Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2021 szeptember 28 (kedd), 8:44

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]




Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Fórumszabályzat és GYIK
HozzászólásElküldve: 2010 november 14 (vasárnap), 17:24 
Offline
A Legnagyobb Fandomvadász
Avatar

Csatlakozott: 2007 augusztus 12 (vasárnap), 21:09
Hozzászólások: 1994
Tartózkodási hely: GSZ miskolci ablakpárkánya
Íme egy régóta esedékes fórumszabályzat :) Ezzel szeretnénk mindenkinek megkönnyíteni az eligazodást a fórumon, és egy kicsit a Merin is. :) Kérek mindenkit, hogy ezentúl igyekezzen ehhez igazodni.

I. Az alapok:

1. Az avatarkép megengedett mérete 120x120 pixel. Továbbá nem tartalmazhat 18-as tartalmat és durva nyelvezetet.
2. Az aláíráskép megengedett mérete 500x150 pixel. Ez, csakúgy, mint az avatar, nem bírhat 18-as tartalommal, nem lehet benne káromkodás. Az aláírás szövegét igyekezzetek rövidre fogni, mert bár 555 karaktert lehet beírni, szólni fogunk érte (vagy töröljük), ha a tördelése miatt magasabb, mint egy kép. Valamint ne halmozzátok őket, ha képet tesztek ki, akkor gondoljatok arra is, hogy már kevesebb szöveg fér ki alá. Technikai segítség: az aláírásba képet úgy lehet beilleszteni a gépedről, hogy feltöltöd egy tárhelyre (pl.: photobucket, képfeltöltés, stb.), onnan kimásolod a kép direkt linkjét, azt pedig beilleszted a kis szövegdobozba a profilodban, szóköz nélkül ezen kódok közé: [img][/ img].
3. A fórumon kerüljétek a 18-as témákat. Ebbe beletartozik az is, hogy ki mennyi, milyen alkoholt fogyasztott, és hogyan rúgott be a tegnapi buliban. Az oldal korhatár nélküli, ezt tartsátok tiszteletben. Az ilyen jellegű tartalmak törlésre kerülnek, a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyó felhasználók pedig bannolásra (azaz kitiltásra).
4. A káromkodásokat lehetőség szerint mellőzzétek, de ha egy-egy becsúszik, akkor azt kéretik kifehéríteni vagy csillagozni.
5. Mivel az egyszerű felhasználók nem nyithatnak topikot a fórumon (aminek az az oka, hogy a robotok folyton telenyomták reklámokkal), ebben a topikban tudsz kérni.
6. A fórumon lehetőség van idézni egy másik felhasználó hozzászólását, viszont ne piramisozzatok, egyszerre maximum kettőt idézzetek vissza. (Sőt, az is bőven elég, ha csak a szöveg bizonyos részét idézed vissza, amire reagálni kívánsz.)
7. Egy másik lehetőség, hogyha az adott topikba te írtad az utolsó hozzászólást, akkor azt lehet szerkeszteni. Ezt minden esetben alkalmazzátok (kivételt csak az képez, ha előző nap írtad azt az utolsót), nem kell telefloodolni a topikot.
8. Az off: azt jelenti, hogy egy topikban, nem a témának megfelelő hozzászólásokat írsz. (Pl.: nem a Harry Potter szereplőinek topikjában kell megbeszélni, hogy mi történt aznap a suliban.) Léteznek az ún. offtopikok, ott lehet nyugodtan ismerkedni. Ezért érdemes elolvasni, mi is az adott topik funkciója, milyen témában vár hozzászólást. Az offok ugyanis automatikus törlésre kerülnek.
Mellesleg: az off minden esetben off. A moderátor meg rendkívül értelmes lény, tehát írhatod mellékesen, apró betűvel, fehérrel, sárgával, hupililával, az attól még ott van, észre fogja venni és rád fog szólni, az off rész pedig törlődik.
9. A profilod sok mindenre jó. Azon felül, hogy itt tudod megváltoztatni az e-mail címed, jelszavad, itt tudsz aláírást, avatart beállítani, és a megfelelő időzónát kikeresni óraátállítás esetén. Viszont a sablont NE ÁLLÍTGASD!, mert nem fogsz tudni belépni a fórumra legközelebb.

II. Tájékozódás:

1. A fórumon gyakorlatilag minden témának van saját topikja. Ez nem véletlen, sokban segíti a tájékozódást.
2. Mielőtt kérdeznél, vagy nekiesnél egy adminnak/moderátornak, először nézz szét egy kicsit, olvass vissza, mert könnyen megeshet, hogy kérdésedre a válasz épp kettővel korábbi hozzászólásban érkezett.
3. Mivel a fórum magyar nyelvű, ez is könnyíti a tájékozódást, tehát csak egy kis értő olvasásra lesz szükség, semmi többre.
4. Ezzel a sok kijelentéssel arra szándékoztam célozni, hogy mielőtt találomra kiválasztasz egy topikot, mert két percnél tovább tartott volna megtalálni a megfelelőt a hozzászólásod témájához, állj meg egy kicsit, majd próbáld meg értelmezni a szavakat. Hidd el, meglesz egy fél percen belül a jó hely.
5. Minden esetben olvass vissza! Előfordulhat, hogy az adott problémát már pár nappal ezelőtt megtárgyalták, feleslegesen ne gyarapítsd a hozzászólásszámot (ami nem egy verseny).
6. Ehhez kapcsolódik még, hogy egy kérdést, hirdetést, akármit nem kell több helyre beírni, egy hely bőven elegendő, észre fogjuk venni, ha egy kicsit türelmes vagy. Ráadásul törölni is fogjuk a nem megfelelő helyekről.
7. Még fel szeretném hívni arra a figyelmet, ami sokszor problémát okoz: van egy topik a HP-nek, mint könyvnek Az Alap címen és egy másik a filmeknek, Harry Potter filmek címen. A könyv részen ne kezdjetek a filmről beszélni és fordítva.

III. A ficblogokról:

1. A ficblog az a különleges hely a fórumon, ahol az egyszerű mezei felhasználó is tud új témát nyitni. És gondolom egyértelmű, hogy ezt az író nyitja a történeteinek.
2. Itt kérdezhettek a történet(ek)ről, mikorra várható a következő fejezet, hogyan halad, elmondhatjátok a véleményeteket a műről, beszélgethettek róla, találgathattok, imádhatjátok a szereplőket, az író pedig válaszol, mutathat egy kis előzetest, stb. Azonban, hogy hogyan telt az író (esetleg az olvasó) napja az iskolában már nem tartozik erre a topikra, az ilyen jellegű dolgokat egy offtopicban vitassátok meg. Van belőlük elég, könnyen lehet egyet választani.
3. A ficblogban az első hozzászólás szerkesztésével lezárhatod a szavazást, indíthatsz egy újat, és módosíthatsz rajta. Ha törölni szeretnéd, kérj meg erre egy admint vagy moderátort.

IV. Egy kis etikett:

1. Ha valami körül vita alakul ki, és eltér a véleményed a többiekétől, akkor nem anyázni kell, meg elküldeni az illetőt egy melegebb éghajlatra, hanem kulturáltan, nem sértően elmagyarázni az álláspontodat. Ám még ekkor is előfordulhat, hogy nem tudtad meggyőzni a másikat, ilyenkor nem megsértődni kell, meg megint anyázni, hanem elfogadni, hogy nem mindenki úgy látja a világot, ahogy te.
2. A hangnemre se árt odafigyelni, amikor a másikkal beszélsz, az apróbb beszólások, kisebb megjegyzések és kiközösítések nem túl elegánsak, ahogy az sem, hogy a hozzászólásod tele van csillagokkal vagy fehérítéssel a káromkodás miatt. Ráadásul olyan nincs, hogy egy topikba ki írhat és ki nem. Ha olyan beszélgetést akarsz folytatni, amibe ne szóljon bele más, akkor használjatok msn-t.
3. Nem biztos, hogy az XY/YZ/ZT a világ legjobb fanfictionje, ha te így gondolod, az szíved ügye, de másnak attól lehet különböző véleménye.
4. A magyar helyesírás nem viccből van. Lehet, hogy az adminok a fórumon nem küldenek el, ha nem tudsz rendesen írni, de figyelj oda ilyen dolgokra, főleg azért, hogy mások is megértsék, hogy mit akarsz mondani. Ehhez, természetesen, az írásjelek megfelelő alkalmazása is szükséges. Az előnézet funkció sem véletlenül van a hozzászólás írásakor, szabad, sőt hasznos is alkalmazni. Nem lesz abból nagy baj, ha fél pillanattal később kerül ki a mondandód, ellenben észreveheted, ha benne maradt egy-egy kósza kód, vagy félrecsúszott az idézés.
5. Az, hogy a hozzászólásod tele van idegen szavakkal, még nem jelenti azt, hogy művelt vagy. Ha mégis, nem biztos, hogy a másik ember a te szinteden van, és ha ráadásul hülyeségeket írsz, az később neked ciki.
6. Figyelj oda a másikra, megeshet, hogy ő is érző emberi lény, ne legyél bunkó, ne ócsárolj semmit.
7. Mások sértegetését vegyétek komolyan. Azaz, hogy egyáltalán ne tegyétek. Összetűzések minden társaságban előfordulnak, de az emberi hangnemet mindig tartsátok meg, úgy beszéljetek a másikkal, ahogy ezt tőle elvárjátok. A moderátorok folyamatosan felügyelik a fórumot, és az eldurvult esetekben büntetésekre lehet számítani.
8. Ha valamit nem értesz, kérdezz, teljesen nyugodtan, ezért vagyunk. Az admin/moderátor nem harap, ha kérsz tőle valamit. Ha követelsz, akkor már igen. Ellenben ha már mond valamit, arra figyelj is. A moderátor nem dísznek van, és bár nem tud bannolni, az admin már igen. A moderátorok és adminok pedig szoktak egymással kommunikálni.
9. Ha kérdésed van, nem árt pontosan megfogalmazni, mi is a gond. Először is, hogy a fórumról vagy a fanficrészlegről van szó. Az sem árt, ha leírod a neved, pláne, ha nem ugyanaz, mint a fórumon a nicked. A kérdéses történet címe is sokat segít, ha már segítséget kérsz, próbáld meg megkönnyíteni annak is a dolgát, aki segíteni szeretne. Például ha kritikát szeretnél töröltetni, pontos linket adj a kritikákhoz és ne a történethez. Csak egy kis figyelmesség, a másiknak mégis könnyebbség.
10. Van, hogy a kérdésedre nem kapsz egyből választ, mert például nincs közelben illetékes, a válaszon az admingárdának még tűnődnie kell. Ilyenkor az az íratlan szabály lép érvénybe, hogy nem kezdesz el megsértődni, és mindenkit melegebb éghajlatra küldeni, hanem türelmesen vársz, jönni fog a válasz.
11. Ha a kérdésedre válasz mégiscsak érkezett, azt illik megköszönni.
12. Meg kell még említeni a hangulatjelek használatát. A hangulatjelek arra vannak, hogyha írsz valamit, az tükrözze, hogy épp hogyan érzel, érthetőbb legyen kicsit a mondanivalód, viszont nem kell átesni a ló másik oldalára egyszerre 4-5 hangulatjel bőven elég, sőt. Nem csak azért, mert teljesen felesleges, és csak a helyet foglalja, hanem az arra járó felhasználó/mod/admin szeme irtó gyorsan kiég.
13. Ha írsz egy hozzászólást, akkor a közlendődben igyekezz megtalálni az arany középutat. A pár szavas beírások, mint például "Sziasztok." vagy "Igen, jó lesz.", esetleg egy pár hangulatjel nem igazán információ értékű. Csak a helyet foglalja és az emberek nem tudnak vele mit kezdeni. Ez viszont még nem jelenti azt, hogy át kell esni a ló másik oldalára és egyetlen hozzászólásban leírni mindent, ami az adott pillanatban történik. Köszönj a többieknek, kérdezz felőlük, ha visszaolvasgatsz egy kicsit, tudsz reagálni korábban elhangzottakra, stb.

Továbbá a fentieken kívül minden tilos, ami törvénybeütköző.

Akinek nem tetszenek a szabályok, azok nyugodtan kereshetnek egy másik oldalt, fórumot, de itt így kell viselkedni, tartsátok magatokat ehhez. Ha valaki mégis képtelen betartani ezeket, a moderátor legfeljebb háromszor fog rászólni. Ezek után jön a figyelmeztetés nélküli hozzászólás-törlés, és, ha a helyzet nem javul, akkor egy admin természetfeletti gyorsasággal fogja bannolni az illetőt.

Gyakran Ismételt Kérdések:

1. - Már két napja beküldtem a történetem/új fejezetet, de még nem kaptam elutasító vagy elfogadó mailt.
Válasz: Az adminok is emberi lények, sajnos nekik is vannak mindennapi teendőik, mint az iskola vagy a munka. A moderálás elég gyorsan halad, légy egy kicsit türelmesebb, nemsokára jön valaki, és megnézi a történetet.
2. – Beküldtem a történetem új fejezetét, és látszik az új feltöltéseknél, de e-mailt még nem kaptam, és ha megnézem a történet kezdőlapjánál, ott sem látszik.
Válasz: Ez azért van, mert, ha egy fent lévő történet új fejezetét töltöd fel, akkor az egyből láthatóvá válik a főoldalon, de ettől még nem lett lemoderálva. Ezzel nem lehet mit tenni, ismét csak türelmesen kell várni. Levelet minden esetben mindenki kap, elfogadás és elutasítás esetén is.
3. - A történetet/fejezetet még nem engedélyezték, de már elolvasták egy páran/ üres vagy csak egy vesszőt, gondolatjelet tartalmazó kritikák érkeztek rá.
Válasz: Ez a script hibája, sokan nem bírják megvárni az engedélyezést, feltörik a fejezetet, és olykor ilyen csaló kritikákat hagynak. Kellemetlen és bosszantó dolog, de nem lehet vele mit kezdeni. Ezeket a kritikákat itt lehet töröltetni. Ilyenkor figyeljetek arra, hogy a kritikák linkjét adjátok meg, és ne a szerzőét, ne a történetét, pláne ne azt, ahol a szerző válaszol a kritikáira.
4. - Válaszolni akartam az egyik kritikámra, de amikor a gombra kattintottam ezt az üzenetet írta ki: _NOTYOURSTORY.
Válasz: Ez úgy történt, hogy az illető csaló kritikát írt a fejezetedre, ami később elutasításra került, ezért nem tudsz rá válaszolni, a rendszer nem tudja értelmezni.
5. - Ezt az üzenetet írja ki a fórum, most mit csináljak?: phpBB : Critical Error
Could not open template2 template config file
DEBUG MODE
Line : 390
File : functions.php
Válasz: Mit ne csináltál volna a helyes kérdés. Átállítottad a profilodban a sablont, hiába írtuk le tucatnyiszor, hogy a profilban NE ÁLLÍTGASSÁTOK át a sablont. Írj egy e-mailt egy adminnak, ezt csak ők tudják visszaállítani.
6. - Hogyan válik valaki adminná?
Válasz: Jelentkezni eddig egyetlen egyszer lehetett, mikor egyszerre volt szükségünk 3-4 adminra, és adminpályázatot hirdettünk.
Egyébként az új adminokat általában az éppen aktuális admincsapat választja ki.
Összegyűjtjük, kik azok, akik szóba jöhetnek több szempont alapján, és aztán megkeressük őket, és felajánljuk nekik az admini helyet.
Jó helyesíró, gyakran netező, ügyes író, jó kritikus, jellemileg adminnak való, valamennyire ismert személyiség a lapon - ezek a kitételeink.
7. - Ki az a Mary Sue/Gary Stu?
Válasz: Ezen a linken található a leírás: http://krono.inaplo.hu/index.php/inter/ ... e-jelenseg
8. - Hány szó után vágja le a Merengő a fejezetet?
Válasz: 20-25 oldal fér fel, a tördeléstől függ, olyan 14000 szó megy fel egyben. Ellenőrizd az előnézetben, hogy megvan-e a vége.

Megjegyzés:
A moderátorral lehet vitatkozni, de nem érdemes. Adminnal meg kész öngyilkosság. :D

_________________
Fórumszabályzat
Kép
"Én vagyok a sorsom ura, lelkem kapitánya."


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 1 hozzászólás ] 

Időzóna: UTC + 1 óra [ nyi ]


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség