|
Tom Riddle úr!
Előzetesen is elnézést öntől, ha alpári lenne a hangvételem és tiszteletlen, időnként tudok ilyen lenni, sőt, most még igyekszem visszafogni magam, de megeshet, hogy nem eléggé sikerül.
Becsülöm azért, mert legalább a Meris nevét felvállalva írt erről, sokan nem mernék. Így legalább tudjuk, kihez beszélünk valamelyest. Azonban! Nem tudom igazán, tisztelt Tom Riddle, hogy olvasott-e itt más hasonló beállítottságú „művet” is az enyémen kívül, nekem a hozzászólásaiból nem tűnt úgy, de hagyjuk. Ha valóban nem, javasolnám, nézzen még körül, talán akad felháborítóbbra, hasonlítson össze velük nyugodtan. (Aki keres, az talál, nemde?)
Belátom, hogy erősre sikeredett a „művem”, főképp néhány első fejezet. De a magam védelmében talán felhozhatom, hogy a korhatár mellett a létező, de számomra nem megfelelő figyelmeztetések ellenére is kivastagítva odaírtam a figyelmeztetést. Ma már nem jelent az ifjabbaknak semmit a korhatár, a slash/nemi erőszak/kínzás kategóriába sorolás. Sokszor oda se figyelnek rá, csak a leírásra, vagy csak a címre.
Én odatettem, látható, senkinek nem kerülheti el a figyelmét, nem siklik át a szem fölötte. Mindenki láthatja, eléggé szembeszökő. Vagy épp ez a gond, figyelemfelkeltő? Ha nem látszik, akkor meg az. Ha 12-es korhatárú műnek álcázom, hogy ne keltse fel az éppen 18-ast keresők fokozott figyelmét, az még nagyobb bűn, nem? Akkor még többen, és gyanútlanabbul néznek bele. Így pedig adva van a lehetőségük a döntésre.
Olyat meg nem tudok neten át varázsolni, hogy ne olvashasson bele mindenki, csak akinek én szánom, ez ma még nem megy.
Nem a legifjabbaknak írtam, ez tény, épp ezért nem fogom közzétenni a saját oldalamon, ott nem tudna „elveszni a tömegben”, mert nincs annyi írás, és oda biztosan kicsik járnak jórészt. Ide viszont nem, és rengeteg történet van, tehát elbújhatok a legtöbb fiatal szeme elől, hogy csak azok nézzenek bele, akik vállalják érte a felelősséget, és tisztában vannak vele, mit olvasnak.
A gyerekek véleményem szerint nem hülyék, tudnak dönteni. Aki feléri ésszel közülük, hogy nem nekik szól, azok nem néznek bele. Ugyanígy, az otthoni filmeket, az ilyen témájú tv műsorokat, újságokat is csak az keresgéli, akit érdekel, ott pedig mégiscsak szembetűnőbben van minden ábrázolva. A saját fantáziája mégis más, mint a nyilvánvaló kép.
Aki meg kiskorú létére fittyet hány erre… az az ő dolga, meg a szüleié. A szülők dolga figyelni és rászólni a gyerekükre. És miből tudja, hogy az én írásomra nagyon-nagyon sok ifjú nézett rá? Persze, valószínű egy hányaduk, de azok más ilyen témájút is elolvasnak, ha én eltűnök, még mindig lesznek mások. Aki akar ilyet találni, az talál. Vagy itt, vagy máshol. És még mindig jobb, ha az adminok valamennyire átnézik, ellentétben más 18-as oldalakon a töméntelen, cenzúrázatlan és sokszor nem épp gyomorkímélő írásokkal, amiket ugyanúgy megtalálnak. Ki van írva élénken a figyelmeztetés, hogy felnőtt tartalom, vagy csak egy kérdést tesznek fel belépés előtt, de bárki beléphet. A törvény betartva, a gyerek meg azt csinál, amit akar. Ha arra kéri a teljes Merengő stábját, hogy mentesítse az oldalt a fiatalabbak miatt minden ilyen témától… akkor ne csak engem említsen, kérem tisztelettel, gyűjtse össze mindünket, talán sokat segít a rend érdekében. De ez az oldal akkor sem csak a fiataloké.
Tekintve, hogy nem gyerekeknek való lenne már maga a gyilkolás, a Cruciózás sem a Potter-könyvekben, mégis elolvassák, sokszor a szülők maguk olvasnak fel, ki van adva a könyv, gyerekkönyvnek indulva… és ott nincs egyik könyvön se korhatár, a filmre is csupán most tették ki a 4. résznél, de 8 éves kislány ült a moziban a hátam mögött…
Ne haragudjon, de nem csupán az én felelősségem, hogy beleolvasnak-e kisebbek. Ha én letörlöm, ne örüljön előre, lesz más, aki talán még rosszabb is. Amit tehettem, megtettem, ott a korhatár, a figyelmeztetés. Ja, hogy egyáltalán meg sem kellett volna írnom? Nem az ifjaknak írtam, járnak ide sokan idősebbek, és nem kizárólag a testiségről szól, mégha ez nem is tűnik fel.
Talán nem kellene ezzel takaróznom, de ha nemi erőszakról, kényszerítés általi, megalázó szexről ír valaki, vagy akár csak folyamatos kínzásról, az szerintem rosszabb. Nálam két felnőtt ember közös megegyezéses, bár erőszakosabb együttléte került „papírra”, csak hogy szépen fogalmazzak. Korábban fenn volt az első fejezet, előszóval, amiben eléggé, bár talán otromba módon, mert ilyen tahó bunkó tudok lenni, de ott volt, hogy a fiataloknak nagyon nem ajánlott. És lehülyéztek az előszó miatt. Nem a történet miatt. Az előszóért.
Ha megerőszakolnak valakit egy ficben, mégha a 30. fejezet tájára kerül is az a rész, az erkölcsösebb? Ha minden második fél oldalon kínoznak gyerekeket, és az úgynevezett muglikat, az nem vérlázító? Ha egy gyerekszereplő jelenlétében egy felnőtt egy másik gyerekszereplőt erőszakol meg, az jobb? Az példamutató talán? Ha minden fejezetben meghal valaki, abból nem tanulnak rosszat? Nálam legalább felnőttek művelik, ahogy a való világban is megesik. És maga a slash műfaj, bár én nem vagyok diszkriminatív, az már megszokott és elfogadott a mai világban, a médián kívüli életben is? Sok-sok ilyen típusú írás van, és nem csak itt. Ezért az adminokat kell okolni? Ők megteszik, amit törvényileg lehet, kitetetik a korhatárt, figyelmeztetést, ha nagyon rosszul van megírva, fel se engedik.
És sok 12-15 éves slash-rajongó, képzelje! Mikor újabban már a gyerekszereplőket is párosítják bennük. És lám, ott is kinn van a korhatár, a figyelmeztetés, a gyerek mégis belenéz. Az nem hat rosszul gyermekük lelki világára, csak én? Ezek ellen mért nincs kampánya? Mert az nem az én általam leírt testiségről szól, azért? Ne haragudjon, de számomra úgy tűnt, cáfoljon meg, ha rosszul jött le nekem, csak engem nézett, senki mást. Javasoljon nekem nem slashre épülő és HP világú felnőtt oldalt, komolyan átteszem oda, ha ennyire zavarja önt, hogy rosszra ’tanítom’ a fiatalokat.
Direkt nem olyan szereplőket választottam, akik túlontúl népszerűek (teszem azt Draco, Hermione, Harry és egyebek, akiknek itt a legnagyobb rajongó- és olvasótábora van), direkt nem slasht alkottam, ami népszerű, vagy épp nem is gyerekekkel műveltetem a dolgokat, vagy épp felnőtt-gyerek párosítással, mintha azt akarnám elérni, hogy ezt kövesse mindenki, ez a jó, hanem két felnőtt emberrel, akiknek a jelleme sem a legmegszokottabb, tehát – én ugyanis szeretem megtartani a jellemeket eredetijükben – más formában eleinte nem „illett” volna hozzájuk az egész „cselekvés”. Ha végigolvasott, talán feltűnhetett, hogy a 4-5. fejezettől már csökkentettem a testiségről szóló részt, ha volt is benne, szolidabban írva. Ami meg fáj egy nőnek, az az életben is fáj. Talán életszagúbb azoknál, ahol meg se érzik.
Bár, ha valóban eljut önhöz ez a hozzászólásom, megjegyezném, hogy egy másik sokkalta több fejezetes és visszafogottabb művem eddigi egyetlen, úgymond elrejtett 18-as fejezetére is ráharaptak, pedig az nem volt szétkürtölve, reklámozva, hogy van olyan benne. Ott is írtam előszót, benne a kivastagított, aláhúzott figyelmeztetéssel, hogy néha bizonyos dolgok várhatók, nem sűrűn, de ne kezdjenek bele 12 évesek. Sokan, talán nem ezek miatt, hanem mert nem érdekli őket a téma, de ott abba is hagyták az olvasást. A korhatárt is emeltem 16-ra, pedig a történet 99%-a 12 se kellene hogy legyen. Mégis megtalálták a magasabb korhatárú részt, ezért nem engem kell felelősségre vonni, vagy szidni, hogy mért írtam meg azt a részt. Ott a szereplőim nem gyerekek, hozza magával az életkoruk, hogy ilyen is lesz benne.
Ennyit a mai tinik éretlenségéről és nem-vagyok-nagyon-kiváncsiságáról. A Merengőre pedig nem kizárólag a kicsik járnak, bizonyíték erre ön is! És ön hogyan talált rám? Rákeresett? Mert a dátumból ítélve nem friss feltöltés voltam éppen…
És csak egy jószándékú tipp, ha ön gyermekes családapa netán: Ma már léteznek olyan programok, akár ingyen is, amikkel megakadályozható a felnőtt tartalmú dolgok kicsik általi megszemlélése. Tessék őket használni, azért vannak! (Axer Gyermekinternet) A TVnél még ennyi védelem sincs.
Tisztelettel: Sunny
|