Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 június 28 (vasárnap), 4:56

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 677 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 27 (szombat), 12:16 
Fanfic-faló

Ilyen szempontból viszont Hermione sikítása lehet az is, hogy ugye ő szereti a manókat (MAJOM), és szerette Dobbyt is. És - nem emlékszem pontosan - talán nála is felsikoltott, mikor meglátta, hogy egy kés áll ki a hátából. :-/

(villányi lászló: időközben)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 27 (szombat), 11:56 
Zöldfülű

Ez nagyon durva! Tyű, Rowling jól belerejtette a sakkba a könyvek kimenetelét.

De azon gondolkoztam, hogy a 12-es, 14-es utalhat Dobbyra is. Amikor Harryéket elfogják az erdőben és elviszik őket Malfoyékhoz, az egy nagyon necces helyzet, Bella kínozza Hermionét ők pedig nem tehetnek semmit. Ugyanakkor "közel kerülnek a célhoz" mert akkor jönnek rá, hogy Bellatrix széfjében van a következő horcrux. A gondolkodási idő az az, hogy bezárták Ront és Harryt a Malfoy kúria cellájába, Harry ott találja ki, hogy segítségül hívja Sirius tükrét.
Akkor megjelenik Dobby, az egyetlen megoldás. Megmenti őket, de Bellatrix a szívébe dobja a kést.
Ugyanakkor itt van az utalás Hermione kínzására. Harmione nem akarja, hogy Ron feláldozza magát a sakkban, és kínjában felsikolt, amikor Ront mégis leütik. Kínjában... Szóval Bellatrix megkínozza őt - a hetesben-, ahogyan a fehér királynő is megkínozta őt azzal, hogy levette Ront.

Az, hogy Rowling azt írja, hogy Ron az eszméletét vesztette, utal rá, hogy van még tartalék. A tartalék lehet Sipor, aki a Roxfort ostrománál nekiáll harcolni a többi manóval az oldalán. Vagy a kobold, aki ugyan becsapja őket, de segít nekik kirabolni Bella széfjét.

Ez lehet, hogy belemagyarázás, de most, hogy olvastam, teljesen ez jutott az eszembe...

"Never used an Unforgivable Curse before, have you, boy? You need to mean them, Potter. You need to really want to cause pain — to enjoy it — righteous anger won't hurt me for long — I'll show you how it is done, shall I? I'll give you a lesson — Crucio!"

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 24 (szerda), 17:46 
Fanfic-faló

zsoo írta:
12
„- Közel vagyunk a célhoz - szólalt meg végül. - Lássuk csak... Hadd gondolkozzam...
A világos vezér feléje fordította üres arcát.
- Hát igen - szólt csendesen Ron. - Nincs más megoldás... Fel kell áldoznom magam.
- NE! - kiáltották kórusban barátai.
- A sakkban nincs kegyelem! - csattant fel Ron. - Valamit valamiért! Odalépek, és ő levesz engem... de te, Harry, akkor mattot adhatsz a királynak!”

Ron rájön, hogy a játszmát hamar megnyerhetik. Ki van emelve, hogy gondolkodási időt kér. Ron ezt kimondja, tehát ez egy fontos utalás kell, hogy legyen valamire, hiszen Ron nem híres arról, hogy gyakran gondolkodik.

13)
„- De hát. . .
- Meg akarod állítani Pitont, vagy sem?
- Ron...
- Ha nem sietsz, megszerzi a követ!”

Harry tétovázása ezen a ponton azt jelenti, hogy már nem teszi meg kérdezés nélkül, amit mondanak neki: azaz, Harry személyiségében változás következik be, ahogyan az 5.kötetben láttuk.
Ezen kívül később fontossá válhat a Pitonra, a cselekvés gyorsaságára és a kőre történő utalás.

14)
„Mit volt mit tenni, bele kellett egyezniük.
- Készen álltok? - kérdezte Ron sápadtan, de eltökélten. Indulok. Ha győztetek, azonnal menjetek tovább!
Ron lépett egyet, s a világos vezér azonnal odaugrott hozzá. Kőkarjával fejbe suhintotta a fiút, aki nyomban eldőlt, mint egy zsák. Hermione felsikoltott, de nem mozdult a kockájáról. A világos vezér félrevonszolta barátjukat. Úgy űnt, Ron elvesztette az eszméletét.”

Ebből megtudjuk, hogy valóban nincs más megoldás. Ron még huszárként megtett utolsó lépése előtt is további utasításokat ad a játkosainak. Eltökélten véghezviszi a szándékát.
Kibírja a fejbevágást, és a világos vezér félrevonszolja. Vajon hova viszi Ront, miután megölte?
Rowling kiemeli, hogy csak úgy tűnt, hogy eszméletlen…

Azthiszem, le lettem sokkolva. Hihetetlen következtetések! Nézzük csak, mi lehet igaz a hetes kötet fényében:
12) A gondolkodási idő tekinthető annak, hogy a hetes kötetben lévő veszekedés után Ron elhoppanál (így itt az, hogy dühös, tulajdonképpen körítés). Az utána meghozott nehéz döntés, miszerint fel kell áldoznia magát, szintén párhuzamba vonható azzal a résszel, mikor Ron "megtérve" visszatalál Harryhez és megmenti az életét - a lélekdarab meg akarja ölni -, és ő meghozott egy jó döntést: bocsánatot kér és a trióban marad. A rövid gondolkodási iső utalhat arra is, hogy Ron még aznap megpróbálta felkeresni őket (rövid időn belül).

13) A cselekvés gyorsasága, amit megemlítettek, utalhat arra, hogy Pitonnak kevés ideje volt eldönteni a toronyban, hogy megöli-e Dumbledore-t, gyakorlatilag nem is volt választása, mint ahogyan a triónak sem. De mutat arra is, hogy Harrynek nincs választása - vagy öl, vagy ölik.

14) Ron eszméletlen - továbbra is a veszekedős jelenet: Ron vak, elvakítja a horcrux által felerősített düh és elégedetlenség. Itt a sakkbábu ütése tekinthető a horcruxnak, illetve végülis mindkettőben belőle fakad a probléma: ő lépett a világos vezér útjába, és elsősorban a saját érzelmei azok, amiket felerősített a lélekdarab sötét hatása.

Nos, ez az én kis fejtegetésem, mindenesetre ezektől a mesteri utalásoktól hátast dobtam és újra beleszerettem a könyvekbe :)

(villányi lászló: időközben)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 24 (szerda), 15:16 
Fanficbúvár

én egyszerűen imádtam :D:D :D mikor először olvastam, már akkor is nézek... mondom basszus, fel kell lapozzam az első könyvet, mert vmi ilyesmire tuti, hogy emlékszek xD
ez aranyos volt :)

"What are Fred and I, next-door neighbors?"
Good girls go to heaven, bad girls go to AMSTERDAM!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 22 (hétfő), 21:32 
Zöldfülű

just_do_it16 írta:
azt én is néztem, de ez nem jutott eszembe, hogy komolyan az lehet.

amúgy így a témát egy fél pillanatra átvágva, az egyik kedvencem a 7 kötet alatt az, hogy az első részben, mikor lenn vannak a pincében és befonja Harryt meg Ront az ördöghurok, Hermione ott tördeli a kezét, mert tüzet akar gyújtani és kérdezi, hogy "Jó... persze. De honnan vegyek hozzá fát?"
mire Ron ráordibál, hogy "TELJESEN ELMENT AZ ESZED?! BOSZORKÁNY VAGY, TE SZERENCSÉTLEN!"

ééés a hetedik részben meg, mikor menni akarnak a Szellemszállásra, ott toporognak és mondja Ron, hogy "Hogy fogunk... bejutni? Látom... hol kéne... mefogni... de nincs itt... Csámpás..."
mire Hermione: "Csámpás?! Varázsló vagy, ha nem tudnád!"
Ron: "Ja... tényleg."

ezt a szerencsétlenkedést xD annyira aranyos... :):) akkorát röhögtem ezen xD x)

Én az összes hét kötet alatt ezt a visszavágást vártam Hermionétól. Ezt nevezhetjük humorkeretnek, mert az első és a hetedik részben is benne van, a két szereplő hasonló szitu miatt cikizi egymást, és mert mind2 könyvnek a záró szakaszában történik :D

"Never used an Unforgivable Curse before, have you, boy? You need to mean them, Potter. You need to really want to cause pain — to enjoy it — righteous anger won't hurt me for long — I'll show you how it is done, shall I? I'll give you a lesson — Crucio!"

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 19 (péntek), 15:35 
Fanficbúvár

azt én is néztem, de ez nem jutott eszembe, hogy komolyan az lehet.

amúgy így a témát egy fél pillanatra átvágva, az egyik kedvencem a 7 kötet alatt az, hogy az első részben, mikor lenn vannak a pincében és befonja Harryt meg Ront az ördöghurok, Hermione ott tördeli a kezét, mert tüzet akar gyújtani és kérdezi, hogy "Jó... persze. De honnan vegyek hozzá fát?"
mire Ron ráordibál, hogy "TELJESEN ELMENT AZ ESZED?! BOSZORKÁNY VAGY, TE SZERENCSÉTLEN!"

ééés a hetedik részben meg, mikor menni akarnak a Szellemszállásra, ott toporognak és mondja Ron, hogy "Hogy fogunk... bejutni? Látom... hol kéne... mefogni... de nincs itt... Csámpás..."
mire Hermione: "Csámpás?! Varázsló vagy, ha nem tudnád!"
Ron: "Ja... tényleg."

ezt a szerencsétlenkedést xD annyira aranyos... :):) akkorát röhögtem ezen xD x)

"What are Fred and I, next-door neighbors?"
Good girls go to heaven, bad girls go to AMSTERDAM!

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 18 (csütörtök), 20:11 
Zöldfülű

G Lamaro írta:
Most olvasom újra a harmadik részt, és a Hollóhát elleni győzelem után éjszaka Harry különös álmot lát. Nekem teljesen az az érzésem támadt, hogy Piton patrónusának követéséről álmodik a hetedik részből. :)

Jééé, tényleg! Ez de furcsa... Milyen rejtett kis finomságokra bukkanhat az ember, ha újraolvassa a köteteket... Érdekes, én sosem figyelem harry álmait... Ez viszont tényleg kísértetiesen hasonlít.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 17 (szerda), 22:48 
Ó-nagy-admin "backstage"

Most olvasom újra a harmadik részt, és a Hollóhát elleni győzelem után éjszaka Harry különös álmot lát. Nekem teljesen az az érzésem támadt, hogy Piton patrónusának követéséről álmodik a hetedik részből. :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 17 (szerda), 22:43 
Írópalánta

Essie_n írta:
Egyébként Arianánál pontosan miért van ez? Mármint az elmeháborodott varázslók egyáltalán nem tudják kezelni a mágiájukat?? Mert akkor mindez Mordonra is igaz lenne, nem? :?

Nála valami olyasmi van, hogy egyszer muglik bántották, mert varázsolt, ezért nem hajlandó varázsolni, és elfojtja a mágiát, de az időnként rohamokban kitör belőle, mert valamiért nem fér meg benne. Szóval azért nem tudja kezelni, mert nem akarja, nem hajlandó megtanulni.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 17 (szerda), 19:25 
Zöldfülű

Egyébként Arianánál pontosan miért van ez? Mármint az elmeháborodott varázslók egyáltalán nem tudják kezelni a mágiájukat?? Mert akkor mindez Mordonra is igaz lenne, nem? :?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 16 (kedd), 17:02 
Írópalánta

Csak a gyerekeknél van ilyen ösztönös mágiakitörés, meg Arianánál, mert nem tudják kezelni, de mikor megtanulják, utána már pálca nélkül sem tudnak varázsolni. Szerintem ezért nem törhetett elő. Illetve Dumbledore szerint varázsolt: az ősi varázslat, hogy életét adta a fiáért, megvédte Harryt.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 16 (kedd), 16:14 
Zöldfülű

Szerintem hiába "tört" volna ki belőle... Lássuk be, Voldemort ellen nem sok esélye lett volna életben maradni. :-(

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 november 16 (kedd), 7:50 
Szárnybontogató

Ilyenkor állítólag az embert az ösztönei vezérlik, nem pedig a tudata.....és úgy tudom, a varázslókból, ilyenkor ösztönösen árad a mágia. Mint pl. a gyerekekből (Harry is megtette párszor). Lilyből miért nem "tört ki" a mágia? :shock: :shock: :shock:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 30 (szombat), 16:18 
Írópalánta

Lamia írta:
Lily helyében én is annyira leblokkolnék, hogy "nevetséges módon" szekrényeket tologatnék az ajtó elé..

Nekem még az sem jutna eszembe, hogy Harryt a hátam mögé tegyem a kiságyba, hogy ne őt érje az átok, hanem engem... Na jó, talán igen, ha el akarnám torlaszolni az ajtót. De lehet, hogy ölbe kapnám, mikor mégiscsak beront Voldi bá.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 30 (szombat), 15:42 
Zöldfülű

Azért.. így belegondolva...
Nem tudom én mit tettem volna, ha csak úgy, "hirtelen" (hiszen végülis egy boldog, nyugis estéjük volt, pálcát sem tartották készenlétben) feltűnik Voldemort.
Teljes pánik, főleg ha végig kell hallgatnom, hogy épp megölik a férjemet.
Lily helyében én is annyira leblokkolnék, hogy "nevetséges módon" szekrényeket tologatnék az ajtó elé..

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 29 (péntek), 15:35 
Írópalánta

Pálca nélkül valóban nem (nagyon) lehet hoppanálni, mikor eljöttek a 7. könyvben a minisztériumból, aggódtak annak a varázslónak a feleségéért, akinek az alakját felvette Ron, mert mugliszületésű volt, és talán Hermione mondta, hogy reméli, van esze a varázslónak, és elviszi a feleségét, aki remélhetőleg tud vele társashoppanálni a pálcája nélkül is. A gyerek mágia tényleg ilyen robbanásszerű (lásd Dumbi húga), de a gyerek Harry szerintem nem hoppanált, hanem repült (mint Piton meg Voldi).

Lily pedig valószínűleg azért nem dehoppanált Harryvel, mert nem volt nála a pálcája. (Különben nem kézzel tolta volna az ajtó elé a szekrényeket.) Különben voltak felkészülve az érkezésére, nem volt vészforgatókönyv, mert azt hitték, a Fidelius megvédi őket.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 16:39 
Fanfic-faló

Igen, ez is igaz.
Amúgy én úgy tudtam, hogy pálca nélkül nem lehet hoppanálni. Harry felhoppanálását a tetőre azzal magyaráznám, hogy akkor még nagyon képlékeny volt a mágiája, az iskolában eltöltött idő során meg hozzászoktak a folyamatos pálcával való varázsláshoz. Meg úgy tudtam, hogy ezek a gyermekkori varázslások nem voltak olyan gyakoriak, felgyülemlett az erő, és így ritkán, de jobban szabadult ki a mágia. Persze lehet, hogy nem jól magyarázom :)

Itt is megtalálsz: Tumblr, AO3

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 16:30 
Írópalánta

Igen, személyfüggő. De Tonksnak nagyon sokat jelentett Remus, isoznyúan szerelmes volt belé... Lily meg szintén nagyon szerette Harryt, de szerintem neki a kisfia élete lett volna az első mindenképp.

És fura, hogy nem ösztönös a hoppanálás... Harrynek sikerült gyerekkorában felhoppanálni a tetőre... meg egyébként is, annyira praktikus dolog... (lenne...)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 16:26 
Fanfic-faló

Éppen ezért, mert annyira logikus lenne. Egyszerűen kiment ez a megoldás a fejéből, és jött az ösztönös cselekedet. És a hopponálás azért nem hinném, hogy annyira ösztönös lenne.

A szerelmedet viszont nem biztos ám, hogy otthagynád... Például mi lett volna vajon, hogyha Remus sérül/hal (persze a végén meghalt :( :( :( ) meg, akkor Tonks tuti visszament volna érte, nem érdekelte volna, hogy mi történik és mi az eredeti terv. Szerintem ez a dolog erősen személyfüddő, hogy ki hogyan reagál egy ilyen helyzetben.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 16:20 
Írópalánta

Az lehet :(

Bár! Amikor vitték a hét Harryt, akkor is otthagyták volna, ha meghal bármelyikük, mert túl kell élni. És Lilynek Harry túlélése lett volna a fő célpontja.

És miért nem jutott eszébe dehoppanálni, amikor olyan logikus? Úgy értem, tudta, hogy vadásznak rá, előre felkészülhet rá lélekben, akármég azzal is, hogy hova...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 16:14 
Fanfic-faló

Szerintem Lilynek ez nem jutott az eszébe. James meghalt, ő meg egyedül maradt... Egyszerűen leblokkolt. Meg nem valószínű, hogy csak úgy ott tudta volna hagyni James testét :(

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 28 (csütörtök), 15:31 
Írópalánta

Egy dolgot nagyon-nagyon nem értek...

...valamelyik alapozós topicban (ebben, vagy az ereklyésben) nagyon sokat beszéltünk arról, miért nem dehoppanált a trió, amikor a Tabu miatt lefültelte őket az a béndzsa halálfalócsapat... akkor még én érveltem félelemről, meg egyebekről, de voltak, akik azt állították: egy pillanat alatt meg lehetett volna lógni, akárhová, az első random helyre. De akkor miért nem pattant meg Lily azon az éjszakán?

Amíg James feltartóztatja Voldemortot, addig Lily elmenekülhetett volna a kisfiúval. Ha a házban nem lehet bűbáj miatt, akkor kiugrik az ablakon és esés közben...

Szóval?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 19:33 
Fanfic-faló

Én nem mondtam, hogy azok voltak... Elviekben sok volt köztük a bolgár és a suli volt valahol Oroszországban vagy legalábbis északon. Oda amúgy is sokféle nemzetiség járt gonolom.
Nem hiszem, hogy a franciák olyan bűbájt szórtak volna magukra, hisz például Fleur éppen azért ment vissza Angliába, hogy a nyelvet gyakorolja, gyakorolni meg azt lehet, amit már tanultunk...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 19:05 
Betűmániákus

Most nem azért, de honnan szeditek, hogy oroszok voltak? :oops: bolgárok... :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 19:02 
Tollforgató

Nem tanultak, ha jól emlékszem, a franciák meg az oroszok mondtak magukra fordító bűbájt az igazgatójuk még figyelmeztette is őket. (Vagy talán ő mondta ki rájuk, már nem rémlik.)
De aztán lehet ez már a sok száz elolvasott fic eredménye. De ez lenne logikus, elvégre a roxfortosok nem csináltak ilyesmit.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:54 
Fanfic-faló

Lehet, hogy volt egy olyan nyelvtanító bűbáj :D Bár azt én olyan szinten tudom elképzelni, mint például a webfordítók... :lol: Mondjuk ha lett volna a Roxfortban nyelvtanítás, akkor is szerintem nem vették volna azt túl komolyan a diákok... :roll: Ha a Durmstrang szervezi, ez egy jó alkalom lett volna a nyelvtanulásra :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:48 
Betűmániákus

Bolgárok :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:38 
Írópalánta

Olvasó: van benne valami... Ahogy Piton is konfúziós bűbájjal ültette el a hét Potter ötletét Dungban, vagy tényleg csak beszélgetés közben utalt rá, meggyőzhette Siriust... erről nem szól a fáma. Tényleg jól játszotta magát - vagy nem kellett játszania, mert félelemből csinált mindent...
Susie Lupin írta:
Én azon csodálkozok mindig, hogy a Roxfortban nem tanítanak idegennyelveket... Jó, angolul beszélnek, amit mindenki tanul (szinte), de ez olyan beképzeltségnek tűnik számomra. Mert pl a beauxbatons-sok meg a durmstangosok biztos tanultak, különben hogyan tudtak volna kommunikálni? A rúnaismerettel meg nem mennek olyan sokra, hacsak nem olyan helyen dolgoznak.

Pont ezen az idegennyelv-dolgon agyaltam én is, csak nem tudtam, off-e... lehet, hogy azért nem tanulnak, mert úgyis az angol a világnyelv a mugli világban, akkor a varázslóvilágban miért ne lehetne az? Csakhogy a mugli angolok tanulnak franciát. Meg mire mentek volna hőseink, ha a Trimágus Tusát mondjuk a Durmstrang szervezi? A kedvükért nem beszéltek volna angolul az oroszok a saját országukban...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:17 
Fanfic-faló

Én már eredetileg úgy gondoltam Peterre, mint egy jó tégla: elvégre rá ki gyanakodna, hiszen olyan kis jelentéktelen(nek tűnik)? Ehhez viszont az kell, hogy jó színész legyen...

Én azon csodálkozok mindig, hogy a Roxfortban nem tanítanak idegennyelveket... Jó, angolul beszélnek, amit mindenki tanul (szinte), de ez olyan beképzeltségnek tűnik számomra. Mert pl a beauxbatons-sok meg a durmstangosok biztos tanultak, különben hogyan tudtak volna kommunikálni? A rúnaismerettel meg nem mennek olyan sokra, hacsak nem olyan helyen dolgoznak.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:04 
Írópalánta

Igen, Sirius győzte meg Jameseket... de őt vajon ki győzte meg? Nem fura, hogy volt egy áruló a csapatban, akire senki (épeszű :D) nem gondolt volna, és pont ő kapta a megtisztelő feladatot?

Szerintem Peter valahogy elejtette Sisiurnak az ötletet, de csak úgy, hogy az higgye: az övé.

És ahhoz, hogy ezt megtegye, azért elég jól beépült téglának kellett lennie...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 18:00 
Írópalánta

Olvasóval egyetértek, Peter fontos, mert tényleg ő AZ ÁRULÓ (és nem Perselus^^), de az, hogy ő lett a titokgazda, Sirius érdeme. Ő lett volna, és az ő ötlete volt, hogy legyen Féregfark, mert rá senki sem gondolna (ha jól emlékszem...). Számmisztikával és rúnaismerettel kapcsolatban: a számmisztikát nem tudtam hova tenni, de egyetértek azzal, hogy a matek megfelelője (de akkor miért nem kötelező?), a rúnaismeret pedig egyértelműen a nyelvek megfelelője (Hermione többször utal rá, hogy fordításokat csinálnak, például az egyik vizsga után nyafog, hogy két teljesen különböző jelentésű, hasonló alakú szót felcserélt).

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 17:44 
Írópalánta

Shylet írta:

Könyvekben, filmekben általában az író/szerző/készítő által elhelyezett "meglepetések", összefüggések, ilyesmik. Amiknek örül az olvasó/néző, ha észreveszi. Legalábbis én így tudom ^^

Köszi :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 16:50 
Ó-nagy-admin "backstage"

Shylet írta:
Olvasó írta:
Mik azok a Húsvéti Tojások? :)

Könyvekben, filmekben általában az író/szerző/készítő által elhelyezett "meglepetések", összefüggések, ilyesmik. Amiknek örül az olvasó/néző, ha észreveszi. Legalábbis én így tudom ^^

Pontosan. :) A Star Wars filmek például, tele vannak ilyenekkel. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 16:06 
Tollforgató

Olvasó írta:

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 15:48 
Írópalánta

Hm, lehet, hogy tényleg ezzel akart ráerősíteni az összetartozásukra... csak nem értem, miért kellett még pluszban megerősíteni ezt? És miért ilyen formában?

McGalagonyt csak azért mondtam, mert ő is beleillett volna az unokatestvér-első varázsló stb. szériába. De persze ahogy mondod, a két baráttal, na meg az apja barátaival nagyobb a kötődés- csak az nyilvánvaló. :)

Pettigrew szerintem viszont nagyon is fontos a dolgok alakulásában: ő volt az Áruló. Bizalmat kellett élveznie, hogy kulcsszereplővé válhasson - és méltatlannak kellett bizonyulnia. Erre csak igen kevesek képesek - csak azok, akik olyan helyzetbe kerülnek, hogy megtehessék. Vagyis barátok. Nagyon szoros kapcsolatnak kellett lennie ahhoz, hogy az ő kezébe adják a család életét.
Snape is azért lett az egész mozgatórugója, mert volt lehetősége kérni Voldemorttól. Az ő érdeme is, hogy Harry megmenekült az átoktól. Ha nincs az ő kérése, Lily hiába hal meg, az nem feláldozás, mert őt is megölték volna. De így hogy Lilynek nem lett volna muszáj... már áldozatot hozott a halálával.

Viszont abban maximálisan egyetértek, hogy a visszatérésben is Peter volt a kulcsfigura - mondjuk, nyilván, hiszen ő kutatta fel, szolgálta ki stb. :)

Azt pedig egy szóval sem mondtam, hogy az egyik a másikra épül, hanem azt, hogy összefüggenek!:) Szóval, van köztük hasonlóság.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 14:29 
Ó-nagy-admin "backstage"

Igazad van, Olvasó. Nem a számok miatt lesz fontos egy szereplő, hanem pont fordítva értem: a fontosságuk miatt kaptak ilyen születési dátumot. Már persze, ha Jo néni szándékosan intézte így, és nem egy véletlen egyezést fedeztem fel.
McGalagony fontos szereplő volt, de nem annyira, mint mások. Én inkább Ron és Hermione kötődését vártam, esetleg Dumbledore-ét, vagy Voldemortét. Pettigrew pedig egyáltalán nem volt olyan fontos szereplő. Ahhoz, hogy "az egész történetet Harry fejére idézze", vagyis elárulja Potteréket, azért szükség volt a jóslatra, Pitonra, hogy elárulja Voldemortnak, amit a jóslatból hallott, Voldemort döntésére, hogy Harryt gondolta a jóslat alanyának, valamint hogy Pettigrew-t válasszák Potterék titokgazdájának. Később, Voldemort visszatérésekor, és amikor Harryéket elfogták, már nagyobb szerepet kapott.
Az "ilyen ennyiedik oldalon történt ez, meg az, vagy a mindig ezekben a fejezetekben történt fontos dolog" elméletek nekem is sántítanak, sőt a születési dátumos dolgot sem veszem biztosra. Hiszen vagy utólag alakították így a dolgokat (oldal és esemény), vagy véletlenek is lehetnek, hiszen sokuk nem egy hivatalos Eastern Eggs.

Bocsi, de szerintem nem a jóslósdi van a rúnatanban és a számmisztikában, hanem ezeket használták fel a jósok és áljósok. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 14:11 
Írópalánta

Igen, tényleg sokat számít, hogy ki mennyire ad ezekre a dolgokra. Nekem például nem számít túlzottan, ezért voltam kíváncsi, hogy mások számára ez miért izgalmas :)

És tényleg a három alsó tudomány összefügg - bár a rúna az tkp. egy latinóra is lehetne, ami azért nem feltétlenül misztikus, a számmisztika meg a mugli matek :) Trelawney viszont Hermionénak nem tudott olyat mutatni, ami kicsit is tudományos lett volna. Igaz, amikor még ő sem tudta, akkor aztán nagyon fotnosakat jósolt :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 12:37 
Zöldfülű

Jah de azért pl születési éveknek stb elég fontos szerepük van (már ha valaki hisz ilyesmikben és jobban belemélyed...)
Ezért nem értettem Hermione miért szólja le annyira a jóslástant, mikor az egész jóslásdi a rúnatanban meg a számmisztikában is ugyanúgy ott van...

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 26 (kedd), 11:28 
Írópalánta

Jó érveket hoztál: a figyelemfelhívásban tényleg lehet valami, legalábbis a széfek esetében. Van, ahol én is látom a funkciót (mostmár). A hetes, meg a tizenkettes meg tényleg hagyományos, archaikus meseszám, nem csoda, hogy ennyit szerepel.

De! A szülinapos összekötéssel vitatkoznék egy picit: ott épp a viszonyok a fontosak, nem a számok. Nem a dátumok összege miatt lesz jelentős az adott szereplő - és számtalan más szereplő is különleges Harry életében. McGalagony - a házvezető tanár. Pettigrew - aki az egész történetet Harry fejére idézte. Snape dettó :)
Nekem itt és sok más helyen* is erőltetettnek tűnik a matekozás, ismerve azt, hogy pl. Voldemortnak egyáltalán nem jött be a "7 a legerősebb mágikus szám" (neki semmi nem jött be a végén :D), meg hogy Jo jónéhányszor számolt félre. :-P (Pl. Bill iskoláskora). Ezek a logikai bakik veszik el tőlem a prímszámok varázsát ;)

*a többi pl. a "666. oldalon hal meg Sirius" meg hasonlók, mert a nyomdai kötést csak nem tudta előre - legfeljebb utólag igazították. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 20:54 
Ó-nagy-admin "backstage"

A számmisztikának? Hmm... :-? Nos... :-B
Alapjáraton az, ami az összes mesében. A szerzők egyszerűen szeretik a különleges számokat használni. Ezen kívül figyelemfelhívó szerepük is van, ha többször ismétlődnek.
A HP esetében pedig mindezeken felül összekötő szerepük is van. Például elképzelhetetlennek tartom, hogy JKR teljesen véletlenül adott volna öt embernek is olyan születési dátumot, ahol a számjegyek összege megegyezik, és ráadásul prímszám.
Itt Harryvel köti össze a másik négyet:
- Dudley az unokatestvér, aki egész gyerekkorában elnyomta, terrorizálta;
- Ginny a szerelme;
- Draco az iskolai fő riválisa;
- Hagrid pedig az első varázsló barátja.
De akadnak más hasonló esetek is, pl a széfek, vagy Bill, illetve Fred és George születésnapja, valamint hogy a Weasley-k közül csak ők szenvednek maradandó/halálos sérülést.
Voldemort és Harry is 31-én született, és Voldemort 31-én támadta meg Potteréket, és akarta megölni Harryt.
És ki tudja még hányféle módon kötik össze a számok a különféle dolgokat a történetben? :)

(Szerk.: OFF Ez a 666. hozzászólásom. >:) $dead ON)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 20:26 
Írópalánta

Jaj, már megint a filmek :) Igen, azok meg a könyv között simán lehetne még egy külön összefüggés-kereső topic :-D

És szerinted mi a funkciója a számmisztikának?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 20:22 
Ó-nagy-admin "backstage"

Semmi különösről, csak okozott némi félreértést a hatos könyv és a film közötti különbség. :D

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 19:59 
Írópalánta

Mr Yates? Miről maradtam le?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 19:48 
Fanfic-faló

Hú, akkor valószínű, hogy engem is Yates kavart meg xD Amúgy az tiszta volt, hogy a hatos végén mit csináltak, de eddig abban a hitben éltem, hogy Dumbi tudott a kastélyban hoppanálni :lol:

Gondolom azért, hogy erősítse a mesés elemeket :) Meg jól is hangzanak ezek a számok szerintem :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 19:40 
Írópalánta

Jó kérdés tényleg, de szerintem segít a gyűrű: az a Peverell fivérnek a feltámadás köve lett, amit utána Malazár ékességnek használt... tehát szerintem előbb voltak Peverellek - én amúgy ilyen névre emlékszem, de nincs előttem könyv.

Manók: más a mágiájuk, ez többször is ki lett jelentve. Sipor meg tudott szökni abból az isoznyú barlangból is, és Dobby is ki tudott hoppanálni Malfoyék pincéjéből - méghozzá egyenesen a titkos Kagylólakba... szóval, más a mágiájuk, mint a pálcásoknak. A koboldoknak is, ha már itt tartunk.

Egyébként a számmisztika az miért fontos? Mármint hogy minden prímszám meg meseszám?

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 19:10 
Ó-nagy-admin "backstage"

Dumbledore azért tudott hoppanálni a kastélyban, mert Mr. Yates nem akarta seprűre ültetni, meg sétáltatni a kapuig. :D
A könyvekben Roxfortból el úgy mentek, hogy lesétáltak a kapuig, és onnan hoppanáltak, ha jól emlékszem, vissza pedig a Három Seprű elé hoppanáltak, és onnan seprűvel mentek a toronyig. :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 18:21 
Fanfic-faló

A Potter család a Perevellektől származott, épp úgy, mint Voldemorté. Tehát van köztük valamennyi rokonság, mégha nem is sok, hiszen a Perevellek sok évszázaddal ezelőtt éltek. És itt jöhet az a kérdés, hogy Mardekár a Perevell-fivérek előtt vagy után élt? Mert ha előtt, akkor bizony Harryben is van a véréből... Bár ezt nem tartom valószínűnek.

Rowling valami olyasmit mondott, hogy a házimanóknak másféle a mágiájuk, mint az embereké, de megmagyarázni én sem tudom :) Dumbledore meg gondolom azért tudott, mert elvégre ő volt az igazgató, ő ismerte akkor a legjobban a kastélyt védő mágikat. Legalábbis és így gondolom :)

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 25 (hétfő), 17:17 
Szárnybontogató

G Lamaro írta:

2: Valóban, de te szerintem a 687-es széfre gondoltál... :D A 713-as széf számjegyeinek összege pedig 11. :D

Akkor most megbuktam matekból... :D

Nekem a 6. könyv végén volt olyan érzésem, hogy Dumbledore szinte könyörög Pitonnak, hogy ölje meg... és mindenki elküldött a francba, hogy ez hülyeség, ilyen a világon nincs. És mikor olvastuk a hetediket, egy hétig csak azt lehetett tőlem hallani, hogy "naénmegmondtam!!" :-D

Egyébként nagyon sok mindenre nem kaptam választ a végén. Pl. Harry származására, vagy Voldemortéra gondolok.
Hogy hogyan hoppanálhatnak a házimanók és az igazgató a Roxforton belül?
Több most nem jut eszembe, pedig maradt még sok kérdésem.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 24 (vasárnap), 13:46 
Ó-nagy-admin "backstage"

1: Nem vagyok matek szakos, és nem is voltam, amíg tanultam sem. De szeretem a matekot. :D

2: Valóban, de te szerintem a 687-es széfre gondoltál... :D A 713-as széf számjegyeinek összege pedig 11. :D

Egyébként a 7-es számra találtam még egy dolgot: Roxfortban az elsősök 7 tantárgyat tanulnak (asztronómia, mágiatörténet, átváltozástan, bájitaltan, bűbájtan, SVK, gyógynövénytan). A repülés oktatást nem tekintem külön tantárgynak, mert összesen egyszer esik szó róla.
Harmadik osztályban pedig 5 újabb tantárgyból választhatnak (muggli ismeret, jóslástan, LLG, rúnaismeret, számmisztika), így összesen 12 tantárgyat tanítanak Roxfortban.

Ez a fejezetes dolog nekem nem jön össze. Legalábbis a 6-7-es könyvekre nem igazán áll.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 24 (vasárnap), 11:56 
Szárnybontogató

G Lamaro írta:
- A Potter család széfje a Gringottsban a 687-es, ami 13-mal kisebb a 700-nál.
- A Bölcsek Kövét a 713-as széfben őrizték, ami 13-mal nagyobb a 700-nál.

1: Le merem fogadni, hogy te is matek szakos vagy!!

2: A Potter széf számának számjegyeinek összege 21!! :shock:

Egyébként sokszor bukkan fel a 12-es szám is (pl.: a 713-as széf számjegyeinek összege, ami ugye a 21 megfordítva, de nagyon sokszor szerepel a tucat szó a könyvben, ami 12...Grimmauld tér 12.

J.K.R. említette már egy párszor, hogy egy számot sem ír le véletlenül. Ha egy szám kapcsolódik a 3, 7, vagy akármelyik számmisztikához köthető számhoz, ott bizony fontos dolog van elrejtve.

Vagy figyeltétek, hogy a 3., 7., 12., és a 21. fejezetben mindig valami nagyon fontos dolog történik, ami aztán mind a 7 kötetet végigkíséri?

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 677 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra