Köszönöm
Csikla: ha regiznél, egy ilyen mondatot később könnyen átjavíthatnál szinte észrevétlenül
Oiduft: Hú, lehet, megint hosszú leszek, de csak így idézgetek, mert olyan macerás részekre szabdalni egy hozzászólást
Nekem is gyakran van bosszúságomra, hogy rá akarnak dumálni egy (másik) vallásra, hitre. Megértem őket, hogy az ő szempontjukból fontosnak érzik ezt a tevékenységet, hiszen pl én is szeretném, ha sokkal több keresztény szaladgálna a világban, mint most, de az a tapasztalatom, hogy ez a fajta térítő munka többnyire csak akkor jár redménnyel, ha az "áldozat" maga is érdeklődő, és eleve abba az irányba tapogatózik; ha már keres.
Igazából, amíg egyetemre nem mentem, nem nagyon találkoztam a térítés egyik fajtájával sem. Úgymond ateistának születtem, mert meg sem kereszteltek, de ennek ellenére azért akad többféle vallás a tágabb családomban. Szüleim olyan emberek, akiket nem zavart, hogy általános alsóban Biblia szakkörre jártam, és azt is elfogadnák, ha "megtérnék". A Biblia szakkört is egy pap vezette, és soha senkitől sem kérdezte meg, vallásos-e, jár-e templomba (bár aki igen, azzal nyilván ott úgyis találkozott), csak érdekes foglalkozásokat tartott, máig szeretettel őrzöm a szívemben, ő például így biztos többet ér el a hívők toborzásában, mint az utcán leszólító emberek. (De azért hozzáfűzném, hogy azért nagyon bántó élményeim is voltak papokkal/egyházzal, de ezekre inkább nem térnék ki, ahogy csikla sem tette, mert hosszú)
Egyetem alatt főleg a Jehova Tanúihoz volt szerencsém, úgy tűnik, Szegeden sok van belőlük, de mindig udvariasak, kedvesek voltak, nem erőszakoskodtak. Otthon a krisnások a jellemzők, de ők is szolídan térítenek: pénzt szoktak gyűjteni iskolára/egyébre, és aki ad, annak cserébe könyvet adnak a vallásukról.
Eddig kétszer fordult elő életemben sokkoló élmény, amikor hihetetlen türelemre volt szükségem, hogy megőrizzem hidegvéremet, na ezek voltak a buszos esetek.
És itt most nagyon fontos megkülönböztetni a fentebb leírt, Jézust követni szándékozó hívő embert a vasárnaponként templomba járó vallásostól, aki heti egy órán keresztül veri a mellét, hazaérve meg már döngeti az asszonyt meg a gyerekeket, vagy kipletykáz és leszól mindenkit az utcában.
Igen, teljesen így van, és szerintem sajnos az utóbbiból van több. A legtöbb ember csak úgy beleszületik, hogy vallásos, és nem is gondolkodik el a dolgokon - és nem is követi se tettben, se szívben a (nagyon csúnyán megfogalmazva) "vallási előírásokat". (Mondhatjuk, hogy manapság a legtöbb ember csak a külsőségekkel törődik, a lényeg, hogy a szomszéd ne lássa/ne hallja, ha ordítok, de azért veszekedni kell.) Pedig ha belegondol, attól még maradhat vallásos, csak legyen meg mindenről a saját véleménye! Van egy barátom, aki katolikus kollégiumban lakik, ahová csak a megfelelő vallási háttérrel rendelkező fiatalok kerülhetnek be, és ő panaszkodott, hogy amikor mélyebben el akart beszélgetni a társaival a vallás kérdéseiről, falakba ütközött. Minden úgy van, ahogy mondják, azért, mert mondják, és kész - nem tudnak saját véleményt, szemléletet mondani. Ez azért szomorú.
Minden normális ember igyekszik követni valamilyen értékrendet, legyen az vallási, saját maga által kialakított, szülőktől tanult, barátoktól ellesett.
Pont ezért jó a te írásod, mert igyekszel ezt nem erőszakosan, hanem szépen a többiek elé tárni, és az már az olvasón múlik, hogy mit kezd vele: elgondolkodik rajta, ő is így él, vagy ha neki úgy tetszik, egyáltalán nem foglalkozik vele, csak élvezi a történetet a cselekményért.
Szóval ez elismerésre méltó, szép, hogy van benned ilyen jobbítási szándék. Én például történetenként változtatom az "értékrendet", kihívást látok benne, hogy olyan karaktert is megalkossak, aki én semmi pénzért sem lennék, sokszor vagyok durva/morbid/gúnyos/ironikus, szeretem a világot görbe tükrön keresztül láttatni.
De ha már a vallásnál tartunk, és én megint kisregényt írtam

, had mondjam el a véleményemet arról, szerintem miért vallásosak az emberek. Kiemelem, ez ateista vélemény, és nem szándékozom ezzel senkit sem megbántani, csak én így látom. Szerintem azért hisznek az emberek akármilyen vallásban/Istenben, mert hinniük kell valamiben, hogy boldoguljanak az életben. Könnyebb úgy elviselni a rossz dolgokat, ha balszerencse ér, ha meghal valaki, ha tragédiák szakadnak rád rövid idő alatt, és másképpen nem tudod megemészteni, csak ha arra gondolsz, van Valaki, aki figyel rád, aki törődik veled, aki vigyáz arra, aki elmegy, aki akkor is ott van veled, ha senki más.
A vasárnapi vallásosoknál ugyanez kiegészülhet azzal, hogy ne legyen bűntudatuk, ha rosszat tesznek, mert elég pár ima és egy gyónás, és megbocsátanak nekik szinte akármit. Én úgy érzem, bízok magamban annyira, hogy ne legyen szükségem ilyen támaszra (bár ki tudja, mit hoz még az élet). Ennyi volt a véleményem, ismétlem, nem szeretnék senkit sem megbántani vele.
Lillia, aki megírta élete leghosszabb hozzászólását, és a ficblogét is