Szerintem jó lenne a feltevésed, de néhány dologban nem értek veled egyet (vagy Sunflowerrel, az most mind1…)
Naszóval:
borzi írta:
„ Meg tal-találta! – mondta Harry vacogó fogakkal… - Harry, úgy sajnálom elfeledkeztem róla- mondta (D). Majd pálcáját H-re szegezte és H. ruhái hirtelen olyan melegek és szárazak lettek, mintha a lobogó tűz elé lettek volna kiterítve.”
- (Persze Dumbi már csak olyan, hogy elfeledkezik Harryről!)
Nos, szerintem igen, Dumbledore pont olyan ember, aki kicsit szórakozott, egyébként sem Harryről feledkezett meg… csak arról, hogy „jéé, ő is úszott, ergo vizes a cucca”
borzi írta:
„Mondtam, hogy kezdetleges – mondta Dumbledore, kinek hangja lekicsinylőnek, sőt csalódottnak tűnt, mintha Voldemort nem érte volna el azt a színvonalat, amire Dumbledore számított.”
(Dumbi szerintem, soha nem nézne le senkit, nemhogy Voldit!)
Itt nem lenézte Voldemortot, hanem csak csalódott volt. A helyében én is lettem volna. Gondolj csak bele, hogy Dumbi hányszor emlegette azt, hogy Voldemort gonosz ugyan, de attól még elwileg nagy varázsló. Ez olyan, mintha egy filozófustól elvárnád, hogy megfogalmazza az élet értelmét, erre ő előrukkolna valami olyan „bölcsességgel”, mint: Kunyhó mögül, sárga hóból ne egyél. Lehet, hogy kicsit durva hasonlat, de kábé ilyen a helyzet.
borzi írta:
„Nagyon kedves tőled, Harry – mondta Dumbledore a pálcája hegyét végighúzva az általa, a saját alkarján ejtett mély vágáson úgy, hogy az tüstént begyógyult, pont, ahogyan Piton is begyógyította Malfoy sebeit.”
Szerintem azért gyógyult be ugyanúgy Draco és Harry sebe a varázslat hatására, mert ugyanazt a bűbájt használta Dumbledore, mint Piton… elvégre ugyanazt a varázslatot több mágus is használhatja, nem?
borzi írta:
„Nem tudnánk … nem próbálhatnánk meg egy begyűjtő bűbájjal? – kérdezte Harry biztosra véve, hogy ez idióta javaslat volt, de inkább ez, mint hogy bevallja, minél előbb ki akart jutni erről a helyről.
- Természetesen megpróbálhatjuk – mondta Dumbledore és olyan hirtelen állt meg, hogy Harry majdnem nekiment. – Miért nem csinálod te?”
- (Harry is tudta, hogy ez egy hülye ötlet, akkor D-nek még inkább tudnia kellett. Miért hagyta, hogy Harry mégis próbálkozzon? Ez is inkább Pitonra vall, hagyta, had főjön a saját levében!)
Dumbledore elmondta, hogy miért hagyta, hogy próbálkozzon Harry. Emlékezz vissza, hogy miután az Invitoval próbálkoztak, egy inferus kiugrott a vízből, aztán Dumbi azt mondta: „Csak azt tudtam, hogy valami történni fog, ha efféle próbálkozást teszünk. Kitűnő ötlet volt, Harry: így tudtuk a legegyszerűbben kideríteni, mivel állunk szemben.”
Tegyük fel, hogy tényleg Piton van Dumbi bőrében. Ha elhiszem amit állítasz (azzal együtt, hogy Piton a színjátszás ellenére azért szurkálódott egy kicsit a fiúval), akkor végképp nem mondaná azt Piton, hogy „kitűnő”.
borzi írta:
(Véletlenül majdnem belelöki a tóba.!)
Helyes kifejezés. Véletlenül. Szerintem még az olyan hatalmas mágusokkal, mint Dumbledore, is történnek véletlenek. Példa rá a szitu, amikor eltévedt éjjel a Roxfortban, a WC-t keresve.
borzi írta:
- „Nem hiszem, hogy te számítanál, Harry: fiatalkorú vagy és képzetlen. Voldemort soha nem számított volna arra, hogy egy tizenhat éves eljut erre a helyre: szerintem valószínűtlen, hogy az enyémhez mérve a te erőd megmutatkozik.
Ezek a szavak nem kimondottan emelték Harry harci szellemét. Talán Dumbledore tudatában volt ennek, mert hozzátette: - Voldemort hibája, Harry, Voldemort hibája …” (Szerintem a legfontosabb, D. soha nem mondana ilyet Harrynek. Az az ember aki ezeket mondta, lenézte Harryt! D. inkább dicsérné, és bátorítaná!)
Szerintem itt inkább csak közölte a tényeket Harryvel. Dumbledore a történet felében Voldemort jellemrajzát ecsetelte Harrynek. Közölte vele szinte az összes információt, amit csak tudott róla, és nem hinném, hogy estimesébe csomagoltan akarta volna Harry tudmoására hozni Voldemort fogyatákosságait. Például azt, hogy nem kezel ellenfélként fiatalokat. Illetve nem kezelt addig, amíg Harry első ízben le nem győzte. Itt szerintem pont Voldemort az, aki lenézi az embereket. Mintha nem hinné el, hogy valaki embernek számít, kis varázserővel is. Vagy hogy valaki, akinek kis ereje van, bejut oda. Szóval ez a szöveg Dumbitól sztem nem lenézés volt. Száraz tényközlés.
borzi írta:
(Tudja, hogy Harry butaságot mondott – kineveti.)
A halvány mosolyra erős túlzás azt állítani, hogy kineveti.
borzi írta:
(Ezek kimondott parancsszavak, inkább Piton szokott így parancsolgatni a diákjainak, ellentmondást nem tűrve.”
Szerintem, ha te az egyik szeretett ismerősöd életét féltenéd, akit szinte a fiadként(najó unokádként) kezelsz, akkor te sem szívélyeskednél vele, hanem kereken kimondanád: „Ha veszélyben vagyunk, és nem tudok segíteni, fuss” vagy „Ha ezt nem tudom megtenni, segíts, mert minden ezen múlik!”
borzi írta:
- „Dumbledore lihegett, majd olyan hangon szólalt meg, amit Harry fel sem ismert, hisz még soha nem hallotta Dumbledore-t ennyire rémültnek.”
- „Ez mind az én hibám, az én hibám – zokogta. – Kérlek, állítsd meg, tudom, hogy hibáztam, ó, kérlek, állítsd meg és én soha többé nem …”
- „Ne bántsd őket, ne bántsd őket, kérlek, kérlek, az én hibám, engem bánts inkább …”
- „Kérlek, kérlek, kérlek, ne … azt ne, azt ne, megteszek bármit …”
- „Meg akarok halni! Meg akarok halni! Állítsd meg, állítsd meg, meg akarok halni!”
Nem ismerjük Dumbi múltját. Valószínű, hogy neki is vannak rossz emlékei. Vagy ha az a lötty, amit megivott hallucinogén, akkor lehet, hogy éppen képzelődött arról, hogy a szeretteit, kínozzák és ő nem tehet semmit. Csak felajánlhatja saját szenvedését, megváltásként a többiek számára.
borzi írta:
Hagyta szépen had szenvedjen a kis üdvöske, ameddig csak lehet!)
Szerintem akár Dumbledore, akár Piton volt Dumbi bőrében, nem igazán lehetett olyan állapotban, hogy ilyen kicsinyes dolgokon törje a fejét, minthogy „szenvedjen a kis üdvöske”… Azért az a Voldemort-koktél elég sok mindent tartalmazott, és szerintem megviseli az ember szervezetét, akár egy halálfaló issza, akár nem. Voldemort minden ember számára kínzó piává alkotta meg szerintem, hiszen amikor elrejtette a horcruxot, nem tudhatta, hogy ki fog oda belépni.
borzi írta:
„Uram – lihegte Harry -, uram én elfeledkeztem – a tűzről – felém közelítettek és én bepánikoltam -
Ez igencsak érthető – motyogta Dumbledore.” (Szinte természetes Piton számára, hogy Harry megfeledkezik valamiről és majdnem kudarcot vall.)
Szerintem itt inkább arra célzott, hogy ha látod azt az embert teljesen kifordulva önmagából rémülten sikoltozni, akit egy lerombolhatatlan toronynak hittél, akkor te is megrémülsz, és általában leblokkolnak az emberek, amikor pánikra van okuk. Kivéve, ha elkezdik gyakorolni a kis légzéstechnikai gyakorlataikat, de nem hiszem, hogy ez Harrynek az adott pillanatban eszébe jutott volna.
borzi írta:
„Nem aggódom, Harry – felelte Dumbledore, kinek hangja a fagyos víz ellenére erőteljesebb volt. – Veled vagyok.” (Tehát nem úgy mint a könyv elején, hogy „Velem vagy", itt én vagyok a nagy, az erős, az okos, aki mindig tudja, hogy mit kell tenni, nem úgy mint te!)
Na ez azért már egy kicsit nyakatekert, nem? Elvégre könyörgöm, hiába Dumbi a legnagyobb mágus a világon (vagyis csak volt), attól még nem nyelvtantanár!
Na ennyi. Például a tőrös feltevésedben látok valamit, az tetszik, de a többi enyhén szólva is … hát szóval furcsa. Lehet, hogy csak én látom így, de szerintem Dzsíkéj jól körülírta a dolgokat, és Du,beldore végig önmaga volt. Nem Piton.
Amúgy érdekes elmélet volt. Én még semmit sem vettem észre… csak cáfolni tudok *elszégyell* pedig sokszor átrágtam amgam a könyveken… ez van… nem vagyok híres az éleslátásomról…