Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 szeptember 01 (kedd), 12:41

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4232 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 85  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Gumiszoba
HozzászólásElküldve: 2015 július 09 (csütörtök), 19:03 
Könyvmoly

Hát... Én itt Rómeó Vérzik dalokat éneklek, meg ilyenek.:D Meg zaklatok mindenkit. És most el Gangnam Style-ozok fürödni.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 09 (csütörtök), 19:00 
Tollforgató

Ritsu Tonks írta:
Rátok hogyan hat a kávé?

Én is ezt éreztem, aztán este 11-ig videókat néztem, és azokon röhögtem. Akkor döntöttem el, hogy inkább elalszok séta közben. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 09 (csütörtök), 18:53 
Könyvmoly

Rátok hogyan hat a kávé?

Csak mert én betoltam egy egész nagy pohárral... és cukor is volt benne. Úgy érzem, egész este el tudnék ugrálgatni. :taps:

(Közérdekű közleményt hallottak. Ricchan off. Vagyis nem. Bocsánat a témaeltérítésért!)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 05 (vasárnap), 8:51 
Tollforgató

G Lamaro írta:
Gigi, az, hogy a fiatalok egyre kevesebb tudással rendelkeznek bizonyított tény. Ismerős tanárok mondták, hogy ugyanazokat a feladatokat, amiket a mi csapatunk átlagosan 70-80 %-ra meg tudott oldani, az öt évvel későbbi csapat már jó ha 60-70 százalékra tudta, a még későbbiek pedig épphogy túllépték az 50 %-ot. Ez pedig nem azért van, mert kevésbé intelligensek, hanem azért, mert nincs meg a megfelelő alaptudásuk, nem tudnak számolni, nem tudnak logikusan gondolkodni, mert készen várnak mindent, ahogy azt az internetes mai, technikailag fejlett világban megszokták. A mai fiatalok fele nem tud két háromjegyű számot fejben összeadni, rögtön számológép után csápolnak, merthogy az már túl nehéz feladat.

Többore majd otthontól reagálok este, mert most telóról vagyok, de erre muszáj gyorsan válszolnom.
Szerintem ez a "romlandó" tendencia egyáltalán nem ilyen. Egyszerűen, ahogy te is írtad másra van stükség ezért a fiatalok többsége másban jó. Ez nem intelligencia, logikai hiány egyszerűen csak alkalmazkodás a körülményekhez. Sokkal több rálátással, nyitottsággal rendelkezik a mostani generáció, mert így kell túlélnie. Régen más körülmények voltak, akkor ahhoz igazodtak, most ehhez. Én személy szerint egyáltalán nem látom ennyire borzalmasnak a helyzetet. Lehet, hogy a fejben matek nem megy annyira, viszont a legtöbben mondjuk tudnak írni egy programkódot vagy alap htmlt is vágják. A mostani munkapiacon meg a 2.at kérik, nem at elsőt...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 18:47 
Fanficbúvár

bojoe írta:
HA TUDNÁNAK BOGLYÁT RAKNI.....

asszem, itt adtam fel.

Igen, ez tipikus. Amikor "csakazértis" ragaszkodik az igazához, és véletlenül sem enyhülne vagy nyitna az újdonság felé. Amikor "csakazértsem" jegyzi meg a minden nap vásárolt kutyatáp nevét, nehogy már az eladó azt higgye, szívességet tesz neki. Vagy "csakazértis" ugyanazzal az idegesítő, lenéz jelzővel (Macskamarika) illet egy olyan gépet, amit nem tud kezelni (Számítógép) vagy nem hajlandó megtanulni, és csak szidja.

Persze, mint mindennek, ennek az éremnek is két oldala van.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 17:42 
Fanficbúvár

pár éve részt vettem egy közösségfejlesztő folyamatban, aminek az volt a célja, hogy a generációkat közelebb hozza egymáshoz. közös programok, egymás tanítása, stb. egy jobbágyfalu volt a célpont. ezt azért fontos kiemelni, mert az idősek abba nőttek bele, hogy kiadták a feladatot és meg kellett oldani. bárhogyan.
hát, mondanom sem kell, kudarc lett a vége. nálam akkor szakadt el a cérna, amikor egy öreg bácsi kötötte az ebet a karóhoz, hogy a fiatalok semmirekellőek, és ez nem is fog megváltozni. hebehurgyák, életképtelenek, várják a sültgalambot, nincs motivációjuk (persze, más szót használt), nincs jövőképük, kallódnak, apróbb célok érdeklik, nem a nagy dolgok. nem mernek álmodni.
mi azért mégis megkérdeztük, hogy szerinte mi a megoldás, mitől változnának meg a fiatalok.

HA TUDNÁNAK BOGLYÁT RAKNI.....

asszem, itt adtam fel.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 17:22 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
Gigi, nem adok öt évet, és már elkezded... :D Sőt, mivel admin vagy, szerintem már most is morogsz dolgokért, csak még az "ezek a mai fiatalok" rész marad ki legfeljebb... :D

Hát az mondjuk külön téma. :D Ott bele se gondolok, hogy esetekben tíz évvel idősebb embereknek magyarázok el elég alap nyelvtani dolgokat. És nem is az a baj, hogy idősebb, és nem tudja, mert hát azért van az admin, hogy segítsen, és van, aminek utánanézek, hogy biztosra tudjam mondani, hanem amikor utána se tudja, és következetesen ugyanazért a hibáért kell visszaküldenem. :? Vagy ha szívességet teszek, és egy köszit sem ír vissza... Hm... Lényegében ilyenkor tényleg elég morgós vagyok.
Szerencsére az előzékenység sincs korhoz kötve. :P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 17:02 
Ó-nagy-admin "backstage"

Persze, hogy nem baj. :) A baj akkor kezdődik, ha a fiatal eleve elveti az idősebbek tudását, merthogy az elavult, vagy az idősebb eleve elveti a fiatalabb ötleteit/tudását, merthogy az marhaság, meg mit tudhat az a csitri...
Az igazi megoldás az, ha minden korosztály tanul minden korosztálytól, mert az egyesített tudásuk mindig több, mint a tudásuk külön-külön. :)

Gigi, nem adok öt évet, és már elkezded... :D Sőt, mivel admin vagy, szerintem már most is morogsz dolgokért, csak még az "ezek a mai fiatalok" rész marad ki legfeljebb... :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 16:57 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
Szóval Gigi, gatyót felkötni, jól megtanulni tőlünk a szöveget, mert tíz-húsz év múlva már te fogod ugyanezt az álláspontot képviselni... :D

Alig várom. :D Meg addigra már lesz jogalapom is dumálni. Pont, mint egy álom. :)

Ja, és félreértés ne essék, én se nézek le senkit meg semmilyen generációt, legalábbis szerintem nem, meg igyekszem, hogy mások szerint se. :P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 16:42 
Fanficbúvár

Én azon díszpéldányok egyike vagyok, aki mindig ötös volt földrajzból, mégis meg kell néznie mindent a térképen, még azt is, hogy melyik város van a Balaton északi, melyik a déli partján, pedig ott már jártam :D Amit földrajzból tudok, azt a törtitanárom tanította, és nem kis nehézségek árán. Nálunk ez úgy működött, hogy akit szeretett a földrajztanár, az ponthatár alatti dolgozattal is ötös volt, akit meg nem, az örülhetett a kettesnek a tudásától függetlenül.

A romló tendenciában én se hiszek, szerintem inkább csak átalakulnak a dolgok, és ez nem baj. :)

Az informatikai dolgoknál én inkább az idősebb generáció továbbképzésének a hiányát tapasztalom egy ideje, mert nyilván fontos, hogy az ember fejben tudjon osztani, de azért az is, hogy be tudja kapcsolni a számítógépet, esetleg össze tudjon barkácsolni egy prezentációt. Nyilván nem lehet elvárni, hogy a tanárok befizessék magukat tanfolyamokra, mert ugye miből, de szerintem nagyon fontos lenne, hogy legyen valami továbbképzés elérhető mindenkinek. Azt hittem, hogy ez csak középiskolákban probléma -- hát nem, egyetemi oktatóknál is.
Triviális példa: az egyik előadóban érintkezési hibás a mikrofon, vagyis ha egyszer éppen működik, nem szabad nagyon mozgatni, mert elmegy a hang. Egy kezemen meg tudom számolni, hány előadó jött rá a trükkre. Van, aki minden második előadásán felhívja a gondnokot, akinek szintén fogalma nincs a bajról, vagyis a beállításokon próbál változtatni, mások esküsznek rá, hogy az a lényeg, hogy közel legyen a szájukhoz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 16:20 
Ó-nagy-admin "backstage"

Gigi, félreértés ne essék, nem nézem le a mai fiatalokat, a mai fiatalok tudását, hisz akkor eleve nem lennék itt köztetek, legfeljebb látogató olvasóként teljes anonimitásban. (Bár már az is a tudás egyfajta elismerése.) Pont ma 28 éves, akitől nyolc éve megtanultam a html programozás alapjait, huszonévesek tanítottak meg olyan szinten helyesen írni, hogy most admin lehetek a Merengőn, és még most is tanulok tőletek folyamatosan, még a tizenévesektől is. Márpedig ez nehezen menne, ha bármilyen mértékű lenézés is lenne bennem. :)

Említettétek a "Bezzeg a mai fiatalság..." kezdetű szónoklatot. Húsz éve még én is egy bizonyos nemzetközi kézjelre gondoltam, amikor meghallottam, és nem hittem az öregeknek, most meg én mondom szinte ugyanazt, mint akkor ők. :D Igen, Katja, ilyen voltál te is, ilyen voltam én is, és ilyenek voltak a szüleink is, meg ilyenek lesznek a mai fiatalok gyerekei is. :) Tíz, húsz, harminc év múlva Gigi fogja átvenni tőlünk a "stafétát", és ő fogja majd a fejét, hogy "Ilyenek voltunk mi is?" :D
Mégis fennmaradt a világ, mégis minden korosztály meg tudta/tudja oldani a problémákat. Hogyan?
Egyrészt úgy, hogy folyton változik a világ, újabb és újabb megoldások születnek ugyanarra a problémakörre, amit a fiatalok általában jobban és szívesebben alkalmaznak. Másrészt, ami tudásra mégis szükség van, és a fiatalok nem tudják, majd megtanulják tőlünk. Nem most, majd öt-tíz év múlva, amikor rájönnek, hogy az új dolgok nem mindig jobbak a régieknél, és lehet, hogy az "öreg szaki" mégis csak jobban tudja. És akkor majd odamegy, és meg fogja kérdezni, és meg fogja tanulni, aztán ötvözi az ő új tudásával, és ettől halad előre a világ. Ezt csinálták a szüleink, ezt csináljuk mi, és ezt fogja csinálni a mai fiatalság is. Aztán meg szidják-hordják majd a következő generációt, hogy milyen hülyék... >:)

Szóval Gigi, gatyót felkötni, jól megtanulni tőlünk a szöveget, mert tíz-húsz év múlva már te fogod ugyanezt az álláspontot képviselni... :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 14:20 
Fanficbúvár

A félreértés elkerülése végett: Általánosítás mindenhol van. És erre van egy csodálatos mondás: Akinek nem inge, ne vegye magára. Én is megsértődhetnék, amikor a munkahelyemen a nálam jóval idősebb kollégák belekezdenek a "Bezzeg a mai fiatalság..." kezdetű tirádába, de nem teszem, mert tudom, hogy nem vagyok olyan, és rám nem igaz az, amit mondanak. Nem érzek késztetést, hogy duzzogva beüljek egy sarokba, és arra sem, hogy habzó szájjal védjem a generációm (a mai 24 életévemmel szerintem még én is a fiatal kategóriába tartozom :P), mert sajnos tudom és tapasztalom azt a jelenséget, amiről ott és itt is szó folyik.

Mintha csak most lett volna, hogy levizsgáztam és máris fogom a fejem az utánam következőktől, és magamban azon morfondírozok, hogy "Te jó ég! Én is ilyen voltam?" Persze, akad olyan, akinek nem kell elmagyaráznom, hogy ha egy adag krémhez 3,5 l folyadékot veszünk egy másfél adaghoz vajon mennyit, de ez a ritkább.

Nem veszem egy kalap alá a gimnáziumi, sem a szakközepes, sem a szakiskolás oktatást, mert nem egy szintet üt a kettő. De osztani, szorozni, összeadni, ugyanúgy kell tudni mindenhol. És az a tapasztalatom, hogy mindenhol akadnak hiányosságok. Ezt alapvetően annak a számlájára is írom, hogy ma már az oktatás rettenetesen felhígult. Anno, talán tíz-tizenöt évvel azelőtt a pedagógia még hivatás volt. Az ment tanárnak, aki valóban ezt szerette volna csinálni. Manapság viszont az a meglátásom, hogy az esetek többségében a felvételiző diákok a legutolsó helyen megjelölik a tanárképzőt, mivel ha máshova nem veszik fel, oda biztosan. Ilyen hozzáállással nem csoda, hogy ott vagyunk, ahol.

Illetve még egy észrevétel: Ahogy én megfigyelem, a mai generáció egy része (Hangsúlyozom, nem mind! Mielőtt valaki megsértődne...) nem hajlandó tiszteletben tartani az előző generáció tanítását, hagyományait. Ha anyukámék idejében az volt a fontos, hogy egy nő tudjon háztartást vezetni, ellátni a családját, főzni, mosni, stb., akkor nem nézem le őt azért, mert az ő korosztálya nem ért a számítógéphez, nem tudja kezelni a mai informatikai világot, és az is gondot okoz neki, hogy elindítsa a DVD lejátszót. Nem tartom kevesebbre őket, és többre minket. Elektronikailag fejlettebbek vagyunk ugyan, szociálisan viszont csökevényesedettebbek. (Ismétlem magam, ez általánosítás, nem mindenkire igaz!) Ők hamarabb lettek önállóak, mi viszont gyorsabban tudjuk elintézni a hivatalos ügyeinket, hála az informatikai módszereknek. Ők már ennyi idősen egy családról gondoskodtak, mi viszont világlátottabbak vagyunk.

Más gondolkodásmód, hiszen más a generáció, mások a szokások, átalakult ez értékrend. Szerintem nem elkülöníteni kellene a kettőt, hanem vegyíteni. Talán "ők" is befogadóbbak lennének a mi világunkra, ha "mi" is jobban elfogadnánk a hagyományaikat.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 13:50 
Fanficbúvár

Akkor most üljek be a sarokba, kulcsoljam át a térdemet, és várjam csendben a világvégét? Ne legyünk már nevetségesek. Nyilván máshogy áll a szakmájához egy profi, és máshogy valaki, aki még új benne. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének buta vagy inkompetens emberek, de mindenhogyan tény. Lehetséges, hogy az alaptudás különbözik pár dologban, de ez nem azt jelenti, hogy kevesebb, hanem azt, hogy másféle. Az eggyel fentebbi generációnak kimaradt a nyelvtanulás, mert nem nagyon kellett sehova, nekünk a nyelvtanulás az egyik legfontosabb, amíg van olyan matektanár, aki azt mondja a diákoknak, hogy fölösleges a fejszámolás, ha van gép is, amíg máskor fontos volt, hogy ezek minél gyorsabban menjenek fejben. Megjegyzem, ez sem általános jelenség, nekünk például csak gyökvonásnál meg logaritmusnál engedik, hogy gépet használjunk, egyébiránt az alapműveleteket fejben kell elvégezni. Én tudok fejben számolni. Amúgy ezeknek az általánosításoknak vajmi kevés értelme van. Minden embercsoportból van olyan, akinek ez vagy az megy kevésbé, aki ebben vagy abban gyengébb. Tény, hogy a magas kereslet és az alacsony ponthatárok miatt például sok inkompetens ember kerül műszaki pályára.

Ez a romló tendenciás dolog érdekes. De egy erősebb meg egy gyengébb tanár is befolyásoló tényező lehet. És valóban lehetséges, hogy nem egyforma hangsúlyozással tanítanak ma, mint húsz éve, sőt biztos. De ez nem jelent kevesebb alaptudást. Másféle alaptudást jelent. Bizonyított ténynek azért nagy jóindulattal se nevezném.

És én sok mezei felnőttel találkoztam már, akik nem tudták kezelni például a Wordöt, és én mutogattam meg nekik mindent, akár többször is. Lehet, hogy máshol ez máshogy megy, de az én környezetemben meg például ez a tapasztalat. De majd kimegyek, és biztos meglátom, hogy hogy leszek. Én korrekt munkát akarok, és korrektül is akarom végezni. Megtanulom, ha látom, hogy kell hozzá. Mást nem hinném, hogy nagyon tenni lehet. Bizony gondolkozni is szoktam azon, amit megtanulok. Tudom, hogy durva. Meglepődnék, ha annak idején más máshogy csinálta volna.

A nagyátlag meg bizony minden esetben a legostobábbakat takarja. Ha átlagos emberre akarunk gondolni, elővesszük a legbutábbat, akit valaha is láttunk, és erősen koncentrálunk rá, aki meg mutatott valami értelmet, az azért volt, mert átlagon felüli módon okos.

Szerintem kár aggódni, meg időt és energiát is pazarlunk vele. Általánosításokról vitatkozni több mint kár. És próbáltam kerülni a "ti" meg "mi" kifejezéseket, mert csak vitát generál, ha ennyire két csoportra osztjuk magunkat. Nyilván csak az tudná megmondani a frankót az ügyben, aki kétszer volt fiatal. Arcoskodhatnék, hogy nem tartanátok olyan egyszerűnek a "mi" dolgunkat, ha "nektek" is benne kellene lennetek, de teljesen fölösleges lenne. Azoknak a hippis elveknek vagyok a híve, hogy mindenki tanulhatna a másiktól. Én nem fogok a fentebb említett sarokban ülni azért, mert vannak olyan korombeliek, akiknek nyolcvan körül van az IQ-ja, és dunsztom sincs, hogy néz ki, amikor egy generáció elbukik, de annyit azért még én is tudok, hogy már az ókorban írtak fiatalokat bíráló szövegeket, hogy ezek már semmire se képesek, meg buták, meg hogy mi lesz így a világgal, aztán valahogy mégis fennmaradt az emberiség. Szóval én egy kicsit azért még bízok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 12:12 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
...

én csak azt látom, hogy én anno egy vizsgára tételcímeket kaptam, meg 3 könyvcímet. előre kidolgozott anyag? ugyan már...
ma pedig a hallgató az előre legyártott, kezébe nyomott diasoron feltüntetett felsorolást sem tudja értelmezve megtanulni. Ha pedig neadjisten olyat kérdezek, amin gondolkodni kell... ahol összefüggéseket kellene észrevenni...
ne értsd félre, nem mindenki ilyen. csak a nagyátlag.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 11:14 
Ó-nagy-admin "backstage"

Gigi, az, hogy a fiatalok egyre kevesebb tudással rendelkeznek bizonyított tény. Ismerős tanárok mondták, hogy ugyanazokat a feladatokat, amiket a mi csapatunk átlagosan 70-80 %-ra meg tudott oldani, az öt évvel későbbi csapat már jó ha 60-70 százalékra tudta, a még későbbiek pedig épphogy túllépték az 50 %-ot. Ez pedig nem azért van, mert kevésbé intelligensek, hanem azért, mert nincs meg a megfelelő alaptudásuk, nem tudnak számolni, nem tudnak logikusan gondolkodni, mert készen várnak mindent, ahogy azt az internetes mai, technikailag fejlett világban megszokták. A mai fiatalok fele nem tud két háromjegyű számot fejben összeadni, rögtön számológép után csápolnak, merthogy az már túl nehéz feladat.

Azt mondod, a mai fiatalok többsége rendelkezik legalább egy nyelvvizsgával, mire leérettségizik, míg mi idősebbek egyetlen idegen nyelvet sem tanultunk meg tisztességgel. Ez így igaz.
Csakhogy nekünk akkor nem is volt rá szükségünk. Egyedül a németre volt szüksége annak, aki a vendéglátásban akart dolgozni, máshova nagyon ritkán volt szükség komolyabb nyelvtudásra. Ráadásul velünk még az oroszt tanították, aminek aztán abszolút semmi hasznát nem vettük.
(Azt már meg sem nagyon merem említeni, hogy a középfokú angol nyelvvizsgára készülő ifjú ismerőseimnek én tolmácsoltam angolból, akinek a tudása valahol a bányászbéka szintjén leledzik, mert a megszokott, "steril" osztályteremből kilépve nem merték, nem tudták használni a megszerzett tudásukat. És még sorolhatnék hasonló példákat.)
Mindezekkel nem azt akarom mondani, hogy butábbak, vagy hülyébbek vagytok nálunk, mert ez nem igaz. Ez igazából egy kivédhetetlen generációs ellentét. Én megpróbálom követni a változásokat, és tudom, hogy a legtöbb dolgot meg lehet találni az interneten, vagy könnyebben meg lehet oldani a mai technika segítségével. Mégis ott van bennem az, hogy elvárom a mai fiataloktól ugyanazokat a dolgokat, amiket tőlünk elvártak anno. Például ne kelljen előkapni a számológépet egy egyszerű számoláshoz, egy elektromos szakmában végzett embernek ne kelljen az internetről letölteni kapcsolási és bekötési rajzokat egy háromfázisú kapcsoló bekötéséhez, vagy a nagy informatika korában felnőtt generáció tagjainak ne kelljen elmagyarázni a legalapvetőbb dolgokat is. Mert sok fiatal még azt sem tudja tisztességes szinten sem, amit nekik, nektek alapból nagyságrendekkel jobban kellene tudnotok nálunk idősebbeknél. Én 14 évesen láttam életemben először számítógépet, 19 évesen IBM PC-t, és 35 évesen ismerkedtem meg közelebbről az internettel. Ha úgy vesszük nektek évtizedes előnyötök van velem szemben, a legtöbb esetben viszont ennek semmi jelét nem látom... Ezek a dolgok hozzák azt a feltételezést/kijelentést részünkről, idősebbek részéről, hogy nem tudjuk, mi lesz veletek, fiatalokkal, mert hiányoznak belőletek azok a számunkra alapvető és biztonságot adó tudásanyagok, amelyek nélkül nem tudjuk biztosan megjósolni, mennyire fogtok tudni érvényesülni az életben. Lehet, hogy többre juttok, mint mi, de az is lehet, hogy megbuktok, és utólag, sokkal nehezebb körülmények közt lesztek kénytelenek pótolni azt a tudást, amit mi most hiányolunk belőletek. Ezt nem lehet, vagy legalábbis mi idősebbek nem tudjuk előre megmondani...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 8:34 
Könyvmoly

G Lamaro írta:
Pedig a földrajz fontos tantárgy... Különben nem tudnánk, hogy a Sziklás hegység Afrikában van, az Andok Ázsiában van, és Európa legmagasabb pontja a Mont Everest... ;) :D

(Na, ki tud kijavítani? xD)

Még a Sziklás hegységet majdnem elhittem, de az Andoknál már valami sántított. xD (Nézzétek el nekem, majdnem beraktam a kakaóport a hűtőbe, szóval még korán van.:D)

bojoe írta:
miért fontos oroszországnak a krím-félsziget

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de erről a krími háborúk ugrottak be, az oroszok akarták leverni az Oszmán-birodalmat a vallás miatt. Erre emlékszem. Bár nem tudom, te konkrétan mire gondoltál, mondom, nekem hirtelen ez jutott eszembe a Krím-fsz-ről. ^^

Viszont tapasztalatból mondom: csak azt lehet elbutítani, aki hagyja, hogy elbutítsák. Itt vagyok én is, még javában benne a tanulói éveimnek, és nem érzem magam síknak az oktatási rendszer miatt, sőőőt... osztályfőnököm a megmondója, rendszeresen belekötök egy-egy olyan állításába, ami a tankönyvből való. És nem azért kötök bele, mert nem tetszik, hanem mert van ellenvéleményem, és nem értek vele egyet.
Igazából nálunk vannak olyan tanárok (hála istennek), akik nem csak szárazon leadják az anyagot, hanem kikérik a véleményünket az adott témában. Az már más, hogy a vitákat utána el kell fojtani.:D

Gigi, sok dologban nekem is kikéri anyu a véleményem, noha nem olyan téren, mint nálatok.^^ Mi rengeteget szoktunk beszélgetni a gazdasági helyzetekről, mert ő sokat tud róla, ráadásul sok a tapasztalata, ahogy történelemből is. Van, hogy ilyen beszélgetéseknél én tudom jobban, van, hogy ő. Igazából majdnem mindenben egy véleményen vagyunk.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 6:28 
Fanficbúvár

Gigi685 írta:
Én két suliban is tanultam földrajzot. Az egyik egy lepratelep, a másik egy elitiskola. De mind a két helyen EU-ról, ENSZ-ről, gazdasági szövetségekről volt szó föcin, és nem arról, hogy Ajkán mit termelnek.

nos, van közoktatás abban a posványban is, amit vidéki magyarországnak hívnak.
én az ált. iskolás példát hoztam, nem a mai időkből.
a családom 1 tagja kivételével mindenki oktatási intézményben dolgozik/ott. én a felsőoktatásban a cerka mindkét oldalán álltam és állok. látom, amit látok és hallom, amit hallok.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 03 (péntek), 0:30 
Fanficbúvár

Én két suliban is tanultam földrajzot. Az egyik egy lepratelep, a másik egy elitiskola. De mind a két helyen EU-ról, ENSZ-ről, gazdasági szövetségekről volt szó föcin, és nem arról, hogy Ajkán mit termelnek.
Nem valami naprakész meg életképes az oktatási rendszer, de az talán durva általánosítás, hogy minket elbutítanának. Meg igazából csodálkoznék, ha a szocializmusban annyival ellentétesebb lett volna a cél, már nem azért. És valahogyan mégse lett tök buta mindenki. Sokszor hallom a riogatást, hogy a mostani fiatalok selejtek, meg hogy soha nem lesz belőlük semmi, de azt leszámítva, hogy zavar, valahogy erősen kétlem. És nem is csak az informatikai dolgokra gondolok. De ha már a gyerek előtt ott az internet, már csak azért se lesz buta, mert előtte a végtelen tudás, és csak fél perc beütni valamit, ami érdekli, és kiválasztani egy jó cikket. Vannak tizennégy évesek (nem is kevés), akik felsőfokúzni mennek, amíg egy csomó ember van a felsőbb generációkban, aki életében nem tanult meg normálisan egy nyelvet se.

A matek meg azért hasznos, mert területeket fejleszt, és mert elvont gondolkodásra tanít, nem azért, mert a gyakorlatban is alkalmazni fogjuk. Plusz matekon ismersz meg először olyan fogalmakat, amik későbbi természettudományos tárgyaknál létfontosságúak lesznek ahhoz, hogy értelmesen rendszerezni tudd az eredményeidet. De nem csak reál területen számít a matek. Sorvadt lenne az agyunk, ha soha nem lettünk volna rákényszerítve, hogy megoldjunk dolgokat.

Én pölö buta kamasz vagyok, de az anyukám, aki egészségügyis, meg szokta mutatni nekem az eseteit, és volt, hogy kikérte a véleményemet, hogy olvastam-e valami ilyesmiről. Meg hogy én mutattam meg neki, hogy honnan puskázza ki a BNO-kódokat. És mivel frissebb a tudásom bioszból, tudok újakat mondani a szüleimnek, akik már régen tanulták. Meg persze vannak dolgok, amik eleve megváltoztak már azóta.

Gondolkodásról eleve csak akkor lehet lenevelni valakit, ha amúgy se volt hajlamos rá - szerintem. Velünk mondjuk beszélgetnek a tanáraink. Órán is meg órán kívül is. Unióról, ENSZ-ről is beszéltünk órán például.

Tény, hogy lehetne az oktatás gyakorlatibb, és nagyon sok helyen bőven van mit javítani rajta. Kevés olyan dolgot tudnék mondani, amit jónak gondolok benne, hogy őszinte legyek. Én biztos hosszabb tanórákat, és két-három-négy órás napokat vezetnék be talán. És talán nem érettségiztetnék minden tantárgyból, csak abból, amiből a diák felvételizik. A többiből meg valami záróvizsga lenne, amiből a jegy nem számítana be.

Ez mondjuk tökmindegy. Viszont a butuló generációs kijelentést kikérem magamnak.

(Földrajzot én úgy utálom, ahogy van, soha nem tudtam rávenni magamat. Gazdaság sem érdekelt soha amúgy sem.)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 23:17 
Fanficbúvár

A gazdasági részét a földrajznak én se nagyon szerettem, főleg úgy, hogy be kellett magolni, hol van gépipar, textilipar, területenként milyen növénytermesztés jellemző - sokkal inkább érteni szerettem az adott tantárgyat, mintsem úgy megtanulni, hogy nem is értem, miért kell tudnom.
Habár, a kőzetektől is falnak tudtam volna menni. :roll:

A sikerhez vezető út – karbantartás miatt – zárva.
Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 22:34 
Ó-nagy-admin "backstage"

Hát, az nem baj, ha tudod, hogy Magyarországon merre termesztenek paprikát, hagymát, almát, hol vannak a nagyobb borvidékek, hol erős a nyugati óriásvállalatokat kiszolgáló "leányvállalti" ipar... (Netán azt, hogy Lengyeltótiban - Észak-Somogy - van Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dió ültetvénye...)
Ugyanezt európai szinten már szerintem elég olyan szinten tudni, hogy hol vannak a nagyobb iparvidékek, mezőgazdaságban erős tájak. Világ szinten pedig még ennyire sem, max azt, ami minket, magyarokat is érint. (Pl. hol termesztik a kávébabot, banánt, narancsot, stb.)
Azt, hogy Irán a hetedik legnagyobb olajtermelő ország felesleges mindenkinek megtanulni. Tanulja meg az, akinek a munkájához szükséges ez az adat. (Én is csak onnan tudom most, hogy alig egy órája olvastam róla a facebookon, és valamiért megragadt az agyamban... :D )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 21:57 
Fanficbúvár

G Lamaro írta:
Pedig a földrajz fontos tantárgy... Különben nem tudnánk, hogy a Sziklás hegység Afrikában van, az Andok Ázsiában van, és Európa legmagasabb pontja a Mont Everest... ;) :D

:haha: Köszi, feldobtad az estém :give:
Amúgy engem a földrajzból a természeti része érdekel, a gazdasági nem annyira. Azt utálom, mikor meg kell tanulni, hogy melyik országrészen mit és hogyan termesztenek… $fal

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 20:57 
Ó-nagy-admin "backstage"

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 20:14 
Tollforgató

Tigi, nekem megy, közöltem a kutyával egy párszor, hogy még mindig én sétáltatom őt, és én vagyok a főnök. Úgy látszik, vette az adást. :D
Én még nem tanulok földrajzot (majd szeptembertől...), de már utálom, komolyan. Egyik környezet órán vettünk valamilyen köveket, meg hegységeket, nem nagyon kötött le, és nem is figyeltem annyira, ami nagy szó, mert ha unom az órát, ha nem, figyelni szoktam. És mikor vaktérképes dolgozatra tanultam, elaludtam az atlasz fölött... :lol:
Katja írta:
Számológép nélkül nem tud szorozni és osztani, a telefon korrigálása nélkül nem tud helyesen írni

Osztrák táborból hazajövet sz*vattam az egyik gyereket azzal, hogy felolvastattam belőle a Tűz Serlegéből egy bekezdést. A fejemet fogtam, aztán kikaptam a kezéből a könyvet és visszaadtam a tulajdonosának. Rossz volt hallgatni, esküszöm.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 19:09 
Fanficbúvár

:shock: Már most jobban odafigyeltem rád, mint elmúlt tizennégy év földrajz oktatásom alatt.

És maximálisan egyetértek veled abban, hogy a diákokat elbutítják a mostani oktatási rendszerrel. Szakmámból kifolyólag évente változó tanulói gárdával van dolgunk a munkahelyen, és hihetetlen számunkra, mennyire rohamosan butulnak a gyerekek. Nincs rá jobb szó, mint az elbutulás, és mi is döbbenten álltunk a tény előtt, de ez attól még így van. Számológép nélkül nem tud szorozni és osztani, a telefon korrigálása nélkül nem tud helyesen írni, kifejezni magát pedig egyáltalán nem, csak tő szavakban, mint "vok", "oké" és hasonló társaik.

Arról nem is beszélve, hogy vendéglátós képzésben már vagy a harmadik-negyedik garnitúrával találkozunk, akik nem ismerik a szorzótáblát, nem tudnak osztani, nem képesek a mértékegységek átváltására. Tudom, hogy gimnáziumi oktatásban nem ilyen elkeserítő a helyzet (bár én is ott érettségiztem, és azért láttam érdekes dolgokat... :-O ), de tapasztalatból mondom, hogy ott is és mindenhol egy csomó felesleges dologra tanítják meg a fiatalságot, csak az életben maradásra nem. A józan paraszti ész hiányzik a többségből, és erre kellene igazán megtanítani a fiatalokat.

Bár ez is csak egy vélemény.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 17:40 
Fanficbúvár

a földrajz olyan, hogy vagy szereted, vagy utálod. és, sajnos, ez leginkább a tanártól függ. a gazdaságföldrajz pedig az a tárgy(rész), amit lehet jól és érdekesen, valamint nagyon rosszul tanítani. például, hogy nem összefüggésekre hívja fel a figyelmet a tanár, hanem az adatokra.
a mai, globális világunkra fölösleges afféle gazdaságföldrajz tanítást építeni, ami a szocializmusban volt. amikor még én voltam ált.sulis, be kellett nyalnunk, hogy pl ajkán szénbányászat, vegyipar és szénerőmű volt, és textilnégyszög egyik sarka.
manapság fölösleges a gazdaságföldrajból ilyet tanítani. lehet, hogy egy mikroeletronikai gyár a köv hónapra bezár és szélnek ereszti a dolgozóit.
ismételten csak fölösleges adatok betaníttatni, hogy hány m3 földgázt termelnek ki Algyő térségében, mert erősen világpiactól függő.
viszont olyan dolgok szóba sem kerülnek, hogy mi az oka a gazdasági migrációnak, mi a következménye a dezurbanizációnak és milyen veszélyeket rejt magában a tőke és a munkaerő szabad áramlása. miért fogja mindig is gyilkolni egymást a pakisztán és india, miért van évtizedek óta brit uralom alatt giblaltár és minek köszönheti bukását az óriási francia gyarmatbirodalom. miért fontos oroszországnak a krím-félsziget és miért volt eleve halott ügy nagy-jugoszlávia mesterséges megalkotása.
azonban, a mai tanítási rendszer nem ad élhető tudást. tudod a kétismeretlenes egyenletet, de fogalmad sincs, mi a kamtos kamat, mi a nettó és bruttó, mi a THM. tudod, hogy kanada éves fakitermelése mekkora, de azt nem, hogy ez mennyiben befolyásolja a globális éghajlatváltozást. tudod, hogy melyik országnak a legnagyobb a kereskedelmi hajó flottája, de azt nem, hogy milyen mértékben szennyezi ez a világóceánt.
a mai fiatalok mesterséges butítása zajlik az oktatásban, és sajnos ez a globalizáció átka. a cél a fogyaszt kinevelése, nem pedig a gondolkodó ember fejlesztése.

van szerencsém ismerni hazánk földrajz oktatását, az biztos, hogy mo-n a képzések egyre jobban specializálódnak. aki ilyen téren akar továbbtanulni, nem biztos, hogy a legközelebbi egyetem fogja kielégíteni a tudásszomját.
miskolc az, amely hozta magával a bányászváros hangulatát és maradiságát. miskolcon a mérnök, fizika, kohászmérnök és ezen oktatások fejlettek. és gyakorlatilag ezt egészítik ki a többi karok/intézetek/szakok. pl a földrajzoktatás erősen természetföldrajzi, a geológia felé hajlik, a társadalomföldrajz oktatása pedig é-mo. hegyvidéki társadalmára és a hajdanvolt gazdaságföldrajzra épít. szegeden pl a meteorológia erős, pécsen a kultúrföldrajz, debrecenben az agrárt szolgálta ki a földrajz, így a táj és természetvédelem, valamint az alföldre épülő földrajz, a területfejlesztés és az alföldi társadalomföldrajz a hangsúlyos. az elte a pedig elég nagy, hogy mindenből jó legyen, de nem a legjobb.

uff én beszéltem

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 17:18 
Szárnybontogató

Persze. :) Nagyon nem irigyellek, még egyszer nem mennék végig ezen a felvételi-procedúrán.

Tényleg? Máshol ilyet nem mondanak? Engem múltkor a titokzokni lepett meg, ötletem sem volt, miről is van szó. :D

Könyvszerkesztőhöz talán magyar szak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 14:36 
Könyvmoly

Ohh, értem. Na, akkor majd utánaérdeklődök ennek. Meg még úgyis nézek más iskolákat.:D Ha könyvszerkesztő akar lenni az ember, ahhoz mit kell tanulni? XD (Csak kíváncsiság...)
Én Miskolcon olyannal nem találkoztam, de az megdöbbentett, mikor megköszöntünk valamit, akkor azt mondták, hogy "ó, kérem", meg ilyenek.:D

Az EU-val és az ENSZ-el történelmi szinten nincs bajom, de gazdasági szinten már... Öhh, nem értek ehhez a témához, az a legnagyobb baj. És a napjainknak ez meghatározó része pedig.><

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 14:29 
Szárnybontogató

Leépítésről hallottam nemrég, meg a gyenge képzésre panaszkodtak. Alapjában Miskolcon kevésbé veszik komolyan a BTK-t, inkább mérnöki, gépész dolgokra fekszenek rá, hiszen ez kapós ezen a környéken. A selmecbányai kohászati iskola utódja, még tartják ezt a vonalat erősen.
De tényleg jobb lenne olyannál érdeklődnöd, aki most jár a miskolci BTK-ra, én csak kívülről látom.

Miskolccal az a baj, hogy már semmi sem meglepő. :D Amikor a buszállomáson egy férfi egy tyúkot kergetett a buszok között - a miskolciaknak már a szemük sem rebbent. És valamit mindig építenek, látszatja persze nincs, de azért építenek. Kellő humorérzékkel kell hozzáállni a városhoz.

Az a baj ezzel a szemtelen gazdasági földrajzzal, hogy még a törinél is előjön - főleg az ENSZ és az EU. A földrajztanárom meg olyan volt, mint egy dementor, egyik szóbelinél sem rettegtem úgy, mint nála. (Aztán találkoztam az egyetemen a professzor asszonyukkal. :D ) Azóta meg mindig olyan aranyos, amikor találkozom vele. Érdekesek ezek a tanárok, hogy órán kívül mennyivel másabbak.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 13:58 
Könyvmoly

Tigi írta:
Ritsu, azt hiszem, Nienna Ewara jár Miskolcra történelem szakra, nála érdemes tapasztalatok után érdeklődni ;)

Na, őt nem ismerem, de majd felkeresem.:D Köszönöm az ajánlást.^^

Masinyka, én voltam párszor Miskolcon, és semmi bajom nem volt vele, bár gondolom, ha huzamosabb ideig maradnék, lehet, hogy ugyanazokat tapasztalnám, mint te.^^ Nem hallasz jót a BTK-ról? Ööö, ezt hogy érted? :D Még most mondd el, mert meg tudom magam gondolni. :D
A földrajzból én is gyűlölöm a gazdasági részt, egyszerűen annyira érthetetlen, hogy hihetetlen.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 13:31 
Szárnybontogató

Ritsu Tonks írta:
Szóval, pont azon gondolkoztam, hogy Miskolcon a BTK-t meg kellene céloznom, azon belül meg a töri szakot, de ha jól olvastam, kell ahhoz földrajz érettségi is... Arra meg nem tudom, hogyan fogok felkészülni. :roll: :D

Miskolcra akart űzni a történelem tanárom, de miután szembesültem vele, milyen egy töri szak, valamint sosem hallok jót a miskolci BTK-ról, még a kevéske kedvem is elment tőle. Persze, nem akarok belepofázni.
Maga Miskolc... Komolyan, ez a város egy másik univerzum - nem jó értelemben. Rég berozsdált az acélváros.

Ó, pedig a földrajz nem olyan gáz! Kivéve a gazdasági földrajz, undorítóan száraz adathalmaz az egész. Bár érettséginél a feladatlapon is elég sok függ, mennyire tolnak ki veled akarva-akaratlanul. A vaktérkép nekünk az egyik Kelet-Európa volt, egységesen szürke az egész, a jelölések érthetetlenek. Nagyon aranyosak tudnak lenni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 02 (csütörtök), 12:29 
Fanficbúvár

A kutyás dologhoz annyi, hogy nem biztonságos olyannak sétáltatni a kutyát, aki nem tudja visszafogni, márpedig ha el tud rántani, akkor nem nagyon tudod megakadályozni, hogy azt csináljon, amit csak tetszik neki. Tudom, hogy normális kutya nem ugrik neki senkinek/semminek az utcán, de jobb biztosra menni, mint megvárni a bajt.

Ritsu, azt hiszem, Nienna Ewara jár Miskolcra történelem szakra, nála érdemes tapasztalatok után érdeklődni ;)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 22:36 
Könyvmoly

Bölcsészettudományi kar.:D És a hiányzást, kérlek szépen, úgy, hogy epegörccsel rengeteget voltam otthon (volt, hogy suliból kellett hazatámolyognom), aztán jött a rengeteg orvoshoz szaladgálás, vizsgálat, újabb doki, újabb vizsgálatok, aztán megfázások, kórházi látogatás, ballagás, és megint kórház.:) Mikor megláttam a hiányzásaim számát, rendesen meglepődtem, pedig számítottam rá, hogy magas lesz.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 21:37 
Tollforgató

Mi az a BTK? :oops: Azt hogy csináltad? :shock:
Már ha felkelek, de szüleim gondoskodnak arról, hogy ébren legyek. :D Én sem tudok 1-nél hamarabb elaludni, s én is 10-kor kelek. (de előtte még egyszer 8-kor, meg 6-kor, meg 4-kor...)
Sálat igen, de pulcsit máshogy kell csinálni, anyukám azt mondta, hogy fogyasztani meg szaporítani kell a szálakat...( :-? )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 21:06 
Könyvmoly

Gigi, én is pont ezért akarok majd nekiülni tanulgatni egy kicsit. Nekem is a következő lesz az utolsó évem, és mivel maradok itthon, így hajtanom kell. Mondjuk tegnap kikaptam a bizonyítványom, és meglepően jól sikerült, ahhoz képet, hogy 226 órát hiányoztam az évben. :shock: Szóval, pont azon gondolkoztam, hogy Miskolcon a BTK-t meg kellene céloznom, azon belül meg a töri szakot, de ha jól olvastam, kell ahhoz földrajz érettségi is... Arra meg nem tudom, hogyan fogok felkészülni. :roll: :D

Őszike, ügyes vagy, de engem tuti elrántana, amilyen "súlyos" ember vagyok.:D Reggel hatkor kelni? Édes Merlin... Én már megszoktam, hogy amióta szünet van, 1-kor fekszem,és 10 előtt kelek. :haha: Tudsz kötni? De jó! *-*

A baráti köröm nekem sem olyan széles. Gyerekkori legjobb haverommal szoktunk néha marhulni, meg van egy barátnőm, szintén az óvodából, és már annyiszor megbeszéltük, hogy jó lenne összefutni, viszont a végén sosem lett belőle semmi. Úgy vagyok vele, hogy én voltam kettőnk közül az, aki kereste a másikat, így ha hiányzom neki, felkereshet.:D Nem lakom azért olyan messze tőle. Meg mostanában unokatesómmal szoktunk ide-oda eljárkálni, de amúgy nem nagyon teszem ki a lábam itthonról.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 20:27 
Tollforgató

Ritsu, este voltam nővéremmel kutyát sétáltatni, hogy szokjak hozzá, és nem rántott el! Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy fogok felkelni reggel 6-kor, elkészülni, elindulni, és nem elveszteni a kutyát... :D
Én meg holnaptól kötögetek egy kicsit, bár nem tudom, mihez kezdek majd a pulcsival (lepasszolom valakinek xD), de addig is csinálok valamit, és nem unatkozom. :)
1wolfgirl1 írta:
de a baráti köröm nem olyan bő, hogy valakit elrángassak mindennap

Nekem sem az, és engem a szünet elején próbáltak elrángatni kutyát sétáltatni, de mikor barátnőm felhívott és megkérdezte, jövök-e, azt mondtam, hogy nincs kedvem, és éppen horrort nézek. Azóta nem beszéltem egyik osztálytársammal sem. xD

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 14:56 
Fanficbúvár

Őszintén szólva nekem ezen a nyáron valahogy nehéz is pihenni. Oké, most nanózok, de még végtelen mennyiségű bioszjegyzetet kellene írnom, a kémiás számításokba meg még bele se néztem, pedig nagyon kellene, ha nem akarom, hogy még a hetven százalékom se legyen meg. Meg különben is nehéz ülni, és a nyári boldogságon meg a szalagavatón merengeni, amikor a jövőéven múlik az életem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 14:26 
Könyvmoly

Katja, Rockmaraton? :shock: Én is menni akarok egyre! >< :D Ha minden jó menne, még Szerencsre is el tudnék nézni Csoki fesztre, ahol meg a Tankcsapda lesz.^.^
Elyes, én sajna lemaradtam a jelentkezésről a Meri táborba, és lehet, nem is lett volna pénzem elmenni. Pedig biztos nagyon jó lehet.:D
Őszike, a kutyák engem is elrántanak, ráadásul van egy közvetlen szomszédunk, akinek négy labradorja van... Olyankor nem merek leülni a teraszon, mert rögtön a nyakamba ülnek. :yes: A lakásban ülés nekem is tervem; animézés, manga olvasás, könyv olvasás, fanfic olvasás, bétázgatás, stb.:D És mamáékat nekem is meg kellene látogatni.:D Plusz még az önkéntes nyavalyát is csinálni kell, különben nem kapom meg az érettségi papírjaimat jövőre. :roll:

szerk.: plusz kicsit tanulgatni is akartam, mert jövőre nem ártana egy kínai és egy német nyelvvizsga. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 14:07 
Fanficbúvár

Őszike írta:
Elyes, én is azt terveztem, hogy egész nyáron ülök a hűvös lakásban és olvasok, vagy netezek. :D Utána meg megyek nagymamámhoz. :)

Hasonló terveket szövögettem idáig: egyrészt, a szüleim nem engednek el szívesen diákmunkára, másrészt pedig nagyon kifárasztott az elmúlt tanév, aztán még mindig azt heverem ki. :roll: Persze, azért se rajonganak, hogy egész nap itthon ülök, de a baráti köröm nem olyan bő, hogy valakit elrángassak mindennap, plusz nem is nagyon tudnánk mit csinálni, inkább bepótolom a sorozatbeli lemaradásaimat meg írogatok.

Azonban az se volt jó, amikor előző nyáron túlhajszoltam magam: júniusban még bejártam dolgozatokat írni, aztán július elejétől kezdődött a KRESZ tanfolyam, aminek pont úgy lett a vége, hogy indultunk nyaralásra, aztán letudtam az ötven óra önkéntes szolgálatot, ami kitartott augusztus közepéig kb, s mellette még volt a KRESZ vizsga, s utána kezdődhetett az elsősegély okítás, valamint a vezetés. Augusztusból az utolsó két hét maradt csak úgy szusszanásra, s nem is kell mondanom, dögfáradtan estem be a tizenegyedik évfolyamba. ._.

A kettő közötti arany középutat még nem leltem meg. :D

A sikerhez vezető út – karbantartás miatt – zárva.
Az élet előttem áll, és nem látok tőle semmit.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 13:03 
Billentyűzetgyilkos

Őszike írta:
Elyes, én is azt terveztem, hogy egész nyáron ülök a hűvös lakásban és olvasok, vagy netezek. :D Utána meg megyek nagymamámhoz. :)

Legszívesebben én is azt csinálnám, de már sokadik éve dolgozom 8 órában (plusz tavaly ősztől bejött az egyetem is a képbe), úgyhogy nagyon nem lesz lazsálás a nyáron sem nekem. Egy rövid nyaralás fért bele így is az időmbe, meg a Meri Tábor, aztán azzal ki is fújt a dolog, de azért remélem, hogy egy-egy hétfőre vagy péntekre el tudok majd jönni szabira, hogy legalább legyen pár hosszú hétvégém, amikor tudok lazítani :) Én nyárra a Nanót terveztem be, amint elkészültem a Potter Kihívásra íródó sztorimmal, szeretném elkezdeni az első saját szereplős regényemet ;;)
Nagyimhoz meg illene már nekem is ellátogatnom, átlag hetente benézek hozzá egy-egy délutánra, de most két hét kimaradt, mert egyszerűen nem volt időm átmenni hozzá (röpke egy óra az út hozzá, pedig mindketten Budapesten belül lakunk XD). Nem szereti, amikor este egyedül utazgatok, úgyhogy általában hét után már nem megyek át hozzá, de mivel alapból ötig dolgozom, és akkor utána otthon még mosás-főzés-takarítás-bevásárlás satöbbi, elég nehéz dolgom van. A hétvégéim meg mindig be vannak táblázva, úgyhogy akkor meg végképp nincs időm semmire... Barátoméknak van egy telkük vidéken, azt újítjuk fel (még mindig... :roll: eskü, sosem fogunk elkészülni vele), múlt szombaton pl. tíztől este hétig tetőt építettünk hármasban egy haver segítségével :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 12:31 
Fanficbúvár

Őszike írta:
Magamat nem sajnálom, de a szemüvegemet igen.

Ezt teljes mértékben átérzem! Teljesen vak lennék a szemüvegem nélkül, mindig van nálam egy csere, ha megyek valahová, bár nem szeretném, ha történne vele valami. Iszonyatos ára van a szemüvegeknek. :shock:

És a magyar vizslák a legcukibbak!!! :xx:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 12:17 
Tollforgató

Egy hétre átveszem a nővérem nyári melóját, mivel ő Németországban lesz. (reggel este sétáltatnom kell egy nagy magyar vizslát. :D ) Szüleim mondták, hogy legyek nagyon figyelmes (nem fog menni! xD :oops: ), mert ha nem vigyázok, akkor a pórázzal elhúz engem 2-3 méterrel messzebbre. :D
Magamat nem sajnálom, de a szemüvegemet igen.
Ritsu, az tök jól hangzik!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 12:12 
Fanficbúvár

Hegyalján még nem voltam. RockMaraton egy hét kipipálva. :) Illetve RockPart. De Maraton most Pécsről átköltözik Dunaújvárosba, ha jól tudom. Ott is mindig van Rómeó vérzik és Pokolgép, ha azt szeretnéd. :D Bár azért fizetni kellene. :P

Mivel most már főállásban, az egész életemet kiteszi a munka, ezért a nyári munka nekem szürke hétköznap. :D De anno, amikor diák voltam a Balaton partján voltunk egy évben szállodában takarítani. Aztán következő évben meg gyümölcs szüretekre vittek minket. :P Életemben nem zabáltam össze annyi epret meg barackot. =P~

Értékelem azokat az embereket, aki bevállalják a nyári munkát. :taps:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 11:32 
Billentyűzetgyilkos

Ez tök jól hangzik Ritsu! :) Nekem barátom az EFOTT-on fog dolgozni, elvileg végig ott is lesznek, nem csak egy-két napra mennek le. Úgy volt, hogy megyek vele, és amikor már nem melózik, bulizhatunk, de miután megnéztem a fellépőket, inkább lemondtam róla XD Egyik se hozott lázba annyira, hogy huszonezret kifizessek érte, jobban csábít az üres lakás, ami azért sokat elmond sztem, és inkább még lelkesebben várom a Meri Tábort :mrgreen:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 10:22 
Könyvmoly

Nos, lehet menni melózni a fesztiválra bérletért. Hirdették, én meg gondoltam, miért ne? Aztán az, aki ezt hirdette, mondta e-mailben, hogy majd jelentkezik a részletekkel. Unokatesómmal együtt mennénk információsnak. És elvileg lehet olyat, hogy ha te az egyik koncertre be akarsz menni, akkor úgy osztanak be munkára.:D Most meg is kukkoltam, ott lesz a Rómeó Vérzik, meg a Pokolgép. *-*
Szóval ingyen ott lehetek, cserébe melózok. Ez lesz életem első Hegyaljája.:D Már régóta el akartam menni.^_^ Két-három éve még a Scooter is ott volt.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 10:16 
Fanfic-faló

Ritsu Tonks írta:
Woops, bocsánat.>< Akkor témát váltok: valaki fog menni diák- vagy teljes idős munkára a nyáron? :) Én lehet, ott leszek a Hegyalján, mint útbaigazító.:D

Úúúú, ez érdekes, mesélj :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 10:11 
Könyvmoly

Woops, bocsánat.>< Akkor témát váltok: valaki fog menni diák- vagy teljes idős munkára a nyáron? :) Én lehet, ott leszek a Hegyalján, mint útbaigazító.:D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 10:07 
Ó-nagy-admin "backstage"

Lányok, kezd elkanyarodni a beszélgetés a politika irányába... A politikai témákat pedig ha egy mód van rá, ne a Merengőn/fórumon tárgyaljuk ki. :) Köszönjük! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 július 01 (szerda), 9:18 
Könyvmoly

Gigi685 írta:
Rossz, hogy a magyarságot összemossák az elutasítással.

Igen, ez nekem sem tetszik. Főleg, hogy utána meg jön a sok "nagymagyar", hogy a népünk milyen jó, meg sajnálatra méltó, stb. :roll: (Elnézést, ezzel senkit sem szeretnék megbántani, vagy ilyesmi.^^)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 június 30 (kedd), 23:01 
Fanficbúvár

Szerintem ezeket kár ilyen komolyan venni. Ha csak a nagyon trú emberek mennének bele, az összes ilyen közösségi kezdeményezés alapjaiban elhalna. Lehet, hogy az ice bucket résztvevői közül nem adakozott mindenki, de ismeretet terjesztettek, eljuttatták az infót máshoz, aki lehet, hogy pont azon felháborodva, hogy mennyien nem teszik, adakozott, amikor azelőtt nem is ismerte a betegséget sem. Az ilyen kezdeményezések igenis arra apellálnak, hogy divat lesz belőle, szállóige, világszerte ismert dolog, mert a közösség tagjai juttatják el az információt egymáshoz. Kétlem, hogy nem számítottak volna rá, hogy pár gyerek heccet csinál belőle, sőt, szerintem ez is volt a cél. A nagyvilág hetekig az ALS-ről beszélt, amiről olyan ember, akinek a szakmájába vagy a magánéletébe nem vágott, nem is ismert, ez nem tök jó dolog?

A trikolór használata engem is bánt, de sajnos szólásszabadság van. Rossz, hogy a magyarságot összemossák az elutasítással. Lehet mindent köré magyarázni, de ez a nyilvánvaló üzenet, ezt nem lehet vitatni. Ahogyan az se normális, aki horogkeresztet rak ki. És hacsak még életében nem hallott a második világháborúról, bizony igenis provokációnak vehetjük. Szólásszabadság van, de azért érdemes értelmesen használni.

A folyton magamról beszélés pedig... Szerintem én sokat beszélek magamról, meg amúgy se vagyok az az ember, aki titkokat emel maga köré, tehát a legtöbb dolgomról a legtöbb barátom tud. De én is meghallgatok másokat, és próbálok érdeklődni aziránt, amit mondanak.
Amúgy, egy nagyon aranyos barátnőm tavaly nyáron, amíg a Balatonon volt és dolgozott, minden este felhívott, hogy sztorizzak neki, mert azon mindig halálra röhögi magát, és arra szüksége van. Kérdezgettem mindig, hogy hogy van meg ilyesmik, de mondta, hogy ő tényleg arra kíváncsi, ahogyan mesélek, mert vicces, meg mondogatja most is mindig, hogy legyek humorista. Még ő köszönte meg, egyszerre volt tök jó érzés és kellemetlen. :D Meg volt egy para osztálytársnőm, aki ugyanúgy ezt kérte, csak nem is voltunk barátok, meg egy fokkal követelőzőbb volt, az mondjuk a dolog ijesztő változata. Mármint, hogy odajött hozzám, hogy meséljek, mert szeret hallgatni. :shock:
Alapjáratban szeretek magamról beszélni, de egy idő után már inkább rosszul esik, és olyankor pont jó, ha egy másik közbeszúr egy olyan dolgot, ami az ő életére vonatkozik. A világ se mindig az én érzéseimről szól, bármennyire is rossz érzés néha rájönni. Néha nagy istencsászárnak érzem magam, amikor beszélek valamiről, és a többiek röhögnek rajta, de amúgy se tudok folyton a beszélgetés lelke lenni, és mindig nagyon belemegyek a monologizálásba, amit igyekszem visszafejleszteni. Meg hát lehet, hogy nem is vagyok olyan vicces, mint ahogyan azt két ember gondolja.

Azt gondolom a facebookos dolgokról amúgy, hogy amellett, hogy sokat használom, engem kevés dolog idegesít rajta. Bármikor írhatok az ismerőseimnek, cikkeket, híreket, videókat ajánl, és igazából néha a vadidegenek önsajnálata tök vicces tud lenni. Ha meg azt látod, hogy komoly a dolog, a segítségére tudsz lenni. Az sokkal zavaróbb, amikor az ismerőseim élőben produkálják magukat, mert akkor nem tudod lejjebb görgetni őket. Belemásznak a képedbe, és nem engednek el, és teljes joggal teszik. Hogy ki milyen apró rezdülését rakja ki a lelkének a Facebook oldalára, az a szíve joga. Szólásszabadság, ugye. És egy fél másodperc, amíg átugrom.
De amúgy, hogy egy ideillő példával éljek; a Facebook olyan, mint a Teszlek Süveg. Nem hinnéd, de igazából hallgat rád. És dönthetsz arról, hogy kit és mit akarsz látni, és mit nem.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2015 június 30 (kedd), 21:48 
Fanficbúvár

pont erre céloztam. az ice bucket challange alapvető ötlete normális dolog volt, a hírességek nem vagy, hanem és kötőszót használtak. aztán populáris lett és átment kivagyiságba és heccelésbe.
ilyen lesz (lett?) ez a szivárványos logó. rengeteg fiatal teszi ki, akinek lövése sincs az egészről, hogy mi ez, csak "én hű de liberális és szabadszellemű vagyok, meg demokrácia forevör,", a másik oldal erre meg: "az tuti b*zi, aki kiteszi."
sajnos ide fajul az összes közösségi kezdeményezés. de, ne ugorjunk nemzetközi szintre: itt a postold a kedvenc versed c. kezdeményezés. ha nem postoltál, kulturálatlan nímand vagy. ha meg igen... sajnos, lesújtóbb volt az eredmény. életemben ennyi anyám tyúkját/nap nem láttam még. (na igen, madarat tolláról, embert facebookos ismerőseiről...)
alapjában, így tud a közösségi "média" viccet csinálni komoly dolgokból.

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 4232 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 85  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra