|
| Ó-nagy-admin "on stage" |
 |
Csatlakozott: 2007 augusztus 12 (vasárnap), 17:58 Hozzászólások: 3363 Tartózkodási hely: kb. é.sz. 47° k.h. 16°31'
|
OUAT 5x11Jól indult. Tetszett, hogy szinte végig éjszaka volt. Az "elragad mindenkit az alvilág" fenyegetést ugyan nem lehetett komolyan venni, az elmúlt évadok hasonló részeinek sémáját ismerve, az már inkább elgondolkoztatott, lehetséges-e, hogy Emma tényleg feláldozza magát, és majd őt mennek megmenteni az alvilágba. (Nem nézek promókat, és nem olvasok spoilereket, szóval nem tudom, mennyit lehetett előzetesen tudni az alvilági szál hogyanjairól és miértjeiről.) Mindenesetre az egymástól és a világtól búcsúzós jelenetek így is rendben voltak, ami kellett aranyos volt, ami kellett megható. Rumple és Belle esetében pl. (Meg is lepett, na de aztán jött a vége... )Hook múltbéli szála... illik a mintába pocsék szülő-gyerek viszony, elhagyó apa/anya fronton. Sokadik verzió ugyanarra a témára. Leginkább az érdekel: hol lehet kis-Liam? És ki lehet kis-Liam? Hook jelenbeli szála: túl hirtelen volt az a váltás a totális Dark One-ságba ahhoz, hogy komoly legyen, ne csak túlzásba vitt sértődöttség. Ilyen szempontból nem meglepő az újabb pálfordulása. A Dark One-ok eltüntetése és Hook meg Emma visszaváltozása jól mutatott. Az nem tiszta még mindig, mi a nyavalyát akart Merlin Nimuéval? Miben segíthetett volna ő? A Rumple-tól kizsarolt segítség: odafele oké, de az fel se merül, hogy a drágajó Dark One majd megakadályozza a visszaútjukat? Sajnáltam, hogy Arthurék a végére ennyire parkolópályára kerültek, holott jó sok lezáratlan kérdés maradt velük kapcsolatban. De talán majd a következő etapban sor kerül arra is.Na és akkor Rumple.  (Aki szereti, talán inkább ne olvassa el, de muszáj volt leírnom, mert...  ) Sajnálom, de ezen a ponton a karakter egyszerűen egy vicc. És annak se jófajta. Korábban is akadtak hirtelen, 180°-os fordulatok a jellem"fejlődésében", némelyiket utólag, ebben az évadban próbálták magyarázni, de úgy tűnt, végre nála is haladunk valahova. (Mint Reginánál pl., akinek szintén megvolt a maga szélkakas időszaka - persze Rumple-nak meg úgy tűnik, csak az van.) Aztán törölték az egészet egy huszárvágással, és ott tartunk megint, ahol fél évaddal ezelőtt, ahol mindig is, csak épp a Dark One darkone-abb, mint eddig. Hát brávó. Végigvonultak nemcsak a részen, az évadon is a "nézz a lelked mélyére" és "döntsd el, ki akarsz lenni" motívumok, de ott volt mellettük a "meg tudsz változni" is. És ehhez kapcsolódva Rumple-nek nemcsak tiszta lapot adtak, hanem Emma kimondottan hőst akart csinálni belőle. Működött is, megvédte Belle-t, legyőzte Hookot. Végül úgy döntött, hogy ő mégis inkább a sötétséget választja. Ami nekem egyébként oké. Sose kedveltem a karaktert, most épp elkezdett volna érdekelni a sorsa, de a történtek fényében akkor vissza az alapállapothoz, nem gond. A gond ott van, hogy egy ponton megbicsaklik ez az egész. Rumple - gondolom én - ugyanazt az ábrázolást kapja majd, mint eddig is Dark One-ként. Márpedig az eddigi évadokban igyekeztek esendő figuraként bemutatni, aki hataloméhes - és túl önző és gyáva ahhoz, hogy bárkiért vagy bármiért lemondjon róla, pedig éppen a benne élő sötét mágia készteti arra, hogy manipuláljon másokat és ártson nekik -, de azért a szíve mélyén még ott a jó, és hát szereti Belle-t... Aha. Szerintem ez már két-három nagy "megváltozom"-fogadalommal ezelőtt is sántított, de üsse kő. Most viszont? Ez már nem az a karakter, aki jót akart, de rossz utat választott hozzá, aztán mert gyenge volt, bele is bukott - egyre mélyebbre az évszázadok alatt. Ez már egy olyan ember, aki eleve, tudatosan a rosszat választja. Semmilyen szempontból se lehet ráfogni, hogy másokért tenné, csakis a saját érdekében. Minden esélyt megkapott, de elhajította, ugyanakkor az előzményekből kiindulva mégse merik majd felvállalni azt, hogy kész, Rumple akkor tényleg negatív figura, hanem megy tovább a régi huzavona. A cél egy árnyalt, összetett figura lenne, csak valahogy... a pozitív összetevőit ennek a személyiségnek nem hiszem el, és így nem árnyalt lesz az eredmény, hanem zavaros. Mert mégis milyen szerelem az olyan, ahol az egyik fél folyamatosan becsapja és megtéveszti a másikat? Vagy milyen szeretet az olyan, ami semmibe vesz minden bizalmat, minden áldozatot (Nealtől, Belle-től)? Hamis, gyenge, önző. És akkor nézőként drukkolnom kellene a RumBelle párosnak?  Értem, hogy Carlyle jó Dark One volt, de visszatáncolás helyett inkább merni kéne kipróbálni vele valami újat, többre mint egy fél évad. (Vagy legalább kettéválasztva hagyni a figurát, ami biztonsági játék ugyan, de végre valami valódi változás.)