Merengő Fórum

Fanfic fanatikusok gyülekezőhelye
Pontos idő: 2026 május 07 (csütörtök), 20:43

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő

Ha egy ficben valami nagyon nem tetszik (vagy úgy amblokk az egész), megírod a véleményed?
Dehogyis! Éééén? Ki vagyok én, hogy mást kritizáljak? :-/ 4%  4%  [ 12 ]
Jó, hogy! Beolvasok az illetőnek. Hogy merte ilyen sz*rral rabolni az időmet? 1%  1%  [ 2 ]
Max. nem bejelentkezve, álnéven... A végén még ő is lehúzza az én írásaimat! 1%  1%  [ 4 ]
Igen, de csak nagyon tapintatosan és finoman. 47%  47%  [ 155 ]
Igen, de inkább e-mailben. Nem akarom mindenki előtt nagyon lehúzni... 3%  3%  [ 9 ]
Persze, hogy megírom neki. Keményen és őszintén, abból tanul! 13%  13%  [ 42 ]
Még nem találkoztam olyan ficcel, ami ne tetszett volna... :-P 4%  4%  [ 12 ]
Nem, nem írok semmit, csak nem olvasom tovább. 29%  29%  [ 95 ]
Szavazatok száma : 331
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Negatív kritikák...
HozzászólásElküldve: 2012 július 29 (vasárnap), 11:49 
Tollforgató

Midnights Prophet: Kezdők/haladók/beérettek - én ezeket a kategóriákat emlegettem. :D Ami pedig a 14 éveseket illeti, nos, én őket sem húznám feltétlenül egy kaptafára. Vannak nagyon kedves, nagyon aranyos 14 évesek, és vannak nagyon öntelt, nagyon pökhendi 14 évesek is. Tökmindegy, hogy én mennyi vagyok, de véleményem szerint az utóbbi 14 évesek - és van belőlük jócskán! - nem várhatnak annyi tapintatot, mint az előzőek. Sőt! Legszívesebben némelyik anyukájának, apukájának is mondanék néhány keresetlen szót, mert úgy tűnik, valamit cefetül elbaltáztak csemetéjük neveltetése körül - s lehet engem ezért megkövesedett csökevénynek titulálni. :-<

Szóval, MP, a kor szerintem nem egy meghatározó kategória. [-(

Ami pedig a neten való elszabadulást illeti, igen, igazad van. Magam is tapasztaltam, és fogalmam sincs, mit tehetünk ellene. (Bár meg kell említenem, hogy speciel jómagam éppen szóban, személyesen kritizálok sokkal nyersebben, hiszen ott nincs lehetőségem korrigálni. Erről a nyersességről például Avednay Philips, Anna La Fay vagy Severyn Snape tudna mesélni. ;) )

Little Beck: Hát látod, hogy ez nem ilyen egyszerű! Vagy nem látod? :mrgreen:

Egyébként nekiálltam vadul keresni a figyelmeztetést, hogy "Ez a kezdő írók honlapja. Kritikával csak extra kíméletesen!" De sehol sem találtam. :-S Úgyhogy előfordulhat, hogy egy mezei olvasó, aki feltéved ide, és látja, hogy kritikát is lehet hagyni, csak úgy, spontán, minden sallangot nélkülözve nekiáll leírni az őszinte véleményét, esetleg negatívat, esetleg minden pozitívum nélkül, és magasról tesz rá, hogy az illető, akinek írta, kezdő-e vagy sem, illetve hogy bárki másnak mi a véleménye a kezdő írókat megillető extra vagy nem extra kíméletről. (Félreértés ne essék, nem mocskolódó beírásról írtam!) Na, azokkal mi van? Meg lehet róni őket érte? :-?

Little Beck: Magam is imádom az olyan írókat, akik válaszukban nekiállnak magyarázkodni, a "kezdőségükre", a rossz napjukra, a Föld/Hold/Nap együttállásra hivatkozni, meg hasonlók. $blah Főleg a hemzsegő helyesírási hibáknál imádom az ilyesmit. Javítsd, babám, a többi nem érdekel! :|N

Shanon widow: Lehet, hogy több kategóriát is fel lehet állítani, nem csak a kezdő/haladó/beérettet. Lehet például olyan is, hogy hobbiíró/komolykodó/komoly. Sőt! Lehet mindezek variációja is. Így mondjuk besorolhatod magad a haladó/hobbiírók közé, na? :-D

Jómagam a "csiszolatlan gyémánt" kifejezést - bevallom - nem szoktam olyanokra alkalmazni, akik a negyedik novellánál is ugyanazt a hibát követik el. Az ugyanis a hatodiknál, negyvenkettediknél is el fogja követni. Kíváncsi lennék, vajon az ötvenhatodiknál is maga elé tenné a "kezdő író vagyok" pajzsot? :-? És még kíváncsibb, hogy ez a pajzs még mindig elfogadható lenne...? :-?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 29 (vasárnap), 11:21 
Betűmániákus

hogy kik a kezdők? jó kérdés :D mondjuk, aki kiemeli, hogy ilyen/olyan első mű... ezzel védekezik is valahol - akár egy pajzs. vedd figyelembe, hogy először hoz valamit nyilvánosságra, és véleményezz ahhoz mérten. ezt én is gyakorta alkalmazom, de nem azért, hogy langyosat kapjak hideg helyett, hanem mert én tényleg kezdőnek tartom magam. és ezt nem a sztorik száma, a hibáim hányadosa vagy a szomszéd véleménye határozza meg, hanem... nem is tudom. önkritikus vagyok, sose leszek haladó :D épp ezért igazatok van, nem tudom, mi jogon mondom másra, hogy kezdő... hogy mikor lép át haladóba? valaki a 4. novellánál ugyanazokat a dolgokat követi el. a történetre azt szoktam írni, ha látok benne valamit, hogy amolyan "csiszolatlan gyémánt"... és ha megfogad néhány tanácsot - mert én visszalátogatok, és szeretem figyelni a ficeket ilyenmód -, akkor ismét visszajelzek, és valahol mindkettőnknek jobb. mert én nem írogattam a falnak, ő pedig fejlődött :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 29 (vasárnap), 8:40 
Zöldfülű

...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Little Beck 2012 augusztus 04 (szombat), 11:15-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 22:10 
Fanficbúvár

Tigi írta:
Asszem, értem a párhuzamot, de szerintem nem feltétlenül helytálló: a gyerekek lelki világa és a kezdő írók lelki világa nem biztos, hogy azonos...

Persze, ezt én sem hiszem. Valahogy úgy értem ezt, hogy egy gyerek még a fejlődése kezdetén van, ahogy egy kezdő író is, aztán ki ilyen lesz, ki olyan. Én semmi problémát nem látok abban, ha az ember kíméletesebb velük, mint mondjuk egy kamasszal/fiatal felnőttel/felnőttel, és ugyanezt értem a kezdő írókra/haladókra/profikra is, csak hogy asd besorolásánál maradjak. :) Hogy mikortól szűnik meg valaki kezdő író lenni meg nem tudom, mi dönti el. Szerintem ebbe is belejátszik egy csomó minden, de hát ember legyen a talpán, aki ezt eldönti.

És persze ott van az is, hogy az emberek sokkal könnyebben mondanak a neten negatív véleményt, mint személyesen, ezt is írtam, és még ha nem is ez volt a lényeg, de azért szerintem fontos része ez a meris kritikaírásnak. Ha szemtől szemben kellene állniuk az adott íróval, kíváncsi vagyok, ki lenne az, aki tényleg oda is mondana.

Azzal meg teljesen egyetértek, hogy felesleges valakit ajnározni, de szerintem Petuniáék sem ott rontották el, hogy nem mondtak negatív dolgokat Dudleynak, hanem hogy elhitették vele, hogy tökéletes. Átestek a ló túloldalára, ami ugyanakkora hiba volt, mint Harryt szüntelenül alázni.

Viszont visszatérve kicsit erre a lelkivilág dologra: azért a 14 évesen publikáló írók még gyerekek, és van is itt belőlük jó bőven. Szóval szerintem semmi baj nincs a kíméletességgel, ami alatt nem azt értem, hogy mondjuk azt egy rossz írásra, hogy jó, mert az már nem kíméletesség, hanem hazugság.

Idézet:
szerintem sem megfelelő a "gyermek szaval nőnapkor/karácsonykor" párhuzam túl egyszerű. egy gyermek ártatlan, jó szándékú és nyitott.

Az első mondatodra: szóltam előre, hogy hülye példa lesz :D
A másodikra: mert egy kezdő publikáló nem az? Én nem tizenévesen kezdtem publikálgatni, de olyan gyermeki naivitással tettem, hogy öröm rá visszagondolni :D

Egyébként értem, amit mondasz, és részben egyet is értek. Azzal például, hogy az embernek el kell fogadnia a története gyengéit, még ha ő maga nem is veszi észre, csak ha valaki rávilágít. Viszont a "kritikáért kuncsorog nyilvánosan" rész egy kicsit szúrja a szemem. Szerintem, aki történetet tesz fel, így vagy úgy mindenképp azt csinálja. Ha valaki nem szeretne visszajelzést egy adott sztorira, akkor nem töltené fel, és ez azokra is igaz, akik nem kezdenek el direkt olvasókért meg véleményekért könyörögni mindenfele, már önmagában a publikálás is kifejezi a vágyukat arra, hogy kapjanak valami visszajelzést. Ezt most csak úgy megjegyeztem, bár nem sok köze van a témához.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 22:00 
Tollforgató

Tigi írta:

Az is lehet, hogy képtelenség jó/hasznos negatív kritikát írni, mert mindenki olyat fogalmaz meg, amit ő hasznosnak vél, csakhogy nem biztos, hogy a szerzőnek ugyanaz az elképzelése az ideális kritikáról. Ez persze nem változtat az önellentmondásomon.

Viszont szinte minden szerzőnek azonos az elképzelése az ideális kritikáról: Dicsérjék, de ezerrel! ;)

Tudod, azért is kérdeztem, hogy ki számít különleges kíméletet igénylő szerzőnek, mert számomra ez távolról sem egyértelmű. Tegyük fel, hogy kezdő író az, aki első vagy második írását teszi fel. De... Láttam már olyan kezdő írót, aki szemmel láthatóan még nagyon sokáig fogja koptatni az iskolapadot - mégis mondhatni igen éretten fogadta a negatívumok felemlítését. Láttam ugyanilyet felnőttben is. És láttam mindennek az ellenkezőjét is. Láttam olyat, aki úgy tett fel ide cuccost, hogy próba szerencse, ha tetszik, jó, ha nem, nem. És láttam olyat is, aki (legtöbbször a barátnői biztatására) azzal a szent meggyőződéssel pakolta fel az írását, hogy ez az évszázad mesterműve. Láttam olyat, aki valóban jobban tette volna, ha írás helyett mondjuk hímzésre adta volna a fejét. És láttam olyat is, aki elsőre olyat tett fel, hogy csak hozsannázni lehetett hozzá. Láttam olyat, aki csak úgy tett fel valamit, s nem érdekelte különösebben az egész, noha tehetséges volt. És láttam olyat is, aki úgy várja a kedvező véleményeket, mintha az élete függne tőle - akár volt tehetsége, akár nem.

Láttam olyat, aki a kezdeti nagy lendület után eltűnt a Merengő színpadáról. És láttam olyat, aki kitartott.

Melyikük a kezdő, aki különleges kíméletre tarthat igényt? Az, aki - mint mondtad - nem tudja kezelni, hogy valakinek valami nem tetszik az írásában? Az, aki úgy teszi fel a cuccosát, hogy lesz ami lesz? Az, aki nagyon komolyan veszi? Az, aki különben hamar lelépne?

És mi a helyzet az ellenkezőekkel?

És honnan tudom én azt eldönteni a kezdőről, akinek az első művét olvasom, hogy ő melyik?

De...

Biztos, hogy az írót kell néznem, és nem a művet? Az íróról legtöbbször semmit sem tudok, akkor se tudnék, ha akarnék. De a művet látom. Ha bizonytalan vagy magadban, Tigi, biztos, hogy bizonytalannak kell lenned? :-? Nem tudom. Tényleg nem tudom. :(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 21:23 
Fanficbúvár

asd írta:
Ha jól értem az utolsó bekezdésedet, akkor te magát a művet kritizálod? Nem tagadom, számomra szimpatikus álláspont - de hogyan tudod ezt összeegyeztetni a kezdő írók különleges kíméletével?

Igen, éppen erre a problémára ébresztettél rá az előző hozzászólásoddal. Igyekszem a művet kritizálni, de ez határozottan felvet némi problémát. Asszem, ezen most gondolkodhatok egy ideig, mert változatlanul azt hiszem, hogy a tapintat a kezdőknél fontosabb. Csakhogy abban is igazad van, hogy a művet szeretem kritizálni, nem az adott szerzőt. Valahogy az írás "minőségéből" szoktam következtetni, hogy mikor kezdhette az illető, meg ha már korábban olvastam valakinek a nevét, akkor más a helyzet, de ebből messzemenő következtetést levonni nem biztonságos... Nem jó ez így :-S

Az is lehet, hogy képtelenség jó/hasznos negatív kritikát írni, mert mindenki olyat fogalmaz meg, amit ő hasznosnak vél, csakhogy nem biztos, hogy a szerzőnek ugyanaz az elképzelése az ideális kritikáról. Ez persze nem változtat az önellentmondásomon.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 21:06 
Tollforgató

Tigi írta:
...

Ha jól értem az utolsó bekezdésedet, akkor te magát a művet kritizálod? Nem tagadom, számomra szimpatikus álláspont - de hogyan tudod ezt összeegyeztetni a kezdő írók különleges kíméletével?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 20:49 
Fanficbúvár

Igazad van, nem csak kezdő írók vannak az oldalon. Nem tudom, hogy lehetne meghatározni, hogy ki kezdő és ki profi, én a kiadott szerzők közül se neveznék mindenkit annak.

Szerintem, hangsúlyozom, szerintem a negatív kritikák szempontjából viszont a kezdők az érdekesebbek, mert az én személyes olvasatomban csak akkor lehet valaki haladó/profi, stb, ha képes elfogadni a negatív véleményeket is. Nem úgy értem, hogy a kezdők mind hisztérikusan reagálnak a negatív véleményre, csak hogy szerintem az írás nemcsak abból áll, hogy lecsapom az asztalra a művet, a válaszokat is kezelni kell. Szerintem kiemelten fontos a kezdőknél a tapintat, mert azok még nem szoktak hozzá, hogy szadizzák őket. :) Persze ez az én álláspontom, lehet, hogy valaki kezdőkorában és olyan eltántoríthatatlan és megingathatatlan, mint a bestseller szerzők.

Egyébként tényleg fura, hogy folyton kezdő írókról beszélgetünk, nem tudom, ki hogy van vele, de én nem szoktam felderíteni, hogy kinek milyenek a kezdeti művei, mióta publikál, stb, mielőtt megírom neki a véleményemet, akár negatív, akár pozitív :-?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 20:26 
Tollforgató

Annyit emlegetitek, hogy ez a kezdő írók terepe... De biztos, hogy ide csak "kezdő írók" jönnek? Még csak véletlenül sincsenek "haladók". vagy netán nem profik, de "beértek"? :-? (Bár nekem afelől is kételyeim támadtak, hogy ugyanazt érteném-e "profi" megnevezés alatt, mint mások - de ez már végképp más tészta...)

Szóval itt mások sincsenek, csak "kezdők"? És ha csak ők vannak, megkérdezhetem, hogy mit is takar ez a "kezdő író" kifejezés? És meddig tart a "kezdőség"? Míg meris, addig "kezdő író" is marad? Vagy ez a publikált írásainak számától függ? Vagy a szavak számától? Vagy mitől? Ki fogja átsorolni mondjuk "haladóvá"? Vagy ilyen kategória nincs is? $?

Lehet, hogy butaságokat kérdezek, de sajnos tényleg összezavarodtam. :(

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 19:09 
Betűmániákus

szerintem sem megfelelő a "gyermek szaval nőnapkor/karácsonykor" párhuzam :roll: túl egyszerű. egy gyermek ártatlan, jó szándékú és nyitott. a kezdő publikálók többsége sokszor olyan lanyhul teljesít, hogy talán egyedül az tenné őket helyre, ha valaki átmászna a monitoron és rámutatna erre-arra. pl ha kritikáért kuncsorog - nyilvánosan, akkor a történet gyengéit is vegye tudomásul, és fontolja meg a tanácsokat, ha nem is fogadja meg.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 13:48 
Fanficbúvár

asd írta:
Előfordulhat, hogy valaki elfelejti, hogy hová írt kritikát, de az is lehet, hogy nem is érdekli az író esetleges válasza. Ugyebár én csak a magam gyakorlatát tudom leírni neked, de én már eleve a kritikába teszem bele, hogy mi tetszik, mi nem. Az a kritikám. És igyekszem szemmel követni, hogy az író reagált-e rá, vagy sem.

Persze amit te emlegetsz, Tigi, hogy úgy kell rákérdezni, hogy tulajdonképpen mi is az, ami nem tetszett, nem biztos, hogy feltétlenül "építő jellegűnek" mondható. Szimplán az, hogy "nem tetszett" - illetve ennek egyéb változatai - lehetnek igencsak semmitmondóak. Bár... egyfajta kritika ez is. Tőled függ, hogy miként értelmezed: használhatónak, vagy használhatatlannak. :)

Az elfelejtést én is számításba vettem, de nem feltétlenül arra gondoltam, hogy annyit ír a kritikába, hogy pocsék egy fejezet volt, hanem ír x konkrét dolgot, ami nem biztos, hogy világos a lassú felfogású szerzőnek (pl nekem), de nem hajlandó bővebben kifejteni, hiába kérem. Egyébként azt hiszem, igazad van, ezek nem feltétlenül ""használható"" kritikák. :)

Midnights Prophet írta:
...
Asszem, értem a párhuzamot, de szerintem nem feltétlenül helytálló: a gyerekek lelki világa és a kezdő írók lelki világa nem biztos, hogy azonos. Mármint egy gyerek más, mint egy kamasz/fiatal felnőtt/felnőtt, aki kezdő valamiben, legalábbis szerintem. Mármint aki elért egy bizonyos szellemi fejlettséget, az szerintem tud önkritikát gyakorolni és elfogadni, ha valaki (nyilván civilizáltan, stb) elmondja, hogy szerinte ez meg az nem a legjobban sikerült, sőt a negatív visszajelzést kapott részek/fordulatok közül ki tudja választani, hogy melyik az, ami az olvasók többségét zavarhatja, és melyik az, amelyik személyes okokból kifolyólag nem tetszett a kritikaírónak. Ezzel szemben egy általános iskolás, pl. 8 éves, nem biztos, hogy tudja kívülről szemlélni a teljesítményét, ezért nyilván teljesen igazad van, nem lehet odamenni az előadás után és azt mondani, hogy édes fiam, azt hittem, elsüllyedek szégyenemben, olyan gáz voltál -- ugyanakkor szerintem a kisebb gyerekeknél is fontos érzékeltetni, hogy mi az, amit jól csináltak és mi az, amit nem. Most ha csak a HP-nél maradunk: ha Petunia és Vernon nem kezelik szentként szegény Dudleyt, lehet, hogy sokkal normálisabb, kiegyensúlyozottabb gyerek lett volna, még ha okosabb és szorgalmasabb nem is. Persze az se normális, ahogy Harryvel bántak, ő mindig negatív visszajelzést kapott. Gondolom, az én példám is sok sebből vérzik ;-) Amúgy bizonyos szempontból szerintem igazad van, az általános iskolásokat a maguk szintjén kell értékelni, nem a profikén, ahogy a kezdő írókat is, de attól még szerintem fontos, hogy a gyerek/kezdő író önképe és a valóság között ne legyen nagy különbség. Nem kell durván kritizálni, de valamennyire muszáj. Nem tudom, mennyi köze volt a válaszomnak a te felvetésedhez, de remélem, valamennyi azért... $alien

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 11:15 
Tollforgató

Midnights Prophet írta:
...

Ja. Mondjuk én még csak véletlenül sem erről beszéltem. De mindegy. Feladtam.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 28 (szombat), 1:17 
Fanficbúvár

Az álmatlanság megint felütötte nálam gonosz fejét, és épp erre jártam, hát kénytelen vagyok bepofátlankodni...

Hülye példa lesz, de képzeljünk el, teszem azt, egy általános iskolai rendezvényt, mondjuk egy karácsonyi ünnepséget, ahol a gyerekek a maguk (bár ezt nehéz elképzelni, de próbáljuk meg) és mások szórakoztatására előadnak egy műsort. Itt-ott kicsit hamis az ének, a versmondó fiú belesül a szövegbe, rosszul mond valamit, a karácsonyi díszlet néhol megadja magát, és egyébként is: egy az egyben az egészből árad az amatőrség.

Ki lenne az, aki a műsor után, mikor a gyerekek várják a visszajelzést, személyesen odamenne a kórus tagjaihoz, akik hamisan énekelnek, és rámutatna, mennyire borzalmas volt ennél és ennél a résznél, hogy kellett volna csinálni, miért nem gyakoroltak, inkább ne is énekeljenek többet? Ki menne oda a versmondó fiúhoz, hogy hé, Béla, te oszt sötét vagy fiam, mint a verem, még szavalni se tudsz? Ki menne oda a díszletet készítő gyerekekhez megmondani, hogy annyit értenek hozzá, mint vakond a napozáshoz?

Mert szerintem senki. Én legalábbis biztos nem, nézném a hozzám tartozó gyereket, hogy mit csinál, vidáman visszaintegetnék neki, mikor észrevesz a nézők között, és eltűrném azt a pár hamis hangot meg bakit (rosszabb esetben kimennék láncdohányozni :P)

Az, hogy a neten tulajdonképp egy csatornán keresztül mondhatunk véleményt, nem pedig személyesen, és bújhatunk akár anonimitás mögé is, olyasmikre késztet egyeseket, amiket az életben rohadtul nem tennének meg. Nem mennél oda belerúgni egy gyerekbe, ha valamit rosszul csinál, hanem inkább elnézed az amatőrségét, és mikor felnő, és esetleg újra megnézi a felvételt arról a bizonyos karácsonyi ünnepségről, már ő is mosolyogni fog rajta, látni fogja a hibáit, hallja a hamis hangokat, stb.

Aztán biztos lesz olyan is, aki több év múlva sem talál majd kivetnivalót abban a bizonyos műsorban, szerinte az úgy volt jó, ahogy, és azóta is a piaci szintivel jár zenélgetni lakodalmakra meg vidám dáridókra.

Meg biztos lesz olyan is, aki azóta profi énekes lett vagy díszlettervező, mert képes volt fejlődni és akart is, segítettek neki, tanult, érdekelte a dolog és megvolt benne a tehetség.

Nem tudom, érthető-e a párhuzam.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 27 (péntek), 19:04 
Tollforgató

Tigi írta:
...

Előfordulhat, hogy valaki elfelejti, hogy hová írt kritikát, de az is lehet, hogy nem is érdekli az író esetleges válasza. Ugyebár én csak a magam gyakorlatát tudom leírni neked, de én már eleve a kritikába teszem bele, hogy mi tetszik, mi nem. Az a kritikám. És igyekszem szemmel követni, hogy az író reagált-e rá, vagy sem.

Persze amit te emlegetsz, Tigi, hogy úgy kell rákérdezni, hogy tulajdonképpen mi is az, ami nem tetszett, nem biztos, hogy feltétlenül "építő jellegűnek" mondható. Szimplán az, hogy "nem tetszett" - illetve ennek egyéb változatai - lehetnek igencsak semmitmondóak. Bár... egyfajta kritika ez is. Tőled függ, hogy miként értelmezed: használhatónak, vagy használhatatlannak. :)

Szerintem. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 26 (csütörtök), 15:34 
Fanficbúvár

Látom, nagyon felpezsdült itt az élet, szóval én is felvetnék egy kérdést, ami régóta foglalkoztat. Ha már sokkal korábban előkerült valahol, akkor bocsi, én nem találtam.

Szerintetek miért van az, hogy a kritika írása után az olvasók elszelelnek? Személyes tapasztalatom szerint főleg a negatív kritikák szerzői, de mások is, miután megírták a véleményüket, benyomásaikat, soha többet nem néznek vissza, nem olvassák el a szerző válaszát, vagy ha el is olvassák, nem reagálnak rá.

Biztos, hogy nemcsak én jártam már úgy, hogy válaszoltam egy negatív vagy építő kritikára, de soha nem kaptam választ, még akkor se, amikor direkt rákérdeztem bizonyos dolgokra. De mennyiben nevezhetünk egy kritikát építőnek, ha a szerzője arra már nem veszi a fáradtságot, hogy külön kérésre kifejtsen bizonyos dolgokat? Úgy értem, ha az adott író nem rág be, hanem igyekszik javítani, hogy kezdjen hozzá, hogyha rá se hederítenek, amikor úgy dönt, hogy szeretne változtatni? Én is van, hogy elfelejtem, hogy hová írtam kritikát, vagyis a szerző válaszát se olvasom el, de nekem úgy tűnik, hogy sokan meg se próbálják ezt fejben tartani. Vélemények, tapasztalatok?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 18 (szerda), 9:31 
Ó-nagy-admin "on stage"

Te vetetted fel a témát, a te álláspontodat ismertem a leginkább, mégpedig az alapján, amit ide leírtál. Ezért téged szólítottalak meg, és ezért a te kritizálási szokásaid voltak azok, amikkel - a saját nézőpontjaim miatt - kénytelen voltam nem egyet érteni. Lehet, hogy itt kéne bocsánatot kérnem, amiért nem álltam neki asd-kritikákat keresni, meg azt, hogy ki hogyan reagált rájuk, :lol: de mivel a fórumon felvetett dolgaidra reagáltam, őszintén szólva kétlem, hogy ez elvárt lett volna tőlem.

Azt mindazonáltal megjegyezném, hogy akiket kiidéztél, nem is az a jellegű brancs volt, akiket én féltek a kritikáidtól. Lillia_hun? Olvastam tőle én is, vele kezdtem merizni, ő volt a kedvencem - mint akkortájt gyakorlatilag mindenki másnak. Te olyan írókat hoztál példának, akik már bőven elég "folytit" kaptak ahhoz, hogy ne billentse őket hátsón, ha valaki megírja nekik, hogy azért nem minden olyan szép íves-kerek a sztoriban, másfelől meg elég érettek ahhoz, hogy tudják hova tenni a kritikádat. "Elbírják a súlyát", én így írtam legutóbb. De. Egy kis, kezdő írópalánta, akinek még nem erősödtek meg sem a szárnyai, sem az önbizalma, nem lesz ilyen boldog, és nem fog sorban állni asd-kritikáért. Hajszálpontosan ezt írtam: írj negatívat, de tudd, hogy kinek írod (iiiigen, ez volt az "állásfoglalásom" az eredetileg felvetett kérdésben), és válogasd meg a stílust, ha nem akarsz sérülést okozni. A legelső feltöltött novellámat olyan negatív kritika fogadta anno, hogy azonnali törléssel és több hónapos visszavonulással ünnepeltem meg, pedig az még egy nagyon kedves, mézzel tálalt negatív vélemény volt. Eredetileg meg ugye pont az a kérdés, hogy kell-e masnit kötni a negatív kritikákra.

... Ehh. Most elismételhetném, amit egyszer már összeszedtem neked, de ezúttal nem szeretnék még egy órát rászánni arra, hogy pontról pontra bemutassam a kis véleményemet, mert arra konkrétan, akárhogy is nézem, nem érkezett reakció. :P Volt egy álláspontod; az álláspontodat illusztráltad félmondatos példákkal; úgy éreztem, nincs teljesen igazad, elmondtam, hogy miért. Természetesen nem végeztem mellé kutatómunkát. xD Most felfoghatod a személyed ellen irányuló kereszteshadjáratnak a részletet, hogy "asd tárgyilagos kritikájaként" aposztrofáltam a szóban forgó, kérdéses stílusú kritikát... de azért örülnék, ha egyszer mégis elolvasnád, amit írtam. Úgy jól esne. Ha már belementem, just for fun, akkor azért érdekelne egy válasz is, majd valamikor. :lol:

Ja, és még valami!
"Láttuk most egy admin, Asha szemszögét is (bár megjegyzem, a korábbi oldalakon akad ettől eltérőbb admin-vélemény is)." Pardon? Én határozottan civilben írtam be, semmi piros betű, semmi Kedves Merengők! megszólítás. Nem szeretem a kitüntetést, pláne nem, ha az gúnyos, :-P és a Világ Adminisztrátorainak Fekete Bárányaként mutat be, mert nem ért egyet veled. :D Én íróként írtam ide, mert még emlékszem a saját kis írócsíra koromra (már palánta vagyok! *boldog*); véleményem, gondolom, még lehet, admin ide vagy oda, a világot meg úgyse váltom meg vele, nem igaz? ^^

Én kiszálltam... öhm, megkímélve a modokat egy piros sortól: asd, mivel nem a felvetéseimre válaszoltál, mi is mászunk át személyeskedésbe, szóval bármilyen vérpezsdítő ez a szópárbaj, nem kéne kinyírnunk egymást inkább. :) Amit akartam, leírtam (többször is), szóval fekete bárányka most OFF. ... Civilben.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 18 (szerda), 8:24 
Tollforgató

Hm… Érdekes, hogy hogyan változott ez az általános beszélgetés egyszer csak az ÉN felfogásom és kritikáim elemzésévé… Na jó, maradjunk egy kicsit a személyemnél. Igen, 2004 óta vagyok a Merengőn, és bár kaptam tőle hideget-meleget, ragaszkodó típus vagyok, vagyok, maradok. És így gyakorlatilag a kezdet kezdetétől látom azt az egyébként teljesen természetes kívánságot, hogy olvassák a feltett írásokat. (Persze véleményt is kérnek, és természetesen pozitívumokat tartalmazó véleményeket kérnek, de lássuk be, ez utóbbi sem megy olvasás nélkül. ;) ) Én – hogy is mondjam – már elhaladtam azt a kort, amikor az ember gyorsan változik. Persze nálam is sokat számít, hogy fáradt vagyok vagy ideges vagy bármi, de azért jó ideje megvan a magam stílusa. Milyen is az? Néhány véleményt idézek, ebből a topicból szedtem, pár oldallal előbbről.

Kisera Elküldve: 2006 április 03 (hétfő), 15:28
Na, az ilyenek vittek rá, hogy elindítsam ezt a témát...
Mert asdon kívül még soha senkitől nem kaptam építő jellegű, részben negatív kritikát.
És úgy általánosságban, az egész Merin azt vettem észre, hogy a negatív vélemények döntő többsége anonim és trágár.

Belldandy Elküldve: 2006 április 04 (kedd), 17:56
…De azért én asdot nem vállaltam volna be kritikaírónak - egyszerűen nem érzem elég jónak ahhoz a művet, hogy egy ilyen tapasztalt ember kezei közé kerüljön...

(Jó, ez nem személy szerint velem kapcsolatos, de érdemes ránézni.)
Lillia-hun Elküldve: 2006 április 15 (szombat), 0:13
(Zárójelben megjegyzem, ahogy egyesek az építő jellegű, de negatív kritikáikra válaszolnak... finoman fogalmazva elárulja, mennyire nincs realitásérzékük. Csak azt kérdem én, akkor miért kérnek kritikát, ha ennyire tisztában vannak önnön nagyszerűségükkel, és kikérnek maguknak minden negatív véleményt? )

Lionela Elküldve: 2009 május 22 (péntek), 12:17
Asd! Tőled kaptam anno életem leghosszabb, legrészletesebb, és legalaposabb kritikáját, és minden szaváért hálát mondok neked, mégha volt benne negatívum is szépszámmal.

Egyetlen dolog nyomja a lelkem, hogy a kritikád anno a nagy merileállással együtt valahová a net homályába veszett. Kár volt érte, szerettem olvasgatni, és elemezgetni saját magam. (ez most marha hülyén hangzik így visszaolvasva ).

Szóval én nagyon örültem anno, hogy rám találtál és "belém akasztgattad" körmeid. És tudok még jópár emberről akinek hasonló élményben volt része veled kapcsolatban. (és a legtöbbjüknek szintén eltűnt a kritikája, ez már valahol ironikus).

Még sok hozzád hasonló kellene a merire. Sokan megsértődnének tutira, de ha már az "én vagyok a legjobb, és ne szóljál be" egyének kis százalékát sikerülne észhez téríteni, már azzal sokat tennétek a társadalomért (és szegény adminokért).

Még egyszer köszi, és továbbra is "garázdálkodj" csak a merin. Ki tudja? Lehet valaki neked köszöni meg az irodalmi Nobel-díját

Lio hsz-ére meg csak maximálisan bólogatni tudok

Jan Collie Elküldve: 2009 május 22 (péntek), 21:29
én csak annyit mondanék, h megtisztelő, ha valakinek van "asd kritikája".

ennyi .

én is sokat kuncsorogtam érte, sokáig vártam, epedtem utána, és tökre büszke vagyok magamra, amiért van "asd kritikám", asszem, nem is egy.

egyetértek lióval: több ilyen ember kellene, mint te, asd

Drachiss Elküldve: 2009 május 22 (péntek), 22:16
Azt hiszem, lassan én is beállok a sorba, asd kritikáért.

Brumbal Elküldve: 2009 május 23 (szombat), 11:10
És akkor most roppant büszke vagyok magamra, mert van egy (pozitív) asd kritikám! Nem a kielemzős fajtából, de azért mégis egy eredeti, 2008-as évjáratú asd.

Tudatában vagyok saját önteltségemnek, de azért a fentiek után mégis megkérdezem: Mi is a baj az ÉN stílusommal?

Önnön személyemet félretéve én azt gondoltam, hogy ebben a topicban alapjáraton a negatív kritikákról van szó, hogy pontosabban mi is az, kinek mit jelent. Little Beck nagyon frappáns hozzászólásában megtalálható az is: minden attól függ, kinek mit jelent a Merengő. Sokféleképpen – bár távolról sem minden szögből - világítottatok rá a kezdő írók szempontjaira. Láttuk most egy admin, Asha szemszögét is (bár megjegyzem, a korábbi oldalakon akad ettől eltérőbb admin-vélemény is). Úgy gondolom, hogy a beszélgetés most felvett fonalával én csupán csak megpróbáltam beiktatni az olvasók szemszögét is.

Mert fontosak. Ők is.

Biztos van olyan, aki egyetért velem. Biztos van, aki csak részben. Biztos van, aki egyáltalán nem.

(De ettől még nem kell haragudni rám. Se egynek, se sokaknak. És másik homokozóba se kell irányítani. Azt hiszem. :) )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 17 (kedd), 11:22 
Ó-nagy-admin "on stage"

asd írta:
Reggel van, vagy mi... Tényleg azt olvasom, amit olvasni vélek? Asha, te tényleg azt írod nekem, hogy ha valami nem tetszik, elmehetek melegebb éghajlatra?

Ha igen, talán tényleg jobb lenne, ha elmennék. Ha még te, akinek a TEHETSÉGÉT mindig is nagyra tartottam, ennyire nem tudja értelmezni, amit írtam, akkor vagy én nem tudok fogalmazni, vagy...

Na jó, ezek szerint sikerült nekem is megcsillantanom, hogy tudok én is éles nyelvű lenni... Szóval akkor elölről, ezúttal megpróbálom kicsit szolidabban tálalni magam. :lol:

Felvetettél egy kérdést. Negatív kritika - az írónak szól személyesen, vagy kizárólag a történetre, és milyen stílus a maximum megengedhető egy olyan oldalon, mint a Merengő? Ez konkrétan az a téma volt, amibe nem óhajtottam beleszólni, aztán behoztad a moderálást, és kizárólag emiatt hozzászóltam, kénytelenül állást foglalni az eredeti témában is.

Az állásfoglalásom tömören így hangzik: Nagyon klassz, ha valaki profi elveket vall a kritikaírásról, de ezt nem szabadna egy olyan oldalon érvényesítenie, ahol se író, se kritizáló, se te, se én, senki nem profi.
Magyarázom. Az a tárgyilagos kritika, amiről te beszélsz, való mondjuk egy kiadott könyvhöz, például egy könyves blogban. Ha egyszer kiadok valamit, mohón fogom olvasgatni, milyen visszhangja van, de attól függetlenül az a kritika nem NEKEM, csak és kizárólag az olvasó KÖNYVÉLMÉNYÉRŐL szól. A Merengőn viszont a "kritikák" részleg valójában egy kommunikációs csatorna az író és az olvasó között. Itt nem tudsz csak a történetről írni, itt mindenképpen az ÍRÓNAK írsz, eltéveszthetetlenül és személyesen, még meg is szólítod: ez bizony ától cettig neki szól. Ebben a formában ahhoz, hogy személytelen maradj, nyiss egy blogot, és ott írj olyan kritikákat fanficekhez, amilyeneket a könyvesbloggerek írnak a könyvekhez.

Épp csak nem éri meg. Mert ezen az oldalon majdhogynem mindenki (egy-két eltévedettet leszámítva, akit nem csábít a következő lépcsőfok) egy olyan kezdő szinten áll, ami tárgyilagosan nézve nem értékelhető - ami még csak a lehetőségeket hordozza magában, hogy ebből még jó is lehet. Ha te azt mondod az írónak, puszta tárgyilagosságból, hogy cicabogár, ez így am bloc gáz, akkor pápá a lehetőségeknek, hiába van a mélyben egy egész aranybánya. Ha azt mondod neki, hogy lehetne ebben kurázsi, megmondom, hogyan... akkor az az aranybányás hasonlattal kábé olyan, mintha ráböknél, hogy hol kell ásnia ahhoz, hogy kincset találjon odalent.
Az elején mindenki támogatásra szorul. Mert ha senki nem a lehetőséget látja bennem, hanem a hibákat, akkor abba fogom hagyni az egészet, vagy csak a fióknak írok onnantól, pedig lehet, hogy tényleg van bennem kurázsi. Csak ezt elfelejtették közölni velem. Valakinek, aki már túl van a kezdeti időszakon, már le lehet írni, hogy "oké, elrontottad a szerkezetet, ellaposodtak a karaktereid, és olyan mondatfelépítésed van itt, hogy ihaj", mert jó eséllyel elég tapasztalata van ahhoz (illik, hogy legyen!), hogy tudjon mit kezdeni ezzel. Egy kezdőt ugyanezzel letámadni nem túl bölcs dolog. Kezdve ott, hogy elsősztoris Mariskaként a szerkezet fogalmát a szótárból fogom kibogarászni.

Azt írtad, azért nem kíméled az írókat, mert mi az, hogy neked olvasóként át kell rágnod magad X középszerűn ahhoz, hogy találj egy jót. Kell? Nem kell. Ne tedd, én se teszem, ettől függetlenül itt vagyok, tehát gyakorlatilag azt tanácsoltam neked, amit én is csinálok. Én idestova hat éve vagyok már a Merengőn (közösségileg csak az utolsó háromban voltam jelen), úgy tudom, most nem puskázva, te nálam is régebbi bútordarab vagy itt, de lehet, tévedek. Mindazonáltal itt nőttem fel, az elmúlt hat évben mindent megkaptam a meris átlagtól, ami hasznomra lehetett, mindig azon a szinten, ami nekem épp kellett... és kész. A moderálásnak hála még olyan sztorikat is olvastam, amiket egyébként meg se nyitottam volna, tehát nekem már vadiújat nehéz itt mutatni - ezért nem is keresem. Olvasóként már nem új élmény számomra egy szárnypróbálgatás, a első próbálkozós tehetségek sem jelentenek már akkora izgalmat nekem: ma már a csiszolt az, ami engem érdekel, és mivel ez nem a Merengő túlnyomó részét takarja, én speciel többnyire ugyanúgy máshol olvasok. (Megjegyzem, néha olyan dolgok kapnak borítót mostanában, hogy a Merengő átlaga is magasan veri azokat, de most nem könyvekről folyik a trécs.)
Szóval igen, értelmezheted úgy, hogy azt mondtam, járj máshova olvasni, épp csak ne fogd fel sértésnek, mert nem hiszem, hogy van abban bármi bántó, ha azt mondom, hogy "kinőtted" a Meri kínálatát. Vadászd le azt, ami neked való, ajánlások által, vagy bizonyított írok nyomon követésével. A többiekkel pedig akkor foglalkozz, amikor elég türelmesnek érzed magad, hogy átmenj tan'tó nénibe, és akkor is ügyelj, hogy olyannak tarts firkaleckét, aki érti és értékeli a törekedésedet a segítésére. Különben az egész csak konfliktust fog szülni, az meg kinek jó?
A közösségi jelenlét megint más, amíg nem hangolsz magad ellen egy nagyobb csoportot a kritikai felfogásoddal, én legfeljebb itt jártatom a számat, hogy miben értek egyet és miben nem. :lol:

Shanon, a kihívást én annyiban nem érzem idevalónak, hogy a kihívás, ahogy maga a szó is sugallja, egy próbatétel az író számára, azzal pedig mindenkinek, aki jelentkezik rá, illik tisztában lennie, hogy itt az olvasó/bíra dolga és kötelessége értékelni a történetet, az író ismerete nélkül, hiszen még a publikálás is névtelenül zajlik. Én mondjuk egy kihíváson is vigyáznék a nyelvemre (belém van kódolva, hogy alapvetően nem szeretnék sebet okozni senkinek, de hát épp ezért nem vagyok bíra :P), de ha elmegyek rá, akkor tudomásul kell vennem, hogy osztogathatnak nekem rossz pontokat, és kaphatok olyan értékelést, ami nem a kis alkotói lelkem pátyolgatására szolgál. Aztán nagy ügy, legfeljebb nem értek vele egyet. Hogy emberileg ki hogy áll hozzá a saját kudarcaihoz (mentegetőzés, kifogások... hogy is volt az egó sértetlenségét biztosító védekező mechanizmusokkal? :) ), már megint más - az, hogy ki hogyan fogadja a negatív kritikákat, akár egy újabb vitát indíthatna el.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 17 (kedd), 9:09 
Betűmániákus

elég felületesen olvastam el a soraitokat :oops: öhm... ez a "negatív kritika" dolog azért közösségformáló erejű, valljuk be ;)

mindenesetre sem publikálni, sem véleményezni nem egyszerű :| azt hihetik sokan, hogy észt osztani az előnyökről és hiányosságokról milyen egyszerű - fogalmazzunk így, ám... koránt sem az. a kard/tőr mindig ott lebeg a fejünk felett, és vagy leesik, vagy nem. pusztán pillanatnyi állapotoktól függ. szakad-e a húr a szerzőnél? jól szóltam?
a baj esetemben az, hogy nem, nem jól szólok. és nem is az író válaszol a véleményemre, hanem valami harmadik nagyokos, aki elkezd mint embert minősíteni :D és ez olyan kedves... jó, hogy nem vagyunk egyedül ezen az oldalon, és van aki megvéd. csakhogy akkor én voltam a csúnya mumus, aki megírta, hogy Draco Malfoy lenne az utolsó, aki adidaS sportruhában sétálgat az esőben XD persze, megtörténhet, de nem volt megindokolva, és azért ez nem mindegy. khm-

legutoljára egy kihíváson véleményeztem hosszabban... életemben, valamint fanfiction-ös "pályafutásom" során először követtem végig mindent az első naptól az utolsóig, éééés... ott is ugyanazt vettem észre, mint ahogy általában a legtöbb embernél a hétköznapokban: mindig védekezik, mentségeket talál, pl ez esetben: este gépeltem, alig találtam valamire való bétát, de ő is elfoglalt, megjött, halat ettem, csajjal voltam, olaszosan élünk, meghalt a szomszéd macskája...

jó. én nem hátteret, körülményeket kértem válaszul, hanem... ha észreveszem és leirom valakinek, hogy meglátásom szerint, vagy ha szeretnél egy jó tanácsot, akkor nézz utána az angol nevek ragozásának...
akkor ne azt adja válaszul, hogy miért hibázott, hanem hogy köszönöm, igyekszem legközelebb helyesen írni, vagy tanácsot kérni ettől attól. persze, ez utóbbi is előfordul nagyon sokszor, ennek pedig kiváltképp örülök.

ha egy mű viszont pocsék, azt nem a szerzőjére értem, ha ő átvetiti magára a minősitésem, az régen rossz, és... nem sok helye van a pályán, szerintem. fogja fel, hogy nem a teljesítményére értem, hanem arra a versre/könyvre/humoreszkre, amit publikált, nem pedig arra, mennyire kedves másokkal, hogyan főz, milyen jó unoka vagy táncos. én az adott állapotában terjengő művére értem... ha a kettőt nem tudja elvonatkoztatni és kezdődik a személyeskedés, hogy "hogy merem én ezt állatin, amikor mennyit dolgozott rajta" vagy az annál is rosszabb... (mondjuk ezt nekem gyakran szegezik, mert a publikálási repertoárom a kedvenc párosom esetében és amúgy is igen szegényes): "nem látom tolongani a dramione regényeket az adatlapodon, úgyhogy addig ne dumálj" :-) ha ilyen egyoldalú lenne minden... ha csak a divatdiktátorok viselnék a milliós rucikat, mert csak ők tudják jól összeválogatni, akkor nem lenne miből megélniük. az pedig, hogy valaminek nincs látszata, ám ott van, arról néha a körülmények döntenek, nem az illető. ezt el kell fogadni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 17 (kedd), 5:08 
Tollforgató

Reggel van, vagy mi... Tényleg azt olvasom, amit olvasni vélek? Asha, te tényleg azt írod nekem, hogy ha valami nem tetszik, elmehetek melegebb éghajlatra?

Ha igen, talán tényleg jobb lenne, ha elmennék. Ha még te, akinek a TEHETSÉGÉT mindig is nagyra tartottam, ennyire nem tudja értelmezni, amit írtam, akkor vagy én nem tudok fogalmazni, vagy...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 17 (kedd), 0:11 
Ó-nagy-admin "on stage"

A moderálás szerintem megint más tészta, de ha már párhuzamba lett hozva, megjegyzem, hogy az elutasító stílusa sem mindegy. A lista nap mint nap tele van elsőtörténetes írók feltöltéseivel: olyan sztorik ezek, amelyek csak úgy tobzódnak a kezdő hibákban, mint a kezdetleges felépítés, sablonos jelenetek, unalmas párbeszédek, elemi nyelvtani baklövések. (Jobb esetben, mert a rosszabb az, aki nem használ szóközöket, vagy még körvonalaiban sem tudja, hogy néz ki egy párbeszéd, és csillaggal, idézőjellel, vagy minden jelzés nélkül írja.) És mi megnézzük, hogy van-e benne elgépelés, hogy tisztában van-e a követelt minimumokkal, és elbíráljuk őt: ha a minimumot megugrotta, felengedjük, ha nem ugrotta meg, akkor az alapvető hibákra kitérő elutasítót kap. Tárgyilagosat, de nem éleset - én speciel igyekszem ügyelni rá, pláne újonckáknál, hogy akkor is mosolygós és tündérbűbáj legyek, ha a szívem mélyén élő kritikus és igényes olvasó véleménye pont az, hogy "jól van, anyuci, akkor töröld ki ezt az egészet az utolsó szóig, és gondold át még egyszer".

Ami a negatív kritikát illeti, szerintem azért vannak itt fogalomzavarok. A negatív kritika jó, én nem bánom őket, ha indoklást is kapok, legfeljebb nem értek egyet, de hát van kicsi kezem, tudok pötyögni egy választ. Honnan kezdődik a tárgyilagos, és honnan a bunkó negatív kritika?
Szerintem az elfogadhatatlan az, ami leír engem, mint embert és mint írót: nem feltételez bennem többet.
asd tárgyilagos kritikája (a példák alapján) úgy kezdődik, hogy "te ebben vagy rossz". Én, ha negatív kritikát írok, azt hangsúlyozom, hogy "ebben kell fejlődnöd". Az egyik leír, a másik előre mutat. Én hiszem, hogy az utóbbi célravezetőbb. Mert az elutasítóban sem azt írjuk, hogy Jani, te reménytelen eset vagy - hanem azt, hogy Janikám, ezt itt és azt ott és még amazt is javítsd ki, megmutatom, hogyan, aztán felkerülhetsz. Ez is egy lépcsőfok, amin fel kell segíteni az embert, és mivel itt szárnypróbálgatók vannak, ez kéne, hogy legyen a fő cél, nem annak az idejekorán való eldöntése, hogy ki a reménytelenül középszerű, vagy kiben van épp egy szikrányi reménysugár.

Bár bennem tagadhatatlan, hogy van némi óvónénis tyúkanyóösztön, és hogy vagyok elég diplomatikus, hogy ha elküldök valakit a fenébe, még örül is neki... :P de szerintem ezen a szinten nem nagy elvárás, hogy lehetőleg ne törjük ripityára egymás játékát a túl élesre sikerült szavakkal. :) Mert a legtöbben azért játszani járnak-járunk ide, nem azért, hogy belőlünk legyen a következő Kertész Imre. Ez egy fanfic oldal, célcsoportban azokkal a tizenévesekkel, akik a mai ifjúsági (ponyva)irodalmon nőnek épp fel. Akinek ennél sokkal magasabb elvárásai vannak, az kinőtte a köreinket (általánosságban véve, mert akad bőven, aki kinőve is itt maradt publikálni), és lehet, máshol kéne olvasnivalót keresnie magának. Például egy könyvtárban. Azokra végül is egy szerkesztő már rányomta az itt elvárt minőségi bélyeget - elvileg... ;) Mert itt viszont újak mindig lesznek és kellenek is (tehát nem kéne elijeszteni őket!), akiknek még le kell futniuk az első köreiket... ahogy mi is lefutottuk ezeket a magunk első történeteivel. Mert őstehetségek, ha vannak is (nem, nem hiszek bennük), azért nem kaphatnak kizárólagos tagságot az oldalon, mindenki mást elkergetve.

Másfelől pedig, egy csepp személyeskedés: asd, te sem voltál ám mindig ilyen éles-érdes nyelvű. ^^ Olvastál már tőlem olyat lelkesedve, amire most már én mondom azt, hogy gáz módon vérzik millió sebből. Tehát tényleg a te igényeid nőttek túl azon, amit az oldal átlagszínvonala kínálni tud. És én is ezer dolgot elolvastam régen, ami ma már nem kötne le mostanra zavarónak tartott hibák vagy érdektelenné vált téma miatt, de azért nem szállok rá az akkoriakhoz hasonlóakra ma, hogy megmondjam nekik a tutit. Felnőttem attól. Ajánlás után olvasok - olyan történeteket, amik a mostani igényeimnek felelnek meg, olyan íróktól, akik elbírják a kritikáim súlyát. És azt hiszem, nem olyan nehéz rendszer ez... :)
Az én meglátásom tehát, hogy mindenki olvasson olyat, ami neki való. Írjon olyan kritikát, ami a történetnek való... és adja meg a lehetőséget, hogy mindenki jól érezze magát, mert a Meri ebben az egyben különbözik az összes többi publikálási felületet biztosító oldaltól: kellemes, barátságos közösségi hangulata van, nélkülözi az össznépi sznobizmust, ami más helyeken igenis fel-felbukkan rendszerint. Illene, valóban, megőrizni.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 16 (hétfő), 21:11 
Tollforgató

Furcsa, hogy az anyázást mindenki - én is - külön kiemeli, hogy azt aztán nem. Pedig nem is lenne rá szükség, mert normális környezetben teljesen természetes, hogy az ilyen hangnemet nem lehet, nem szabad tűrni.

Na és a negatív kritikánál mi az a szint, amit még el lehet tűrni?

Szubjektív. Mostanában sokszor futunk ebbe a kifejezésbe, talán egy hangyányit többször is, mint kéne. A szubjektivitás túlzott tiszteletben tartása éppen annyira káros lehet - szerintem -, mint a túlzott határok közé szorítása. Valamiféle középútnak mindenképpen lennie kell, vagy legalábbis kellene. Vegyünk egy példát, mondjuk éppen a Merengőt. Annak idején, amikor Kristie létrehozta, bárki bármit bármikor feltehetett. Na, pakolt is rá boldog-boldogtalan, fű-fa-virág! Az eredmény pedig... :-S Még az volt a szerencse, hogy az oldal akkoriban még megközelítőleg sem volt ennyire felkapott (a Nagy Összeomlás előtt-körül a negyedik oldal elején állt a nevem a szerzőknél, most pedig a harmincegyedik oldalon állok - csak hogy tudjunk egy kicsit viszonyítani). A katasztrófát megelőzendő páran megalkották az admingárdát - folyamatosan cserélődnek, de legjobb tudomásom szerint vannak még egy páran a régiek közül -, és felállítottak néhány szabályt. A feltöltendő cuccosok csak akkor kerülhettek fel, ha megfeleltek ennek a nem túl sok, de alapvető szabálynak. Már akkor is prüttyögtek jópáran, de az olvasók és az oldal színvonala érdekében nemhogy fenntartották tovább is ezeket a szabályokat, hanem még néhányat - ahogy a szükség hozta - hozzá is tettek. És állítom, hogy mind az oldal, mind az olvasók csak profitáltak ezekből a szabályokból, sőt! Szilárd meggyőződésem, hogy valahol az elutasítottak is profitáltak a dologból: megtanulták - legalábbis remélem -, hogy bizony igenis ügyelni kell a helyesírásra, a tagolásra, az írásjelekre, az oldal nem perverz pornóírások feltöltésére szakosodott, tehát nem engedik az öncélú nemi erőszak ábrázolást, a vérfertőzést, stb.

Pedig be sokan hivatkoztak az írói szabadságra! Csakhogy a helyesírási szabályok figyelmen kívül hagyásának - vagy nem tudásának - köze nincs az írói szabadsághoz, és a perverz, pornó leírások sem tartoznak kimondottan a klasszikus irodalmi kategóriák közé. Jól tették az adminok, hogy megalakították a gárdájukat? Én azt hiszem, feltétlenül. S hogy néha mégis becsúszik egy-két baki - hát istenem, ők is csak emberek! Ha úgy tetszik, úgy is fogalmazhatnék, hogy nekik is joguk van az elbíráláskor szubjektívnek lenni. ;)

Nem hiszek abban, hogy az írók válogatás nélküli pátyolgatása hosszú távon jót tesz az oldalnak. Nem hiszem, hogy a negatívumokkal való szembesítést csakis cukormázba csomagolva szabad beadni. (Utoljára mondom, többé nem is hozom szóba, mert természetes KELL hogy legyen: az anyázást nem szabad tűrni, de a negatív kritikának nincs is köze hozzá!) Tökéletesen egyetértek Little Beck ezen gondolataival (is):

"... ahogy egy gyereket se jó burokban nevelni, úgy nem gondolom, hogy az itt publikálók fejlődését segítené, ha nem lehetne negatív kritikákat írni egy bizonyos stílus alatt... hiszen máshol is ugyanúgy meg fogja kapni!"

Azok, akik úgy gondolják, nem akarnak senkit sem megbántani, ezért nem mondják el a véleményüket az íróknak, ha valami - vagy akár az egész - nem tetszik, nagyon kedves emberek, de egyáltalán nem biztos, hogy ezzel tesznek valóban jót nekik.

Szóval talán lassan itt lenne az ideje a szubjektivitásnak némi határt szabni. Nem sokat, csak egy-két könnyen elviselhetőt - például a negatív kritikákban.

Szerintem. ;)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 16 (hétfő), 13:06 
Tollforgató

Little Beck írta:

Ennek fényében ez a megjegyzésed:
(...)
Bevallom, kicsit ellenszenves volt számomra.

Most még egyszer visszatérek, mert mondtál valamit, ami miatt lelkiismeret-furdalásom van.

Igen, bevallom, elvetettem a sulykot, többször is, beismerem, nem gondoltam át, mit és hogyan írok, és több volt benne az indulat, mint a józan ész, ezt nagyon sajnálom, elnézést kérek mindenkitől, akiből ez ellenszenvet váltott ki. Nem akartam veletek, merisekkel fölényeskedni, és elnézést kérek emiatt, hogy mégis úgy jött le, mea maxima culpa. Szégyellem.
Ugyanakkor, amit mondtam, fenntartom, hogy szeretném, ha az általad is említett, szomorú esetek lennének a kivétel, és nem az átlag, hogy nem lennének durva, akár mocskolód kritikák. Akár egyetértetek vele, akár nem, ez az én véleményem, aminek mindenképpen szerettem volna hangot adni :)
A Karcolaton egy évig voltam rendszeres tag, és kell egy kis idő, míg befogadnak, és míg elkezdenek neked kritikákat írni -- több feltöltés, hogy rendszeresen jelen légy az oldalon:) Ez csak egy tanács a jövőre, ha szeretnél visszamenni.
És még Jókairól, és hogy elsőre lehet-e mesterművet írni. Nem gondolom :) Valszeg Jókainak is voltak szárnypróbálgatásai fiatalon, amik sose jutottak közönség elé, mert akkor még más volt a nyilvánosság szerkezete. A tárcaregényeit ő nagyrészt hetente megjelenő lapokba írta, folytatásos formában jelentek meg, és akkorra már volt gyakorlata, de ha teszem azt, Jókai most lenne fiatal, és még nem lenne befutott regényíró, akkor biztos vagyok benne, hogy itt lenne a Merin, vagy valahol máshol, írogatna, és eljutna hozzád a szárnypróbálgatása is az internetnek köszönhetően.

És ha még valaki nekem szeretne mondani valamit, PÜ-ben, email-ben megtalál.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 16 (hétfő), 11:51 
Zöldfülű

...

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Little Beck 2012 augusztus 04 (szombat), 11:15-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 16 (hétfő), 8:39 
Szárnybontogató

asd írta:
4. Megengeded, hogy megkérdezzem, szerinted miért kell feltétlenül pozitívumot emlegetni? Mi van olyankor, ha az ember ilyet egyáltalán nem talál? Vagy ha talál is, az annyira kevés, hogy a negatív benyomások egyszerűen elnyomják azt? Ez utóbbit nem szabad a véleményezett tudomására hozni? :-?

Nem kell feltétlenül pozitívumot említeni, csak akkor, ha pozitív kritikát akarunk írni. Én úgy gondolom, egy negatív kritika akkor lesz negatív, ha teljes mértékben a hibákról szól (vagy esetleg nagyon kevés pozitívumot említ, ahogy te is írtad.) Ha mondjuk a kritikaíró ír 23 hibáról, és kiemel 4 pozitívumot, akkor az még mindig negatív kritika szerintem. Bár azt beismerem, hogy az előző hsz-emben azt írtam, a negatív kritikában a kritikaíró nem emel ki semmilyen pozitív részt, de ezen most, jobban átgondolva változtatok (az arány a fontos). :) Ahogy elnézem, egyenes irányban haladunk afelé, hogy megdöntsük a saját magam számára felállított "szabályomat". :lol:

asd írta:
5. Azt azonban bevallom, nem teljesen értem, mit jelent ez a mondatod: „… mi van akkor, ha a kritikaíró nem szándékozott negatív kritikát írni…”. A negatív kritika ezek szerint mégiscsak valami nagyon rossz dolog?

Látod, itt magyarázok arról, hogy a negatív kritika nem feltétlenül rossz dolog, mégis így fogalmaztam meg a mondanivalómat... Itt valójában a "negatív" szót ki lehetne cserélni mondjuk a "bántó" szóra, és akkor kifejezné azt, hogyan értettem. Ebben csak az a szép, hogy ezek szerint tudat alatt azért a kettőt mégis csak összekapcsolom valahogy. :)

Sajnos most nem futotta kisregényre, csak felpillantottam fórumra, rohannom is kell. :)

~*~

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 15 (vasárnap), 21:36 
Tollforgató

Vettem az adást, Taranis. ;)

1. Örülök, hogy ezt mondod. Bevallom, gyakran támadt az az érzésem, mintha itt, a Merengőn minden csak az írók és az ő fejlődésük körül forogna. Pedig – ahogy már említettem – szerintem olvasók nélkül a legkiválóbb írásmű sem megy sokra.

2. Tökéletesen igazad van: Mindenféle vélemény segíti az írót – ha az elfogadja a segítséget. /:)

3. Az udvarias viselkedés alapszabály mindenütt – bár éppen a múltkor olvastam arról nem is egy cikket, hogy korunkban – nem kis részben éppen a net hatására – mennyire megváltozott az udvariasság fogalma a fiatalok körében, s hogy egyre gyorsabban és egyre jobban változik. Már nemhogy a negyvenes-ötveneseknek, de még a mai húszon éveseknek sem ugyanaz, mint a mai tizenéveseknek, és ez az eltérés már nem csak a neten okoz problémákat. :(

4. Hajaj! Tehát a negatív kritika „negatívsága” szerinted is szubjektív! Kár, erről azért részletesebben olvastam volna. :D Megengeded, hogy megkérdezzem, szerinted miért kell feltétlenül pozitívumot emlegetni? Mi van olyankor, ha az ember ilyet egyáltalán nem talál? Vagy ha talál is, az annyira kevés, hogy a negatív benyomások egyszerűen elnyomják azt? Ez utóbbit nem szabad a véleményezett tudomására hozni? :-?

5. Magától értetődik, hogy az „ez szar” és az ehhez hasonló színvonalú bejegyzések nem azonosíthatók a negatív kritikával. Ha ilyen bejegyzéseket kér törölni az író, ez természetes – bár megjegyzem, láttam már olyan írót, aki a mocskolódásokat is nagyon jól tudta kezelni, így az visszaszállt a mocskolódó fejére. Azt azonban bevallom, nem teljesen értem, mit jelent ez a mondatod: „… mi van akkor, ha a kritikaíró nem szándékozott negatív kritikát írni…”. A negatív kritika ezek szerint mégiscsak valami nagyon rossz dolog?

Kérlek, ha időd és kedved engedi, örvendeztess meg még egy kisregénnyel! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 15 (vasárnap), 18:18 
Szárnybontogató

Asd, az, amit írtam a kritika szubjektivitásáról, a személyes véleményem volt, nem azért „mondtam”, mert bárki is az ellenkezőjét állította volna valamelyik korábbi hozzászólásban. Bár úgy sejtem, hogy a hsz-ed első része nem nekem szólt, ezt azért leszögeztem.:)

Megpróbálom leírni a véleményem azokkal a kérdésekkel kapcsolatban, amik megfogalmazódtak benned.

1. Az olvasók is számítanak szerintem.

2. Szerintem azt, hogy a két lehetőség közül melyik igaz a Merengőre, nem lehet megállapítani. Én úgy gondolom, hogy nem különíthető el a kettő egymástól, mert attól, hogy valaki azért tölti fel a történeteit, hogy fejlődjön írás terén, attól még az is benne lehet, hogy a nagyvilág elé akarja tárni a műveit, és elismerésre vágyik. Szerintem a legtöbb emberre mind a kettő jellemző (persze kivételek biztosan itt is vannak).

A kritikaíró elmondhatja a véleményét anélkül is, hogy segíteni akarna, de ha már egyszer véleményt írt (normális hangnemben), azzal máris segítette az írót. Persze a joga megvan hozzá, hogy ne akarjon segíteni, de azt hiszem, hogy a "segítség" adása ebben az esetben elkerülhetetlen. :-D

3. Igaz, hogy én úgy gondolom, az olvasók is számítanak (nagyon is), azért leírom a véleményem, főleg, mivel a hatos pont szerint úgyis vissza kellene térnem ide. Szerintem nem csak a pozitív kritika lehet építő jellegű kritika (sőt!), viszont a negatív kritika csak egy szintig az. Erről is leírtam már a véleményem, egy pont után az író már „csakazértsem” alapon azt fogja mondani, hogy lesz.rom
. Minden a stílustól függ.

4. Szerintem a negatív kritika az a kritika, amiben kifejtjük, miért NEM tetszik a mű, anélkül, hogy kiemelnénk pozitív részeket is (most itt nem fontos, hogy egyáltalán találtunk-e olyat a műben). Viszont szerintem mindenki magának dönti el, hogy mi számít negatív kritikának, szóval az előbbi megállapítás pl. az a „szabály”, amit saját magamnak állítottam. Erre nem is lehetne felállítani egyezményes szabályt szerintem. Azt viszont érzi az ember, hogy negatív vagy pozitív kritikát írt/olvasott. De attól függetlenül, hogy nincs pontosan körülírva a negatív kritika mint fogalom, még lehet róla beszélni, mert azért nagyjából mindenki ugyanazt érti alatta.

5. Ugyanez a válaszom erre a pontra is. Mindenki magának dönti el, hogy mi a negatív kritika, de van egy szint, amin túl az már inkább mocskolódásnak számít (és azért az már elég egyértelmű, hogy mi esik ebbe a kategóriába)… Azt pedig senki nem szereti, így szerintem érthető, hogy ilyen esetekben fellépnek ellene (nevezetesen törlik az adott kritikát). Értem én, hogy azt akarod ebből kihozni, hogy mi van akkor, ha a kritikaíró nem szándékozott negatív kritikát írni, az író mégis a szívére vette? Szerintem, ha betartjuk az olyan „szabályokat”, amiket te is írtál, hogy pl. nem küldjük el az írót melegebb éghajlatra, hanem normális hangnemben leírjuk a véleményünk, akkor háboroghat az író, a mi lelkiismeretünk tiszta lehet. Onnantól kezdve pedig nincs ezzel mit kezdeni.:)

Összességében szerintem mindenki döntse el maga, hogy milyen kritikát akar írni, azt csókolom. Nem lehet azt mondani, hogy „Te bizony szemét vagy, mert ilyen és ilyen kritikát írtál”, vagy hogy „Te jó arc vagy, mert ezt meg ezt írtad”. Mindenkinek szíve joga, hogy milyen szándékkal, milyen formában ír kritikát, amíg az nem lép át egy határt. Az pedig, hogy ki mit tart jó kritikának, emberenként változhat.:)

Gyönyörű kisregényt gyártottam ide… De remélem, sikerült érthetően megfogalmaznom, amit szerettem volna.:)

~*~

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 15 (vasárnap), 15:12 
Tollforgató

asd írta:
Miért is van szükség a 4.519.628. közepes tehetségű írópalántára? Előtte pontosan 4.519.627 áll sorban, hogy untasson a közepes művével. A negatív kritikától összetört lelke nem fog produkálni újabb tucat és/vagy ásítoztató irományt?

bocs, ebből nem éreztem ki az első pont messzemenő szubjektivitását.
Én erre reagáltam, nem másra. Erre a hangnemre.
Nem mondtam, hogy csak pozitív kritikát írjunk, mondtam, hogy kell a negatív, csak mivel szubjektívek vagyunk, és ez egy amatőr oldal, nem kell átvenni ezt a nyers, fölényeskedő hangnemet, amit pl. apró betűvel is nekem szedtél. /azóta törölve lett, na jó :) /
Már mindent leírtam, amit akartam. Szerintem, amit akartam, már elmondtam.
Ez most nem hátrálás, csak jobban járunk, hidd el, ha kivonom ebből magam. Te is, én is :) Úgy érzem, te nem vagy kíváncsi az érveimre, bármit is mondok. Nem tartod egyenrangúnak. Vagy nem is tudom, hogy fogalmazzam meg.

További szép napot, és sok korrekt, segítőkész kritikaírót kívánok :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 15 (vasárnap), 14:55 
Tollforgató

Ja, a kritika – véleménynyilvánítás, hozzászólás, tökmindegy, hogyan nevezzük – mindig és minden körülmények között szubjektív. Ha valaki követte, miket hordtam ezzel kapcsolatban össze valaha is, lehetetlen, hogy elkerülte volna a figyelmét, mennyire aláhúztam, kihangsúlyoztam mindig is ezt a tényt. A „szerintem, véleményem szerint, számomra” és ehhez hasonló szavak, no meg a hangsúlyozottan egyes szám első személyben tett megjegyzéseim mind ezt voltak hivatottak alátámasztani. Ha valaki felfigyelt erre, örülök neki, ha nem, akkor nem akarásnak nyögés a vége, s akkor erről tovább nincs is értelme akár egy szót is ejteni.

Úgy tűnik, eljutottunk egyfajta sarkosításhoz, ami nem tudni, hogy vezet-e egyáltalán valahová, vagy sem, de – legalábbis számomra – igen érdekes, és nagyon érdekel a véleményetek. Ha megengeditek, megpróbálnám összefoglalni, hogy szerintem mik a felhozott főbb kérdések.

1. Mi is a Merengő? Olyan oldal, ahol az az elsődleges szempont, hogy az írni szeretők/akarók feltehessék a nyilvánosság elé a cuccosaikat, vagy olyan, ahová az írni szeretők/akarók feltehetik a cuccosaikat, ÉS azok, akik kikapcsolódásként olvasni vágynak, feljöhetnek és elolvashatják őket? Megpróbálom magyarra lefordítani saját magamat: az írni szeretők/akarók az elsődlegesek, vagy esetleg az olvasók is fontosnak számítanak?

2. Az első kérdésből ered a második: A Merengő olyan oldal-e, ahová az írni szeretők/akarók tanulni, fejlődni járhatnak fel, s ebből adódóan az írásaikat elolvasók olyan hozzászólást kell hogy írjanak nekik, amely elősegítené ezt a bizonyos fejlődést, vagy olyan oldal, ahová az írni szerető/akarók – elismerésre vágyván – nyilvánosság elé tárhatják alkotásaikat, azok pedig, akik elolvasván véleményt akarnak mondani nekik, megtehetik azt szimplán, mindenféle tanítani, fejlődést elősegíteni vágyás nélkül.

3. Ha – hangsúlyozom: HA – csak az írni szeretők/akarók fejlődése a fő szempont, csak a pozitív vélemény számít „építő jellegűnek”? (E téma azért is érdekel különösen, mert nemrégiben láttam egy negatív vélemény törlésének kérését – hozzáteszem, a kritika valóban negatív volt, nagyon negatív, de kulturált hangnemben íródott, és meg is indokolta a véleményét – és teljesült a kérés! Letörölték az adminok!)

4. Folytassuk a hármas pontot: Mi számít negatív kritikának? Mit szabad bele írni? Hogyan szabad mondani? Vannak-e egyéb hozzáfűződő kötelességek?

5. Ki fogja eldönteni, melyik negatív kritika lépi túl ezeket a bizonyos, négyes ponthoz fűződő határokat? A vélemények, a kritikák szubjektívak – de a fogadásuk is, nem? Ki fogja megmondani, hogy kényes esetekben a kritikaíró volt-e rosszindulatú, vagy az írni szerető/akaró a túlérzékeny? No és ha e csalhatatlan ítész meg is állapítja, hogy a negatív kritika volt túl negatív, mi lesz a negatív kritika írójával? Ha azt állapítja meg, hogy az írni szerető/akaró volt túlérzékeny, mi lesz a túlérzékeny íróval?

6. Ha esetleg mégsem az írni szerető/akarók fejlődése a fő szempont az oldalnál, hanem esetleg az olvasók is bejönnek a képbe, hogyan alakulnak a 3, 4, 5. kérdései - és válaszai?

Nekem hevenyészve most ennyi jutott eszembe, ami természetesen nem zárja ki több kérdés lehetőségét. ;) Mindazonáltal ha valaki megtisztelne, hogy a fentiekkel kapcsolatban megosztaná velem a gondolatait, örömmel venném.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 14 (szombat), 13:53 
Tollforgató

Taranis írta:
Szerintem az a legfontosabb, hogy tudatosítsuk az íróban: amit leírunk, az a mi véleményünk, és attól, hogy mi így gondoljuk, nem feltétlenül egy rakás ... a műve. Ha nem hangsúlyozzuk eléggé, hogy ez csak a mi meglátásunk, akkor az író úgy érezheti, hogy a véleményünket mi örök érvényű igazságként fogjuk fel, és ez elég beképzelt dolog... Ez valószínűleg büszkeség kérdése, de így van. Lehet nyers egy kritika, ha segítő szándékot látok benne, elfogadom, és átgondolom.

Na igen, ebben nagyon egyetértek, és ezt kifogásoltam korábban. Hogy belássuk, a mi ízlésünk nem objektív, ami szerintük "förmedvény" és 5.976,353. db. "középszerű" írás, és nekünk nem tetszik, másnak még bejöhet.
Így működnek a fanfic oldalak, minden kis "középszerű" (ugye, ezek nem az én szavaim :) író tölt fel, ez adja meg a dolog szépségét, hogy olyan, mint egy hatalmas svédasztal, kedvedre válogathatsz. És nem örülnék ezért, ha lenne minőségi szűrés olyan értelemben (a mostanin felül), amit korábban pont ő szorgalmazott, és ami mögött ugyanez a koncepció állt.
És én csupán annak a beismerését hiányoltam asd-tól, hogy amit ő gondol, az nem abszolútum, hanem egy perspektíva a sok közül. Mondok egy példát: mikor idekerültem a merire, mutattak nekem egy ficet, amire érkezett vagy 15 jaj de jó, ez csodálatos kritika. belenyitottam: Romana-regény szintű fogalmazás volt, klisés jelzők, sematikus érzelemábrázolás, és túlcsordult a nyáltól. Na, becsuktam. Elgondolkoztam, hogy nyilván velem van a gond, mert másnak tetszik, nagy írónak is tartják az illetőt. Nyilván, más az ízlésünk, kerestem más olvasnivalót, és találtam. Most mit értem volna el, ha nyersen leírom neki azt, amit itt?
Ami az összehasonlító irodalom profomnak a mennyország, Proust, az nekem megterhelő olvasmány, és ő hiába állítja, hogy a Twilight még klotyópapírnak sem lenne jó, vannak, akik sokan szeretik.
Mert különbözőek vagyunk, a merin meg mindenféle történet szembejöhet, ez a szép benne, meg az, hogy csak egy kattintás.
Minap én is találtam egy nagyon aranyos kis romantikus történetet, jólesett a lelkemnek olvasni, és nem az összehasonlító irodalom TDK-hoz anyagot gyűjteni, kikapcsolt, láttam a hibáit az írásnak, de egyszerűen jólesett olvasni. Pont ezt szerettem volna mondani azzal, hogy az írók nem ismerik a dramaturgiát, én sem, hogy az itt lévő írásoknak nem kell hibátlannak lenniük. Amit egy kiadott regénytől elvárok, ami mögött szerkesztők állnak, akik átíratják ám az íróval meg átjavítják a kéziratot, az itt nincs meg, itt tényleg hobbiból írogatnak a népek, a szabadidejükből.

Taranis írta:
és a Merengő által bekerülnek egy "közösségbe". A legtöbb itt lévő ember azért ír, hogy elmerülhessen a saját kis álomvilágában, ahhoz pedig nem szükséges a dramaturgia. :) Szerintem még unalmas is lenne, ha minden felkerülő mű művészi értékkel bírna, és tökéletesen felépített lenne... Én nagyon tudom élvezni a kevésbé "igényes" (itt felmerül, hogy mégis mi számít igényesnek?) írásokat is

Minden egyes szavaddal egyetértek. Valóban, itt az emberek az álomvilágukat élik ki, és még fiatalok, és sebezhetőek. És nekem rosszul esik, amikor az álomvilágukra azt írja valaki, hogy "förmedvény", mert neki nem tetszik. Oké, hát van ilyen. A vélemény mindenki istenadta joga. De miért kell már itt a merin is átvenni ezt a stílust, miért nem lehet leszállni a felhőkből, és nem bántó kritikát írni. Hatalmas írók, akiket rendkívüli módon tisztelek, tudnak rendes kritikákat írni, nem leereszkedően, hanem tényleg, emberi módon, tisztelve az embert, aki ott a kézirat mögött. Ők miért ilyen jámborak? Miért nem gőgösek, pedig meg lenne rá minden okuk. Tényleg nem szeretnék most neveket mondani. Mi számít nyersnek, ez egy jó kérdés. De szerintem azt mindnyájan érezzük, hogy a förmedvény az az. Majdnem olyan, mintha azt írnánk, sz*r.
Tehát, szubjektívek vagyunk. Másnak romantikus, vicces törik jönnek be, másnak a kalandregények, nekem az angst, és lehet, nem bánom, ha nem kiforrottak a karakterek, és már másnál is olvastam a cselekményt, őszintén, most a Twilight regény cselekménye miben volt újdonság a romantikus és vámpíros regényekhez képest? Semmiben.
Nem tudom már jobban leírni, amit szerettem volna. A meri egy fic oldal, sokféle írással. Ami neked tetszik, másnak nem, és vica versa. Kijelenteni és ledorongolni valakit, mert kevesebbnek tartjuk, nem tartom jó ötletnek, de csak azért, mert ez a meri. Szeretem a Merengőt, szeretném, ha ilyen nyitott és barátságos hely maradna, és nem olyan oldal, ahol szorongania kell az íróknak, ha feljönnek a kritikáért.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 14 (szombat), 13:14 
Szárnybontogató

Jöttem én is beleokoskodni a témába egy kicsit. :)

Szerintem attól, hogy egy kritika nyers, még nem feltétlenül bántó... ebben asd-vel értek egyet.

Szerintem az a legfontosabb, hogy tudatosítsuk az íróban: amit leírunk, az a mi véleményünk, és attól, hogy mi így gondoljuk, nem feltétlenül egy rakás ... a műve. Ha nem hangsúlyozzuk eléggé, hogy ez csak a mi meglátásunk, akkor az író úgy érezheti, hogy a véleményünket mi örök érvényű igazságként fogjuk fel, és ez elég beképzelt dolog... Én sem vennék komolyan egy olyan kritikát, amiben a véleményező a magas lóról osztja az észt. Ez valószínűleg büszkeség kérdése, de így van. Lehet nyers egy kritika, ha segítő szándékot látok benne, elfogadom, és átgondolom.

Ero írta:
...Mert vannak, akik nem értenek a szép szóból, és újra és újra elkövetik ugyanazt a hibát, és vannak, akik elsőre megértik!

Az viszont szerintem nem a kritikaíró tisztje, hogy "megnevelje" az írót. Leírtam a véleményem, ha megfogadja a tanácsom, oké, ha nem, oké. Maximum nem olvasom az írásait, mert továbbra sem tetszenek. :)

Athanor írta:
Az ide feltöltő írók többsége azt sem tudja, mi a dramaturgia...

Szerintem ez nem baj. :) Az itt lévő emberek azért írnak szerintem, mert maga az írás szórakoztatja őket (biztosan vannak kivételek), és a Merengő által bekerülnek egy "közösségbe". A legtöbb itt lévő ember azért ír, hogy elmerülhessen a saját kis álomvilágában, ahhoz pedig nem szükséges a dramaturgia. :) Szerintem még unalmas is lenne, ha minden felkerülő mű művészi értékkel bírna, és tökéletesen felépített lenne... Én nagyon tudom élvezni a kevésbé "igényes" (itt felmerül, hogy mégis mi számít igényesnek?) írásokat is, ha le tud kötni. Nem tökéletesen felépített a cselekmény? A karakterek nincsenek jól kidolgozva? Ez van. Ha szórakoztat, akkor én ezektől el tudok szakadni. Lehet, hogy én vagyok ezek szerint "igénytelen" ilyen szempontból, de így vagyok vele. :)
Nagyon kevés esélyt látok rá, hogy a Meri termelje ki a jövő generáció világhírű íróit, szóval az ilyen "szakmai" dolgok szerintem itt nem olyan fontosak. :)

Tudom, hogy még írni szerettem volna valamit, de elfelejtettem, és most rohannom kell. :)

~*~

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 17:23 
Tollforgató

asd írta:

Egyébként amit az amatőrségről, meg a kezdő és nem kezdő írókról írtál, meg arról, hogy mindenkinek van söprögetni valója, tehát jobb, ha mindenki befogja a száját, Csupán jelezni akartam feléd, Ath, hogy nem térek ki a kesztyűd elől! :) (Mi is lehet pezsdítőbb, mint egy intellektuális vita? :D)

Látod, így kell kiforgatni szépen, amit ide pötyögtem. Azt mondtam, tapintat, és nem dózer, és lehet mondani, nem mondtam, hogy fogjuk be a szánkat. A söprögetni-valót azért írtam, hogy nem vagyunk profik, ez tényszerűség, és talán ez ad annyi alázatot - az írás alázat nélkül el sem képzelhető -, hogy tudjunk szépen kritikát írni.
Várom azt az intellektuális vitát.
Igen, tényleg jó nekem, hogy unatkozom, már vártam, hogy unatkozhassam.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 17:20 
Tollforgató

De jó neked, Ath, hogy unatkozol! Nekem speciel munka-túltengésem van, ép elmém megőrzése érdekében jöttem fel most ide. :(

Az érzékenységről, a nyersesség mibenlétéről lehetne vitatkozni. Ah, gyakorlatilag minden szavaddal lehetne vitatkozni! :) Bár amit a mű zsáneréről írtál, az nagyon ül.

Egyébként amit az amatőrségről, meg a kezdő és nem kezdő írókról írtál, meg arról, hogy mindenkinek van söprögetni valója, tehát jobb, ha mindenki befogja a száját, azzal nem tudok azonosulni. Csak sajnos mennem kell, fel kell készülnöm a holnapi tanításomra, így hát fájó szívvel ugyan, de mégiscsak belevetem magam a munka világába. Csupán jelezni akartam feléd, Ath, hogy nem térek ki a kesztyűd elől! :) (Mi is lehet pezsdítőbb, mint egy intellektuális vita? :D)

Persze az én kényszerű távollétem - remélem - senkinek nem jelent visszatartó erőt, és mások hozzáfűzik a maguk mondanivalóját. Hajrá! :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 16:59 
Tollforgató

asd írta:

Nekem, az olvasónak legyen ötletem, hogy hogyan javíthatná ki az író a hibáit? Én mások ötletein akarok szórakozni, nem helyette agyalni! És biztassam a további munkásságra, amikor esetleg ezen az egy irományán is alig bírtam keresztül vergődni magam? Gyoka, mégis MINEK?!

Ez nem kisdedóvó, hanem egy olyan oldal, ahová egyesek az írásaikat teszik fel - akár fanficeket, akár saját kútfőből -, mások pedig olvasni akarnak. Olvasni = szórakozni. Ha valaki nagyon nem jön be nekem, az olvasónak, miért ne mondhatnám meg azt neki akár kerek perec? Félreértés ne essék, nem gorombán, nem alpári módon, de őszintén, keresetlenül, vagy ha úgy hozza kedvem, akár kíméletlenül nyersen?

hűha, látom, nemcsak én unatkozom ma itt, szóval, beleszólok.
Érdekes ez a kérdés, és úgy látom, legtöbbször azok az írók hangoskodnak a legjobb a negatív kritikák mellett, akik maguk a legrosszabbul viselik. Ez amúgy nagyon fura. Én bevallom, nekem rosszul esik, de csak akkor, ha igazságtalannak tartom. Most jártam írósuliba, na, be kell vallanom, nagyon sok kritikát kaptam, egy se esett rosszul, mert mindet profiktól kaptam, akár szerkesztőktől, akik nem akartak engem lealázni, nem a sértett önérzet beszélt belőlük, nem az, hogy őt miért nem olvassák, stb, hanem tényleg a segíteni akarás.
Azért az írás nem egyszerűen arról szól, sem az olvasás, hogy szórakozni akarunk. Nyilván, részben erről szól, de vannak erről viták. http://www.rachellegardner.com/2012/07/ ... ders-work/ Pl. itt is.
Ha itt a merin valaki ír egy kimagasló, erős stílussal megáldott művet, aminek a processzusa az igazi, modern, szépirodalmi stílusra emlékeztet, óhatatlanul kevesebb kritikát fog kapni, esetleg valaki unalmasnak is fogja mondani, mert nagyobb hangsúlyt helyez magára a nyelvre, hogy gyönyörködtessen a szavak erejével, a történet részleteivel, mint azzal, hogy felpörögjön maxra a cselekmény.
Egy jó kritikus először is beazonosítja, milyen zsánerű művel áll szemben. És a zsánerhez mér. Ez a legfontosabb. Egy krimiben egyenesvonalú, letisztult fogalmazás szükséges, akció, nyomozás, egy középkoros fantasyban jöhetnek a lírai mondatok. Egy sci-fi megint mást igényel. Mást kér egy commercial fiction és mást egy literary fiction, és direkt használom a cikk terminológiáit.

Az ide feltöltő írók többsége azt sem tudja, mi a dramaturgia, én is csak pár hónapja tanulom, és az egyik legnehezebb az írásnál, hogy egy történetnek rendben legyen a dramaturgiája. Ez a folyamatos, megírok egy részt és töltöm fel koncepciónál meg sem valósulhat, egyszerűen valahol félre fog siklani, vagy valaki őstehetség, de az ezerből egy.

asd írta:

Hozok példát, hogy nehogy megint egymás mellett beszéljünk el. Ha azt mondja egy olvasó egy írónak, hogy "ne haragudj, de szerintem az ötleteid másoktól származnak, a cselekményed unalmas, a karaktereid laposak, a stílusod fárasztóan kisiskolás" - ez szerintem nyers, de korrekt. Vagy ha azt mondja: "bocs, de szerintem undorító, hogy a regényedben Pitonból pedofilt csináltál, és hogy azt magyarázod, hogy milyen helyes és szexis, ha egy tanár szexuálisan zaklatja a diákját" - szintén nyers, de korrekt. Ha valaki ilyesmiért reklamál, még egy fanfic oldalon sem érdemli meg, hogy írónak nevezzék. Ugyanis nem csak a kivitelezést lehet véleményezni, hanem a tartalmat is, különösen, ha azok ilyesféle - büntetőjogilag és erkölcsileg egyaránt elítélendő - cselekményekről szólnak.

Ellenben magam is elítélem az olyasféle "kritikákat", miszerint: "Ez szar." "Anyáddal szórakoztál volna írás helyett." "Nem ezt meg ezt kellett volna írnod, hanem ezt meg ezt, mert az nekem sokkal jobban tetszik." "Miért nem ilyennek és ilyennek írtad meg Hermionét? Nekem az jobban bejött volna." - és társai.

Óh, milyen ez a fárasztóan kisiskolás stílus? Ez már túl nyers, itt a merin. Nem, egyszerűen figyelni kell a közegre, a HP-könyvek kezdeti darabjai is nagyon egyszerű, manírtalan stílusban íródtak, itt amatőrök írnak, nem profik, ezt nem szabad elfelejteni. És hogy a mókusba nem számítana már, hogy valaki kezdő vagy régebb óta ír? Még maga az irodalomtudomány is megbocsátóbb az írók kezdeti műveivel, gyengébb szárnypróbálgatások mellett mindig igyekeznek megjegyezni, hogy de ez első mű volt.
Nem értem, komolyan nem értem. Itt a merin mindenkinek van ám söprögetni-valója a saját ficei házai táján, igen, nekem is. Rengeteg hibám van, gondolkozom is egy törlésen. De a meri egy menedék, egy sziget, ahová tényleg az írás szeretetéért lehet feljárni. Én örülnék, ha megmaradna a merengőnek ez a sziget jellege, és nem szaporodna el ez a mentalitás. Annyi más fórum van, ahol az ember megkaphatja a kritikát, és ráadásul olyanoktól, akik tényleg relevánsan tudnak megszólalni. Jah, és nem a negatív kritika ellen vagyok. De nincs annál bicskanyitogatóbb, mikor valaki leereszkedő hangnemben, fensőbbsége teljes tudatában oszt ki írópalántákat, elfelejtve, hogy egyszer ő is elindult valahonnan. Mit szeretnék ezzel mondani? Azt, hogy igen, le lehet mindent írni szépen is, úgy, hogy ne fájjon az annak a másiknak, nem kell nyersnek lenni, nem kell ledózerolni, szerintem a durvaság nem a trágárságnál kezdődik. A kritika a műnek szól, sosem az embernek, ezt a profibbak tudják, de itt még óhatatlanul ott van egy érző lélek az írás mögött, aki izgatottan várja, hogy juj, milyen véleményeket kap. Ismétlem: lehet úgy fogalmazni, hogy a másik ne érezze magát lealázva, és ennyi. Elsőre senki sem ír mesterművet.

Egyébként még van egy tapasztalatom: azok szoktak főleg a merin negatív kritikákat osztani előszeretettel, akik nem mernek kilépni a profik, azaz a cápák közé, lásd Karcolat, rövid úton kiderülne, hogy a mély vízben ők is csak kis halacskák, akiket ugyanolyan hangnemben leckéztetnek ott, mint ahogy régen ők tették.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 16:21 
Tollforgató

Gyoka, te a Kritika Klubos szemszöget mondod, ami viszont nem azonos az olvasók szemszögével. (Picit bajban vagyok, Olvasó, mert véletlenül sem szeretném, ha veled azonosítaná bárki az általam emlegetett olvasót. :D).

Nekem, az olvasónak legyen ötletem, hogy hogyan javíthatná ki az író a hibáit? Én mások ötletein akarok szórakozni, nem helyette agyalni! És biztassam a további munkásságra, amikor esetleg ezen az egy irományán is alig bírtam keresztül vergődni magam? Gyoka, mégis MINEK?!

Ez nem kisdedóvó, hanem egy olyan oldal, ahová egyesek az írásaikat teszik fel - akár fanficeket, akár saját kútfőből -, mások pedig olvasni akarnak. Olvasni = szórakozni. Ha valaki nagyon nem jön be nekem, az olvasónak, miért ne mondhatnám meg azt neki akár kerek perec? Félreértés ne essék, nem gorombán, nem alpári módon, de őszintén, keresetlenül, vagy ha úgy hozza kedvem, akár kíméletlenül nyersen?

Hozok példát, hogy nehogy megint egymás mellett beszéljünk el. Ha azt mondja egy olvasó egy írónak, hogy "ne haragudj, de szerintem az ötleteid másoktól származnak, a cselekményed unalmas, a karaktereid laposak, a stílusod fárasztóan kisiskolás" - ez szerintem nyers, de korrekt. Vagy ha azt mondja: "bocs, de szerintem undorító, hogy a regényedben Pitonból pedofilt csináltál, és hogy azt magyarázod, hogy milyen helyes és szexis, ha egy tanár szexuálisan zaklatja a diákját" - szintén nyers, de korrekt. Ha valaki ilyesmiért reklamál, még egy fanfic oldalon sem érdemli meg, hogy írónak nevezzék. Ugyanis nem csak a kivitelezést lehet véleményezni, hanem a tartalmat is, különösen, ha azok ilyesféle - büntetőjogilag és erkölcsileg egyaránt elítélendő - cselekményekről szólnak.

Ellenben magam is elítélem az olyasféle "kritikákat", miszerint: "Ez szar." "Anyáddal szórakoztál volna írás helyett." "Nem ezt meg ezt kellett volna írnod, hanem ezt meg ezt, mert az nekem sokkal jobban tetszik." "Miért nem ilyennek és ilyennek írtad meg Hermionét? Nekem az jobban bejött volna." - és társai.

Elég konkrét példákat írtam, Gyoka? Érted már, mi a hasfájásom?

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 15:39 
Könyvmoly

G Lamaro írta:
Félreértés ne essék, az szerintem sem jó, ha elhallgatjuk egy mű hibáit! :) Én azt mondom nem mindegy, hogyan tálaljuk őket. :)
Nem mindegy, hogy simán az orra alá dörgöljük az írónak a hibákat, vagy úgy tálaljuk, hogy közben megpróbálunk segíteni, ötleteket adni, legközelebb hogyan kerülheti el őket, esetleg hogyan javíthatja ki a jelenlegieket, netán még biztatjuk is, hogy írjon (az észrevételeink figyelembevételével), hisz a gyakorlat teszi a mestert az írásban is. :)

Neked is igazad van. Szerintem embere válogatja. Mert vannak, akik nem értenek a szép szóból, és újra és újra elkövetik ugyanazt a hibát, és vannak, akik elsőre megértik!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 15:31 
Ó-nagy-admin "backstage"

Félreértés ne essék, az szerintem sem jó, ha elhallgatjuk egy mű hibáit! :) Én azt mondom nem mindegy, hogyan tálaljuk őket. :)
Nem mindegy, hogy simán az orra alá dörgöljük az írónak a hibákat, vagy úgy tálaljuk, hogy közben megpróbálunk segíteni, ötleteket adni, legközelebb hogyan kerülheti el őket, esetleg hogyan javíthatja ki a jelenlegieket, netán még biztatjuk is, hogy írjon (az észrevételeink figyelembevételével), hisz a gyakorlat teszi a mestert az írásban is. :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:51 
Könyvmoly

asd írta:
Ero írta:
Ha olyan valaki, aki... nem tett le semmit a virtuális asztalra, azzal nem kell foglalkozni! Írjon jobbat, ha tud.

Ezzel a legkevésbé sem értek egyet. Nem tudok zenét szerezni, de feltétlenül fontos ez ahhoz, hogy élvezzem a zenét? Nem tudok festeni, de muszáj lenne ahhoz, hogy megítéljem, melyik festmény tetszik nekem? Nem kell szakácsnak lennem ahhoz, hogy tudjam, el van-e rontva az étel, vagy sem. Nem kell szabónak lennem, hogy lássam a ruhán, elszabták, vagy sem. És még sorolhatnám.

Nem kell íróként felülmúlnia az olvasómnak ahhoz, hogy véleménye legyen rólam. Írhatott ezer dolgot, akármilyet is: itt és most az én olvasóm. És ugyanez igaz akkor is, ha semmit sem írt.

Viszont ha nem véleményt mond, hanem fikázik, az más. Az intelligencia kérdése, illetve annak a hiánya, s az ilyen egyénekkel valóban nem érdemes foglalkozni.

De énszerintem te is valami hasonlót akartál mondani, nem? :)

De igen, ezt akartam mondani én is! Köszi a kritikát, válaszoltam rá! Bocsi az offért! ;;)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:42 
Tollforgató

Ero írta:
Ha olyan valaki, aki... nem tett le semmit a virtuális asztalra, azzal nem kell foglalkozni! Írjon jobbat, ha tud.

Ezzel a legkevésbé sem értek egyet. Nem tudok zenét szerezni, de feltétlenül fontos ez ahhoz, hogy élvezzem a zenét? Nem tudok festeni, de muszáj lenne ahhoz, hogy megítéljem, melyik festmény tetszik nekem? Nem kell szakácsnak lennem ahhoz, hogy tudjam, el van-e rontva az étel, vagy sem. Nem kell szabónak lennem, hogy lássam a ruhán, elszabták, vagy sem. És még sorolhatnám.

Nem kell íróként felülmúlnia az olvasómnak ahhoz, hogy véleménye legyen rólam. Írhatott ezer dolgot, akármilyet is: itt és most az én olvasóm. És ugyanez igaz akkor is, ha semmit sem írt.

Viszont ha nem véleményt mond, hanem fikázik, az más. Az intelligencia kérdése, illetve annak a hiánya, s az ilyen egyénekkel valóban nem érdemes foglalkozni.

De énszerintem te is valami hasonlót akartál mondani, nem? :)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:23 
Könyvmoly

Igazad van asd, meg kell nézni azt is, hogy ki írja a negatív kritikát. Ha olyan valaki, aki csak azért ír, hogy lefikázzaa másikat, és nem tett le semmit a virtuális asztalra, azzal nem kell foglalkozni! Írjon jobbat, ha tud.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:19 
Tollforgató

Íme a válasz a kérdésedre, Gyoka. :wink:

De azért megjegyezném, Ero, hogy a negatív kritika nem biztos, hogy feltétlenül építő kritika. Persze Gyoka azonnal rávágná, hogy ez fordítva is igaz... És neki is igaza lenne valahol. :-D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:11 
Könyvmoly

Szerény véleményem szerint egy kezdő író úgy fejlődhet igazán, ha az orra alá dörgölik a hibáit. Ha ezen besértődik és nem ír többet, akkor nem is igazán akart foglalkozni az írással. Mert valjuk ba, hogy aJajj,de jó kezdetű kritikákból nem lehet tanulni. Én még nem kaptam építő jellegű kritikátegyki irományomra sem, pedig nagyon szeretnék. Így fejlődhetek és tanulhatok igazán!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 13:06 
Tollforgató

Érdekes a felvetésed, Gyoka. Viszont azt hiszem, hajlamos vagyok Castiel "kegyetlenségére", és megkérdezem: Miért is van szükség a 4.519.628. közepes tehetségű írópalántára? Előtte pontosan 4.519.627 áll sorban, hogy untasson a közepes művével. A negatív kritikától összetört lelke nem fog produkálni újabb tucat és/vagy ásítoztató irományt? Hát juj. De képzeld, én nem lélekpátyolgatás miatt jövök fel a netre olvasni, hanem hogy szórakozzam. És az unalmas tucatművek, a közepes teljesítmények ritkán szórakoztatnak. Sőt! Kimondottan dühítőnek tartom, hogy ezer förmedvényt kell megnyitnom, mire egy élvezhetőt találok. Hogy ha a negatívumok megérdemelt felsorolása miatt megsértődő írópalánta kiesik a körből, azzal csak az én dolgomat könnyíti meg: kevesebb marad a rostálni való cuccos.

Kegyetlen nézet? Az. De igaz. Főleg, ha az olvasók szemszögéből nézzük. Márpedig a világ legzseniálisabb irománya sem ér egy kalap szamócát sem olvasók nélkül. Jó lenne végre az ő igényeiket is szem előtt tartani.

Ami pedig a tényleg tehetséges írópalántát illeti: Nem félek attól, hogy összetörném a lelkét. Először is hiszem, hogy az igazi tehetség meglátszódik még a kezdet máza alatt is. Másodszor pedig az igazi tehetség teret kér - mit kér, követel! - magának. Nem fogja békén hagyni az írót, az tovább fog írni, állandóan finomítva, megújítva önmagát.

A meg már bevált író esetében te magad is leírtad, mi történhet. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 11:30 
Betűmániákus

Lehet, hogy a szavaim kegyetlennek fognak hangzani, de...

Miért is kéne figyelembe venni, hogy ki is az író? Miért kéne egy kezdő írót máshogy kezelni, mint egy nem kezdőt? A hiba, az hiba, nem lehet tőle eltekinteni, csak azért, mert esetleg még a kezdő írónak érzékeny a lelkülete, netalán szegényke sírni fog utána a párnájába. Egy jó író ismérve nem az, hogy nem tud hibázni, hanem az, hogy ezeket a hibákat belátja, és nem megsértődik, vagy teljesen elveszti az önbizalmát és FELADJA, hanem hogy javít rajtuk.
Az a kezdő író, aki egy rossz kritika miatt feladja, véleményem szerint csak kifogást keresett. És meg is találta. Ha nem is rögtön, de egy idő után így is, úgy is abbahagyta volna. ÉS igen, lehet, hogy egy kivételesen tehetséges író lett volna, de ha úgyis feladja, és tök mindegy, milyen indokból, akkor mi is itt a lényeg?

Kép
Írásaim, fordításaim: Fülemüle (White Collar fanfic) ¤¤¤ Harry új otthona ¤¤¤ Crelus-trilógia: Alta Mente ¤¤¤ Harry Potter, az azkabani fogoly ¤¤¤ Samuel Blackwell
¤¤¤ A többi történetem a profilomon elérhető!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 11:13 
Ó-nagy-admin "backstage"

Pontosan, ahogy mondod, asd. :)
Tegyük fel, hogy van két ugyanolyan, közepes színvonalú mű, amelyek alapvetően jók, de akad bennük nem egy hiba (stílus, helyesírás, karakterek kidolgozottsága, stb ízlés szerint). Az egyik mű egy kezdő első feltöltése, a másikat egy gyakorlott író dobta össze két este alatt egy kihívásra az utolsó pillanatban, aztán feltette a többi műve közé. Mindegyikre ugyanolyan stílusú, negatív kritikát írsz, nem figyelembe véve, ki is az író. Mi fog történni?
A kezdő írót letöri a kritika, mert szembesül vele, még mennyi hiányossága van az írás terén, mennyit kell még fejlődnie, hogy jó kritikát kapjon. Lehet, hogy még a kedvét is elveszed az írástól, és így sosem fog fejlődni.
A gyakorlott író felsóhajt, hogy igen, ezen a művén mások számára is meglátszik a kapkodás, esetleg ezt elismeri a válaszában is (netán még át is írja, kijavítva a hibákat), aztán ír tovább, újabb immár minden szempontból jobb műveket.

Két azonos színvonalú mű, két azonos stílusú kritika, és mégis két totál ellentétes reakció a szerzőktől. Ezért nekem az a véleményem, hogy itt, a Merin és a hasonló oldalakon érdemes, sőt szükséges figyelembe venni a szerző kilétét és gyakorlottságát, és ennek megfelelően tálalni a véleményünket.
A profiknál, akik kiadják a műveiket persze más a helyzet. Ők készüljenek fel rá, hogy esetleg bőven negatív kritikát kapnak, nem éppen cukormázba csomagolva...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012 július 13 (péntek), 10:03 
Tollforgató

Az örök nagy kérdés: Kell-e tapintatosnak lenni egy kritikában? ;)

Azt hiszem, ezt még a profi kritikusok sem döntötték el egyértelműen. Annyira szubjektív az egész: attól függ, milyen lelkületű a kritikus, meg attól, hogy milyen lelkületű az író, meg attól, hogy melyiknek milyen napja volt aznap, meg attól, hogy éppen a kritika írásakor (olvasásakor) milyen volt a Nap-Föld-Hold-Merkur-Vénusz együttállás (tetszés szerint belevehető a többi bolygó is), milyen napszak volt, az írónak (kritikusnak) megvolt-e a ciklusa (pláne, ha netán férfi), stb. :D

Komolyabbra fordítva a szót, én úgy látom, a profi kritikusok is törekednek arra, hogy lássák a megkritizált "előéletét". De valahol ésszerűen merül fel a kérdés, hogy ekkor az írót vagy a művet kritizálják-e. Szerintem az "előélet" tanulmányozása esetén az írót - színész, rendezőt, stb. Magához a műhöz egyáltalán nem biztos, hogy szükség lenne ilyesmire. Sőt! Vannak olyan vélemények, hogy az igazi kritikának CSAK a műről kell szólnia, tekintet nélkül az alkotóra, vagy az esetleges korábbi nyilvános véleményekre.

Bevallom, általában én ez utóbbival értek egyet.

És ezzel nem sikerült most sem pontot tenni a vita végére. :D

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011 november 28 (hétfő), 15:21 
Szárnybontogató

Nem szoktam kritikát írni. Úgy vagyok vele, hogyha neki tetszik, akkor minek zavarjam meg a lelki nyugalmát néhány kellemetlen sorral? Merthogy biztosan nem tudnék tapintatosan fogalmazni...

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011 szeptember 23 (péntek), 19:57 
Írópalánta

Igen, érdemes utánanézni az írónak. Csakhogy én ezt mindig elfelejtem, és néha meg se nézem. Bár többnyire, ha nem tetszik, akkor is megmondom, csak akkor próbálok minnél inkább úgy írni, hogy az író ne sértődjön meg. Például nem küldöm vissza a felmenőibe, mert Draco éppen felpofozta Hermionét. Inkább azt írom, hogy nekem jobban bejött volna az, ha inkább megcsókolja. Én bírom a kemény kritikákat, de tudom, hogy más talán annyira már nem.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 08 (péntek), 21:47 
Fanfic-faló

Nem is álszent, inkább beképzelt, vagy nem is tudom. Szóval olyan volt az egész, mintha egy bölcs, tapasztalt író terelget egy szegény kis kezdőt. Én nem vagyok szegény kis kezdő, és miután megdöbbentem a kritikáján, ránéztem az adatlapjára, és a történeteiből leszűrtem, hogy se nem bölcs, se nem tapasztalt. És nem is jó író.

Nem mellesleg fenn volt már vagy hat fejezet, és ő csak az elsőt olvasta el. Ez is elárul valamit.

Szóval nem tudom elégszer hangsúlyozni: érdemes utánanézni az írónak, mielőtt kritizálsz.

Vissza a tetejére

Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 október 08 (péntek), 21:23 
Írópalánta

Hello! :)

Szerintem itt is kétfelé beszéltünk :D

Értem mit akartál monani, hogy az, hogy valaki építőnek álíltja be a kritikát, még lehet csak simán nagyképű ömlengő. És ez így van. Viszont... nagyon kíváncsi vagyok, hogy miből jöttél rá, hogy álszent? :)

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra