Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 június 11 (csütörtök), 13:51

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1948 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: OFF-SZTRÁDA
HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 19:25 
Fanficbúvár

Tigi írta:
Bojoe, ez szép és jó, de hogy jön ide?
[/color]

ezt nem értem. hogy jön ide a téma?
megvallom, azt hittem kapok valami épkézláb álláspontot. gondoltam, megfuttatom a kérdést, kinek mi a véleménye.
vagy kérdőívezni kellett volna? vagy pm-ben?

az, meg, hogy jogeset megoldásra célozgattam, csupán azért volt, mert tudom, h páran joghallgatók itt. kíváncsi voltam, hogy jogász szemmel hogy látják.
és a nem jogász szemmel nézelődők hogyan látják. nem volt szándékomban indulatokat kelteni.

(csak ténylegesen zárójeles off, ha már jogeset. hogy mehessek vizsgára, kötelmi jogból többek között az alábbi jogesetet kaptam: ifjú házasulók az esküvőn a fényképészt 3ra kérték, de az 4re jött. a pár perel. hogy dönt a bíró? fejtsd ki 3x5 cmes helyen. az összpontszám negyedéért.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 18:48 
Fanficbúvár

Bojoe, ez szép és jó, de hogy jön ide?
Aki perelni akar, az fog, és tök mindegy, hogy milyen a szabályozás és a kilátásai, vagy hogy mi alapján és milyen ítéletet hoz a bíró -- én ezt próbáltam mondani.

Ha már off topic, és szemet-szemért elv, ma a Markó utcában hallottam:
(300 millió++ adócsalás, első tárgyalás, negyedrendű vádlottól kérdezi a rutinszöveget a bíró, h megértette-e, aztán jön, h akkor elismeri-e a felelősségét -->)
negyedrendű: ... ... nem...
bíró: ezen jó sokat gondolkodott
negyedrendű:... ... csak halálfélelmem van, hogy bármit mondok...
bíró: ne féljen, halálbüntetés már nincs

Így leírva nem olyan vicces, mint gondoltam, szóban sokkal jobb volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 18:25 
Fanficbúvár

vidor, az érvelés teljesen jogos.
én az adott - általam leírt problémára keresem a választ. és ha jól következtetek, akkor "A" nem tehet semmit.

nos, Tigi (és amúgy a többiek is), jogászhallgatónként előbb-utóbb szembesülsz a ténnyel, hogy a világ nem igazságokra, hanem jogra épül. a bíró nem igazságos döntést hoz, hanem jogilag megfelelő döntést. csak akkor épít a saját, kialakult látásmódjára, politikai-filozófiai, erkölcsi látásmódjára, ha csak az analogia iurisra tud támaszkodni. az igazság fiktív. kinek mi az igazság?
ezért van feljebbviteli rendszer és ezért vannak bírói tanácsok, tanácsnokok, hogy az "igaz" ne egy személy szemével legyen igaz.

gondolom, mindenki ismeri a jogos-igazságos-erkölcsös téma viccét. sajnos, ez nem vicc.

ez egy polgárjogi jogeset volt (Tigi, kösd fel a bugyit, másodévtől lesz ennél cifrább is) , de nem tudok olyan esetről, amit ehte lehetne másolni. kíváncsi voltam a véleményetekre.
tudom, nem hétköznapi kérdés, de a jog nem csak gyerektartásról, hagyatékról, birtokperről és emberölésről szól.
és ha pénz van benne, az ember gyarló, és a bármeddig elmegy. és ha úgy véli, hogy az igazáról és becsületéről van szó... még tovább.
nemtom biztos hallottatok már a szemet-szemért elvről...

nos ennyi, köszönöm a meglátásokat, tanulságos volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 17:36 
Tollforgató

shanon widow írta:
na, ez az a kérdéskör, ami engem abszolúte hidegen hagy. nem is tudok/akarok állást foglalni. nekem a jog túl száraz :D

Detto

bojoe írta:
tehát, összegezve, ha jól értem, úgy vélitek, hogy aki nyilvánosságra hoz valamit, hát az semmit nem tehet annak érdekében, hogy azt valamilyen módosított verzióban (nem másolva!), más által továbbgondolva, módosítva viszontlássa.

Ha azt nézed, az egész művészeti ág, de még maga a tudomány is valamilyen szinten erre épül. Pl. vegyük a Bibliát, mint ugye kiinduló pontot, és nézd meg, hányan, hányféleképpen nyúltak hozzá. Ezzel egy időben az eredeti mű pedig egy cseppet sem változott.
Elég említeni a Dávid szobrot vagy a Madonna ábrázolásokat. Ha azt nézed, ezek valamilyen szinten mind fanartok. Az más kérdés, hogy ezért még fizetést is kaptak a művészek.
Vagy a római birodalom istenségei mind a görögre épültek. A gótikától kezdve a reneszánszig, mind mind ugyanazt dolgozták fel különböző szemszögekből, egy adott világot bővítettek ki a saját látásmódjukkal. Maga a művészet egy ilyen dolog. Fogj 10 embert, mutass nekik egy db képet, majdhogynem mindegyiknek mást és különbözőt fog jelenteni. Ez a szép benne. A fanfic végül is ugyanez. Egy-egy iró megmutatja általuk a saját látásmódját, szemszögét. Eljátszik a világgal.
Vagy ha a tudományra gondolunk akkor pl áram nélkül nem lett volna internet, tehát az egyik találmányra épít a másik.
Mint egy házépítésnél. A tervező megtervezi, az építők felépítik a lakók meg belakják. Senki nem garantálja, hogy az egyik építőmunkásnak nem tetszik meg a terv és épít egy másik hasonlót. Attól még az eredeti tervező értékéből ez nem von le semmit.

Vagy az a konkrét probléma, hogy a fanficek után senki nem fizet mondjuk jogdíjat a szerzőnek? Mondjuk ha kb. 1 dollárnyi összeg jönne a szerző számlájára minden fic után, akkor oké lenne, hogy játszanak a világgal a rajongók? Mert ha ez a helyzet, akkor nincs több kérdésem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 14:07 
Sztorihajhász

Tigi írta:
Hú micsoda vita van itt :taps:
Szerintem itt alapvetően nem a jogi oldal az érdekes, akinek annyi idege, pénze, energiája és persze akkora sértett egója van, az perelni fog, és tök mindegy, hogy pontosan miért, majd talál egy ügyvédet, aki meggazdagszik rajta.

Szerintem ha valaki tényleg kiadott szerző akar lenni, és előtte amatőr közösségekben aktív, ficeket is ír, azzal csak bedolgozza magát a szakmába, ismeretségeket szerez, felméri a terepet stb. Az, hogy kicsit ismertebben lép ki a piacra, nyilván segít neki, de szerintem ez kb. olyan, mintha valaki X helyen dolgozna évekig, aztán önállóan kezdene dolgozni -- X helyről nyilván vannak kapcsolatai, és senki se róná fel neki, hogy nem változtat nevet, vagy titkolja el, hogy önállósodott. Az nyilván más, ha elkezdi ellopni az előző munkahelye ügyfeleit, de ez az írásnál, sőt bármilyen művészetnél szerintem nem így működik, nem is nagyon lehetséges, hiszen senki sem nyújtja ugyanazt.

A szűklátókörűséggel egyébként teljesen egyetértek, sőt én sokszor félelmet látok a tiltakozások mögött, bár lehet, hogy ezt csak képzelem.

Végre egy vélemény, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Kösz, Tigi :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 12:59 
Fanficbúvár

Hú micsoda vita van itt :taps:
Szerintem itt alapvetően nem a jogi oldal az érdekes, akinek annyi idege, pénze, energiája és persze akkora sértett egója van, az perelni fog, és tök mindegy, hogy pontosan miért, majd talál egy ügyvédet, aki meggazdagszik rajta.

Szerintem ha valaki tényleg kiadott szerző akar lenni, és előtte amatőr közösségekben aktív, ficeket is ír, azzal csak bedolgozza magát a szakmába, ismeretségeket szerez, felméri a terepet stb. Az, hogy kicsit ismertebben lép ki a piacra, nyilván segít neki, de szerintem ez kb. olyan, mintha valaki X helyen dolgozna évekig, aztán önállóan kezdene dolgozni -- X helyről nyilván vannak kapcsolatai, és senki se róná fel neki, hogy nem változtat nevet, vagy titkolja el, hogy önállósodott. Az nyilván más, ha elkezdi ellopni az előző munkahelye ügyfeleit, de ez az írásnál, sőt bármilyen művészetnél szerintem nem így működik, nem is nagyon lehetséges, hiszen senki sem nyújtja ugyanazt.

A szűklátókörűséggel egyébként teljesen egyetértek, sőt én sokszor félelmet látok a tiltakozások mögött, bár lehet, hogy ezt csak képzelem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 12:43 
Fanfic-faló

Kedves topichasználók!
Legyetek szívesek mellőzni a káromkodást, vagy ha már trágár kifejezéseket használtok, fehérítsetek. Elég sok nehézséget okoz minden egyes trágárságot külön nekünk kibogarászni. Ha feltétlen fontosnak érzitek, vagy a nyomatékosítás a cél, fehérítsetek!
Köszönjük a megértést.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 12:06 
Betűmániákus

na, ez az a kérdéskör, ami engem abszolúte hidegen hagy. nem is tudok/akarok állást foglalni. nekem a jog túl száraz :D

a telefonos alkalmazások terén pedig nehéz újat mutatni. mivel siker/profitorientáltak, többet ér másolni mint a tömeg által ismeretlen dolgot piacra dobni. a párom prgramozó (most védte a mastermunkáját játékfejlesztésből), és hiába a kreativitás, a használható ötlet vagy az ambició, nem térnek járatlan útra. épp ezt a mókuskereket hajszolja, és már kivan, pedig fiatal. a szomorú, hogy ez többynire mindenhol igy van :roll:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 11:07 
Fanficbúvár

shanon widow írta:
aha. nos. szóval a fices közvetve más művéből keres pénzt/szerez hasznot, ha épp maga is kiad egy könyvet... szóval akkor ne adjam ki a könyvetmet, mert majd egy szép napon valaki ficelni kezd belőle, és ne adj' isten, olyannyira megihletődik, hogy könyvet ir, és... hát nehogy már neki is jól menjen és szeressék. áh, inkább mégse teszem nyilvánossá.

ez a hozzáállás elég önző lenne és fura, és... engem is érdekelne, hogy ki miért tiltakozna a ficelés ellen :)

vehetsz telefont, de ne használd, mert csak én használhatom, mivel ÉN találtam ki. nézegessed, nyomkodd, mutogasd mindenhol, de ne próbáld meg használni, mert mi van, ha esezdbe jut valami funkció, ami esetleg nem található meg benne és nem tud elvégezni, és ha kitalálod, akkor már ajaj. elveszik a lényeg, rám senki se lesz kiváncsi :roll:

nem tudom. én kifogytam a témából. szerencsére olyan fandomban élem ki a kreativitásom vagy a hobbim, ami nem korlátolt :flower:

ez a telefon és appok verzió nem rossz. a kérdés a szabadfelhasználású szoftverfejlesztés és megosztás kérdésköre.

a fanfic és az eredti műről, akkor a konkrét példa, akkor nem lövöldözök a levegőbe.

"A" író ír egy krimit. x főszereplővel. viszik, mint a cukrot, siker lesz. írja a köv krimit x szereplővel. siker. újabb krimi, miután rájön az "C" kiadó, hogy x főszereplő karaktere a tuti, azt eszik a népek. rendel "A"-tól még krimit, x főszereplővel. "C" tudja, hogy magában a krimi nem nagy kunszt, de x főszereplő befutó.
igenám, de páran rájönnek erre. fanficek születnek x főszereplővel. köztük krimik, "B" fanficíró tollából. "B" -nek egyenlőre nincs bevétele, mert csak ficet ír. aztán "B" egyre több krimit ír, x főszeeplővel. mert kurva jó benne, pláne a krimiben. de karakterei szarok. aztán jön "C" kiadó, mert felfigyel "B" tehetségére. ez a "C" azt javasolja, hogy x-et ne hívd x-nek, hanem hívd y-nak, de alapjában ne változtass a karakteren. hivatalos regény, kiadva. "B"-t viszik mint a cukrot, egyre-másra adja ki a műveit. "A" piaca csökken. "C" kiadó szakít "A"-val.
tudom összesküvéselmélet szagú, de van ennél cifrább sztori is. ( a kapcsolatai háló c. filmet gondolom mindenki látta már)

"A" perelheti-e kártérítésre, vagy remélt vagyon elmaradása miatt "C"-t vagy "B" -t?

tiszta polgári peres kérdés.

vélemények?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 15 (szerda), 10:30 
Betűmániákus

aha. nos. szóval a fices közvetve más művéből keres pénzt/szerez hasznot, ha épp maga is kiad egy könyvet... szóval akkor ne adjam ki a könyvetmet, mert majd egy szép napon valaki ficelni kezd belőle, és ne adj' isten, olyannyira megihletődik, hogy könyvet ir, és... hát nehogy már neki is jól menjen és szeressék. áh, inkább mégse teszem nyilvánossá.

ez a hozzáállás elég önző lenne és fura, és... engem is érdekelne, hogy ki miért tiltakozna a ficelés ellen :)

vehetsz telefont, de ne használd, mert csak én használhatom, mivel ÉN találtam ki. nézegessed, nyomkodd, mutogasd mindenhol, de ne próbáld meg használni, mert mi van, ha esezdbe jut valami funkció, ami esetleg nem található meg benne és nem tud elvégezni, és ha kitalálod, akkor már ajaj. elveszik a lényeg, rám senki se lesz kiváncsi :roll:

nem tudom. én kifogytam a témából. szerencsére olyan fandomban élem ki a kreativitásom vagy a hobbim, ami nem korlátolt :flower:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 21:18 
Fanficbúvár

shanon widow írta:

de nem értem (ahogy az elején is mondtam), miért kellene megtiltani.

hát, ezt attól kellene megkérdezni, aki megtiltja. ő miért tiltja meg.
és értem, amit mondasz. és bizonyára az is érti, aki tiltja, vagy ellenzi a ficírást. engem az érdekel, hogy ő miért ellenzi.

én tudom, hogy miért "ellenzem". és mind emellett, én sem tartom tiszteletben a szerző kérését, már ha van ilyen kérése. viszont, ha lenne, akkor valszeg figyelembe venném. (és írnék magamnak, de nem osztanám meg)

te magad hoztad fel a merengős írók önálló lábra állását. nos, az vita legelején én is szóba hoztam. egy ficírónak nincs anyagi haszna a ficírásból. mert nem is lehet. de...
a saját sztori megjelenítésével már egy rajongótábort kiépíthettél magadnak, akik igenis fizetnek az írásodért. átvitt értelemben ez nem minősül haszonnak?
szvsz igen, de hát ez az a pont, ami már igencsak meanderező kérdés.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 20:53 
Betűmániákus

bojoe, nem értesz :D vagy nem tudom, hogy mi van, mindenesetre én kereken azt állitom, hogy persze, csinálja, mondja azt, jelentse ki, hogy márpedig senki ne irjon ficet az ő művéből... én mindössze azt nem értem, miért tenné? :D annyira idegborzoló, ha valaki továbbgondol valamit?
persze nem vagyunk egyformák, de ha kiadsz egy könyvet, az igenis ezzel jár. vagy ha van egy sorozatod, tele érdekes jellemekkel/helyzetekkel, szintén. születnek nagyon gáz ficek és olyanok, amik aztán tényleg párjukat ritkitják, és? mi ezzel a gond? az eredeti történeten úgy gondolom, nem csorbit. mindig vannak olyanok, akik nem tudják miért ficelnek. vannak olyanok, akik "szerelmesek" a karakterbe, és akkor: aaa, gyorsan irni kell valamit. "izgisnek" tartják, hogy megálmodhatnak valamit, majd leirhatják és megoszthatják, és akkor jön az OOC, a saját karakter (mert ugye abból sose elég), amiken mondjuk magam is nagyokat nézek, de hát ez van. én az izlés határán belül ficelek, kerülöm, ami nem tetszik, olyanoktól olvasok, akikben sose csalódtam... de ez már egy más téma. szelektálunk és kész. ami pedig már nekünk nem fér bele, azt kerüljük. ha a szerző nem szereti, ha ennyire boncolgatják a művét, akkor ne olvassa őket :)

a fic mellesleg tökéletes ugródeszka az irodalom, az irás felé. már csak a Merin hány példánk van olyanokból, akik ficeltek, majd könyvet adtak ki. mi ez, ha nem inspiráló? ha egyszer egy olyan levelet kapsz, hogy "hééé, a te könyvedből ficeltem, majd pár évre rá könyvet adtam ki. annyira beleszerettem a világodba, hogy végül sajátot teremtettem..."? kinek ne esne jól? :D

én épp a HP filmektől kanyarodtam a könyekvig :) ez több mindentől függ amúgy, környzet, anyagi dolgok ( jó ideg nem volt pénzem a könyvekre); az, hogy hol élsz (volt, amit nem is magyarul olvastam, mert nem tudtam beszerezni), de pl. csakhogy egy nagyon naggyázó példát irjak, az Írófiygelőnél bevett kérdés ficelők esetében, hogyan keveredtek a HP útjára, és vegyes az arány. sokan filmekről váltottak... ez mondjuk kor kérdés is. én épp a 7et töltöttem, amikor kijött az első film. na mindegy.

és volt, hogy fictől jutottam el más könyvig, mert emlitve volt, idézve lett belőle, esetleg az egész fic köré épült... vagy egy filmre. mi ez, ha nem népszerűsités? :)

valóban automatikusan ki van téve a ficelésnek egy ismert szerző ismert műve. és érdekes, furcsa lehet neki... de nem értem (ahogy az elején is mondtam), miért kellene megtiltani.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 20:26 
Fanficbúvár

na, Assa, ez tök ésszerű és jogos volt alfától omegáig.

természetesen, nem tehet ellene semmit. ugyanaz, mint torrentezés. a büntetőjog eltekintett a torrentezéstől, mint bűncselekmény meghatározásától. az, hogy kölcsönadok vkinek egy filmet, az bűn? nem. és ha én interneten teszem meg, bűn? hát, alapjában nem. a torrentezésnél a bcs. szerző engedélye nélkül történő sokszorosítás és másolatok készítése. de maga a fel és letöltés nem bűncselekmény.
és ha már szerzői jogok. vajon miért szokták a film utolsó pár percét lehagyni? vagy az elejéből levágni? mert az már nem a teljes film... :) (azóta változott a jogszabály, kifejezetten említik, hogy bármely része engedély nélkül nem felhasználható és forgalmazható)

engem inkább maga a rajongói aktív jelenség (fanart, fanfic, fanmusic) fogott meg, a társadalompszichológiai/szociológiai/filozófiai/stb. háttere.
természetesen, én is ismerem a pozitív hatásait a fanfic írásnak. kifejezetten nincs negatív oldala legalábbis olyan, ami máshonnan nem jelentkezne az életében (pl gyilkosság, nemi erőszak, stb szabadabb felhasználása és valljuk be, gondolatbeli kiélése)
ám, a sztem a szerző szempontjából vannak negatívumai is. és hát, ez az, amit a szerzőnek fel kell dolgoznia. tettszik, nem tettszik (mert jönnek a rajongók és lesz nemulass!)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 19:57 
Ó-nagy-admin "on stage"

Nem pöcsnek nevezném, szűklátókörűnek inkább - és most szigorúan a ficek esetéről beszélek, nem kell sarkított példákat belekeverni. Szűklátókörű, mert nem érti, hogyan működik manapság egy rajongói közösség. (Nem mintha az internet kora előtt ne írtak volna fanficeket – pl. hogy összehozzák Kirköt Spockkal – vagy ne rajzoltak volna fanartokat.) És nem ismeri fel a benne rejlő lehetőségeket, mert a fanfic egyben reklám is lehet a műnek, terjesztheti a hírét, új olvasókat, rajongókat toborozhat.

Mintha azt mondaná az illető: szeressétek, vegyétek, olvassátok a művemet, legyetek a rajongói, foglalkozzatok vele, gondolkozzatok róla, de úgy és csakis úgy, ahogy én megengedem, máskülönben...

Máskülönben mi? Letiltathatja a műveihez kapcsolódó írások megjelenését a nagyobb fices portálokon, de mit kezd a blogokkal, a zárt fb-csoportokkal stb.? Úgyse képes utánamenni a világ összes nyelvén írt összes ficnek. És utána mi lenne, sorra beperelgetné akár százával is az embereket, akik valaha ficírásra vetemedtek? Ha következetes akar lenni, azt kellene.
Aztán meg nekimenni a fanartoknak is. Mert ha az a gond, hogy A-Srác és B-Srác (vagy A-Lány és B-Lány) a regényben heterók, de esetleg készül velük egy slash fic, vagy hogy XY a világ megmentője, de egy ficben talán ő lesz a véreskezű főgonosz, akkor ugyanezt rajzban se lehet, nem? És a hasonló szellemű rajongói videók (abban az esetben, ha már film is készült valamihez)? Vagy van valahol (hol?) egy határ?

Az író persze kinyilváníthatja, hogy elítéli a fanfiction jelenséget. Joga van hozzá. Nem kell szeretni, nem kell bátorítani, ha valakinek nem tetszik, de belenyugodni a létezésébe ésszerűbb megoldásnak tűnik, mint Don Quijotéként nekimenni a ficíróknak és mindenki másnak, aki valami módon rajzzal, videóval, akármivel a műhöz nyúl. Azt is lehet, hogyne, de vajon megéri?

Amit egy alkotó – író, festő, akárki – kiad a kezéből, az vagy annak egy részlete előbb-utóbb felbukkan máshol más formában. A fanfic ennek egy sajátos formája, amit a jelenkor biztosította lehetőségek (főleg az internet, mint színtér) felerősítettek és elterjesztettek.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 19:49 
Fanficbúvár

shanon widow írta:
azért ez elég nyers összefoglalás vagy tanulság levonás :D
nem az a szivás, ha ficek születnek a művedből, hanem ha senkit se mozgat meg annyira, hogy irjanak róla/belőle... szive joga kijelenteni bárkinek, hogy ne gondolják tovább a műveit, illetve hogy ne publikálják sehol az igy született irásokat, de mi értelme? ahogy azt több módon taglaltuk, inkább csappan a közkedveltség, mintsem növekszik. a fic valahol jó reklám, visszaigazolás arra, hogy akármi került a könyvespolcra, annak igenis jelentősége van. terjed, kedvet hoz... miért fosztanék meg bárkit is ettől? :D

nyers? az. de nincs igazam?

kinek mi a szívás. lehet, hogy valaki nem keresi a reklámokat, és nem szeretné, ha azok a karakterek máshogy jelennének meg, mint ahogyan azt ő gondolta.
az meglátásom, hogy ti csak a pozitív oldalát nézitek az egésznek. ingyen reklám. kinek? én még pl egy sorozatot, könyvet, képregényt, filmet nem kaptam, elő csak azért, mert láttam, hogy van a témában fic. más biztos.
és a másik kérdés. ja, tökre reklám és felemelő, ha jó ficek születnek. de ha nem? mivan, ha gány ficek születnek?
biztosan van olyan, aki a pl a film miatt vágott bele a hp könyvbe. de sztem több az, aki azért nézte meg a filmet, mert olvasta a könyvet.

van egy gyerekem. hosszúra növeszti a haját. jön a fodrász, kopaszra nyírja. jön a tetkász és varr egy pókot a fejére. mer szerintük úgy jobb és szebb, és viccesebb. de nekem nem tettszik.
hát, ne nézzed - mondják.

ezek mind sarkított példák.
de még mindig nem győztetek meg, hogy ha valaki tiltakozik valami ellen, akkor azt miért nem lehet tiszteletben tartani? ja, de, mert egy pöcs. meghogy a ficírás igenis jó dolog, meg kreativitást növelő, meg lélektani hatás, meg ufo.

hát, nemtom, ne éljétek meg az érzést. vagy mittomén éljétek meg.

én már jártam hasonló cipőben, nem irodalmi jellegű dologban. háát, nem fogtam fel pozitívan. pedig mások is ezt mondták, amit ti. örülj neki, hogy ezzel ismertebb lettél te magad is. hát, igyekszem így felfogni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 19:03 
Betűmániákus

azért ez elég nyers összefoglalás vagy tanulság levonás :D
nem az a szivás, ha ficek születnek a művedből, hanem ha senkit se mozgat meg annyira, hogy irjanak róla/belőle... szive joga kijelenteni bárkinek, hogy ne gondolják tovább a műveit, illetve hogy ne publikálják sehol az igy született irásokat, de mi értelme? ahogy azt több módon taglaltuk, inkább csappan a közkedveltség, mintsem növekszik. a fic valahol jó reklám, visszaigazolás arra, hogy akármi került a könyvespolcra, annak igenis jelentősége van. terjed, kedvet hoz... miért fosztanék meg bárkit is ettől? :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 18:48 
Fanficbúvár

kösz az észrevételeket és meglátásokat.
igaz, sztem nem volt elfogulatlan a vita, de mindenképpen érdekes meglátások vannak.
tehát, összegezve, ha jól értem, úgy vélitek, hogy aki nyilvánosságra hoz valamit, hát az semmit nem tehet annak érdekében, hogy azt valamilyen módosított verzióban (nem másolva!), más által továbbgondolva, módosítva viszontlássa. tehát, mind polgári, mind büntetőjogilag bírósági úton nem léphet fel ellene. akár beleegyezik, akár nem. és ha nem egyezik bele, akkor egy pöcs.

hm. :-?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 18:11 
Tollforgató

Egyetértek shanonnal és G Lamaro-val, teljes mértékben. Még annyit fűznék hozzá, hogy szerintem, aki mindenfajta felhasználást letilt egy szellemi terméknél az egy pöcs - már elnézést. Ennyi erővel replikát se festhetek, mert az is másolás, mind1 hogy nem származik hasznom belőle, csak kiteszem a saját otthonomban a falra.
Nem tudom, de aki így gondolkodik, az ne tegye nyilvánossá a művét. Ami bekerül a közszférába, az hatással van a popkultúrára, mert egy szellemi terméknél vagy beszélnek róla és tovább él, ahogy Lamaro is írta, vagy egyszerűen csak van és senki nem tud róla. Ha valaki ismert akar lenni egy szellemi termékkel, annak szerintem ezt el kell fogadnia. Főleg az internet korában.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 17:43 
Ó-nagy-admin "backstage"

bojoe, ha az író azt szeretné, hogy a műve kerüljön a süllyesztőbe, hát szíve joga. Tiltassa le a bármilyen felhasználását, és pár év múlva a kutya sem fog rá emlékezni, a kutya sem fogja megvenni. Pont ez a lényeg.
Az írónak két választása van, miután kiadta a művét, és az a fanficírók érdeklődési körébe került: 1. hagyja szórakozni az amatőröket, és évekig, netán évtizedekig él a fandom, és ha ügyesen használja fel ezt, addig dől a pénz hozzá (valamilyen szinten akkor is, ha nem tesz semmit). 2. Letiltja a fanfickeket, és itt vagy tojnak a fejére, és kezdődhet a szélmalomharca, vagy belenyugszanak a tiltásba, és néhány év múlva már senki sem fog foglalkozni a művével, ergo nyista plusz mani... (vagy legalábbis nagyságrendekkel kevesebb...) Harmadik lehetőség nincs...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 17:11 
Betűmániákus

én csak bojoe utóbbi kérdésére ragálnék :)
személyes dolog, de pl. nekem eleve unszimpatikus egy olyan iró, aki kijelenti, hogy csak semmi ficelés. értem én, hogy az övé az adott "világ", és hogy ez neki nem fekszik, de furcsa érzést kelt az ellenkezés - bennem legalábbis :roll: a ficirás pedig több mindenhez hozzájárul - fejleszt, olvastat, elgondkodtat, nem beszélve a nyelvi fejlődésről és sok olyasmikről, amit az iskolában se tanulunk stb. -, nem egy negativ dolog, és egy ilyen nemleges kijelentéssel azon felül, hogy elveszi még mások kedvét az esetleges alkotástól, még magát se kedvelteti meg, és a műre se vet túl jó fényt...

a különböző blogokon és saját oldalakon való reklámozás, és az ezért járó haszon érdekes kérdéskör. én nemépp a fanfices oldalakon találkozom vele, inább filmes/sorozatos helyeken, de persze ettől még bőven előfordulhat. mindenesetre felénk eszmei, örömbéli haszon hajtja a ficelőket. többnyire vélemény- és dicséretfüggők vagyunk :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 16:56 
Fanficbúvár

vidor írta:
A fanfic(... )az abszolút saját szórakozása való, ... A filmhez azért a szerzőnek is hozzá kell járulni, és majdnem minden esetben mosolyogni hozzá, hiába utálja mondjuk teljes szívből, hiszen ha a szerződés olyan, nem szólhat semmit. ...
A fanficeket meg ha akarja ignorálhatja is, hisz ha nem kedveli őket, elég könnyű elkerülni.

alapjában véve ennyi az egész. legalábbis, a szerző szempontjából. ha nem tiltakozik ellene.
azonban, büntetőjogi szempontból, megvalósul-e bűncselekmény azzal, hogy fanficet írsz?
tudom, meredek kérdés, de magyarázom.
ha én elhatározom, hogy meg akarok ölni vkit, az nem bcs. ezt le is írhatom. amíg nem teszek előkészületet, addig bcs-t nem valósítok meg.
tehát, nem lép ki külvilágba.
de ha én a fanficet posztolom, kikerül a külvilágba. hatással van másokra.
nyilván, nem követek el bcs-t, nem társadalomra veszélyes a tettem, büntetőjogilag nem releváns a kérdés.

a kérdés ténylegesen az, hogy szórakoztatásra teszem, mert egyéb hasznom nem származik belőle. (tényleg nem? ez jó kérdés. ezen lehetne újabb vitakört nyitni. pl ha olyan oldalon posztolom, ahol egyéb reklámokat futtatok. abból már lehet bevételem, nem? vagy pl a fanfic megtekintését likehoz kötöm, amivel nyilvántartom, hogy hányan látogatják az oldalt, tehát van alapom, hogy a reklámot hányan tekintették meg.)

na de, a kérdés az, amit lejjebb, Lamaro hsz-ére reagálva tettem.
ha egy szerző kifejezetten tiltakozik ellene, akkor írhatok-e fanficet a művei alapján. (pláne úgy, hogy teszem azt reklámokkal teli oldalra töltöm fel.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 16:34 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
Egyébként én minden tiltakozó írónak csak ennyit említenék: Mit szeretne? Szedjük darabokra a történetét, forgassuk ki, kutyuljuk össze, és írjuk alaposan át, lehetőleg minél többféle módon, éveken, évtizedeken keresztül? Vagy hagyjuk békén az ő szeretett és "tökéletes" alkotását, és engedjük pár év alatt a süllyesztőbe kerülni?

és ha egy író azt szeretné, hogy a műve kerüljön a süllyesztőbe?
sarkított példa, de akkor már az analogi legis és analogia iuris elméletét alkalmazva egy kőhajításnyira vagyunk az öngyilkosság, az abortusz, az eutanázia és stb kérdéseitől. joga van-e vkinek beleszólni abba, ami az enyém? az én részem? az én tulajdonom?

mire gondolok? a mű a szerző szellemi terméke, és úgymond sajátja. az ő tulajdona, abszolút szerkezetű jogviszonnyal. tehát, senki és semmi önhatalmúlag nem szólhat bele. mint az élete. ismétlem, sarkított példa.
joga van e másik embernek a szellemi termékét felhasználni az ő engedélye nélkül? joga van-e másnak nem hagyni, hogy süllyesztőbe kerüljön?

a kérdés az, hogy onnantól kezdve, hogy ötletét és szellemi termékét publikálta, elveszti e jogait?
alapjában nem, hiszen a részben, vagy idézve felhasználható a termék, de teljes egészében nem.
de mi van akkor, ha az író kifejezetten megtiltja a szellemi termékének újrahasznosítását? ha megtiltja a részbeni újrahasznosítását is?

és a másik kérdés: hol a határ?
újrafesthetem a Feszty-körképet az arcok lecserélésével?
és ha igen, akkor miért nem vagyok jogosult anyagi bevételhez?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 14 (kedd), 15:36 
Tollforgató

bojoe írta:

és akkor innen már csak egy lépés a könyv megfilmesítése. vajon JKR hányszor kapott sírógörcsöt a filmek láttán? és hányszor dagadt a mellkasa?

*bepof*
Szerintem azért a fanficekek és a filmek totál más kategória. A fanficért senki nem fizet, az abszolút saját szórakozása való, és általában szerintem jobban is tiszteli az eredeti művet imho. A filmhez azért a szerzőnek is hozzá kell járulni, és majdnem minden esetben mosolyogni hozzá, hiába utálja mondjuk teljes szívből, hiszen ha a szerződés olyan, nem szólhat semmit. Na meg senki nem fogja annyira sajnálni, hisz benne van a saját keze.
A fanficeket meg ha akarja ignorálhatja is, hisz ha nem kedveli őket, elég könnyű elkerülni.
Amúgy az AU ficeknél inkább maga a karakterek vannak központban, hisz csupán annyi történik, hogy átkerül egy másik szituációba, attól még megtartja az alaptulajdonságait jobb esetben. Amit én ki nem állhatok személy szerint az az OOC. És a filmek pl ezektől sokszor hemzsegnek, amiket szerintem sokkal nehezebb kezelni, mint egy AU-t, ahol megmarad a karakter, csak a környezet változik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 23:08 
Ó-nagy-admin "backstage"

Azért ne feledkezzünk meg a fanfic legnagyobb hasznáról az író számára: foglalkozunk a művével, életben tartjuk a fandomot (akkor is, ha/amikor az író épp nem tesz semmit ennek érdekében). Lucas ezt ismerte fel, és ezért engedélyezi a Star Wars EU történetek kiadását (igaz rettenetesen megválogatva), mivel közvetlen és közvetett anyagi haszna is van belőle.

Egyébként én minden tiltakozó írónak csak ennyit említenék: Mit szeretne? Szedjük darabokra a történetét, forgassuk ki, kutyuljuk össze, és írjuk alaposan át, lehetőleg minél többféle módon, éveken, évtizedeken keresztül? Vagy hagyjuk békén az ő szeretett és "tökéletes" alkotását, és engedjük pár év alatt a süllyesztőbe kerülni?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 20:04 
Fanficbúvár

lehet, nem tudom.
lehet, hogy az egyik író így éli meg. lehet, hogy más nem. én csak magamból indulok ki. nem történt még ilyen velem, feltételezem, nem is fog, de engem valszeg zavarna az, hogy a főhősömből főgonoszt csinálnak, vagy teljesen kiforgatnák, mind nemi, mind gondolatvilágában. csak azért, mert neki úgy tetszik és viccesnek tartja. (és akkor ne is beszéljünk a kb 1:10-es arányról)
de, és ismétlem, de, nem tehet ellene semmit. és innentől kezdve szélmalomharc és értelmetlen szájkarate az egész.
max kifejezi ellenérzését a dologgal kapcsolatban. mert megteheti.

és akkor innen már csak egy lépés a könyv megfilmesítése. vajon JKR hányszor kapott sírógörcsöt a filmek láttán? és hányszor dagadt a mellkasa?

éppen ezért, sztem a fic-rendes mű, valamint a ficíró és rendes író közötti feszülő abszolút jogviszony olyan kétoldalú érem, amit mindenki egyénileg dolgoz fel. egyrészt, ott az érzés, hogy olyat tettem le az asztalra, ami komolyan foglalkoztatja az embereket, másrészt ott motoszkál a gondolat, hogy mit műveltek vele(m).

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 18:31 
Ó-nagy-admin "on stage"

bojoe írta:

ez a fanfic vhol olyan, mint a kritika. azért írod át, mert neked nem tettszik úgy, ahogy van. (itt elsősorban a noncanon folytatásokra, alternatív folytatásokra gondolok.) és van, aki nem szereti a negatív kritikát.

Szerintem a non-canon írások döntően nem erről szólnak. (Bár nem állítom, hogy sohasem ilyesmi áll a háttérben.) Aki nem tiszteli és szereti az eredeti művet, az nem ír fanficet hozzá, se non-canont, se canont, mert nem érdekli, mert nem foglalkoztatja.
Csak egyszerűen van, akit az vonz olvasásban és írásban, hogy kiegészítse, kitágítsa egy-egy könyv világát, mást meg az, hogy eljátsszon a gondolattal "mi lett volna, ha?". Az eredeti ettől nem lesz kevesebb (egyik úttól sem), inkább több, legalábbis a fanficek terén jártas rajongók számára. Mert a fanficek, akár canon, akár non-canon, azt is jelzik, mennyire foglalkoztatja az adott mű az olvasóit. Mert új megvilágításba helyezhet egyes karaktereket, kiemelve olyan oldalukat, amiket más talán nem vett észre vagy nem értékelt korábban. Mert lehetőséget ad, hogy az ember tovább és újra elmerüljön egy kedvelt világban. (Igen, persze, újra lehet olvasni a könyveket 100x, de az más.)

Elfogadom, hogy van szerző, aki helytelenítő és tiltja, bár szélmalomharcnak tartom.

Csak magamból kiindulva: ha mondjuk írok egy AU-t arról, hogy Harryt személyesen Merlin nevelte fel Dursleyék helyett, nem azért írom, mert szerintem Rowling megoldása vacak, és nem így kellett volna lennie, hanem csak elvégzek egy izgalmas és szórakoztató (legalábbis nekem az) kísérletet. Aztán unalmas percekben előveszem az Azkabani foglyot és jót kárörvendek a felpuffasztott Marge nénin.

Akinek nem tetszik valami egy könyvben, annak nem kell ficet írnia, hogy ezt kifejezze.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 17:31 
Fanficbúvár

Tigi írta:
sosem értettem azokat a szerzőket, akik olyan ádázul küzdenek a ficek ellen, hogy ffnetről alapból kitiltatják magukat, pl. Rice, Hamilton, JR Ward (Hamilton még twitteren is szokott fenyegetőzni, h senkinek eszébe se jusson, ehhez képest ki tudja, mióta zavartalanul működik pl. a pommedesang)
pláne hogy ha egyszer az ember bekeveredik egy ilyen közösségbe, egyre több mindent lesz kénytelen elolvasni, vagyis más könyveit is megveszi

én meg tudom érteni.
ha elvonatkoztatsz az írott műtől, és teszem azt, egy szoborra/festményre gondolsz, akkor már érthetőbb. vki megalkot vmit, ahogy szerinte az úgy jó és tökéletes, majd úgy látja viszont, hogy az el van "rondítva", nem vmi kellemes lehet.
persze, van, aki meg jól szórakozik rajta, hogy kifacsarják a művét, és teljesen mást hoznak ki belőle, mint aminek szánta.
van, aki meg magasról teszik rá.
ez a fanfic vhol olyan, mint a kritika. azért írod át, mert neked nem tettszik úgy, ahogy van. (itt elsősorban a noncanon folytatásokra, alternatív folytatásokra gondolok.) és van, aki nem szereti a negatív kritikát.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 16:37 
Fanficbúvár

sosem értettem azokat a szerzőket, akik olyan ádázul küzdenek a ficek ellen, hogy ffnetről alapból kitiltatják magukat, pl. Rice, Hamilton, JR Ward (Hamilton még twitteren is szokott fenyegetőzni, h senkinek eszébe se jusson, ehhez képest ki tudja, mióta zavartalanul működik pl. a pommedesang)
pláne hogy ha egyszer az ember bekeveredik egy ilyen közösségbe, egyre több mindent lesz kénytelen elolvasni, vagyis más könyveit is megveszi

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 14:09 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
A Star Warsnál bárki írhat folytatást/előzményt/kiegészítést, amennyiben az beilleszthető az idővonalba. Ha ez megvan, el lehet küldeni a Lucas Artsnak az angol nyelvű irományt, ahol értékelik, mennyire használható a mű. Ha használhatónak ítélik, besorolják a canon-táblázatukba (általában minden olyan mű C-canon jelzést kap, ami jól beilleszthető az idővonalba), és megadják az engedélyt a hivatalos kiadásra. Ezen a módon már több mint 400 könyv és ki tudja mennyi képregény és egyéb alkotás került kiadásra, valamint hivatalosan is lett a Star Wars univerzum része. :) (Persze a legtöbb így kiadott könyv gyakorlott írók tollából származik... :) )

hm...
JKR arts lesz vmikor? :)
bár, csak ezért lefordíttatni egy ficet. bár, sztem oltári pénz lehet benne. mondjuk, a film kategóriában bizonyára engedik a képregényt, történetet, társasjátékot, stb... de sztem könyvnél nemigazán. milyen ciki lenne, ha egy fic nagyobb sikert érne el, mint a JKR könyv?

:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 8:55 
Ó-nagy-admin "on stage"

bojoe írta:
igen, vannak egyértelmű lopás kategóriák, ilyen az egyértelmű háttérvilág, a szereplők nevei, stb. a karakter fő tulajdonságai nem. azért gondoljunk bele, hogy hány vagyonos író van, akit nem csesztetnek plagizálással. pl unott téma a harry potter - gyűrűk ura hasonlóság:

http://nemkutya.com/like/101603

Off kissé a szerzői jogos témához képest, de én inkább Tolkien-Terry Brooks-Robert Jordan(első kötetek)-Terry Goodkind vonalon vizsgálgatnám a hasonlóságokat, az sokkal durvább.
Jordanről biztosan tudom (a többiekről csak hallottam), az ő Idő Kereke sorozatát olvastam. Az első kötet szinte tiszta GyU, aztán bontakozik ki a saját világa, és megy el más irányokba.

Ha HP és másolás, akkor inkább Cassandra Clare árnyvadászos könyvei, ott aztán hemzsegnek az egyezések, karakterekben, egyéb elemekben. (Amiben az az igazán szép, hogy az alaptrilógia, a Mortal Instruments eleve egy HP fanfic a Draco Dormiens + Draco Sinister, Draco Veritas átirata. Neki, ha jól rémlik, volt is valami plágiumbotránya, már a fanfices korszaka idején, nem jelölt Buffy(?) és egyéb idézetek miatt.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 8:35 
Ó-nagy-admin "backstage"

A Star Warsnál bárki írhat folytatást/előzményt/kiegészítést, amennyiben az beilleszthető az idővonalba. Ha ez megvan, el lehet küldeni a Lucas Artsnak az angol nyelvű irományt, ahol értékelik, mennyire használható a mű. Ha használhatónak ítélik, besorolják a canon-táblázatukba (általában minden olyan mű C-canon jelzést kap, ami jól beilleszthető az idővonalba), és megadják az engedélyt a hivatalos kiadásra. Ezen a módon már több mint 400 könyv és ki tudja mennyi képregény és egyéb alkotás került kiadásra, valamint hivatalosan is lett a Star Wars univerzum része. :) (Persze a legtöbb így kiadott könyv gyakorlott írók tollából származik... :) )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 7:29 
Fanficbúvár

Lilyana írta:
Akkor lenne haszna az eredeti szerzőnek, ha a ficet kiadja egy kiadó - példa mondjuk rá a hazai első Star Wars sorozatok, amit Lucasék tudta nélkül adtak ki anno. Több embertől (kiadósoktól) is hallottam már állásfoglalásként, h szerintük a ficek teljes egészükben, kizárólagosan az eredeti szerző tulajdonában állnak, függetlenül attól, h más az írója-kidolgozója - szerintük a ficek egyszerűen a lopás kategóriában vannak.

Annyira részletesen nem vagyok képben a szerzői jogokkal, h mi számít jogi tárgynak, de mondjuk a karakternevekről tudom, hogy azok olyasmik, amiért lehet perelni, ha egyértelműen felismerhető a karakter, a márkanévként működő szereplőnevek is védhetők, vagy ha nagyon nagyfokú a cselekményazonosság, vagy ikonikus világelemet emelnek át, de ezek főleg plagizálás kapcsán előkerülő kérdések.
Hű, remélem, nem írtam semmi hülyeséget, leragad a szemem. :j8:

igen, vannak egyértelmű lopás kategóriák, ilyen az egyértelmű háttérvilág, a szereplők nevei, stb. a karakter fő tulajdonságai nem. azért gondoljunk bele, hogy hány vagyonos író van, akit nem csesztetnek plagizálással. pl unott téma a harry potter - gyűrűk ura hasonlóság:

http://nemkutya.com/like/101603

a kiadónak jogai vannak, még a saját írójával szemben is. pl nem ismerem JKR és a bloomsbury közötti szerződést, de lehet, hogy ha pl JKR kiadna egy hp8-at, és azt teszem azt a rózsaszín unikornisfing kft neve alatt jelentetné meg, akkor is megüthetné a bokáját.

amikor arra céloztam, hogy az eredeti szerzőnek és a ficírónak az együttműködéséből mi haszon van, akkor arra gondoltam, hogy pl JKR-nek mi anyagi haszna lenne abból, h kiadnak hivatalosan ficet? természetesen lehetne, pl részesedésért, de ez nem bírósági ügy, hanem egyéni szerződés alapján történhet.
nemtom, egyébként van erre példa?
hoztad a star wars-t, mint példát. nekem is van canon folytasásos, kiadott kötetem, további x könyvvel. de, megvallom, lövésem sincs, hogy ezt lucas hogy rendezte.
természetesen, arról szó lehet, h ficek hivatalosan, kiadott könyvként jelennek meg, de az nem bírósági ügy. csak akkor, ha már megjelent és JKR perel. de, egy nemzetközi polgári jogi per az kemény húzás. :)
nemtom, pl mi van kínával, de ott virágzik ez az üzletág:

http://nokamu.reblog.hu/11-alternativ-h ... yv-kinabol

egyébként, meg lehet próbálni itthon is, csak melyik kiadó adná hozzá a nevét?
és akkor itt is tartunk a fanfiction és az eredeti mű között feszülő problémával. azaz, vajon nem minősül-e a fanfic, mint műfaj úgy ahogy van, üzleti lopásnak?
pl itt a szürke 50 árnyalata. az eredetileg egy tvájlájt fanfic volt. annyi történt, hogy a szerző más nevekre írta át, illetve a háttérvilágon alakított és tadám!
tegyük fel, hogy van egy kiadó. tök ingyenesen, semmi bevétellel elkezd hp fanfic (e-) bookokat kiadni. az emberek olvassák. és aztán ugyanezen kiadó ugyanazon a szerző neve alatt, immár pénzért ad ki egyéb, de hasonló könyveket (nem fanfic!), amiknek szépen megágyazott a kiadott fanficekkel.
távol álljon tőlem az ismertebb fanfic írók megsértése, de... ha a merengő létrehozna egy kiadót...
nem adok üzleti ötleteket. asszem, már más megcsinálta :)
na, erre van-e precedens? sztem nincs. mert jogilag halott ügy. sztem ezzel a dologgal a mai, libárlis világban nem lehet mit csinálni, hiszen teljes mértékben megakasztaná a világ fejlődését. az örök vita az éveken van, hogy micsoda hány év után válik szabadon felhasználhatóvá, tehát, bátran "lophatóvá".

a pár karakteres művem után nézek, de kicsi esélyt látok rá, hogy megleleem, mert asszem még arra is lusta voltam, hogy normálisan elmentsem. azt sem tudom, melyik gép dokumentum könyvtárában landolt, és azt még kevésbé, hogy azóta nem formáztam-e már ötször a vinyót. de ha mégis elküldeném, akkor hova?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 13 (hétfő), 1:46 
Ó-nagy-admin "backstage"

bojoe írta:
az anyagi részesedésről pedig... hát, sztem egyedi megegyezés kérdése. am az eredeti történet írójának milyen haszna származik egy ficből? maga az ötlet nem számít szellemi tulajdon védelme alá tartozó "jogi tárgynak".

Akkor lenne haszna az eredeti szerzőnek, ha a ficet kiadja egy kiadó - példa mondjuk rá a hazai első Star Wars sorozatok, amit Lucasék tudta nélkül adtak ki anno. Több embertől (kiadósoktól) is hallottam már állásfoglalásként, h szerintük a ficek teljes egészükben, kizárólagosan az eredeti szerző tulajdonában állnak, függetlenül attól, h más az írója-kidolgozója - szerintük a ficek egyszerűen a lopás kategóriában vannak.

Annyira részletesen nem vagyok képben a szerzői jogokkal, h mi számít jogi tárgynak, de mondjuk a karakternevekről tudom, hogy azok olyasmik, amiért lehet perelni, ha egyértelműen felismerhető a karakter, a márkanévként működő szereplőnevek is védhetők, vagy ha nagyon nagyfokú a cselekményazonosság, vagy ikonikus világelemet emelnek át, de ezek főleg plagizálás kapcsán előkerülő kérdések.
Hű, remélem, nem írtam semmi hülyeséget, leragad a szemem. :j8:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 12 (vasárnap), 17:15 
Fanficbúvár

Lilyana írta:
tudtommal a magyar jogi környezetben meg még csak precedens sincs, egyébként engem is érdekelne, de nem vagyok szerzői jogos jogász...

az egész irodalom lényegében újrahasznosítás.

Amúgy számomra az anyagiak megosztási aránya az eredeti szerző és a ficíró közt lenne a legérdekesebb gyakorlati kérdés. :)

ehhte szerzői jogos jogász nincs. az egyik professzor, akinek ez a kutatási témája, mondta, hogy elenyésző számban megy perre a dolog, nem éri meg csak erre szakosodni. de ha lenne is precedens, akkor sem számít hivatalosan, mert jogegységi határozat kellene a Kúriától, de mivel nincs ilyen ügy... nincs ilyen határozat. vagy ha van, nem tudok róla.

az irodalom erről szól. ha az ember átnyálaz pár hellén drámát, mindent ágazat és ötlet le van fedve. kivétel a sci-fi, és fantasí, de az utóbbira ott a mitológia.

az anyagi részesedésről pedig... hát, sztem egyedi megegyezés kérdése. am az eredeti történet írójának milyen haszna származik egy ficből? maga az ötlet nem számít szellemi tulajdon védelme alá tartozó "jogi tárgynak".

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 11 (szombat), 22:35 
Ó-nagy-admin "backstage"

bojoe írta:
lájk.
...
egyet én is írtam, a közösségfejlesztés és a fanfiction körök, írókörök kapcsolata címen, de annyira vettem komolyan, mint maga a képzés. megvallom, a karakterszámra hajtottam, még helyesírásilag sincs bétázva. :oops:

illetve, megérne egy jogi vitát (publikációt) a szellemi tulajdon védelme és a fanficek kapcsolata. nekem van is erről álláspontom, de szakirodalmam ahhoz kevés, hogy ilyennel foglalkozzak.

azért átküldöd nekünk? még ha karakterszámra is mentél, talán akad benne vmi érdekes észrevétel, vagy megfogalmazás. (vagy annyira ultracikinek tartod? :D)

a másik téma elég zavaros és veszélyes víz, mert nemzetközi szinten is teljes ellentmondások vannak, tudtommal a magyar jogi környezetben meg még csak precedens sincs, egyébként engem is érdekelne, de nem vagyok szerzői jogos jogász... rágódtam már ezen a témán kb. két évvel ezelőtt, és arra jutottam, ha készülne egy-két alapos vizsgálat a ficek működéséről, keletkezéséről, narratívájáról, az talán segíthetne az ügyünkön. Egy műfajt, aminek az a legfőbb jellegzetessége, h vminek a továbbírása vagy az újrakonstruálása, nem lehet illegitimnek nyilvánítani, mert az röhej lenne a sok ezer, más műfajú feldolgozással összevetve, beleértve a filmadaptációkat is... az egész irodalom lényegében újrahasznosítás. De ugye ezt szakmai anyagokkal kell bizonyítani.
Amúgy számomra az anyagiak megosztási aránya az eredeti szerző és a ficíró közt lenne a legérdekesebb gyakorlati kérdés. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 11 (szombat), 11:54 
Fanficbúvár

lájk.

Lilyana írta:
gyűjtjük a Merihez és a ficekhez, illetve az online írói közösségekhez kapcsolódó szakdogákat/beadandókat, cikkeket (egy csomó embernek segítettünk is, de alig jött vissza kész munka

egyet én is írtam, a közösségfejlesztés és a fanfiction körök, írókörök kapcsolata címen, de annyira vettem komolyan, mint maga a képzés. megvallom, a karakterszámra hajtottam, még helyesírásilag sincs bétázva. :oops:

illetve, megérne egy jogi vitát (publikációt) a szellemi tulajdon védelme és a fanficek kapcsolata. nekem van is erről álláspontom, de szakirodalmam ahhoz kevés, hogy ilyennel foglalkozzak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 10 (péntek), 21:06 
Ó-nagy-admin "backstage"

bojoe írta:
egy reformnyelvész biztosan jobb megoldást is találna. :)
így hát......
Lilyana téged választalak! :pika:

=)) =))
nem vagyok reformnyelvész, még ha keményen lobbizok is egy-két magyarosításért XD
ha már itt tartunk, nekem az original kifejezés böki a csőröm, hetekig tartó belső vitát folytattunk erről az adminokkal nemrég :D

a fanfictionre sztem sincs jó magyar megfelelő, anno évekkel ezelőtt még Balázs Gézáék e-nyelvészkedő oldalára is írtam, h adhatnának rá tippeket, de egy válasz se érkezett azóta se.
sztem ez a szó is lassan arra a pontra jut, mint a pendrive, valahol megáll egy köztes állapotban, idegen is, de nincs jobb (illetve van pár, de baromi kevesen használják), aztán szép lassan beolvad, ahogy Villő is írta - a fenfiksön így leírva borzasztóan néz ki, főleg, h sokan [fanfiksön]-nek ejtik, az ingadozó ejtés miatt nagyon nehéz lenne az e-s verzió mellé tenni a voksomat..
egyetértek amúgy az előttem szólókkal, a fanfirkász totál pejoratív, a fic/fici pedig már egy rövidített forma, kizárt, h szakterminusként működjön, max. a fic még belefér, és ha kellőképp sokszor használják váltogatva a fanfictionnel, akkor beépülhet, de a fici nevetséges X'D amiben pedig szerepel a "rajongói" kifejezés, azt már eleve nem veszik komolyan a szakmai körök (kb. kivéve a szociolingvisztikásokat meg a kultúrantropológusokat), a "rajongói" nagyon erős előítéletet generál - és az egyetemen így is volt olyan oktatóm, aki söpört félre tehetséggondozási órán kiváló írást, mert fanfic volt (nem az én írásom járt így), vagy volt olyan, aki közölte, h az ilyesmi nem tudomány, hanem fantasy, ezért ő persze csak sci-fikkel foglalkozik, érdekes logika meg értelmezési zavar, nem? :roll:

Bojoe észrevétele sztem is tök helytálló a továbbírásról, de ettől még én is úgy látom, mint Lió, ez áll legközelebb az eredetihez.
A továbbíró kapcsán meg én is azt érzem, mint Quilly, én maradnék a fanfiction író[fenfiksöníró]/ficíró[ficíró] kifejezéseknél, utóbbit egybeírva, mint a szépírónál. ((És én itt tennék egy amolyan lábjegyzetes észrevételt, h majd sasoljátok, ti h használjátok, ezek csak saját észrevételek: ahogy figyelgettem, a ficírók íróknak vannak általában titulálva, míg a háttérvilágok eredeti írói meg szerzőknek. Viszonylag ritkán fordul elő fanfictionös kontextusban, h a ficírót ficszerzőnek, míg a háttérvilág íróját eredeti írónak vagy simán csak írónak hívjuk. Nem mélyültem el ebben a témában, ez pusztán felületes megfigyelés, szval cáfoljatok meg nyugodtan. És igen, tudom, h hülye dolgokon töprengem... :labi: ))

Villő, a szakdogádból kaphatnánk majd esetleg egy példányt? gyűjtjük a Merihez és a ficekhez, illetve az online írói közösségekhez kapcsolódó szakdogákat/beadandókat, cikkeket (egy csomó embernek segítettünk is, de alig jött vissza kész munka)
egyébként ki a bevállalós konzulensed? :D ((imádom amúgy, h szép csendben az ELTE-s tanárok kondicionálódnak - meg másutt is, mert idén te vagy ötödik ember, aki ilyen témában szakdolgozik :give: ))

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 10 (péntek), 20:28 
Szárnybontogató

bojoe írta:
Lionela írta:
Ha már fanfiction kifejezés magyarra fordítása.
Nekem eddig egyedül enahma magyarosított kifejezése tetszett meg egyedül. Ő fanfictiont "továbbírás"-nak fordította. Ami elégé fedi a jelentését a szónak, és semmi plusz jelentést nem csatol hozzá. A fanfic írókat ebből következően továbbíróknak lehetne nevezni. Hisz elég egyértelműen tényleg mindig továbbírnak valamit. Vagy egy történetet, vagy egy karaktert, vagy magát az alapvilágot.

üdv. teljesen egyetértek a többivel. (és kösz a meglátást, tanulságos és fontos meglátás)

az idézet szöveghez annyit fűznék hozzá, hogy én magam is ötletesnek tartom a továbbírás-t, mint szót. ám, sztem nem tökéletes. (de hát nincs is tökéletes...!!!!) mert ha egy kívülálló nem érti, hogy mi az a fanfiction, hát vhol rákeres (mint pl a sci-fi-re, vagy a thriller-re), és kap egy definíciót. és rábólint. ám, a továbbírás szó a laikus számára azt jelenti, hogy valaki tovább folytatja a történetet és kész. ebbe a fogalomba viszont nem férnek bele az előzménytörténetek, az AU, az OOC és crossover fanficek. sztem a továbbírás csak a canonokra illik rá. ezeken belül is azok, amelyek tovább viszik a szálat.

Én is a továbbírást javasoltam, ám szerintem a továbbíró nem hangzik olyan jól, mert – mint ahogy bojoe is írta – ezt inkább én „folytatóként” (nem is feltétlenül egy könyv/sorozat/film/stb. folytatójaként) értelmezném. A továbbírásból én azonnal a továbbgondolásra asszociálok, amely – természetesen – nem csak canon irányú lehet. Bár, ha a fanfiction magyar meghatározásaként a továbbírást jelöljük meg, evidens, hogy a fanfiction író pedig továbbíró – akkor is, ha ez nekem, talán a folyamatos melléknévi igenév jellegéből adódóan furcsán hangzik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 10 (péntek), 13:11 
Könyvmoly

Lionela írta:
és úgy tudnak a szüleik előtt hardcore gay pornóról beszélni, hogy azoknak fogalmuk sincs mi a téma... :P :P :P

Ezen besírtam! X"D
Egyébkén van valami abban, amit Lionela leírt. Nem kell mindent magyarosítani, van, aminek sosem lesz a nyelvünkön megfelelője.:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 22:10 
Zöldfülű

Lionela írta:
a fanfirkászban ugyanúgy ott a "fan" szócska, ami aztán annyira magyaros mint az ice tea... :roll: :roll:

a busz, az iskola, a munka, a papucs, csősz is idegen eredetű szó, csak nyelvérzékünk már nem érzi idegen mivoltukat.
Ezekhez képest átmenet mondjuk a randevú, a garzon, a szüzsé vagy a fotel stb. szavak, amelyekről azért eléggé levágós, hogy nem magyar eredetű szavak, mégis bátran használjuk őket.
Szerintem a fan is erre a sorsra fog jutni, egyszer már nem fogjuk idegennek érezni. Nyilván nem mostanában, de valamikor biztosan. :)

Egyébként köszi a válaszokat mindenkinek. Különösen örültem a saját ötleteknek:) nagyon kreatív emberek is kitöltötték a kérdőívet :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 17:29 
Fanficbúvár

Lionela írta:
Nekem eddig egyedül enahma magyarosított kifejezése tetszett meg egyedül. Ő fanfictiont "továbbírás"-nak fordította. Ami elégé fedi a jelentését a szónak, és semmi plusz jelentést nem csatol hozzá. A fanfic írókat ebből következően továbbíróknak lehetne nevezni. Hisz elég egyértelműen tényleg mindig továbbírnak valamit. Vagy egy történetet, vagy egy karaktert, vagy magát az alapvilágot.

üdv. teljesen egyetértek a többivel. (és kösz a meglátást, tanulságos és fontos meglátás)

az idézet szöveghez annyit fűznék hozzá, hogy én magam is ötletesnek tartom a továbbírás-t, mint szót. ám, sztem nem tökéletes. (de hát nincs is tökéletes...!!!!) mert ha egy kívülálló nem érti, hogy mi az a fanfiction, hát vhol rákeres (mint pl a sci-fi-re, vagy a thriller-re), és kap egy definíciót. és rábólint. ám, a továbbírás szó a laikus számára azt jelenti, hogy valaki tovább folytatja a történetet és kész. ebbe a fogalomba viszont nem férnek bele az előzménytörténetek, az AU, az OOC és crossover fanficek. sztem a továbbírás csak a canonokra illik rá. ezeken belül is azok, amelyek tovább viszik a szálat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 16:31 
Ó-nagy-admin "backstage"

De ha lesz is valaha megfelelő magyar kifejezés rá, szerintem a kutya se fogja használni, akkor is maradnak az angol kifejezések.
Már csak azért is mert egy fanfic írótól/olvasótól elválaszthatatlan az angol, hisz a nagy százalékuk előbb utóbb valami angol nyelvű gyűjtőoldalon köt ki. Ráadásul a fanfic világ ÖSSZES kifejezése angol. Soknak semmi értelmes magyar megfelelője nincs.
A fanficesek emellett kifejzetten élvezik, hogy szinte saját nyelvük van, és úgy tudnak a szüleik előtt hardcore gay pornóról beszélni, hogy azoknak fogalmuk sincs mi a téma... :P :P :P Ilyesminek komoly közösségkovácsoló ereje is van, hisz ugye akkor leszel igazán a csoport tagja, ha az ottani nyelvezetet és szakszavakat megtanulod, és helyesen használod. Ettől leszel jogász, rendőr, deszkás, punk, autószerelő, avagy a fanfices társadalom egy tagja.
Ha már profin tolod a szaknyelvet (ami minél bonyolultabb, és minél megfejthetetlenebb más közösségek számára, annál inkább felértékelődik), akkor érzed igazán az adott közösség tagjának magad.

A fanfirkász nagyon nem jön be.
Egyrészt a firkász degradáló. Még ha nem is Kertész Imrei magasságokban írnak a fanfiction írók, de azért firkálmányoknak hívni enyhénszólva lealacsonyító.
Másrészt a fanfirkászban ugyanúgy ott a "fan" szócska, ami aztán annyira magyaros mint az ice tea... :roll: :roll:

Kép

MyAnimelist

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 16:20 
Fanficbúvár

bojoe írta:
sztem a fanfirkász is prejoratív, míg a rajongó(i) író pedig béna. minthogy a fiction-t irodalmora fordítani is meredek. ez olyan, mintha minden agyszülemény irodalmi jelentőségű lenne.
talán a köznyelvben megmarad a fanfiksön és a fanfiksön író kifejezés. de ki tudja...

Egyet kell értsek bojoe-val, nekem is egy kicsit pejoratívnak érződik. Ráadásul a szót hallva, mivel vizuális típus vagyok, kövezzetek meg, de az én szemem előtt ez jelent meg: szeméremdomb tetováló művész :shock: :balra: :haha:
Talán a fanfiction író a legelfogadhatóbb szerintem is, igaz, nem tükröz valami nagy fordítói leleményt, de legalább nem lehet pejoratívnak értelmezni és azt fejezi ki, amit kell. =))

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 15:37 
Fanficbúvár

Ritsu Tonks írta:
Nekem ez a "fanfirkász" szó olyan, mintha valami apró kisállat lenne. :D

üdv mindenki.

pontosan olyan, mint valami állatfaj. sztem ha a magyar szakirodalom tényleg nem használ rá magyar szót, akkor - ha a tükörfordítás nem megfelelő, akkor a fonetikus és/vagy eredeti szót kellene használni.
nem vagyok egy Kazinczy, de ez a nyelvújítósdi kicsit vicces is tud lenni. pláne ezzel a fanfirkász jelentéssel.

a magyar szaknyelv ugyanígy áll a projekt és a know-how szóval. vicces, de megtörtént eset, hogy a know-how-t megpróbálták magyarra fordítani, azaz magyar szót találni rá. a hogyan csinálni, vagy miként csinálni béna lett és magyartalan. a rejtély inkább prejoratív kifejezés, a sava-borsa pedig röhejes. a recept pedig szintén... hát... nem honosodott meg.

sztem a fanfirkász is prejoratív, míg a rajongó(i) író pedig béna. minthogy a fiction-t irodalmora fordítani is meredek. ez olyan, mintha minden agyszülemény irodalmi jelentőségű lenne.
talán a köznyelvben megmarad a fanfiksön és a fanfiksön író kifejezés. de ki tudja...

egy reformnyelvész biztosan jobb megoldást is találna. :)
így hát......
Lilyana téged választalak! :pika:

(bocs, nem sértésnek szántam, de a fanfirkászból nekem a pikachu jött le, és ezt nem tudtam kihagyni)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 11:54 
Fanficbúvár

Kitöltöttem :) Fanfirkász =)).Ez zseniális :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 09 (csütörtök), 8:38 
Könyvmoly

Nekem ez a "fanfirkász" szó olyan, mintha valami apró kisállat lenne. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 08 (szerda), 20:48 
Írópalánta

Ritsu Tonks írta:
Ero írta:
Fanfirkászok egyesüljetek! :beee:

Fanfirkász, téged választalak! :pika:

=)) =)) =)) =))

Én is kitöltöttem :)

¤ SZBMK ¤

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 08 (szerda), 18:21 
Zöldfülű

*már azon gondolkozik, szentel egy külön fejezetet a fanfirkász jelenségnek* :-? :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 08 (szerda), 17:56 
Fanficbúvár

Szakadok. =)) =)) =)) =))

A sikerhez vezető út – karbantartás miatt – zárva.
Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 április 08 (szerda), 17:54 
Könyvmoly

Ero írta:
Fanfirkászok egyesüljetek! :beee:

Fanfirkász, téged választalak! :pika:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 1948 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 39  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra