Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 július 17 (péntek), 20:10

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4232 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 85  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Gumiszoba
HozzászólásElküldve: 2015 március 16 (hétfő), 13:13 
Tollforgató

Olvastam olyan programról, amelyik konkrétan íróknak készült, tervezéshez - külön kis karakter-adatlap formákkal, plot-line ábrával, hasonlókkal.

És de, az konkrétan építsz program, de jövőre végre technikus leszek a suliban, és muszáj leszek használni, de a mostani gépem nem viszi, mert a program nem fut 32biten. :)

És amúgy én is így voltam/vagyok vele, van, hogy a begépelt fejezet szinte teljesen átalakul a gépelés során a füzetben lévő verzióhoz képest. :D

szerk.: jó sok és-t használok, azt hiszem... xD

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 16 (hétfő), 12:48 
Ó-nagy-admin "backstage"

Naomii írta:
Hallottatok már az ilyesfajta írói programokról, vagy használ valaki olyasmit? Én csak egy cikkben láttam egyet egy tumblr-s oldalon, de a gépem olyan béna, hogy nem is vitte, már a telepítőt sem, úgyhogy ötletem sincs, mi lehetett benne... xD

Milyesfajta írói programokról? Nem értelek. T_T
Az (Archi)CAD az nem egy mérnököknek/építészeknek/akárkiknek szánt tervezőprogram?

szerk. a füzetből gépelés nálam egy plusz szerkesztési lépés volt, míg füzetbe írtam, a már megírt szöveget felgépeléskor újraírtam
viszont ezt csak csendben tudtam kivitelezni, a koliban kénytelen voltam átszokni a zenét be fejhallgatóra és az ágyam sarkába húzódva gépelek írási verzióra - és nem tudok visszaállni

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 16 (hétfő), 12:46 
Tollforgató

Lehet, hogy én vagyok defektes, de bennem előhozta az agyam mélyén rejlő ötleteket – lehet, hogy csak egy kis olvasgatás kellett volna, hogy beinduljon az ihlet-folyam, csak mostanában halálosan nehéz feladatnak érzem nekiállni egy-egy könyvnek, vagy akár ficnek. Pedig ott sorakozik a polcomon Christopher Moore nem egy könyve, ráadásul azok parodikus jellegűek, szóval nem túl sok mélységet követlenek meg tőlem, de akkor is. x_x

Nálunk sajna csak egy nagy asztali gép van, amire jut öt, de minimum négy ember, szóval az nem opció számomra, hogy gépelgessek, pedig sokkal jobb lenne. :/ Lehet, hogy csak én vagyok lusta, de egyrészt nehezen veszem r magam, hogy ha füzetbe írok, egy-egy részt újraírjak, másrészt pedig azt a tetemes mennyiséget utána be is kell gépelni... xD Szerencsére ballagásra kapni fogok egy jobbféle laptopot, amivel majd az ArchiCAD-ot is használni tudom, akkor talán... :D

Hallottatok már az ilyesfajta írói programokról, vagy használ valaki olyasmit? Én csak egy cikkben láttam egyet egy tumblr-s oldalon, de a gépem olyan béna, hogy nem is vitte, már a telepítőt sem, úgyhogy ötletem sincs, mi lehetett benne... xD

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 16 (hétfő), 10:09 
Fanficbúvár

Én mondjuk ezt a jegyzetelést Excelbe meg Wordbe nyomom. Voltak füzeteim is, de valahogy úgy, hogy nem volt jelszóval levédve, nem volt az igazi... Pedig ez füzetelgetés jó bulinak tűnik, lehet, megint rászokok. :D Mondjuk a következő, agyondramatizált , erőltetett humorú, diszizdömagyarvalóság-jellegű regényfolyamomnál, amit természetesen már tervezek, de még saját doksija mg excelje nincs. :P

Ez a TV tropes pedig jó cucc. Meg igazából nem annyira érdekes, de amik engem megfogtak egy könyvben vagy egy sorozatban, azokat jópofa visszaolvasgatni, hogy miről is szól pontosan, és hol van még meg.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 22:56 
Fanficbúvár

A tvtropesról el is feledkeztem, pedig hasznos kis oldal -- eddig valahányszor használtam, teljesen kiábrándultam, hogy már valaki kitalálta, úgyhogy nem látogatom olyan gyakran, mint kellene :D

A füzetekről annyit, hogy nekem minden egyes nyomi íráshoz külön, új füzetem van, és így soha semmi nem telik be. Sőt néha utazáshoz veszek egy ugyanolyan, csak kisalakú füzetet, mint a főfüzet, szóval pazarlás a köbön. A vázlatokhoz viszont szerintem tök jók azok a színes elválasztólapos füzetek, azt nem kell lefűzni, elég átrakni a műanyaglapot (viszont szerintem nem adnak hozzá elég elválasztót).

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 21:44 
Ó-nagy-admin "backstage"

Akkor jó. :D Én is mindjárt megyek aludni.

Naomii: Nekem a fantáziámat nem igazán indítja be jelenleg, túl fáradt vagyok már... XD
Ahogy most látom, számomra inkább a klisék kikerülésére baromi hasznos. Ha a karaktered építésénél nem a saját tipikus jelkép- vagy tárgyrendszeréből használsz fel elemeket, már akkor kicsit kilépsz. Mindenesetre volt néhány olyan kategória, aminél csak pislogtam, h igen, találkoztam vele, tudom, mi, de hogy van ilyen neve... amin külön vigyorogtam, h vannak fanfictionökből vett részletek és karakterek is felsorolva. :xx:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 21:34 
Fanfic-faló

Lyla, nem ölted meg, nyugi :D én épp pilvakert nézek, és az leköt, meg tényleg punnyadás van, RL dolgokon kattogok, de vagyok és figyelek és reflektálok én :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 21:31 
Tollforgató

Nem ölted meg, csak gondolom vasárnap este mindenki punnyadtabb egy kicsit :D

És Ugye, hogy milyen jó? *-* Telefonon elég macerás bármit is csinálni, Úgyhogy csak néhány cikkbe kukkantottam bele, de az is elég volt, hogy feloldja a blokádot, amit az agyam a fantáziám köré vont... Az egyik a sok közül pl felsorolt egy rakás verziót a főhős és a sidekick viszonyára, amitől kicsit kerekebben látok ezt az, a másik pedig bemutatta a Sárkánynak titulált karaktert, aki általában a főgonosz jobbkeze, meg hogy mennyi Mindenre lehet használni.. *-* Ha másnak nem, ihletforrásnak működik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 20:10 
Ó-nagy-admin "backstage"

Ez a tvtropes tényleg király oldal, köszi a tippet, majd szétnézek! :D

BNori: én is sokszor megálmodok teljes történeteket, és a sötétben vakon firkálom füzetbe, ha ez megnyugtat, én a kolis szobatársaimat akasztottam ki, most meg a páromat, ha elmesélem az aktuálisat XD

meg én is füzetek hátuljába firkálok - bár most ráálltam, h kisméretű fehér vázlatfüzetbe jegyzetelek, aztán ha betelt, kiszedem a spirált, kilyukasztom, lefűzöm, és ha rendesen csináltam, vagyis egy lapra csak egy adott történetről írok, a másik oldalt üresen hagyom, ha újról akarok írni, elég átláthatóan rendszerezhető egy mappában, történetekre bontva
az én mániám a korábbi ömlesztett füzetek miatt a tartalomjegyzék, a legtöbb füzetem hátuljában ott virít a hátsó belső borítón vagy magán az utolsó előzéklapon :cbunny:

szerk, ne mondjátok, h megint kinyírtam a beszélgetést, mert akkor eskü csendben maradok XD
ez a tvtropes cuccos eszméletlenül jó, rájöttem, h az egyik hősnőmet pont azzal szívatom, h három nagy (arche)típuson verekszi át magát a történet (és a múltja) alatt...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:59 
Fanficbúvár

Nekem meg folyton az éjszaka kellős közepén jönnek az ötletek, álom formájában, így amikor felriadok, már rutinosan kapom elő a fiókomból a füzetemet, és kulcsszavakban belefirkantom a sztorit. Csak az a baj, hogy már van egy rakat ilyen, de soha nincs időm megírni őket. (Vajon miért mondja mindenki, hogy folyton túlvállalom magam? Nem is értem... :roll: :D ) Persze a húgom, akinek mindezeket elmesélem, folyton buggyantnak néz az álmaim miatt... :)) (mondjuk ez nem csoda :D )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:54 
Fanfic-faló

óóóó, amíg egyetemre jártam, akkor nagyon jól elvoltam. egy füzet mindenfélének, de amikor húsz különböző helyen nyitottam ki :D:D:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:46 
Tollforgató

Annyi felé karakter plusz jellem, motiváció és szerep fel van sorolva, hogy dölyfösség lenne azt állítani, hogy akár tíz százalékát olvastam volna, de amit igen, az nagyon jónak tűnt. Ha valaki OC karaktereket, vagy saját világot akat, Mármint. :D A lehetőség sokasága miatt azt sem tudom, hol álljak neki böngészni...

Ezt én inkább tervezős füzetnek szánom, karakteradatokkal, eszembe ötlő jelenetekkel, sztoriszálakkal. Amúgy az én polcom is ellepik a konkrétan fejezet írós Füzetek, sőt, ha otthon hagyom őke, a sulis Füzetek hátuljába szoktam folytatni onnan, Ahol abbahagytam. xD Az a gond, hogy ez igy tok kényelmes, csak amikor aztán be kéne gépelnem egy fejezetet, harminc füzetből kell néznekm a részeket...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:34 
Fanfic-faló

Naomii: nekem ajánlották, de még nem használtam. Én úgy próbálok karakterhűen írni, ahogy a filmben/soriban láttam, de emellett néha belecsúszik a saját viselkedésem, szóval én elkerülöm :D Nem török írói babérokra :D

Jahajj, írós füzetkét én is vettem már, de még nem jutottam el odáig, hogy ki is nyissam és használatba vegyem őket, annyi ilyenre szánt füzetem van :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:28 
Tollforgató

Én pénteken vettem készülgető regényemnek egy ilyen rendezős-soklapos spirálfüzetet. Kicsit féltem beleírni, mert olyan szép volt, de még"hivatalosabbnak" néz ki oda gemkapcsolt képekkel meg plusz infós post-itekkel. xD

Ismeri valaki a tvtropes oldalt? Ha igen, szokta használni karakteralkotshoz? :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:15 
Tollforgató

Lyla: Tudom, szépen fel is jegyzetelgetem őket egy kis virágos füzetbe. Volt olyan, hogy belenéztem, és olyanra bukkantam, amire már nem is emlékeztem. :D Általában kulcsszavakban írom le, mit is akarok, szóval ha egy idegen belenézne, biztos hülyének gondolna ennyi zagyvaságot látva. :D De lényeg, hogy ki tudok rajta igazodni.
Athenodora és Nóri: Szegény sorstársaim... jegyzeteljetek szorgosan! :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 19:11 
Ó-nagy-admin "backstage"

Őszike írta:
Gyoka: Majd riogatom, csak ki kéne találni, hogyan valósítsam meg az ötleteimet. :D Mert annyi van, mint felhő az égen (ez most rossz hasonlat volt, per pillanat nálunk egy sincsen), de mire kitalálom, hogy írjam meg, addig egy másikat kezdek el írni.

Csak ne felejtsd el felírni az ötleteket! :D (Nálam van olyan, ami már 10 éve a fiókban dekkol, arra várva, h képes legyek regényírásra, de volt olyan is, amit 6 év után írtam meg. :D Minden ötletnek eljön a maga ideje. Csak el ne felejtsem. :D)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 18:30 
Fanfic-faló

csatlakozom ~x(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 18:09 
Fanficbúvár

Őszike írta:
Mert annyi van, mint felhő az égen (ez most rossz hasonlat volt, per pillanat nálunk egy sincsen), de mire kitalálom, hogy írjam meg, addig egy másikat kezdek el írni.

Ismerős... :oops: :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 15 (vasárnap), 11:58 
Tollforgató

Gyoka: Majd riogatom, csak ki kéne találni, hogyan valósítsam meg az ötleteimet. :D Mert annyi van, mint felhő az égen (ez most rossz hasonlat volt, per pillanat nálunk egy sincsen), de mire kitalálom, hogy írjam meg, addig egy másikat kezdek el írni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 22:32 
Ó-nagy-admin "backstage"

Nyugodtan riogasd a Merengő népét. :) (A nagyon durváját úgyis kigyomláljuk... ;) )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 22:06 
Tollforgató

A mesélős módszerrel nekem az a bajom, hogy mindig lelövöm előre a poént, így az egész nem ér semmit. :D
Kiskoromban, amikor orvoshoz jártunk, én is összefüggéstelenül beszéltem mindenről, anyukám meg nem nagyon tudta kivenni, miről hablatyolok, csak bólogatott.
Az írásról annyit, hogy nem áll szándékomban tovább riogatni a Merengő népét, mindenesetre biztosan elolvasok majd egy-két ilyen könyvet, valamire majd csak jól jöhet. (Ettől függetlenül a gépem mappáját teleszennyezem. :D )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 21:18 
Fanfic-faló

Hirondelle írta:
Fritz Gesing az írója?

Aha :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 21:02 
Fanficbúvár

Athenodora írta:
Az ilyen cikkek olvasgatásával én is így vagyok, a Kreatív írást először elolvastam, aztán lefénymásoltam, hogy nekem is meglegyen, mert kölcsön volt. Aztán azóta csak ott ül a polcomon, és nagyon jól érzi magát a többiek között.

Fritz Gesing az írója? Mert az úgy látom, meg van a könyvtárban :Dbunny: Nem olyan rég költözött mellénk a megyei könyvtár, ki kell használni az előnyeit. Én szeretek amúgy elolvasni minden ilyen írástechnikáról szóló dolgot, ami elém kerül, aztán kimazsolázom belőlük, ami szimpatikus. Például volt egy könyv, talán az volt a címe, Hogyan írjunk regényt, na abból kb. csak annyi ragadt meg, hogy soha egy percig se untassuk az olvasót. De ezért már megérte elolvasni :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 20:25 
Szárnybontogató

Quilly írta:
Lilyana írta:
A Mosós könyv érdekesnek hangzik, vmi konkrétabbat nem tudtok róla?

Ha az Aranymosós könyvön a Varga Bea (alias Aranymosó/ alias On Sai) által tervezettet értitek, akkor annyit tudok róla, hogy a címe valami olyasmi, hogy Négy durva hiba, ami akadályozhat a sikeres íróvá válásban. Valaki megkérdezte vagy a Facebookon vagy a blogján (sajnos nem találtam meg), hogy az írástechnikai könyv mikorra várható, Bea pedig azt válaszolta, hogy beküldte a kiadóhoz a kéziratot, de azóta rájött, hogy bár ő nagyon jól szórakozott, amíg megírta, addig mások esetleg ebből akarnának megtanulni írni, szóval egyelőre nem nagyon forszírozza a kiadatását.

Ó, megtaláltam, ha még érdekel valakit. :-) Az On Sai és szupertitkos vinyója csoportban egy hosszabb beszélgetés során merült fel a kérdés január 28-án.

Idézet:
Egy rajongó: Az íróson még mindig ülnek? :D

Varga Bea: Az írós könyv kapcsán - ahogy szokott lenni - kicsit lassú volt a felfogásom. Oké, hogy jól szórakoztam, amikor összeraktam, de most jöttem rá, hogy ezt emberek el is akarják olvasni, sőt, még írni is akarnak belőle tanulni, ami azért fura dolog, lássuk be. Úgyhogy most mélyen kussolok a kiadó felé. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 20:23 
Fanfic-faló

Az ilyen cikkek olvasgatásával én is így vagyok, a Kreatív írást először elolvastam, aztán lefénymásoltam, hogy nekem is meglegyen, mert kölcsön volt. Aztán azóta csak ott ül a polcomon, és nagyon jól érzi magát a többiek között.

Lyla, az angollal nagyon jóban vagyok, úgyhogy szerintem nem lesz gond :) Köszi :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 20:13 
Tollforgató

Én sem arra várok, hogy egy ilyen könyvet elolvasva majd Rowling vagy Asimov lesz belőlem. Mondjuk, a könyv nélkül se; de én kifejezetten szeretek ilyen cikkeket olvasgatni, mert egyrészt új és ismeretlen stílusokat ismerhetek meg, másrészt érdekel, Mások hogyan csinálják. Érdekes, és vannak hasznosítható tanácsok. :) Persze, embertől és írótól is függ, gondolom. A béta tényleg jó lehet, de sajnos... No, igen. Nem mindenki szerencsés. A mesélés amúgy nekem sem nagyon megy. ><

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 20:01 
Fanficbúvár

Hát én azért nagyon remélem, hogy senki nem konkrét könyvből akar megtanulni írni. Oké, mindig is bullshitnek tartottam ezt az írás a csakrádból vagy nem tudom honnan-fakad dolgot, mert igenis konkrétan van mit tanulni rajta, de szerintem az a fejlődésben sokkal nagyobb segítség, ha van egy jó bétád, aki átnézi az írásaidat (nekem még soha nem volt bétám, de na :P ), vagy ha normális és kritikus véleményeket kapsz. Mondjuk egyszer azért megnéznék egy ilyen írástechnikai könyvet, hátha ráragad belőle valami az egosita fejemre, de na, nehogymár tananyag legyen. A tényleg tananyag-része a dolognak a nyelvtan, aztán ott is sokan elakadnak. :D

Én mondjuk nagyon a dolgok elején meséléssel kezdtem, ahogy szerintem sokan közülünk. Anyám nagy emléke az írós ambícióimról, amikor három-négy évesen egy Balaton-Budapest vonatúton órákig meséltem egy mesét, ami ilyen
kegyetlen faszság volt, és konkrétan az egész vagon bealudt rajtam, mert nem lehetett elviselni. Mondjuk ezekből kiindulva valahogy látszik is, hogy talán ezt az írás dolgot csírájában kellett volna elfojtani, és hanyagolni a francba, de most már ugye késő bánat. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 18:31 
Ó-nagy-admin "backstage"

Athenodora írta:
Uhh, ezzel kapcsolatban kérhetek egy könyvcímet, linket, bármit pü-ben? Izgatja a fantáziámat :D Épp most túráztatom magam a saját nanómra, amit idősűrűsödés miatt korábban tervezek megírni november helyett, és már tavaly is azért hagytam abba a harmadik nap után, mert rástresszeltem, hogy ez nekem nem megy...

https://www.youtube.com/watch?v=_W-r7AB ... L&index=10
Ebben hangzik ez el pölö, viszont még soha nem néztem végig, mert mindig elbőgöm magam Bradburyn... mármint, szó szerint. nagyjából 5 percnél. ő a legeslegkedvesebb szerzőm, és a halála az egyik legszarabb dolog, ami csak történhetett az emberiséggel. meg velem. igen, tudom, defektes vagyok, de hát na. mindenkinek van vmi agyi stiklije...

Wyndua, én pocsék mesélő vagyok, mert elég szégyellős vagyok, szóval nálam csak írásban működik a dolog.

Szerk. Athe, azt elfelejtettem megkérdezni, h h állsz az angollal, mert ha kell, a neten szanaszét kis lapokon vannak ebből idézetek magyarul, csak rá kell keresni, h Bradbury az írásról

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 18:27 
Szárnybontogató

Lilyana írta:

Ha az Aranymosós könyvön a Varga Bea (alias Aranymosó/ alias On Sai) által tervezettet értitek, akkor annyit tudok róla, hogy a címe valami olyasmi, hogy Négy durva hiba, ami akadályozhat a sikeres íróvá válásban. Valaki megkérdezte vagy a Facebookon vagy a blogján (sajnos nem találtam meg), hogy az írástechnikai könyv mikorra várható, Bea pedig azt válaszolta, hogy beküldte a kiadóhoz a kéziratot, de azóta rájött, hogy bár ő nagyon jól szórakozott, amíg megírta, addig mások esetleg ebből akarnának megtanulni írni, szóval egyelőre nem nagyon forszírozza a kiadatását.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 17:10 
Fanfic-faló

Lilyana írta:

Én amúgy most Bradbury tanácsát követem, minden héten igyekszem írni valami rövidet és lehetőleg befejezettet, és közben javítani a már megírt anyagokat. Eddig ez az első, általam is betartható menetrend, de nagyon örülök neki, mert sokkal jobban érzem magam hangulatilag is tőle, el se hiszem, hogy tudtam olyan sokáig félretenni az írást a hétköznapi és meris teendőkre hivatkozva. :)

Uhh, ezzel kapcsolatban kérhetek egy könyvcímet, linket, bármit pü-ben? Izgatja a fantáziámat :D Épp most túráztatom magam a saját nanómra, amit idősűrűsödés miatt korábban tervezek megírni november helyett, és már tavaly is azért hagytam abba a harmadik nap után, mert rástresszeltem, hogy ez nekem nem megy...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 14:58 
Szárnybontogató

Tartózkodási hely: A kárhozat tengerének partján, egy gyékényen koktélt szürcsölgetek... ( kacskaringós szívószál :)
Szerintem írni úgy kell mint mesét mondani. Ha az egyik megy akkor a másik is fog. Ülj le egy rakás gyerek közé és ha őket le tudod kötni akkor nincs gond. Ha nevetnek még jobb, ha sírnak akkor is, bár a szülőkkel vigyázz.
Egyszer próbálkoztam írástechnikai könyvvel, de a karakter átgondolós része épp olyan volt mint mikor a hugom a karomba csimpaszkodva hisztizett, hogy legyen a királyfi szakállas és szeresse az almát, szóval maradtam a mesélésnél. Hihetetlen a kiskölykök mikbe bele tudnak kérdezni és értelmes magyarázatokat várnak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 13:23 
Ó-nagy-admin "backstage"

Kreatív írás minor van az ELTE-n, jár is oda pár ismerősöm, barátom. Főleg szépirodalommal foglalkoznak, de vannak olyan meghívott tanáraik, akik szívesen kikacsintanak a populárisabb irányba, illetve tanulnak kötelezően poétikát. Hétről hétre van egy csomó kötelező írásgyakorlatuk, meg óra- és tanárfüggő, hogy olvasniuk kell, előadniuk, ilyesmi.
Illetve van a szerkesztői ismeretek minor, szintén az ELTE-n, ezen tanítanak sok más mellett nyelvi lektorálást, korrektúrázást, mindkettőn érintik a milyen a jó szöveg témát, kell is szövegeket írni, ezenkívül pedig Stílusgyakorlat/Írásgyakorlat van a kommunikációs tanszéken is kötelező tárgyként.

A Stephen King-féle könyv nekem elég érdekes volt, az volt az első könyv, ami elindított abba az irányba, hogy rendszeresebben írjak, előre tervezve, de egyetértek, sok teljesen használhatatlan infó van benne.
A Kezdő írók könyvét nem kedvelem, a falra mászok tőle, meg úgy alapból nem bírom az ilyen koncentráltságú feladatömlesztést.
Egyetértek azzal, h mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi a jó technika. Meg tényleg rossz, h sok oldalon, elmondanak mindenféle okosságot, csak azt felejtik el elmondani, hogy ezek jó része csak az adott zsánerben működik, azon kívül nem, vagy csak kevéssé. Például egy ifiregény infóadagolását nyilván másként kell megejtened, mint egy sci-fiét, mert a közönség mást vár el. De a közönség is változik, csak h még nehezebb legyen a jó utat megtalálni. :)

Én amúgy most Bradbury tanácsát követem, minden héten igyekszem írni valami rövidet és lehetőleg befejezettet, és közben javítani a már megírt anyagokat. Eddig ez az első, általam is betartható menetrend, de nagyon örülök neki, mert sokkal jobban érzem magam hangulatilag is tőle, el se hiszem, hogy tudtam olyan sokáig félretenni az írást a hétköznapi és meris teendőkre hivatkozva. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 11:37 
Tollforgató

Nem is tudnék úgy dönteni, hogy van egy bizonyos korlát, ameddig választhatok. Talán nálam is ez lesz, ami unokatesódnál. Orvos akarsz lenni? Hehe, nővérem is, és ő veled egyidős. :D
Nekem is fura volt, és 15 percen keresztül kellett hallgatnom, aztán meguntam, és elindultam a tanári irányába, mire pár gyerek utánam rohant, és megkértek, hogy ne menjek tanárért. Sajnos az osztályban a többség mindent halál komolyan vesz, úgyhogy a gimis rivalizálást inkább hanyagoljuk, mert rossz vége lesz.

Én cikkeket szoktam olvasni az írásról, de láttam olyanokat, akik a csillagos egekig magasztalták magukat, és mások hibáit emlegették fennhangon, így mostanában egyre jobban hanyagolom a dolgot, és helyette itt, az egyik topikban próbálok hasznos dolgokat kibogarászni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 11:20 
Fanficbúvár

Őszike, az se általános, hogy tizedikben már tudnod kell. Egy irány nem árt, de igazából legrosszabb esetben gimi után kihagysz egy évet, és utána felvételizel felsőoktatásba, ha akarsz. Unokatesóm például ezt csinálta, és csodálkozik is azon, hogy tizenhat évesen tudom, mi akarok lenni, szóval mondta, hogy mostantól mindig meg fogja kérdezni, ha találkozunk, hogy "Komolyan orvos akarsz lenni?", mert egy idő után úgyis azt mondom majd, hogy meggondoltam magamat. :P (ő amúgy már a második diplomáját csinálja meg kutat meg ilyesmik, szóval annyira nem választott rosszul)
Amúgy ez a gimis rivalizálás inkább vicceskedés szerintem, fura, ha az osztálytársaid komolyan veszik. Osztálykirándulásnál volt az a jelszó, hogy ha valaki valami hülyeséget csinál, akkor vagy az Eötvösből vagy a Németh Lászlóból jöttünk, de nyilván csak ilyen poénkodás jelleggel. :D

Tigi, azt mondjuk én is nagyon utálom, amikor valami random író eposzokat ír a művészségéről, és közben észrevehetően el van olvadva magától. Meg úgy eleve azt is, hogy az írós tanácsok fele nem jó. Meg aztán vannak olyanok, amik tényleg jók meg hasznosak, de az a ritkább. Szerintem ez a belső átlényegülés cucc mindenkinek a maga dolga, engem pölö pont hidegen hagy, hogy kinek mennyire életcélja meg életformája meg életeleme az írás, mert oké, hogy nekem is vannak ilyen patetikus gondolataim, meg mindenkinek, de valakit nem az fog jó íróvá tenni, hogy minél szebb gondolatokat fogalmaz meg az írásról, hanem az, hogy leül, és ír valami elég menő dolgot.
Azért ha valakitől tanácsokat olvasok, én szeretem tudni, hogy nem mászok falra attól, amiket ő ír, mondjuk a két dolog nem függ össze. Példának okáért itt van Stephen King, akinek imádom a regényeit, az írásról való nyilatkozatai pedig tipikusan az a patetikus művészkedések, amitől kiver a víz. Szóval már nem olvasok Steohen Kinget. :D

Én mondjuk nem biztos, hogy csípnék egy konkrét kreatív írás szakot az egyetemen, mert igazából úgy vagyok vele, hogy ez pont egyike azoknak a dolgoknak, amit ha valaki tanul, az rég nem jó. Oké, van egy konkrét szabályszerű része, és nem árt, ha az ember tisztában van bizonyos alapokkal, de ezek igazából nem hinném, hogy lefednének egy komplett tudományágat, amit konkrétan tanulni kellene. Ha az ember tudja a szakma trükkjeit, nyilván élvezhetőbben fog írni, viszonylag rövid idő leforgása alatt, de milyen ciki már, hogy valakinek diplomája van kreatív írásból, aztán egy autószerelő röhögve színvonalasabb regényt ír nála, mert mondjuk jobb ötlete volt, jobban el tudja kapni a figurákat, eredetibb a stílusa, satöbbi. Nekem fura lenne, ha nem lenne "normális" hivatásom, csak az írás.

Kreatív írás kurzus viszont van valamelyik egyetemen, ha jól tudom.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 14 (szombat), 10:23 
Tollforgató

Gigi: Tökéletesen igazad van, de mi van, ha még tizedikben sem sikerül eldöntenem, mi akarok lenni? :D Osztályunkban is megy kőkeményen a rivalizálás, egy csomóan felvételiznek, és egyik reggel arra nyitottam be, hogy a másikat szidják, amiért ilyen-olyan gimibe megy. :D
vidor: Milyen mázlista vagy! Nekem egy év múlva fogják cserélni, de szerintem olyan unott fejet fogok vágni, hogy nem lenne értelme a válogatásnak. :D
Gyerek pezsgő: Én eléggé válogatós vagyok, és csak a szőlőset szeretem. A többi (szerintem) olyan, mint a buborékos szörp. Ha nagy leszek, biztos megkóstolom azt. Tényleg? Érdekesnek tűnik, mindenesetre kipróbálom majd. De rendes pezsgővel vagy gyerek pezsgővel a jobb? Vagy édes mindegy az?
Tigi: Ez tényleg nem rossz ötlet. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 23:40 
Fanficbúvár

Athe: gratula :)

Gigi, nekem meg pont azok az írós tanácsok nem tűnnek túl hasznosnak, amikor X ismert író elmondja, hogy ő hogy csinálja -- csak mert ő lila jegyzettömbbe ír és a metróról szedi a karaktereit, nekem nem lesz jobb :badmagic: Nyilván ha szeretem az illetőt/nem híres (nincsenek híres ismerőseim :D ), de ismerem, akkor érdekel, de nekem az nem sokat segít, ha valaki ecseteli a saját belső átlényegülését. Legalábbis én még "íróktól leendő íróknak" tanácsok között csak lelki folyamatokról vagy egészen technikai dolgokról olvastam.

Kéne kreatív írás egyetemi szak, minden művésznek van a festőtől a táncosig, csak íróknak nincs nálunk.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:37 
Fanfic-faló

Athenodora írta:
Köszi :)

jut eszembe, mai kalandom: füstölve gurult be a megállóba az egyes villamos XD a fél óra helyett egy órán keresztül utaztam hazafelé... ~x(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:36 
Fanfic-faló

Köszi :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:32 
Ó-nagy-admin "on stage"

Naomii írta:
Jujj, Assa, az a Fantasy könyv érdekelne. *-* emlékszel esetleg a címere?

The Complete Guide to Writing Fantasy (1. vagy 2. kötet a háromból)
Legalábbis úgy emlékszem, ebben volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:27 
Tollforgató

Jujj, Assa, az a Fantasy könyv érdekelne. *-* emlékszel esetleg a címere?

És gratulálok én is. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:13 
Sztorihajhász

Athenodora írta:
Őszike írta:
És gratulálok a moderátori rangodhoz, Athenodora! ;) :)

Köszönöm :china:

Jaj, tényleg! Kizöldültél! <:-P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 21:11 
Fanfic-faló

Őszike írta:
És gratulálok a moderátori rangodhoz, Athenodora! ;) :)

Köszönöm :china:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 20:00 
Ó-nagy-admin "on stage"

Tigi írta:
Az írásrólban nem jutottam a végéig, eluntam az életrajzot a sok fülfelszúrással :D Lehet, hogy újra nekifutok.

Én az életrajzi részt átugrottam. :D
A kiadós, könyvügynökös dologba szerintem King is belemegy különben, de lehet, hogy csak keverem már a kettőt.

Gigi685 írta:

Nem tudom, én írástechnikai könyvet amúgy nem lennék hajlandó elolvasni. Ha egy olyan író ad nekem tanácsokat, akit ismerek és szeretek, de legalább annyi, hogy a véleményéből látszik, hogy értelmes, és érti, miről beszél, akkor a lába elé borulok és megköszönöm, de az, hogy valami random ember adja elő nekem, hogy hogyan kellene írnom, nem tetszene a kábé külön életet élő egómnak.

Szerintem olykor érdekes ilyesmit olvasni, és még haszna is lehet azáltal, hogy felhívja a figyelmet bizonyos dolgokra.
Végül is nem arról van szó (többnyire), hogy valaki megmondja, hogyan írj, hanem arról, hogyan épül(het) fel egy történet. Pl. elemzik, milyen nézőpontnak, mi a jellegzetessége, mire jó, mi a csapda vagy a nehézség benne. A nagyját magától is tudja az ember, vagy ráérzünk idővel és gyakorlattal, de ártani mégse árt néha egy más megközelítés.
Az egyik ilyen könyvben - bár az alapvetően a fantasy írásról szólt - olvastam pl. egy nagyon találó írást arról, miért utálják az emberek a Mary-Sue karaktereket, és hogyan lehet elkerülni, hogy a miénk az legyen. Nem volt újdonság, de tetszett a körítés, ahogy a szerző magyarázta, és vicces példát hozott arra az esetre, mi a valódi gyengeség, ami árnyalja a karaktert, és mi az, amiről csak a szerző hiszi, hogy gyengeség (és meg is oldotta vele a Mary-Sue problémát), holott nem az. :-D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 19:57 
Fanficbúvár

Assa írta:
...
Vagy Stephen Kingnek Az írásról című könyve. Az utolsó fejezet, ami tényleg arról szól, előtte önéletrajz inkább. (Bár amit az angol stílussal kapcsoaltban ír, az a magyarra nem mindig áll.) Plusz jó ötlet, hogy a végén szerkeszti a saját írása egy részletét.
...

üdv, teljes mértékben igaz.
ez a könyv az angolszász piacra szól, ráadásul régimódi. a nyelvtani helyesírásokra hívja a fel a legnagyobb figyelmet, meg a háttér ismeretére, az utánaolvasásra. sztem a mai, gugli világában ezek jóval egyszerűbb, mint anno 1970-90-ben volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 19:26 
Tollforgató

Én még most se vagyok biztos abban, hogy minek kéne lennem :shock:

Gyerek pezsgő vs. rendes: szerintem én vagyok az egyetlen, aki szívből gyűlöli a gyerekpezsgőt. Szerintem tartósítószer íze van... mondjuk alapból nem vagyok édes szájú, lehet ez is benne van a pakliban. Amúgy ha már rendes pezsgő ajánlom kipróbálásra a Hungária Irsai Olivér féle édes verzióját (narancssárga címkés) Isteni! Miután megkóstoljátok, tuti nem kell majd a gyerek verzió! :D Először a Marie Claire fashion days-en kóstoltam, ott osztogatták, azóta ha pezsgő csakis ez.
Ja am. még egy tipp; mimosa. Pezsgő + egy kis narancslé vagy vérnarancslé - garantáltan finom!

Személyi/diák - Egyszer volt normális a diákom, amikor még volt, az is csak azért, mert szerintem tetszettem a pasinak, aki a képet csinálta és megengedte, hogy én válasszam ki, melyik kép legyen. Azóta se fordult elő ilyen soha többet xD

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 18:23 
Fanficbúvár

Őszike, szerintem ennyi idősen nem is kell tudnia az embernek, hogy mit akar kezdeni magával. Az Eötvös amúgy jó suli (mostanában sajna jobb is, mint az enyém), csak megy a rivalizálás meg ilyenek. :D
Én amúgy tizedikben találtam ki, hogy mit akarok kezdeni magammal, ami nagyon szép és jó, de közben már rég egy totál más irányultságú tagozaton voltam (vagyok), szóval szívás. :P

Nem tudom, én írástechnikai könyvet amúgy nem lennék hajlandó elolvasni. Ha egy olyan író ad nekem tanácsokat, akit ismerek és szeretek, de legalább annyi, hogy a véleményéből látszik, hogy értelmes, és érti, miről beszél, akkor a lába elé borulok és megköszönöm, de az, hogy valami random ember adja elő nekem, hogy hogyan kellene írnom, nem tetszene a kábé külön életet élő egómnak.
Jó, ez ilyen offoljuk az offot hülyeségekkel-jellegű megjegyzés volt, de nézzétek el nekem. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 17:33 
Fanficbúvár

Elvileg a Könyvmolyképzőnél is készül egy kreatív írós könyv.
A Kezdő írók kézikönyvének a vége se nagyon alkalmazható magyar viszonyokra, kiadás terén főleg az ügynökszerzéssel foglalkozik, konkrétan is ahhoz ad meg dolgokat, nálunk meg nem ez a rendszer.

Az írásrólban nem jutottam a végéig, eluntam az életrajzot a sok fülfelszúrással :D Lehet, hogy újra nekifutok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 15:18 
Ó-nagy-admin "on stage"

Naomii írta:

Offos topicban lehet offolni? Mindenesetre, meg szeretném kérdezni, hogy ismertek-e valami jó írástechnikai könyvet, vagy hogy hol lehetne megvenni. Internetről nem igen tudok rendelni, bementem az Alexandrába Pécsen, de egyszerűen semmit nem találtam. Lehet, hogy én keresem rossz helyen?:D

Tigi írta:

Naomii: szerintem érdemesebb a neten utánaolvasni, pl. Aranymosás, Boncnok -- a Kezdő írók kézikönyve nem olyan rossz, de engem a stílusa hihetetlenül irritál, azt meg nem tudom, hogy eredetiben milyen.

Van még a Kreatív írás az kicsit máshogy közelíti meg a témát, kisebb egységekben tárgyalja, nem hosszú esszékben, mint a Kezdő írók.
Vagy Stephen Kingnek Az írásról című könyve. Az utolsó fejezet, ami tényleg arról szól, előtte önéletrajz inkább. (Bár amit az angol stílussal kapcsoaltban ír, az a magyarra nem mindig áll.) Plusz jó ötlet, hogy a végén szerkeszti a saját írása egy részletét.
Egri Lajos: A drámaírás művészete Ez régebbi, egy-két dolog elavult is, de az alapok stimmelnek, és az újabb írástechnikai műveken is felfedezhető a hatása. (A Kreatív írásnál például elég erőteljesen egyes fejezeteknél.) Plusz klasszikus példákat hoz, amik az iskolai irodalomórákról is ismerősek lehetnek.

Orson Scott Card írós könyvei is nagyon jók, de azok csak angolul olvashatók, meg jópár másik is, sajnos.

Hát, igazából rendelni lenne érdemes, ha a boltban épp nem találod, és a könyvtárban sincs meg. Alexandra, bookline... Alexandránál tudsz kérni bolti átvételt, úgy még szállítási költséget sem számítanak fel, viszont van kedvezmény.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 15:06 
Fanficbúvár

Én a félév végéig számolom vissza a napokat :D
Az új diákomon meg hihetetlenül normálisan nézek ki, lehet, hogy jóvátétel, amiért az előzőt 8 évig mutogattam a felismerhetetlen fotóval...
Őszike írta:
Fuh... személyin én is olyan fejet vágok... Amikor átkelünk a határon, mindig jól megnéznek engem és a személyimet, mert nem hiszik el, hogy tudok olyan fejet vágni. :D
Az előző útlevélképem volt olyan, hogy renderesen kikérdeztek az adataimról, hogy én vagyok-e én -- valamiért mindig idősebbnek néznek, ez olyan 14 körül hízelgő volt, most már kezd zavaró lenni :ohh:

Naomii: szerintem érdemesebb a neten utánaolvasni, pl. Aranymosás, Boncnok -- a Kezdő írók kézikönyve nem olyan rossz, de engem a stílusa hihetetlenül irritál, azt meg nem tudom, hogy eredetiben milyen.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 március 13 (péntek), 15:00 
Tollforgató

Bocsi, hogy ide is betörök, mint a talajvíz, csak ha már felpörgött a téma... :D (Bár valahogy akárhányszor felbukkanok, mindenki eltűnik. Ez vagy jel, vagy tényleg nem lehet elviselni. :'D)

Offos topicban lehet offolni? Mindenesetre, meg szeretném kérdezni, hogy ismertek-e valami jó írástechnikai könyvet, vagy hogy hol lehetne megvenni. Internetről nem igen tudok rendelni, bementem az Alexandrába Pécsen, de egyszerűen semmit nem találtam. Lehet, hogy én keresem rossz helyen?:D

Amúgy szerintem én vagyok az egyetlen, aki jobban néz ki a személyijén, mint életben... xD

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4232 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 85  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra