vicces elgépelések, vesszőhibákból vagy nyelvtani bakikból fakadó mosolyfakasztó helytelenségek. Ezeken a többi merengős is jót derülhet, mindamellett pedig tanító jellege is van, hiszen ezek mind hibás ficrészletek, legkönnyebben pedig a hibákból tanul az ember.
Tehát, ha feltöltöd az írásodat a Merengőre, számolj azzal, hogy egy-két mondatoddal találkozhatsz a fénypontok között. Ha így adódna, ne ess kétségbe, és gondold azt, hogy rosszul írsz. Ezek csak bakik, amelyeket mindenki követ el. Az idézetek szigorúan név nélkül, kizárólag szórakoztató/nevelő célzattal szerepelnek az oldal fórumán, semmiképp se sértés/büntetés gyanánt.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség